Въздуховод на e90

3-та серия ('06-'12)

Модератори: Dimitroff, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: E90 320d

Въздуховод на e90

Мнение от kalinpetrovbg » 26 Юли 2016, 12:40

Здравейте,

Преди 1 седмица забелязах, че въздухопровода от радиатора към двигателя се е спукал и отидох до един "майстор" в Лозен, при който си поръчах нов. Платих 64 лв за него и само си го взех. На другия ден реших да го заменя и установих, че новия въздухопровод е коренно различен от стария - стария ми е от нещо като мембрана, докато новия е плътен, с някаква дамаска отгоре. Обадих се на този "майстор" и той ми каза - това, което съм ти продал е точно по шаси... ОК, реших, че човека има право и го сложих. Учуди ме и факта, че новия е доста по-дълъг от стария, но си викам, явно аз съм бил с някакъв китайски до сега.

В следващите дни карайки колата, установих, че има едно задавяне и явен недостик на въздух и от там на мощност. От 163 коня, все едно останах с кола 90 коня.
Ядосах се и извадих едната част на въздухопровода така, че да си дърпа въздух направо отвън. Седнах и без да натискам газта превъртях гуми. Тръгнах и какво се случи - колата си ми е пак същата. Има си мощност... има си старт...направо самолет... хаха, както се пееше в една песен на 100 кила.

Идва ред и на моя въпрос: Има ли някакви различни модели въздухопроводи за е90 - нормален, по-спортен, още по-джиджан и т.н.?
Последна промяна kalinpetrovbg на 29 Авг 2016, 9:42, променена общо 2 пъти

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 440i

Re: Въздухопровод на e90

Мнение от Dextuar » 26 Юли 2016, 13:44

kalinpetrovbg написа:Здравейте,

Преди 1 седмица забелязах, че въздухопровода от радиатора към двигателя се е спукал и отидох до един "майстор" в Лозен, при който си поръчах нов. Платих 64 лв за него и само си го взех. На другия ден реших да го заменя и установих, че новия въздухопровод е коренно различен от стария - стария ми е от нещо като мембрана, докато новия е плътен, с някаква дамаска отгоре. Обадих се на този "майстор" и той ми каза - това, което съм ти продал е точно по шаси... ОК, реших, че човека има право и го сложих. Учуди ме и факта, че новия е доста по-дълъг от стария, но си викам, явно аз съм бил с някакъв китайски до сега.

В следващите дни карайки колата, установих, че има едно задавяне и явен недостик на въздух и от там на мощност. От 163 коня, все едно останах с кола 90 коня.
Ядосах се и извадих едната част на въздухопровода така, че да си дърпа въздух направо отвън. Седнах и без да натискам газта превъртях гуми. Тръгнах и какво се случи - колата си ми е пак същата. Има си мощност... има си старт...направо самолет... хаха, както се пееше в една песен на 100 кила.

Така установих, че тази част не е за моята кола. Поразтърсих се в и-нет и на няколко снимки видях, че това, което имам е въздухопровод за BMW 320d е46, а не за e90.

Идва ред и на моите 2 въпроса:
1. Има ли някакви различни модели въздухопроводи за е90 - нормален, по-спортен, още по-джиджан и т.н.?
2. Откъде мога да си купя хубав, качествен въздухопровод за моята кола e90 320d?

От Дару кар за същите пари...

Номенклатурен номер : 13717795284
Описание : ВЪЗДУХОВОД ВЪЗД. Ф-Р
Ед.цена (с ДДС) : 56.34 BGN
Има наличност
Дару Кар АД си запазва право за промени в цените

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW F10 530d 12'
Мечтае да кара: G30 530d

Мнение от Taruno » 26 Юли 2016, 13:54

Новия не е от мембрана а от едно като мокет, ако има задъхване не е от него

Потребител
Аватар

Мнение от kalinpetrovbg » 26 Юли 2016, 14:20

Благодарение на вас, ги намерих по номер (понеже го бяхте писали по-горе).
Ето това са новия и стария. https://data.motor-talk.de/data/galleri ... 109995.JPG

Вижда се, че този мокетния е по-дълъг. Сигурни ли сте, че това е правилната част...
Когато го махна нещата се оправят.

Значи да търся причината на друго място, така ли?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Всичко що е BMW , баничарки
Мечтае да кара: M1

Мнение от laviatan » 26 Юли 2016, 14:27

Taruno написа:Новия не е от мембрана а от едно като мокет, ако има задъхване не е от него

Точно :yes:
Защото го поддържаме ОЕМ БМВ - сега го погледнах и е така ;)
AUTO MOTOR PARTS GROUP LTD
Фирмата е специализирана за марката BMW .
ПОРЪЧКА НА ОЕМ ЧАСТИ ОТ БМВ ГРУП. ГОЛЯМА НАЛИЧНОСТ НА СКЛАД.
КАЧЕСТВО, КОРЕКТНОСТ, БЪРЗИНА - ВСИЧКО ЗА БМВ НА ЕДНО МЯСТО !

Обекти: Магазин и склад - София ул. Антим I 61 / склад ул. Антим I 63
ОБЯВИ В БМВ ФОРУМ : ЛИНК 1 / ЛИНК 2
Проверка история автомобил: http://www.automotorpartsgroup.bg/
Тел.: 0700 70 775
Facebook: https://www.facebook.com/AutoMotorPartsGroupLTD
E-mail: sales@automotorpartsgroup.bg
Понеделник - Петък от 9,30-17,30 часа / Събота от 10,00-14,00 часа

Потребител
Аватар

Мнение от kalinpetrovbg » 26 Юли 2016, 14:52

Лошо, значи имам някакъв проблем, защото както казах, когато го сложих почна да се задъхва колата и да набира по-трудно. Все едно е спъната. Чак ми се случи на 2 пъти да направя рисково изпреварване, защото не очаквах толкова бавно да набере колата ми и тези отсреща засветкаха. От това можете да си представите каква е разликата преди/след.

Чудя се какъв ли може да е проблема.... След този въздухопровод е логично да има някакъв филтър... може би той е запушен и евентуално заради това, когато махна въздухопровода колата върви нормално, а със сложен - не върви.

Някой от вас има ли опит с подобен проблем?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 26 Юли 2016, 15:08

Колега, така изглежда твоят въздуховод. Да не би да запушваш нещо при слагането му.

Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от kalinpetrovbg » 26 Юли 2016, 15:13

Да, точно това имам и аз. 1:1 е с този на снимката.

Много странно, наистина. Свалих го изцяло и след малко ще го сложа отново. Понеже е малко по-дълъг от оригиналния стар, си мисля да не би да се е попрегънал и оттам да идва проблема. Може да си прав. Ще пиша довечера след като покарам малко.

Другият вариант е, понеже карах в Гърция 2000 км със скъсан стар въздухопровод - нещо назад по веригата да се е запушило от прах, пепел и т.н. Аз това се чудя, какво има след него по системата.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Taruno » 26 Юли 2016, 16:47

kalinpetrovbg написа:Да, точно това имам и аз. 1:1 е с този на снимката.

Много странно, наистина. Свалих го изцяло и след малко ще го сложа отново. Понеже е малко по-дълъг от оригиналния стар, си мисля да не би да се е попрегънал и оттам да идва проблема. Може да си прав. Ще пиша довечера след като покарам малко.

Другият вариант е, понеже карах в Гърция 2000 км със скъсан стар въздухопровод - нещо назад по веригата да се е запушило от прах, пепел и т.н. Аз това се чудя, какво има след него по системата.

Филтъра смени ли ? вероятността да се е заталачил е много голяма там е доста прашно. А това, че е по-дълг не е вярно просто твоя стария от годините се е свил те БМВ за това го подмениха с новия модел.

ентусиаст
Аватар
Кара: F11 530xD LCI 2014
Мечтае да кара: само BMW
Детайли за колата: 1 - E91 320D 07, 2 - е91 LCI 318d

Мнение от awful » 26 Юли 2016, 21:21

Taruno написа:
kalinpetrovbg написа:Да, точно това имам и аз. 1:1 е с този на снимката.

Филтъра смени ли ? вероятността да се е заталачил е много голяма там е доста прашно. А това, че е по-дълг не е вярно просто твоя стария от годините се е свил те БМВ за това го подмениха с новия модел.

:yes: Тамън се канех да напиша същото, стария се свива със времето.
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от kalinpetrovbg » 26 Юли 2016, 22:57

Да, вероятно сте прави. Сложих го и пак има задавяне. Явно наистина филтъра след този въздухопровод се е замърсил от карането със скъсан такъв.
Ще го сменя и ще пиша какво се е случило.

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 27 Юли 2016, 7:53

Този въздуховод свързва кутията за въздушния филтър с пластмасата над водния радятор през която дърпа въздух колата, щом след като го махнеш няма задъхване, значи запушването е пред въздуховода, а не след него ;)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Taruno » 27 Юли 2016, 8:30

vld написа:Този въздуховод свързва кутията за въздушния филтър с пластмасата над водния радятор през която дърпа въздух колата, щом след като го махнеш няма задъхване, значи запушването е пред въздуховода, а не след него ;)

Солидна логична мисъл, 100% е прав колегата vld ;)

Потребител
Аватар

Мнение от kalinpetrovbg » 28 Юли 2016, 8:54

Хммм... наистина има логика.

В събота или неделя ще разглобя и ще погледна състоянието на нещата преди въздухопровода и след него.

Аз си го върнах обратно където му е мястото този въздъхопровод, сега карам и е тегло... има някъде някакво запушване и ще трябва да го открия уикенда.

Много благодаря за съветите! Ще пиша какво е станало.

Потребител
Аватар

Мнение от kalinpetrovbg » 29 Юли 2016, 16:19

Здравейте,

Не издържах до неделя и реших днес да разглобя частите пред и след закупения от мен въздуховод (с номенклатурен номер :13717795284).
След него има филтър, който е посивял от мръсотия, но е на 4 месеца и не ми се стори изобщо за смяна. Абе казано с други думи - изглежда си прилично.

Колегата vld умно каза, че вероятно има запушване пред въздуховода, а не след него и затова разглобих и частите преди него. Те са само 2 няща - 17 и 19 от снимката Изображение. В тях няма нищо запушено.

Само едно нещо ме озадачи изключително много. Пластмасата, номер 17, която се води Suction hood (с номенклатурен номер:13717541738) има два въздуховода - ляв и десен. Те влизат в частта номер 19 - Suction hood, front. ОБАЧЕ какво да видя - лявата (гледана като застанеш срещу колата) е излята така, че реално няма отвор. Това нормално ли е? Не виждам защо са 2 отвора лев и десен, при положение, че левия е запечатан.
Да не би да ми е дефектна тази част?

Някой има ли идея?

Следваща

Назад към E90/E91/E92/E93