Е36 обслужване??

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

Потребител
Аватар

Е36 обслужване??

Мнение от rian14 » 01 Сеп 2016, 8:57

Добър ден и от мен, вероятно има подобна тема която моя милост неможе да намери поради многото теми, та въпроса ми е в днешно време как бихте определили поддръжката на една Е36, по конкретно 316 бензин, защото още от едно време ми беше мечта да си карам такава кола и искам да карам такава но чувам доста различни мнения относно поддръжката едни кажат евтино е други скъпо, наясно съм че колата е стара, и изисква поддръжка, но като цяло поддръжката струва ли си или колата ще бъде изплатена поне още два три пъти за година. Мерси предварително

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 3 литра.. компот

Re: Е36 обслужване??

Мнение от edimen » 01 Сеп 2016, 10:51

rian14 написа:Добър ден и от мен, вероятно има подобна тема която моя милост неможе да намери поради многото теми, та въпроса ми е в днешно време как бихте определили поддръжката на една Е36, по конкретно 316 бензин, защото още от едно време ми беше мечта да си карам такава кола и искам да карам такава но чувам доста различни мнения относно поддръжката едни кажат евтино е други скъпо, наясно съм че колата е стара, и изисква поддръжка, но като цяло поддръжката струва ли си или колата ще бъде изплатена поне още два три пъти за година. Мерси предварително

Всичко зависи от доходите ти дали ще ти е скъпо. А това дали ще се изплати цената на колата за година зависи от това в какво състояние ще я вземеш, ако вземеш кофтор за 1к лева нищо чудно и да се изплати..
Ако ти се виждат 4 нови гуми 15ки, скъпи сигурно и цялата кола ще ти се струва скъпа за подръжка. Също така 316 е на големия данък и не виджм причина да го взимаш пред ИСа..

ПП Въпреки, че аз май месец купих като втора кола едно деу ланос от колега в добро състояние за 900лв без ръжда с ГИ и перфектен салон - след прехвърляне-документи, гуми/климатик изпарител, обслужване, кабели/свещи най-базовите за мен неща дадох още 900лв от тогва до сега съм минал 11к километра с него и съм супер доволен! Но аз това нещо го виждам за нормално така си подържм колите, а баварката ми е в графа бездънна яма :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e70 3.0d
Детайли за колата: remapped

ex: E46 320d 2005
ex: E36 316i 1998

Мнение от cmdkick » 01 Сеп 2016, 12:08

316-ки има и малкия данък, но те не са с верига и не са за предпочитане. Аз съм имал е36 316и 105 коня и да ти кажа за първоначално обслужане ще дадеш макс 300 лева и не вярвам да ти излязат други големи финансови загуби от нея, ако си я избирал с двете очи. Само имай предвид, че са малко "спънати" шеснайските :)
Tires are evil - destroy them all ...

Потребител
Аватар

Мнение от rian14 » 01 Сеп 2016, 12:27

Доходите не са ми от най големите, не са и от най малките... Просто исках да попитам и тук във форума защото един колега голям фен на бмв има 316 ис купе и казва че са му много евтини частите предвид че е доста разпространена кола и има доста резервни части по морги и т.н. Просто за човек който няма много излишни финанси за допълнителен ремонт постоянно, струва ли си колата

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е36 328i Touring '96

Мнение от georgivar » 01 Сеп 2016, 13:28

Супер си е модела. Ако не е ръждясала и със занемарено обслужване.

Обслужването и поддръжката не са скъпи, но ако не уцелиш на запазен екземпляр непрекъснато ще излизат неща за правене и ще ти е досадно.

ентусиаст
Аватар
Кара: внимателно
Мечтае да кара: самолет

Мнение от u`F`o » 01 Сеп 2016, 13:34

най-новата е36-ца 316i е от 1999-та година. В момента сме 2016-та, вече в края. Питаш дали поддръжката ще е цената на колата х2,х3 на година. Моят въпрос е, колко ще ти струва колата?

Според мен, ако не си маняк на тема БМВ, в никакъв случай не си взимай е36.
Ако си маняк от друга страна, защо би си купил мотор, който не е способен да достави удоволствие от шофирането с друго - освен с паленето.

И в двата случая ще имаш нужда да правиш патрони, брави, фарове, стопове, инсталация, окачване, таван, прозорци, механизми, дръжки на вратите отвън, дръжки на вратите отвътре, жабка. Други вероятни неща:
- окачване, диференциал, полуоски, каре на дифа, сваляне на глава, радиатор (често течат), капачка на радиатор, дебитомер, стъпково моторче, съединител.

