Съдействие относно кодиране на няколко опции с NCS Expert

3-та серия ('06-'12)

Модератори: Dimitroff, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F31 328i

Мнение от exc » 16 Сеп 2016, 9:06

Здравейте,
Искам да си активирам няколко "екстри" на Е90-ката, но не знам кои параметри да променя с NCS Expert. Колата ми е произведена 03.2008 с FRM2 модул.

Първата е "Brake force display"(Мигането на стоповете при разко спиране). Четох много из чуждите форуми, но така и не видях една точна настройка, която съм сигурен, че 100% работи. Ако има някой колега, който я е активирал и му работи, нека да каже всики параметри, които се променят.

Втората е дневни светлини. В момента колата ми е с фейслифт халогенни фарове с LED Angel Eyes без автоматични фарове. Настроена е(не знам дали заводско) с включена постоянна позиция на ключа на къси светлини. Като заключа колата, всичко гасне. При отключване, светват ейнджълите, задните габарити и осветлението в купето(това е, като съм активирал в iDrive "welcome lights". Това искам да си остане така, но искам да си активирам Angel Eyes-а да бъдат дневни светлини, защото доклокото разбрах светят по-силно, отколкото когато са пуснати като габарити. Та въпросът е може ли да се кодира така, че при позиция "0" на ключа да ми светят ейнджълите, но по-силно, а останлите настройки да си останат същите?

Третата е накланящо се дясно огледало при включване на задна. Тук вече не съм сигурен дали имам подходящият хардуер, тъй като огледалата ми нямат ел. прибиране.

Четвъртата е при отключване/заключване да издава звуков сигнал. Тук малко съм объркан дали имам фабрична аларма. По ВИН нямам, но имам индикатор на огледалото и при отключване на колата с ключа ръчно от ключалката и отваряне на вратата, колата започва да пищи. Та, ако споделите и начин категорично да разбера дали имам аларма, ще съм благодарен.

Вече съм си кодирал някои неща, като дигитален километраж и моментен разход на борда, но ако има и други интересни опции, които да бъдат показвани там, може да споделите.
Това е като за начало, за което се сещам, че искам да си го активирам на колата. :)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 545i
Мечтае да кара: 6 series 650i Gran Coupe

Re: Съдействие относно кодиране на няколко опции с NCS Exper

Мнение от Wierdo » 16 Сеп 2016, 9:18

Първият ми съвет към теб е да ползваш NCSDummy, ако вече не ползваш такова. Помага доста.

Ако фабрично нямаш аларма, то нямаш сирена. Това означава, че ще можеш да пуснеш визуалната сигнализация при заключване и отключване.

Накланящото се огледало зависи не от това дали са с прибиране, а дали седалките са ти ел. и с памет. Ако са така, имаш 3 варианта за кодировка - фунцкията е неактивна - не бачка; активна, когато си на задна и лостчето за избор кое огледало да регулираш е на лява позиция - огледалото отива автоматично на една от 3 предварително зададени стойности (недобър вариант, защото лично на мен никога не ми е било удобно така); активна, когато си на задна и лостчето за избор кое огледало да регулираш е на дясна позиция - така ти сам можеш да си нагласиш къде да ти е огледалото и позицията се запаметява.

Не съм много сигурен на е90 как е, но предполагам кодировките за сигнализацията при отключване/заключване е в главния модул, докато това за дясното огледало е в модула за паметта на седалките.

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 440i

Мнение от Dextuar » 16 Сеп 2016, 9:44

Това е явно някакъв мит за накланянето на огледалото и ел. седалките. Нямат общо двете екстри...

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E82, E83, E92, F02
Мечтае да кара: Saab Viggen 2.3T
Детайли за колата: BMW X3 E83 LCI MY'08; 2.0d 177bhp, steptronic.
BMW 120d E82 MY'08; 2.0d 220bhp, steptronic.
BMW 320d E92 LCI MY'12; 2.0d 184bhp, steptronic.
BMW 320i E90 MY'05; 2.0i 150bhp.
BMW 750Ld F02 LCI MY'13; 3.0d 386bhp, steptronic.
BMW 320i E36 MY'96; 2.0i 150bhp.
BMW 118d F21 MY'13; 2.0d 143bhp.

Мнение от stocky » 16 Сеп 2016, 9:49

Wierdo написа:
Накланящото се огледало зависи не от това дали са с прибиране, а дали седалките са ти ел. и с памет.

Това е много широкоразпространена заблуда. Накланянето на дясното огледало при заден ход зависи ЕДИНСТВЕНО от това дали имаш прибиране на огледалата. Досега съм имал две BMW-та с ръчни седалки, но с пакет огледала (подгряване, затъмняване, прибиране) и на двете се накланя огледалото. Не знам дали може да се кодира накланянето при всички модели (независимо от наличните екстри), защото това е единствено софтуерна функционалност и не би следвало да изисква допълнителен хардуер. В момента и мен ме интересува и проучвам, но за Е83.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от exc » 16 Сеп 2016, 9:56

Wierdo написа:Първият ми съвет към теб е да ползваш NCSDummy, ако вече не ползваш такова. Помага доста.

