Е36 обслужване??

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Гаражна е36-ца..!
Мечтае да кара: Е36 без забележка..
Детайли за колата: Италиянска мадама родена през '93

Re: Е36 обслужване??

Мнение от ricky » 05 Сеп 2016, 18:54

michev написа:Оптималният вариант за всеки е различен :D , личното ми мнение примерно, е че оптималният вариант за Е36 е ванусова 2,5-ца, ама това е друга тема. Все пак колегата търси малък двигател, а след още 2-3 мнения ще му предложат и М3, щото всичко друго е слабо :D

100% бях сигурен че темата ще се развие по този начин... Не М3, а кредит за 100 000лв ще му предложат да изтегли... Човека търси е36 са 2500+-.... За малкия ми житейски опит разбрах 1...!!!! Човек трябва да кара кола по джоба си, 'щото съвети, съвети, съвети, купуваш некв'а бегачка за 10-12 хилки и после се чудиш как да и смениш нек'ва част дет на е36-цата е 3лв, а на бегачката е 400лв и требе да се поръчва нз си откъде... И аз искам 750IL (и имах възможност да си взема) но парите щяха да свършат само за покупката а после????!!?! КОЛЕГА карай това което може да храниш и поддържаш другото е бошлав... :wave:
Големите умове обсъждат идеи, средните умове обсъждат случки, а малките умове обсъждат хора..!
.Те колегите го казаха,класните автомобили са със задно или двойно,предното предаване изобщо не фигурира,то е създадено за автомобили без никакъв спортен дух,да те вози от т.А до т.Б. цитат....

костинбродчанин
Аватар
Кара: е60 530д
Мечтае да кара: М3 Компакт
Детайли за колата: Няма много...

Мнение от vladi_a_i » 05 Сеп 2016, 20:49

Ако колата която вземеш е ЗДРАВА,имаш веднъж в годината смяна на масло,доливане на течност за чистачки и смяна на гуми/зимни и летни/.Основните неща за смяна са консуматив като при всяка кола/дори и друга марка/,цените паднаха драстично за 10години.Едно е ясно-тройките са най-евтини за обслужване :winky:
БМВ и пак БМВ и пак БМВ...БМВ

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: BMW E36 320i touring
Mercedes c230 cl203 sport coupe
Opel Corsa C 1.2

Мнение от Mpower94 » 06 Сеп 2016, 7:41

От питане за поддръжка се стигна до няма, читави за под 3 бона. Поддръжката не е скъпа, има някои масови проблеми при модела и те не са малко, но не е задължително да се проявят и при теб. Течащата рейка, при мен примерно не тече и няма лувтове, не знам преди мен какво е правено. Тампони/откъснати щпилки заден мост, това се разбира още при покупката. Често скоростите текват откъм опашката, и вият, На мъчените бмв-та втора след 3 000 оборота влиза с много молби и молитви и хърка като че ще се разпадне на парчета. Задължително спирачните маркучи се сменят. Волана ако ти скърца и той може да се окаже, тегава работа ако е долния лагер. И вече с времето , се сменяват дискове накладки и така, всичко като на всяка кола. НО, има голямо НО, ревизираш ли една читава 36-ца, ще я караш без никакви ядове дълго време. И наистина 6-таците мисля ,че са по идиотоустойчиви мотори.

п.п - купил съм комбито за смешни пари, далеч не беше супер, сега също далеч не е перфектно, за една година минах през почти всичките му детски болежки, и сега си го карам с кеф. Аз не виждам , коя друга марка може да предложи, такъв салон, такова голямо удобно купе, здраво и красиво със такава поддръжка за тия пари. За 3 000 можеш да си купиш опел, 2005 година , ама вътре си като във лего конструктор, на всякъде евтина пластмаса.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 06 Сеп 2016, 14:11

Какво значи не е скъпа поддръжката? Ако се поддържа с оригинални части или топ качество афтърмаркет поддръжката е адски скъпа. Особно пък съотнесено към цената на автомобила.

Има комплект масла/филтри от 60-80 лв и 200лв. Има комплект накладки от 100лв и от 400лв. Има Амортисьори от 200 и от 1000лв и т.н.

Придържайки се към първия вариант скоро спираш да караш БМВ защото спиране, завиване и т.н. стават твърде различни от нормалните такива. Колата е много повече от един външен вид. Гледаш я напудрена, намазана, снимки във Фейса и всички викат оууу уникат. А като погледнеш отдолу- леле майко.