И за 316 и за 328 ще правиш всичко "от-до". Готов ли си ? :driving:

П.С.: Има един начин да не правиш почти нищо - като караш по 2000км на година.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от v_p_m » 01 Сеп 2016, 14:45

Зависи от колата , тук в форума се продава/ше купе 1.6 на 56-7 хиляди километра дали ще прави скоро всичките неща описани горе ? Ма и цената си беше 5-6к

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 1996 318i, 1987 318i M10B18
Мечтае да кара: E30 M3
Детайли за колата: 1996-та е36 318 М43В18, 2000-а Е36 компакт М43В19, 1987-ма Е30 М10В18 Л-джет

Мнение от michev » 01 Сеп 2016, 14:53

Не знам каква скрап трябва да вземе, за да прави всичко това.Карам 36-ца от 2005-та и за 120 000 км не съм направил и половината от тези ремонти, виж тавана с вратите и жабката си минаха от реда, 4 амортисьора също, но в общи линии е това, дори съединител на съм сменял. А колата ми, бих казал и в момента е в добра кондиция, ето минало годишна снимка, за да не каже някой че е занемарена
DSC_4434.jpg
Важното е внимателно да се избира какво се купува!
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
only rear wheel drive

Потребител
Аватар

Мнение от rian14 » 01 Сеп 2016, 15:39

Благодаря за отговорите сега ще се доуточня... За колата около 2500 + - според зависи, попринцип ако се стигне до избор ще разчитам на споменатия колега който е маниак на тема бмв, с нея грубо ще се пропътува по 1000 км на месец, знам не са малко... И не не съм най големия маняк на бавареца мерси предварително отново на всички за отговорите но ми е пределно ясно че зависи от самия екземпляр, аз питах за класически ремонти, фабрични грешки и такива.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е36 328i Touring '96

Мнение от georgivar » 01 Сеп 2016, 17:11

еми фабрични грешки към 20-тата гоина са им ръждата по праговете, калниците, около бомбетата на предните амортисьори, резервната гума. Ако има климатроник - управлението, вентилаторчето, радиатора и клапите. водния радиатор се скапва. другото са конумативи по окачването, но те са максимум 1000 лева.

като цяло - няма в 316 модел нещо, което да струва 2500 като ремонти. осен купето ако е ръждясало.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 323i Touring
Мечтае да кара: някакво М

Мнение от Binev_OuT » 01 Сеп 2016, 17:19

rian14 написа:Благодаря за отговорите сега ще се доуточня... За колата около 2500 + - според зависи, попринцип ако се стигне до избор ще разчитам на споменатия колега който е маниак на тема бмв, с нея грубо ще се пропътува по 1000 км на месец, знам не са малко... И не не съм най големия маняк на бавареца мерси предварително отново на всички за отговорите но ми е пределно ясно че зависи от самия екземпляр, аз питах за класически ремонти, фабрични грешки и такива.

Колега , здравей! Имам какво да кажа по твоя въпрос и мисля че мога да ти помогна със съвет.
2500лв за Е36 316и , са хем добра не голяма сума , хем ми се виждат малко мночко.Тук опираме вече до точния екземпляр.
Съвет номер 1 - разгледай 318ис , наистина са най-удачния вариант , търсенето обаче ще е трудно.Повечето вече преминаха през разни тунинг проекти и читав всекидневен екземпляр трудно ще намериш.Този двигател те ограничава и малко в избора на каросерия , от гледна точка на това че трудно се намира седан с този мотор,комбита няма.Седанчетата ис-ки са доста редки.
Иначе за 16-ката:
Задължително М43 с веригата - проблема с кривите валове и тракащи повдигачи там почти отсъства,като цяло мотора е по-добър от М40ката.
Гледаш за възможно най-късната версия на модела , 97,98.
По принцип модела не търпи кой знае какви промени през годините , но това ти го казвам най-вече заради салона.
В по-ранните години седалките и като цяло салона на Е36 се тапицират с плат за пердета , нямам думи за качеството им.От 96та на горе вече са по-сполучливи.Най-добре е да търсиш кожа - седалки , кори таван, - много дразнещи шумове в купето отсъстват , няма висящи тавани , разлепени кори и т.н.По лесно се чисти не съдържа миризми , като цяло кожата си има своите плюсове.
Гледаш за макс екстри - не върви 16ка за 2500 да е с ел.стъкла от пред и парно.
В тези пари задължително - дигиталния климатроник , поне малкия борд , рекаро(дори и от плат) , 4 ел.стъкла.Това са едни сносни екстри , не е лошо да има и повечко.
За мен Е36 е страхотна кола!Поне на мен ми доставя изключително удоволствие!Обаче малките и дразнещи проблеми с нея са много.
Проблема с предните ел.прозорци - ножицата има слаба сглобка която се усуква с времето.Стъклото започва бавно да ти яде и дъвче уплътнението на прозореца , което допринася за допълнителното напрежение върху ножицата.От там почват едни проблеми , които се решават за около 100лв.
нова ножица Италианска - 60лв , две пеперудки - 10лв , здраво уплътнение 2ра ръка (нови не намирам) - 10-15 лв.
Проблема с жабката - там се изисква просто малко сръчност и въображение да се напасне като хората , това е - 0лв ремонт
висящ таван - около 20-30 лв плат , 15лв лепило , 5 часа работа , 1 ден съхнене - готово , другия вариант - тапицер не знам цената на труда обаче.
Скърцащи кори на вратите - причината най-вероятно е в изпочупените щипки - общо за 4те кори ти трябват около 40 щипки по 0.50лв
За тропане в окачването и амортисьорите няма да говорим , все пак говорим за 16ка за 2500+ , задължително 4 читави амортисьора и без шумове в окачването,течове от рейката и други подобни.
Общо взето е това.Е36 има и доста други проблеми , но няма автомобил без тях.Няма смисъл да ги коментираме.
Още един съвет - по-лесно ще намериш читав компакт 98-ма с ТИ мотора който си е ИСа , ще върви по-добре , ще гори по-малко и ще ти е по-забавен(да не говорим за 323ti) от примерно един седан 16ка.За 2500 мисля че ще се вместиш с малко следене по сайтовете.
Компакта пък има малко спорна визия , но няма как всичко да е идеално.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e36 AC Schnitzer, e46 328i
Мечтае да кара: e31
Детайли за колата: малко по-различна

