Селяндурски тероризъм. Скандали и права на пътя.

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Потребител
Аватар

Re: Селяндурски тероризъм. Скандали и права на пътя.

Мнение от DaGa » 31 Юли 2016, 22:31

Jordana написа:Не си изпреварил , оня е останал по назад :winky:
А ето защо не трябва да се изпреварва от дясно .
https://www.youtube.com/watch?v=6-0E2Nxtm6o

Абе тва не е баш изпреварване от дясно. Тоя тупан гонеше отбивка в дясно като гледам. Късно е решил да се престрои, да не говорим,че нямаше никва висимост от тира пред него ама въпреки тва се завря в дясната лента...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 31 Юли 2016, 22:33

alx написа:Трябваше да снимаш и мерцедеса в насрещното и след случката Да го изпратиш материала в министерството на вътрешните работи. Има си канал за тези
неща. Такъв отговор от "полицайката" е неприемлив и ако не друго ще й скръцнат следващия път да се държи подобаващо.

не можах да реагирам, не очаквах такава селяния ... :mhihi:

ще си монтирам регистратора, който прашасва, че явно и на мен веднъж в годината ми се случва да ме тролят :mhihi:

п.с. само да кажа, че заобикалянето на легнал полицай, освен, че минава двойна непрекъсната, между двата легнали и на трите места има зебра, което прави нарушението безумно и опастно :kuku: :idea:
You said: "Time will change!" What if it changes you?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Club BMW » 31 Юли 2016, 23:21

steeN написа:Извадено от контекста. Това е само за извънградски път. В града това не влиза в дефиницията за изпераване.
Обсъждано милиони пъти. Грешно е да се нарича изпреварване в града от законова гледна точка и за това идва разминаването.

Хайде поне един път преглътни, че не си прав :wave: Липсват ти основни познания, а аналогиите, които правиш са жалки.
Съжалявам ако звучи грубо, но това са фактите.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 31 Юли 2016, 23:48

Аз нямам проблем с това да не съм прав. В крайна сметка за тва има съд ;)
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от dreadx » 01 Авг 2016, 0:39

И аз разбирам цитирания отговор от МВР така, че в населено място по път с повече ленти не може да става въпрос за изпреварване.

Защо има такова изключение в закона - понеже освен карането в права посока и изпреварването, при излизане от такъв път има нужда МПС-то да спре, например в най-лявата лента (да сигнализира за това с ляв мигач) и да изчака удобен момент, когато се опразнят насрещните ленти - за да може да ги пресече и да излезе от пътя. По логиката, която вие защитавате ще излезе, че всички останали, които продължават да се движат направо в по-дясната лента, в този момент го изпреварват неправилно.

Но това ми напомни за един друг случай, който ще ви разкажа (пък и засяга специфична ситуация, в която изпреварване на спряла кола отдясно е винаги неправилно - пред пешеходна пътека).
Карам си аз по такъв път с две ленти в едната посока и на следващата пряка имам да излизам наляво (затова се движа в лявата лента). Пред мен някакъв тюфлек се тътрузи бавно и говори по телефона (винаги се убеждавам, че не трябва да карам след такива). Както и да е - наредихме се за ляв завой.
Онзи чакА докато се наговори, после докато един спря да го пусне. (а срещу нас имаше и пешеходна пътека). Тръгна въпросният, а аз след него - онзи обаче ненадейно спря, преди да навлезе в улицата към която завиваме и двамата. А аз трябваше да спра след него, като останах в платната на отсрещното движение.
Не можах да видя защо въпросният капутняк е спрял (може би докато си е говорил по телефона не е видял, че в този момент някой пресича малката улица, в която се каним да влезем - и е спрял, за да не го бутне.
През това време, както си останах напряко на насрещното платно, гледах как един автобус 102 се е засилил право към мен - мина с превишена скорост от дясната страна на колата, която беше спряла срещу нас на пешеходната пътека и едвам успя да спре, за да не ме отнесе.
Онзи сопол продължи да си говори нещо по телефона и се изнесе в улицата. Шофьорът на автобуса ме запсува - ама какво да направя, като: 1. реших, че щом този в най-лявата лента ни пуска, никой няма да му профучи отдясно и да ни засече (демек ние да го засечем). 2. действието се развива пред пешеходна пътека - как да очаквам, че някой ще изпревари автомобил, спрял пред пешеходна пътека (автобусът в случая е в нарушение "неправилно преминаване през пешеходна пътека" - нищо че по пешеходната пътека няма пешеходци и че другият е спрял, само за да ни пусне. 3. заради естеството на пешеходната пътека, тип "легнал полицай" - при такива бабуни има и ограничение на скоростта (30км.ч.) автобусът май се движеше доста по-бързо и нямаше готовност, нито възможност при нужда да спре пред пешеходната пътека (едвам успя да спре след нея - на половин метър от мен).
Естествено, че оня боклук, дето завиваше пред мен създаде цялата ситуация, но продължавам да се чудя ако автобусът ме беше отнесъл, кой точно щеше да е виновен пред КАТ - най-вероятно мен щяха да изкарат виновен.

