Вярвате ли в дарвиновата теория ?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Вярвате ли в дарвиновата теория ?

Да, произлезли сме от маймуни.
24
36%
Не, това звучи неправдоподобно.
42
64%

Общо гласове : 66
ентусиаст
Аватар
Кара: на турбини

Re: Вярвате ли в дарвиновата теория ?

Мнение от acer » 09 Юни 2016, 14:50

K_Ilkov написа:
Ако човека е създаден, защо е създаден бъгаво - боледува, умира, полудява ...

Е как що, "Бог" ти го връща за греховете на родителите ти и те прави с детски паралич, тумор на очите или некъв друг бъг, дет да те направи малък Gollum :mhihi:

Мен вярващите не са ми интересни, щот не виждат по-далече от носовете си. По ми е интересно накъде ще се развият нещата с crisp-cas9 механизма.. ако Дарвин можеше да го види, нямаше могат го спрат да прави чумбаци от вълнение :mhihi:
Да не говорим за Dwave системите, ако се развият какви неща ще могат да се постигнат в генетиката. Ма, си е опасно, опасяват се за intelligent explosion, тогава ще видим кон боб яде ли :mhihi:
„Късметът е това, което се случва когато подготовката срещне добрата случайност.“ — Хенри Форд

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Fear » 09 Юни 2016, 15:20

Именно в това е проблема - вярващите нямат отговор на страшно много въпроси, но въпреки всичко твърдят, че техните разбирания са правилните.
Това е недопустимо, да не говорим, че е смешно.
Не става така - когато имаш някакви твърдения, трябва да си подготвен да ги защитиш.

Иначе срещу вярата нямам нищо против - както си казал, това е нещо съвсем идивидуално и изобор на всеки човек.
Обаче религията е нещо съвсем друго - там говорим за глупости и небивалици в много сериозен размер, които не издържат дори и такава елементарна проверка като в случая с австралийските гадинки.
Е, как здравомислещ човек да приеме тогава всичките чудеса, потопи, ангели и дяволи и т.н.?
Ами няма как.

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 09 Юни 2016, 15:59

Fear написа:Обаче религията е нещо съвсем друго - там говорим за глупости и небивалици в много сериозен размер ...

Нека уточним нещо много важно, поне според мен.

Религията е дала много на човечеството, християнството вероятно най-много ...
Има и много негативи и вероятно в определени моменти е спирало прогреса, и е затрило доста будни умове,
но като цяло религията е дала рамката на обществото, такова, каквото го познаваме днес и ние нямаше да сме същите без нея ...

Само да кажа, не вярвам в обясненията в Библията, но за времето си това, което е постигнато, чрез нея е било съществено и важно ...

Сега е доста наивно човек да вярва в голяма част от обясненията за света там.
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от dreadx » 09 Юни 2016, 18:47

Не е въпросът как Ной е домъкнал кенгурата от Австралия, ами какво е ял лъвът на ковчега през тези дълги дни и седмици.. сигурно е изял половината животински видове, дето днес не са ни познати.. ;)

Обаче чак сега разбирам защо сред старозаветните персонажи от Библията има толкова много катили -- щом прародителите им са продукт на кръвосмешение между Ной и дъщерите му, всичко си идва на мястото..

Предполагам, че потопът е бил някакво локално явление. Изобщо не търсете обяснения в него.

steeN: За целенасочено предизвиканите мутации или генетичното изменение на даден вид - да, може да се направи. Примерно това да се облъчват растения и да се търси някаква полезна генетична промяна - почти повтаря предполагаемия механизъм на еволюцията. Само че, я посади едно светещо растение навън и виж дали след година-две ще съществува - може пък да се е затрило. Може някоя крава да го е опасла в тъмното.

А такова растение да измести изцяло подобните на него растения, така че на земята да остане само от неговия вид - абсурд.

Значи трябва изменението да е полезно, после някой да хване и да го развъди това растение. Да го пази да не се затрие, докато е в ограничени бройки и т.н. (+ да унищожи другите опитни образци, които имат изменения, но не са полезни). После вече може да го пусне навън, като насади 1000 бр. на една поляна - и може и да се развъждат.

За едно единствено, 1 бр. растение никога не се знае дали ще оцелее.
Значи случайност един път да се появи изменението + после случайност дали ще оцелее = случайност на квадрат.

И никой на практика не може да унищожи всички останали обикновени растения от неговия вид, за да ги замести с тези. По твоята логика за спонтанните полезни мутации - щяхме да имаме и хора с различни генетични подобрения и ъпгрейди -- ама всичките щяха да си съществуват.
- kaji kvo stana,kopele kvo stana?!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: овца във вълча кожа...

Мнение от hell's angel » 09 Юни 2016, 19:04

K_Ilkov написа:
hell's angel написа:... щото естествения подбор не променя ДНК-то и не разширява видовете, а по скоро води до редукция. От друга страна много звена и клони се губят и нямат намиране. Та за сега тва е мейнстриима. Аз от мутации не разбирам, ама в комплексните организми по-скоро водят до регрес, намаляване на генетичната информация и недъгаво поколение...

Не съм специалист та да споря, кое и как променя ДНК-то, но то май се променя без много да му мисли :mhihi:
2 деца от едни родители, често са доста различни в много отношения ...
Та за мен човека като организъм и поколението му май са доста податливи на външната среда.

