Масло за Е46
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
- luizov
- младши ентусиаст
-
- Кара: 323ci M52tuB25
- Мечтае да кара: ///M3 e30
Re: Масло за Е46
turbonetic написа:И защо да,не се препоръчва какъв ще е проблема като се кара колата с 10в40? Нещо много взехте да се филмирате с тия коли,че още малко ще почнете да им робувате..Моята се движи с 10в40 на мобил,нито повдигачи,тропат нито нещо друго даже работи много добре.Аз преди това карах с 5в40,не го пипна,но не ми хареса как работи мотора,затова му сложих 10-40 и работи в пъти по-добре,мерцедеса ми също къта 6-та година с 10в40 не го пипа,а мотора работи като часовник
Въпросът беше какво се препоръчва и какво не. Това което написах е факт, пък вие ако искате и с m10d си карайте колите.
- turbonetic
- ентусиаст
-
- Кара: w202 C180 Vw golf 4 SDI,Vw PassatB5
- Мечтае да кара: W212 E400 biturbo E63 w213 biturbo stage 3
- Детайли за колата: Турбинирана
Тук си прав колега всеки може да слага каквото си иска,но 10в40,не е никак лошо масло 

- taba4ko
- ентусиаст
-
- Кара: 12' F30 335i
Привет колеги.
Ето извадка от книжката на E46 323ci/328ci, където, BMW си пише с какво се препоръчва да се кара колата. Такава препоръка има във всички останали книжки за различните модели. Каквото пише там за мен е най-истинско и само на него вярвам. Подчертавам, че препоръката споменава вискозитет а не производител на маслото.

Ето извадка от книжката на E46 323ci/328ci, където, BMW си пише с какво се препоръчва да се кара колата. Такава препоръка има във всички останали книжки за различните модели. Каквото пише там за мен е най-истинско и само на него вярвам. Подчертавам, че препоръката споменава вискозитет а не производител на маслото.

- DigitalExile
- ентусиаст
-
- Кара: S LINE PLUS
turbonetic написа:Тук си прав колега всеки може да слага каквото си иска,но 10в40,не е никак лошо масло
Единственото хубаво на тази полу синтетика базирана на минерално масло е само цената нищо друго

- stas
- Потребител
-
- Кара: BMW 318d; E46;
- Мечтае да кара: Mercedes
Nedko Anev написа:turbonetic написа:Тук си прав колега всеки може да слага каквото си иска,но 10в40,не е никак лошо масло
Единственото хубаво на тази полу синтетика базирана на минерално масло е само цената нищо друго
Добре колега, според теб дезел на около 300к с какъв вискозитет масло трябва да се кара? Не се заяждам, само питам. Поздрави!
- host
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320i
- Детайли за колата: e36 coupe
с това което си е по книжка + отговаря на температурите там къде ще се ползва
- stormrider
- младши ентусиаст
-
- Кара: БМВ М44Б19
- Мечтае да кара: Imperial Tie Fighter
- Детайли за колата: Стара баба с тояжка
За дизела не зная, но за бензин. Имах комби 323 бензин на 424 000 км.беше. Маслото беше Кастрол 5W30л.л.Карах го 5000км.не мръдна на щеката. Колата беше автомат,може би това също е от значение.
С много любов към децата!
- DigitalExile
- ентусиаст
-
stas написа:Nedko Anev написа:turbonetic написа:Тук си прав колега всеки може да слага каквото си иска,но 10в40,не е никак лошо масло
Добре колега, според теб дезел на около 300к с какъв вискозитет масло трябва да се кара? Не се заяждам, само питам. Поздрави!
според някой от вас с 20w60,
според мен специално за бензиновите M52/M54 с 5w30 или 5w40 зависи от стила на каране, евентуално 5w50 и всичко задължително пълна синтетика и предписано за BMW демек LL98/01/04

За дизела 5w30 най-добре заради турбото и задължително LL-04

- stas
- Потребител
-
- Кара: BMW 318d; E46;
- Мечтае да кара: Mercedes
Миналата година на два пъти ми се случи майстори да ми видят тубата от масло отзад в багажника и като се почна: "Ти акъл нямаш. Стара кола с 5W30 не се кара и т.н". Да полудее човек.
- DigitalExile
- ентусиаст
-
Ми толкова са майстори за т'ва.
Кажи им,че не всяка кола на 300хил. км. харчи масло и има проблеми, че да я караш с дебело масло
Имал ли си проблем с 5w30-ката ? По принцип дизелите се карат с тънко масло заради турбото.
Кажи им,че не всяка кола на 300хил. км. харчи масло и има проблеми, че да я караш с дебело масло