Малко по-натам, в малката улица онзи капут продължаваше да говори по телефона и се мотаеше в насрещното платно - явно за да обкрачи по-лесно един легнал полицай, който от онази страна беше по-нисък. Промуших се покрай него отдясно и му свирнах, за да не се заблее с телефона и да не ме види. (- по-точно да не пропусне да види средния пръст, който му размахвах в този момент.)
- kaji kvo stana,kopele kvo stana?!

Потребител
Аватар

Мнение от goldygoldy » 01 Авг 2016, 0:48

bum_bum написа:Пускам го за 40-ти път сигурно. Отговора на КАТ за изпреварване на път с три платна от дясната страна.

В писмото си с въпрос относно изпреварването на МПС в границите на населени места от дясната страна цитирате чл.15 и чл.41 от ЗДвП.Така разписан чл.15 от ЗДвП регламентира движенито на МПС в пълния габарит на уличните платна и неправилно го съпоставяте в чл.41, който определя правилата за извършване на маневра “изпреварване”.Като извод от гореизложеното е, че в Закон за движение по пътищата няма разписана възможност, маневра изпреварване да се извършва от дясната страна на движещо се МПС. ОТДЕЛ "ПЪТНА ПОЛИЦИЯ" - СДВР"

Движението с по-висока скорост в дясното платно и по този начин минаване пред МПС-то, което ви е в ляво се тълкува като изпреварване и е З А Б Р А Н Е Н О. Точка.

Движението с по-висока скорост в ДЯСНАТА ЛЕНТА и по този начин минаване пред МПС-то, което ви е в ляво, в границите на населени места на пътно платно с две и повече пътни ленти за движение в една посока, НЕ СЕ тълкува като изпреварване и НЕ Е З А Б Р А Н Е Н О, при допустима макс. скорост 80 км/ч. Точка. Цитирания отговор го потвърждава недвусмисрено, а на bum_bum ЗДвП явно му е тъмна Индия.

Чл. 15. (1) На пътя водачът на пътно превозно средство се движи възможно най-вдясно по платното за движение, а когато пътните ленти са очертани с пътна маркировка, използва най-дясната свободна лента.
(2) Разпоредбите на ал. 1 не се прилагат и водачът на моторно превозно средство може да използва за движение най-удобната за него пътна лента в следните случаи:
1. (отм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.)
2. (изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г., изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) в населените места, на пътно платно с две и повече пътни ленти за движение в една посока, обозначени с пътна маркировка или пътен знак, по които е разрешено движението на пътни превозни средства със скорост не по-голяма от 80 km/h;
3. когато навлизането по пътната лента се разрешава от светлинен сигнал.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 01 Авг 2016, 10:16

Вчера, карам по магистрала "Тракия", посока от Бургас и съответно попадам в прословутото задръстване, което го даваха по телевизията.
Значи беше около 14 часа след обяд когато бях там, 3,5 часа висене, леко помръдване и така, сума ти коли бяха отворили капаците, понеже колите прегрели, един колега (може да се познае) с една Е46 комби- софийска регистрация, гол до кръста, отиде до мантинелата и почна да пикае, очевидно не го притесняваше факта че хиляда човека го гледат, но това, което най-силно ми направи впечатление е че нормалните хора си чакаме в опашката от автомобили, но "тарикатите" карат в аварийната лента и то с голяма скорост, чак видях 2 пъти, как се скараха на хората, чийто автомобили са прегрели и са спрели в аварийната лента.
Още по-фрапиращо бе, че мина една полицейска кола в аварийната лента, очевидно по работа, и зад тях още 20 автомобила караха...
Е това е селяндурски тероризъм.
Който се познае, и е карал в аварийната лента, да си знае че е ебаси комплексара!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e46 320Ci '01

Мнение от fancooler » 01 Авг 2016, 10:26

vicho написа:инструктора преди 13 години ми каза: "караш къ си знааш и се вардиш от другите" :ok:

Моят викаше: "Газ, газ и гледаш да не се блъснеш!" :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: овца във вълча кожа...

Мнение от hell's angel » 01 Авг 2016, 10:49

А моя, беше един толуп и му беше трудно да се върти в колата, та приготвяше средния пръст предварително и викаше : "Чакай бе момче, чакай, намали бе, намали, да му покажЕМ на тоя " :mrgreen:
Ubi dubium, ibi libertas

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Club BMW » 01 Авг 2016, 12:06

dreadx написа:И аз разбирам цитирания отговор от МВР така, че в населено място по път с повече ленти не може да става въпрос за изпреварване.

Защо има такова изключение в закона - понеже освен карането в права посока и изпреварването, при излизане от такъв път има нужда МПС-то да спре, например в най-лявата лента (да сигнализира за това с ляв мигач) и да изчака удобен момент, когато се опразнят насрещните ленти - за да може да ги пресече и да излезе от пътя. По логиката, която вие защитавате ще излезе, че всички останали, които продължават да се движат направо в по-дясната лента, в този момент го изпреварват неправилно.