Мнение от kichuka » 02 Сеп 2016, 14:29

. Най-добрия вариант според мен е даа си вземеш някое читаво 318. Имал съм и 1.6 и 1.8 сега съм с 318ис 97ма. Обикновено ис-ите са в кофтиж техническо състояние на цена 2-2500лв. Ако все пак намериш читава имай в предвид че подръжката и разхода зависят от състоянието на автомобила . Замомента ис-а след основен ремонт ми гори най-малко от озброените по-горе.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Гаражна е36-ца..!
Мечтае да кара: Е36 без забележка..
Детайли за колата: Италиянска мадама родена през '93

Мнение от ricky » 04 Сеп 2016, 8:12

Здравей колега, аз ще ти дам моето скромно мнение (няма нужда да ме послушаш, просто да се замислиш) Преди време и аз бях на твоя кръстопът, имах 318 (не ис) и бях решил да се метна на 318ис (запазенко) но една вечер си говорех с един приятел и той ми даде съвет да додам още някой лев и да се кача на 320.... Карал съм 316, 318, и 318ис, но не могат да се сравнят с 320, просто работата на 6-така на място и в обороти не може да се сравни с друга кола.. (нищо лично към собствениците на 316 и 318) но 6-така си е 6-так, пък и подръжката на по малките мотори е като на 320, да не говорим че харчат почти колкото 6-таците... Може сега собствениците на 316 и 318 да ме нападнат и да ми оспорят, но аз заставам зад думите си и зад мнението си... Не казвам че 320 е най-доброто (има 812748874882 страници изписано във форума по тази тема) просто е най-оптималния вариянт за мен.. Успех на колегата и със здраве :bchug:
Големите умове обсъждат идеи, средните умове обсъждат случки, а малките умове обсъждат хора..!
.Те колегите го казаха,класните автомобили са със задно или двойно,предното предаване изобщо не фигурира,то е създадено за автомобили без никакъв спортен дух,да те вози от т.А до т.Б. цитат....

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 1996 318i, 1987 318i M10B18
Мечтае да кара: E30 M3
Детайли за колата: 1996-та е36 318 М43В18, 2000-а Е36 компакт М43В19, 1987-ма Е30 М10В18 Л-джет

Мнение от michev » 04 Сеп 2016, 11:19

Оптималният вариант за всеки е различен :D , личното ми мнение примерно, е че оптималният вариант за Е36 е ванусова 2,5-ца, ама това е друга тема. Все пак колегата търси малък двигател, а след още 2-3 мнения ще му предложат и М3, щото всичко друго е слабо :D
only rear wheel drive

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320i
Детайли за колата: e36 coupe

Мнение от host » 04 Сеп 2016, 11:44

чудо, тема в която не е още предложено вместо БМВ да си купия ВАГ или някоя френска гредичка да си натресе

по-темата, колега гледай хубаво купето (дали седан или 2 врати няма знаечение) , да не е удряно, да няма разминаване в сглобката като са затворени врати/капак, да няма ръжди ... защото механично мотори, възли се сменят и намират на удачни цени дали за 16ка или за 28ца няма значение ... ама криво купе или яко с ръжди ... парите заминават, а ефекта :no:

тва кой мотор ще ти дойде най-добре ... само ти си знаеш, факт е, че само данъка ти е бонуса от малките, предполагам ще покараш 1-2 сега като гледаш ще видиш

успех

Следваща

Назад към E36