Имал ли си проблем с 5w30-ката ? По принцип дизелите се карат с тънко масло заради турбото.
Последна промяна DigitalExile на 13 Юни 2016, 15:18, променена общо 1 път
- luizov
- младши ентусиаст
-
- Кара: 323ci M52tuB25
- Мечтае да кара: ///M3 e30
Предварително да кажа, че коментара ми не е с цел заяждане!
Какво значение има на колко киломентра е даден автомобил. Щом производителя е написал, че трябва да се налива масло xWx, няма логика да се налива масло yWy. Ако дадения автомобил гори предписаното масло, то проблема не е в маслото а в някаква неизправност по двигателя (може да са гумички на клапаните, може да са и сегменти). Понеже гори масло дай да му сипем 15w40, че да не го бута, пък не се бърка, че двигателя особено в зимни условия ще има почти нулево смазване при запалване и ще се разтракат повдигачите, че дори и покритието на цилиндрите може да замине, тогава и смяна на сегменти няма да помогне. И още нещо - принципно вискозитета на маслата 0w40, 5w40, 10w40, 15w40 при достигната оптимална работна температура на двигателя е почти идентична, следователно ако гори масло 5w40, то ще го гори дори то да е 15w40, виж ако му налеем обаче 5w50 може и да намелее харча. Аз лично имах една е46-ца с n42b20 мотор която гореше около 1л. на 1000км. и нямаше никаква разлика в горенето на масло между 5w40 и 10w40 (изпробвано).
Какво значение има на колко киломентра е даден автомобил. Щом производителя е написал, че трябва да се налива масло xWx, няма логика да се налива масло yWy. Ако дадения автомобил гори предписаното масло, то проблема не е в маслото а в някаква неизправност по двигателя (може да са гумички на клапаните, може да са и сегменти). Понеже гори масло дай да му сипем 15w40, че да не го бута, пък не се бърка, че двигателя особено в зимни условия ще има почти нулево смазване при запалване и ще се разтракат повдигачите, че дори и покритието на цилиндрите може да замине, тогава и смяна на сегменти няма да помогне. И още нещо - принципно вискозитета на маслата 0w40, 5w40, 10w40, 15w40 при достигната оптимална работна температура на двигателя е почти идентична, следователно ако гори масло 5w40, то ще го гори дори то да е 15w40, виж ако му налеем обаче 5w50 може и да намелее харча. Аз лично имах една е46-ца с n42b20 мотор която гореше около 1л. на 1000км. и нямаше никаква разлика в горенето на масло между 5w40 и 10w40 (изпробвано).
- taba4ko
- ентусиаст
-
- Кара: 12' F30 335i
Колеги.
В книжките на Вашите автомобили ПИШЕ с какво масло се препоръчва да се карат те. Проверете и ще разберете. Пък ако искате си разтопявайте грес на котлона и си я сипвайте после в двигателя, или пък ползвайте масло за космически кораби, Ваша си работа. Дал съм такъв пример, защото моята кола е такава. Колегите с останалите видове двигатели също могат да споделят такава информация, както аз направих. Стига трупахте само спам и мнения за бройка.
В книжките на Вашите автомобили ПИШЕ с какво масло се препоръчва да се карат те. Проверете и ще разберете. Пък ако искате си разтопявайте грес на котлона и си я сипвайте после в двигателя, или пък ползвайте масло за космически кораби, Ваша си работа. Дал съм такъв пример, защото моята кола е такава. Колегите с останалите видове двигатели също могат да споделят такава информация, както аз направих. Стига трупахте само спам и мнения за бройка.

- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
в книжките са предвидили, че автомобилите ще станат на по 500,000 км с ен-ти ремонт на мотора и 10-15 собственика...
ахам... точно така ще да е станало
ахам... точно така ще да е станало

You said: "Time will change!" What if it changes you?
- dr.peshev
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320i и Карбонова М-ка с педали!
- Мечтае да кара: M3
Който и каквото и да ти говори, да знаш че става дума за пари!
Колегите просто си търсят оправдание,че сипват тази минерална грес, наречена 10W40,
просто защото е под 10лв/литъра!
p.s. Аз на корсата на жената сипвам пълна синтетика 5W30
Колегите просто си търсят оправдание,че сипват тази минерална грес, наречена 10W40,
просто защото е под 10лв/литъра!
p.s. Аз на корсата на жената сипвам пълна синтетика 5W30

- kriso85
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW E90 330d; BMW F25 30d
- Мечтае да кара: BMW M
Аз също не виждам смисъл от слагането на полусинтетично масло.
Когато си взех е46-ца (м43) ми сложиха 10в40 кастрол. Още нямах никакъв опит с автомобилите и в сервиза изтъкнаха точно тези доводи, че колата вече е стара (на 7 години беше) и ще гори ако сложа 5в40. Карах още една смяна с такова масло и в мразовитите сутрини (-10 градуса) имаше едно леко почукване на повдигачите. "Рискувах" на следващата смяна с пълна синтетика 5в40 и се оказа, че м43 не гори никакво масло за 10000 км. пробег между смените и вече не чух никога повдигачи за следващите 100 000 км., които карах колата.
Всеки сам си преценява, но поне моя опит сочи, че с пълна синтетика двигателя работи по-добре. А за дизелов автомобил, който е доста по-капризен към масло, смятам че е рискована употребата на 10в40
Когато си взех е46-ца (м43) ми сложиха 10в40 кастрол. Още нямах никакъв опит с автомобилите и в сервиза изтъкнаха точно тези доводи, че колата вече е стара (на 7 години беше) и ще гори ако сложа 5в40. Карах още една смяна с такова масло и в мразовитите сутрини (-10 градуса) имаше едно леко почукване на повдигачите. "Рискувах" на следващата смяна с пълна синтетика 5в40 и се оказа, че м43 не гори никакво масло за 10000 км. пробег между смените и вече не чух никога повдигачи за следващите 100 000 км., които карах колата.
Всеки сам си преценява, но поне моя опит сочи, че с пълна синтетика двигателя работи по-добре. А за дизелов автомобил, който е доста по-капризен към масло, смятам че е рискована употребата на 10в40
"Try not. Do or do not. There is no try" Yoda