Това не се води изпреварване.

Изпреварване е:

Чл. 41. (2) При изпреварване водачът на пътното превозно средство напуска пътната лента, в която се движи, навлиза в съседната пътна лента изцяло или частично, преминава покрай движещото се в същата посока пътно превозно средство и се връща в напуснатата лента.

Съответно:

Чл. 41. (1) Пътните превозни средства се изпреварват от лявата им страна.

ентусиаст
Аватар

Мнение от JOGI » 01 Авг 2016, 15:56

просто някои неща не са добре описани в закона и правилника за прилагане и малко или много си противоречат. тва за изпреварването хубаво е така, ама след като няма сила, която да премести този пред теб от лява лента в съседната, понеже в населено място той има право да си кара, в която си иска, то тогава се престрояваш, минаваш го и ако трябва след това пак се престрояваш в лявата и така. ограничение за престроявания няма..а имам и опит с птп след 'изпреварване' отдясно в населено място и естествено изпреварващия излезе невинен :mhihi:

и определено това нещо ми се струва много по-правилно, отколкото всеки да се бута зад хората в лява лента в града, щото видиш ли им били длъжни да им направят път... /а не са./

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 01 Авг 2016, 17:52

Аз не мога да разбера защо я дъвчем тая тема с дясното изпреварване след като е ясно че това не е безопасно - лява дирекция и дясно изпреварване имаш ограничена видимост и слепец ще разбере защо не трябва да се изпреварва от дясно . Отделно закона .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

User
Аватар
Кара: 330XD
Детайли за колата: the silent power

Селяндурски тероризъм. Скандали и права на пътя.

Мнение от b00st » 01 Авг 2016, 18:12

Има много чукундури, които решават, че им е "удобно" да се движат в лява със 70 по околовръстното / цариградско шосе и не си гледат огледалата. От такива стават задръстванията. Трябва да променят закона, колкото по такива маршрути да не важи това правило, щото там ограничението е 80.

Photographer
Аватар
Кара: му се нещо старо

Мнение от randity » 01 Авг 2016, 18:38

Е.Димитров написа:Вчера, карам по магистрала "Тракия", посока от Бургас и съответно попадам в прословутото задръстване, което го даваха по телевизията.
Значи беше около 14 часа след обяд когато бях там, 3,5 часа висене, леко помръдване и така, сума ти коли бяха отворили капаците, понеже колите прегрели, един колега (може да се познае) с една Е46 комби- софийска регистрация, гол до кръста, отиде до мантинелата и почна да пикае, очевидно не го притесняваше факта че хиляда човека го гледат, но това, което най-силно ми направи впечатление е че нормалните хора си чакаме в опашката от автомобили, но "тарикатите" карат в аварийната лента и то с голяма скорост, чак видях 2 пъти, как се скараха на хората, чийто автомобили са прегрели и са спрели в аварийната лента.
Още по-фрапиращо бе, че мина една полицейска кола в аварийната лента, очевидно по работа, и зад тях още 20 автомобила караха...
Е това е селяндурски тероризъм.
Който се познае, и е карал в аварийната лента, да си знае че е ебаси комплексара!

Вчера и аз бях в този секс. Факт, че една камара коли прелитаха през аварийната лента, докато ние глупаците висяхме като цифки. За мое огромно щастие при Пловдив успях да спукам и гума. След смяна с резервната (патерица) и връщането ми на магистралата, движейки се с 80км/ч. най-вдясно, бях освиркан и опсуван, що аджеба карам толкова бавно, като "патерицата" беше задна лява и се виждаше от километри.. Е в крайна сметка реших да се прибера в аварийната лента и до София карах там, за да не преча на въпросните бързаци. Простотия българска.
.. и отново се замислих „Божее, какви автомобили са правени през миналия век. Сега всичко е пластмаса n-то качество."..

Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от dreadx » 01 Авг 2016, 19:16

Е.Димитров написа:..но това, което най-силно ми направи впечатление е че нормалните хора си чакаме в опашката от автомобили, но "тарикатите" карат в аварийната лента и то с голяма скорост
Неведнъж съм казвал, че същите тези капутняци после отиват най-отпред на опашката и започват да се бутат да минат. Някой тъпак спре и ги пусне, друг ги пусне и освен, че "тарикатлъка" им минава, от това страдат културните хора, дето са се наредили правилно. И вместо да се движат бавно и с постоянна скорост, за да минат значително по-бързо - опашката тръгва-спира, заради това че някой кретен най-отпред е решил да се прави на толерантен и да ги пусне да минат. Никаква толерантност не трябва да има към тези - аз само един-два пъти съм попадал в такова задръстване, но следващия път ако не бързам и ако съм сам, мисля да спра в аварийната лента, да си пуша и да гледам сеира как ще ме заобикалят. Даже и авариен триъгълник ще поставя на съответната дистанция, че да трябва да заобикалят отделно и него.
- kaji kvo stana,kopele kvo stana?!

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата