Селяндурски тероризъм. Скандали и права на пътя.
Модератор: Общи модератори
- c04
- Кръстникът
-
- Кара: с турбо
- Мечтае да кара: V10
- Детайли за колата: стокови
Re: Селяндурски тероризъм. Скандали и права на пътя.
Не се затормозявайте излишно, карайте както дойде и готово

- Pisobella
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: таралясник
ей тъй. То който и клип да хванеш ....
Чл. 49. Водач на пътно превозно средство, което излиза от земен път на път с настилка, е длъжен да пропусне движещите се по пътя с настилка пътни превозни средства и пешеходци.
А ето и едно дело, в което се споменава междублоковото: http://145.255.215.55/2013/04-2013/0270 ... 022813.htm
На пътния участък му било отнето предимството от водач на друг автомобил, който предприел излизане на пътното платно от междублоково пространство....
С оглед на установеното се налагат следните правни изводи :
НП е незаконосъобразно и следва да бъде отменено. Налице е непълно и неточно описание на нарушението и обстоятелствата , при които е извършено. В описателната част е посочено, че жалбоподателят „ не успява да спре при възникнала опасност на пътя…”. От установеното в хода на съд. следствие се установи, че такава опасност за него е бил внезапно излизащ от паркинг, т.е. от път без предимство автомобил...
И още нешо, което излиза в други форуми:
От Писмо № ЗАО 35462 от 14.10.2010 г. на Община Варна, Дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване” е видно, че ул.”Никола Вапцаров”, по която се е движел въззивника, е от първостепенната улична мрежа /улица ІV клас/, а улицата, излизаща покрай бл.20 на кв.Чайка е от второстепенната улична мрежа
Чл.48 от ЗДвП гласи, че „На кръстовище на равнозначни пътища водачът на пътното превозно средство е длъжен да пропусне пътните превозни средства, които се намират или приближават от дясната му страна...”.
В случая въззивникът не е извършил нарушение на чл.48 от ЗДвП. От писмото на Община Варна е видно, че кръстовището, което се образува между пътя, по който се е движел въззивника и пътя, по който се е движел другия автомобил, не е между равнозначни пътища. Следователно въззивникът не е имал задължение да пропусне приближаващия се от дясната му страна автомобил, защото това задължение важи само за кръстовища между равнозначни пътища.
След като въззивникът не е допуснал нарушение на привилата за движение по ЗДвП, издаденото наказателно постановление се явява незаконосъобразно и необосновано и следва да бъде отменено.
Воден от гореизложените съображения, съдът постанови решението си.
Друг е въпросът, че всички тези улички от второстепенната пътна мрежа трябва да имат знаци...
bum_bum написа:........
Е.Димитров, сигурно има предвид
ЗДвП
Чл. 49. Водач на пътно превозно средство, което излиза от земен път на път с настилка, е длъжен да пропусне движещите се по пътя с настилка пътни превозни средства и пешеходци.
или
Чл. 37. (3) Водачът на пътно превозно средство, излизащо на път от крайпътна територия, като двор, предприятие, гараж, паркинг, бензиностанция и други подобни, е длъжен да пропусне пешеходците и пътните превозни средства, които се движат по този път.
Club BMW написа:Е.Димитров, сигурно има предвид
И аз така го разбрах

- Silverlight
- младши ентусиаст
-
- Кара: 320d & 322ci
- Мечтае да кара: e30 с V8
Дясностоящият винаги е с предимство, когато няма пътни знаци. Ние тука може да не го спазваме, защото малко или много сме селяндури, но в белите страни го спазват. Примерно във Белгия, когато няма пътен знак дори и да си на главна улица имаш ли дясностоящ си длъжен да го пропускаш. 

Дори и да излиза от гараж,паркинг пред блок/на мол и т.н. ?
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
kiko написа:bum_bum написа:Е.Димитров написа:
Значи, излизайки от пред блоково пространство паркинга на главната улица, си с предимство, пред този, който се движи от лявата ти страна по булеварда или някава улица.
Намери къде в закона пише обратното и ще се съглася, че не си.Напиши член, алинея и точка според която излизайки от пред блока на голям булевард при липса на знаци ти си без предимство, спрямо идващите от ляво.
Тук при положение, че не си в обозначена жилищна зона. Ако си имал знак на входа и имаш на изхода- да, без предимство си.
Е.Димитров..ти леко пренаписа ЗДП![]()
заради такива разбирачи стават сакатлъци по кварталните улички.Досега по булеварди както казваш не съм виждал на малка уличка да няма знак,че си без предимство или стоп
.Досега единствено в кв.Гевгелийски видях,че сложиха специялно на по малките улички които се вливат в по основната такава в квартала знаци.И то сега! а преди си беше без и нямаше ядове,ама нещо много "софянци" се навъдиха и всеки си мисли,че щом кара по една идея по голяма улица от другите е с предимство а правото на десностоящия майната му
Коментира бе "пич" снимката, ето ти една улица пред блока излиза на по-голяма улица и се оказва че е с предимство.
Ей така ми се иска да видя, как ще минеш по улица "Скаилер" в София, кв. Хаджи Димитър и спираш пред всяка пряка, която излиза от паркинга на блока, или не дай си Боже някой ти излезе и от паркинга и почне да ти обяснява че трябва да го изчакаш (4 блока са там)
https://www.google.bg/maps/@42.7068847, ... 312!8i6656
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Това, което си дал сега е паркинг. Там чакаш тия по улицата. Предното си беше улица, която минава пред блока. Там теб те чакат.
- Silverlight
- младши ентусиаст
-
- Кара: 320d & 322ci
- Мечтае да кара: e30 с V8
DaGa написа:Дори и да излиза от гараж,паркинг пред блок/на мол и т.н. ?
Според зависи от настроението ми.

- kiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: сребърна звезда
- Мечтае да кара: RAUH
Еми ей на факт без предимство си!Не че ти го пожелавам ама натреси се в някой който ти излиза отдясно на тая улица да видим ченгетата кой ще изкара виновен,може да се хванеме и на бас
И никой не те кара да спираш нали,леко преувеличаваш нямаш стоп,просто се минава малко по леко и внимателно
ето ти едно Т образно на което всеки ден на поне двама малоумника за малко да ги взема във вратите като се спускам а те си карат по тая улица нищо че са ми от ляво,съответно аз съм им десностоящ.Ама всеки си тълкува закона като дявол евангелие.
https://www.google.bg/maps/@42.6836362, ... 312!8i6656

И никой не те кара да спираш нали,леко преувеличаваш нямаш стоп,просто се минава малко по леко и внимателно

ето ти едно Т образно на което всеки ден на поне двама малоумника за малко да ги взема във вратите като се спускам а те си карат по тая улица нищо че са ми от ляво,съответно аз съм им десностоящ.Ама всеки си тълкува закона като дявол евангелие.
bum_bum написа:Това, което си дал сега е паркинг. Там чакаш тия по улицата. Предното си беше улица, която минава пред блока. Там теб те чакат.
Ама нали сам каза, че като излизаш от пред блока си с предимство, ако няма знаци... Как определи кое е уличка пред блок и кое вход за паркинг пред блок? И също спомена нещо за асфалтиран и неасфалтиран път? Ще си признаеш ли сега, че ти си този, който не познава закона?
Последна промяна alX3m на 15 Юли 2016, 14:06, променена общо 1 път
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
kiko написа:Еми ей на факт без предимство си!Не че ти го пожелавам ама натреси се в някой който ти излиза отдясно на тая улица да видим ченгетата кой ще изкара виновен,може да се хванеме и на бас![]()
И никой не те кара да спираш нали,леко преувеличаваш нямаш стоп,просто се минава малко по леко и внимателно![]()
Да бе, страшна тъпня е това Т образно, как и да е, прав си!

bum_bum написа:Това, което си дал сега е паркинг. Там чакаш тия по улицата. Предното си беше улица, която минава пред блока. Там теб те чакат.
Ами асфалтирана е улицата, няма никъде знак че е паркинг, според закона десният е с предимство.
Абе очевидно има сбъркана работа в тоя закон, защото вероятно е правен при идеални условия и на всякъде да е със знаци.
Вероятно в целият бял свят, всичко е урегулирано със знаци и закона не звучи безсмислено и многозначно.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Тук проблема е с означаването. Очевидно не е улица, защото няма име. Което няма как да го знаеш и трябва да има знак, че е паркинг или знак за предимство на кръстовището.
Ако е улица си с предимство, ако е паркинг не си. Кое не можеш да разбереш? Ако излизаш от там и се удариш с онзи на другия път в единия случай ще ти пишат на теб акт, а в другия на него. Улицата има име и номера, паркинга не. Полицаите идват и пишат, никой не го интересува че някой не си е свършил работата за да постави знаци.
За асфалтиран път нищо не съм споменавал освен че няма такова понятие в закона. Има понятия път с настилка и път без настилка. Кръстовище на равнозначни пътища (т.е. нерегулирано) и регулирано кръстовище.
alX3m написа:bum_bum написа:Това, което си дал сега е паркинг. Там чакаш тия по улицата. Предното си беше улица, която минава пред блока. Там теб те чакат.
Ама нали сам каза, че като излизаш от пред блока си с предимство, ако няма знаци... Как определи кое е уличка пред блок и кое вход за паркинг пред блок? И също спомена нещо за асфалтиран и неасфалтиран път? Ще си признаеш ли сега, че ти си този, който не познава закона?
Ако е улица си с предимство, ако е паркинг не си. Кое не можеш да разбереш? Ако излизаш от там и се удариш с онзи на другия път в единия случай ще ти пишат на теб акт, а в другия на него. Улицата има име и номера, паркинга не. Полицаите идват и пишат, никой не го интересува че някой не си е свършил работата за да постави знаци.
За асфалтиран път нищо не съм споменавал освен че няма такова понятие в закона. Има понятия път с настилка и път без настилка. Кръстовище на равнозначни пътища (т.е. нерегулирано) и регулирано кръстовище.
bum_bum написа:Тук проблема е с означаването. Очевидно не е улица, защото няма име. Което няма как да го знаеш и трябва да има знак, че е паркинг или знак за предимство на кръстовището.alX3m написа:bum_bum написа:Това, което си дал сега е паркинг. Там чакаш тия по улицата. Предното си беше улица, която минава пред блока. Там теб те чакат.
Асфалтиран път и път с настилка...

п.п. Разгледайте обстойно това кръстовище с всичките му знаци и ми кажете пак правилото кво беше? https://www.google.bg/maps/@42.6857459, ... 312!8i6656