Ако минеш на втория скоро излиза, че караш една дърта талига на цената на по-нова с 10-15 години кола.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Opel Corsa C 1.2

Мнение от Mpower94 » 06 Сеп 2016, 16:58

При мен външния вид е далеч от напудрен или перфектен. Окачването ми не е само с оригинални части, но това не ми пречи да си карам колата, и да отида и да се върна от морето, и доста често да минава по 200 250 км извънградско :dunno: Колата тръгва и спира нормално. Дискове се купуват веднъж за доста време, накладките не са безбожно скъпи, маркучите , също. Тампони шарнири, накрайници съм сменил веднъж откакто съм я взел, вече втора година, та за две години каране, идват около 700 - 800 лв за смяна на неща по окачването, за да е в прилично състояние. Отделно вече ми е маслото , защото го сменявам ,често (карам я доста ) около 130 лв идва със филтъра.До сега по мотора не съм пипал нищо освен свещи, които бяха по спомен по 24лв, и е време да ги сменям та общо взето, наистина не е евтина но и не скъпа, а предлага доста екстри за който ги има де :mhihi: Наистина може би е по лесно да се поддържа кола 2010г, но пък си харесвам бмв-то не мислех , дори ,че ще го задържа , но бързо се привързваш към всичките му проблеми така да се каже.
Следя форума, знам ,че като сте карали тия 36-ци съм бил прав под масата, че имате тонове опит от всичко свързано с тях, но това е моето си мнение за колата. Дали съм самоубиец , дали не, до сега не е имало проблеми.

п.п. отделно фактор да карам бмв, е форума, бързо се намира отговор на всякакви проблеми и винаги има кой да отговори. Ако имах парите, бих карал е46, но като нямам пари за читава 46-ца. Си карам 36-ца аз я слушам , тя ме слуша и така.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320i
Детайли за колата: e36 coupe

Мнение от host » 06 Сеп 2016, 17:06

никав дерт няма с частите за е36, и в никав случай човек не е принуден да слага или "starline" или "щампа БМВ ОЕМ от дилър"

виж ... ся ... ако смяташ да купуваш само китайски боклуци ... отиваш в темата "тресе след смяна на 4ти комплект нови дискове" ... четеш ... :conf: и се досещаш какво става като сложиш 20 фалшиви части една след друга

нз що толкова ги вкарвате във филм хората ... пример скоро ми се е налагало да проверя

ролки, ремъци, антифриз, термостат, водна помпа - 300лв без труд при положение, че се избират най-скъпите части, но без да са с щампа БМВ

тва се прави един път на 2-3г зависи колко караш

прословутите масла и филтри ... който каквото иска да си налива ... на всеки 6 до 15хил км са по едни 300 до 500лв или на 1г

окачването квото излезе с читави части да се прави ... рядко има над 400лв ремонт

е какво толкова й е страшно на тази е36ца? имам предвид ако човек прецени че може да ги отделя на година спокойно тия 1000-2000лв за поддръжка ... няма дерт никав, който кара плаща

сигурно има и хора дето искат с 200лв на година да карат ... факт, за 10г шофьорски стаж много такива са ми минали пред очите ... "карат" 1 път до морето и тия коли са СТРАШНИ като поведение всякакво ... ама и така карат, масово

та за една е36 до 2к на година спокойно си караш без дертове ... аз поне си карам и всичко винаги се сменя (не слагам гумите към сметката щото те са като горивото, едни карат един комплект нови гуми 5г, други 2г ... и т.н.)

в никакъв случай не говорим за "маниащини" и т.н. извращения ... просто колата технически да е изрядна
Последна промяна host на 06 Сеп 2016, 18:50, променена общо 1 път

кандидат ентусиаст
Аватар
Opel Corsa C 1.2

Мнение от Mpower94 » 06 Сеп 2016, 17:59

Във последното мнение е истината :yes:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 06 Сеп 2016, 20:10

host написа:та за една е36 до 2к на година спокойно си караш без дертове ... аз поне си карам и всичко винаги се сменя (не слагам гумите към сметката щото те са като горивото, едни карат един комплект нови гуми 5г, други 2г ... и т.н.)

Нещо такова имам в предвид. 2к за една коруба, дето струва пак толкова да я плащаш на 100% всяка година евтино ли е? На мен ми се вижда адски скъпо.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от host » 06 Сеп 2016, 20:32

ем някоя за 10-14к лв ... и като ти кажат в сервиза 1500-2000лв и ги нямаш на един път ... кво правим ... "за пари са ме карали и да пея" ???? бърз кредит ???

всеки трябва да си има ясна равносметка какво може да си позволи... ако можеш само 2к на година да дадеш за поддръжка ... си вземаш варел за 2к и си го купуваш всяка година ама имаш кола и караш и нямаш дертове ... ако имаш стабилен доход ... няма проблем и за 50к върната от лизинг кола да си вземеш ... пък що не и нова някоя базова за до 500лв на месец вноска ... или квото ти е там на душата ... нали кефа цена няма, тва всеки го знае

аз не искам да давам повече от 4 минимални заплати за страната за поддръжка и за тва си карам варелчето, знам че пали и върви всеки ден до където трябва ме кара

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 06 Сеп 2016, 20:50

Де да знам, за мен 2к са много пари и не се връзват с понятието "евтина поддръжка". Мисля си, че някаква френска шитня или нещо подобно да бъде на пътя за по-малко от 3-400лв на година.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от host » 06 Сеп 2016, 20:59

e... ама стигаме до въпроса кое реално е кола ... и кое си струва ... пак всеки сам да си преценя мисля ... тука вече си е индивидуален въпроса

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e36 M50B20
Мечтае да кара: e36 M3

Мнение от shlosera » 06 Сеп 2016, 21:07

Искам и аз да се включа в темата, че до преди 2 години карах френска кола от време на време за рено меган 96 става въпрос ето и някои цени:
Накрайник външен- 22лв moog (за справка на е36 усилен мейле 27лв)
Задни амортисьори за реното 75лв/1бр (среден клас) за 5 години и 50к км се смениха 2 пъти
Отделно 2пъти се сменя гаенитура на главата на това рено (не криви глава просто почва да хвърля по 1л 1000км масло :-D) като части не е много евтино и имаше 60% повече детски болежки от е36.
На 36цата за 18месеца и над 52000км съм дал доста по малко пари за части, не ме е оставяла на пътя, и е смея да твърдя, че е технически изправна.
П.С. За 5 години покрай реното смених още 3 коли, за да имам какво да карам като се счупи :-D
П.С.2 лично мое мнение, че ако се вземе технически изправно е36 до 2-3к лв може спокойно да се поддържа с под 1500лв на година ако се кара сравнитвлно нормално, но в крайна сметка най-важният фактор е колко километра ще се изминават на година с колата, при 5-6к км годишно се съмнявам да има повече от 200-300лв за ремонти.

Sent from my E2105 using Tapatalk

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Два умрели форда и 28ца
Мечтае да кара: Танк
Детайли за колата: Е36 328 97'
2.93 LSD
М20 маховик на 5.8кг
M50 Intake
S52 USDM Cams 10.2 lift 252in244ex
Плетени изпускатели
Romraider self tuned
14.0 1/4 mile

Мнение от FuRoRR » 11 Сеп 2016, 0:56

Един истински фен,четейки тая тема вижда по нещо правилно във всеки пост. :mhihi:
Аз минавам над 60000 на година. За последната година с този пробег , като не броя събори гонки и тъпи експерименти* съм изхарчил около 2000 лева за поддръжка.
-6 смени на масло
-свещи
-300 лева за полиуретан на правилните места
-30 лева за нуждата им от смазка на 3 месеца
-панелно филтърче дето се пере у пералнята и останалите филтри
-тук-там я някоя скоба се е скъсала,я радиатора е протекъл
-ремъци ,водна помпа и термостат
-гумени глупости нагоре-надолу
като сложим и тия пари дето ги давам на държавата стават близо 3000 ** (през колата е минало гориво за тройно повече).Всичко друго като се замисля съм си го съсипал сам.Също така обаче и колата е виждала само мен с инструмент близо до нея.
Много хубава комунистическа формула е: кола+поддръжка<гориво -аз влизам перфектно в нея и съм си доста доволен.
Ако не си фен и не ти се продават наследствени земи ,се придържаш към нея и всичко заспива.
Можеш да устискаш поддръжката за година на 4цил е36 с 1 софийска заплата. Няма нещо което да даде фира ,и да не можеш да го намериш за по-малко от една заплата. С малко помощ от приятели-пасажери може даже и да си на плюс :mhihi:

Погледнато от друга страна обаче всяко влизане в сервиз е пагубно за тия сметки.Ако не си записан в нечий телефон като Иван ИМПАта,Драган Е36, Сменям диф в Недел...чо, то поне се моли на читав екзимпляр, и ще му смогнеш.

*като например новия 6кг махоуик и комплект съединител са в багажника- нека видим дали колата прави по-добър старт от втора(няколко пъти)
**гумите и течността за чистачки не ги броя ,защото има толкова много различни варианти на различни цени ,че може и за 100 лева да си обуеш колата ако си схемаджия.
Изображение

Предишна

Назад към E36