Ползвам го, даже само с него променям параметрите. Но така или иначе, трябва да знам кои отметки да чекна и при него. :)
Повече ме вълнуват първите две "екстри", другите не са ми толкова важни.
За първата четох тази тема цялата:
http://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=500751
но там има разногласни мнения и затова питам.
За дневните светлини не знам дали ще постигна ефекта, който съм написал, затова питам има ли смисъл да го правя.

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 440i

Мнение от Dextuar » 16 Сеп 2016, 10:06

Brake force аз си го пуснах с Карли...

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 545i
Мечтае да кара: 6 series 650i Gran Coupe

Мнение от Wierdo » 16 Сеп 2016, 10:46

Съгласен съм със забележките. В крайна сметка след четене, излиза, че накланящото се огледало е налично ако има електрически седалки и/или огледала с прибиране : folding mirrors and/or power seats are required for the mirrors to tilt in any series BMW.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от exc » 16 Сеп 2016, 11:40

dextuar написа:Brake force аз си го пуснах с Карли...

Не намирам работеща за Андроид, а виртуалката ми прави проблем на моя компютър и не мога да я подкарам. Затова в момента единствената ми опция е NCS.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e46 330ci
Мечтае да кара: e92 m3
Детайли за колата: Добра е , но има някои пропуски!

Мнение от shopa_bs » 16 Сеп 2016, 11:59

Wierdo написа:Съгласен съм със забележките. В крайна сметка след четене, излиза, че накланящото се огледало е налично ако има електрически седалки и/или огледала с прибиране : folding mirrors and/or power seats are required for the mirrors to tilt in any series BMW.

:yes:
ASC off -> FUN on

User
Аватар
Кара: 330XD
Детайли за колата: the silent power

Мнение от b00st » 25 Сеп 2016, 12:56

stocky написа:
Wierdo написа:
Накланящото се огледало зависи не от това дали са с прибиране, а дали седалките са ти ел. и с памет.

Това е много широкоразпространена заблуда. Накланянето на дясното огледало при заден ход зависи ЕДИНСТВЕНО от това дали имаш прибиране на огледалата. Досега съм имал две BMW-та с ръчни седалки, но с пакет огледала (подгряване, затъмняване, прибиране) и на двете се накланя огледалото. Не знам дали може да се кодира накланянето при всички модели (независимо от наличните екстри), защото това е единствено софтуерна функционалност и не би следвало да изисква допълнителен хардуер. В момента и мен ме интересува и проучвам, но за Е83.

Изисква огледала с памет, а такива са сгъваемите огледала само.

ШОП
Аватар
Кара: e87lci

Мнение от BMDrago » 26 Сеп 2016, 16:29

Здравей! това видео е с пуснати всички задни светлини

А това е само третия стоп

Кои светлини точно искаш да си активираш?
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от exc » 26 Сеп 2016, 16:48

Стоп светлините плюс третия стоп. Тоест това, което светва, като натиснеш спирачка. Онзи ден си поиграх с Carly, но не съм сигурен какво съм направил, тъй като нямаше кой да стои отзад и да гледа. Иначе си пуснах дневните светлини с нея, само където не мога да ги накарам да светят по-силно, отколкото когато са на габарити. Има настройка за увеличаване на силата на светене на ейнжълите, но реално няма разлика колкото и ги усилвам.

ШОП
Аватар
Кара: e87lci

Мнение от BMDrago » 26 Сеп 2016, 20:02

Ами провери какво си активирал и ще ти кажа за останалото през НЦС
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от exc » 26 Сеп 2016, 21:02

През Carly това:
Brake force display 1/2 - Active
Brake force display 2/2 - Active
Minimum speed - 20km/h
Blinking speed - fast
Brake force display with outer brake lights - flashing
Brake force display with inner brake lights - flashing
Brake force display with third brake light - flashing

През НЦС в чуждите форуми за ФРМ2 казват за тези настройки:

BFD_1_ALGORITHMUS
nicht_aktiv
BFD2_AKTIV
aktiv
BFD2_BFD
blinkend
BFD2_BL
blinkend
BFD2_BL_M
blinkend
BFD2_ESS_ANZEIGE
aktiv
BFD2_ESS_ENABLE
aktiv
BFD2_NSL
blinkend
BFD2_SL_BL_1
blinkend
BFD2_SL_BL_2
blinkend
WBLG_WBL_ENABLE
aktiv
като това май е да мигат повече видове светлини, но през dummy-то ще видя кои да активирам.

User
Аватар
Кара: 330XD
Детайли за колата: the silent power

Мнение от b00st » 27 Сеп 2016, 8:33

exc написа:Стоп светлините плюс третия стоп. Тоест това, което светва, като натиснеш спирачка. Онзи ден си поиграх с Carly, но не съм сигурен какво съм направил, тъй като нямаше кой да стои отзад и да гледа. Иначе си пуснах дневните светлини с нея, само където не мога да ги накарам да светят по-силно, отколкото когато са на габарити. Има настройка за увеличаване на силата на светене на ейнжълите, но реално няма разлика колкото и ги усилвам.

Ако E90-ката ти не е LCI, ринговете така си светят. Нищо не се вижда през деня на слънце, крушките са по-слаби. В LCI ползват крушките от купетата, където са 35W и си е по подразбиране дневната светлина. Затова по-добре да си караш на къси или да я кодираш на 30% дълги.

Следваща

Назад към E90/E91/E92/E93