Съгласен съм за мутациите и техния резултат в основната си част ...
Просто системата опит-грешка явно генерира повече грешки ... те за това нещата не стават от днес за утре.
"Проблема" (щото не е хуманно някак) на съвременното общество е, че генетично проблемните, не ги изяжда лъва ...

Е тук можем да намесим и любимата Библия на нашия приятел и изобщо религията,
която е установила важни правила по отношение на това кой с кого да има деца например ...
Явно в някакъв момент наблюдателни люде са установили, че кръвосмешението не води до добри мутации ...

Тя и еволюцията е религия :mhihi: :mhihi: :mhihi: :ok:
Имах предвид, сериозни промени в ДНК-то по една или друга причина, като да се променят броя на хромозомите или промяна на вида в нов. Това за което говориш не променя типа, а просто показва диапазона на гъвкавост. Колкото и да подобряваш една порода или сорт резултата е, че се губят типичните белези и поява на стерилни особи и то пак от същия вид. Ще кажете, че капка по капка - вир прави, ама .... :mrgreen:
Има доста изследвания какво се случва с флората и фауната в Чернобилската зона да речем, а йонизиращата радиация е сериозен мутагенен фактор. Ето и друг пример от природата: ДНК почти не се променя - като разделени сиамски близнаци са, и въпреки всичко нямат по- голям проблем с оцеляването в сравнение с останалите Цък

The diploid number of chromosomes in the cheetah is 38, the same as in any other felid (though for the ocelot and the margay the number is 36).[12] A remarkable feature of the cheetah is its unusually low genetic variability in comparison to other felids. Consequently, individuals show considerable genetic similarity to one another,[32][33][34] as illustrated by skin grafts, electrophoretic evidence and reproductive surveys.[35] A prolonged period of inbreeding, following a genetic bottleneck during the last ice age, is believed to be the reason behind this anomaly.[36] The consequences of such genetic uniformity might include a low sperm count, motility, deformed flagella, difficulty in captive breeding and susceptibility to disease.[2][35]
Ubi dubium, ibi libertas

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 09 Юни 2016, 22:03

"случайност на квадрат"... много строг и сериозен анализ на вероятността да се случи :lol: като работиш с такива големи числа нещата седят малко по-различно. насилствената еволюция е просто пресъздаване на природата в много малък мащаб. полезно казваш, но също трябва да отчетеш, че има разлика между полезно за растението и полезно нас... светещо растение няма, щото не е било полезно за него да има... но има светещи риби и насекоми...

как бактериите стават резистивни към антибиотиците за 10-20 години след като се открият и почнат да се ползват масово? божия намеса отново?

за хората... много хора се раждат вече без мъдреци или с по-малко... има и хора без апендикс :)
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: хората към оринджпилване
Детайли за колата: разделена на 21 млн. бройки

Мнение от Top Gun Maverick » 09 Юни 2016, 22:15

Fear написа:Ооо, ето къде сте се скрили, златните ми верующи. :mhihi:
Като гледам не сте мръднали ни на йота в заблудите си, не че е нещо неочаквано това.
Добре поне, че в тази тема се срещат доста повече здравомислещи хора.

Колкото до въпроса от заглавието, първо е зададен неправилно, второ е намесена вяра, което изключва всякакво знание, наука, теории и рационално мислене.

Ама ще отговоря директно както е зададен:
1. Не вярвам. Вярата е нещо ирационално. Едно нещо или го знам, не го знам или мога да градя някакви хипотези на базата на налична достоверна информация, стига да има такава.
2. Хората НЕ СА произлезли от маймуни, имаме общи прародители. Ако ми плащаха всеки път, когато го пиша това, щях да съм милионер вече.
3. Имаме научна теория за евлоцията, в която има предоставени достатъчно доказателства и факти, за да бъде приета за вярна, поне докато не се появят по-сериозни факти и доказателства, които да сочат обратното.

Толкова.

Този отговор ми хареса. И понеже аз не знам от кои съм, ще ви кажа, че не вярвам да сме произлезли от маймуните, но пък вярвам, че има такова нещо като еволюцията. Та аз от кои съм - вярващи в Дарвиновата теория или не? :mhihi: Вярвам в извънземни, ама това не значи, че непременно те са ни "домъкнали" от някъде си.
Според мен отговора за да се знае би могъл да дойде САМО ако някой разумен човек е живял тъкмо от преди 3.5 млрд. години до ден днешен, станал е свидетел на всичко това и така може да каже какво и защо се е случило. Или поне да се опита защото да не се окаже, че някои отговори надминават възможностите му да ги опише дори.

Относно коалите и кенгурутата...ами много е просто. Континентите са били свързани. С което не казвам, че вярвам в Ной. Но отдавна е доказано, че дадени динозаври ги е имало на отделни континенти, а те не са били нито летящи за да долетят, нито плуващи за да доплуват. Тоест, просто са имали мост по който да преминат.

Та казвайте ми аз сега от кои съм, понеже не виждам защо в анкетата няма отговор от сорта, че не мога да преценя, понеже сега аз така и няма да гласувам. :mhihi:

Относно кокошката или яйцето да ви светна най-после. Естествено, че кокошката. Тя е била първа и просто е еволюирала за да почне да снася яйца и така да се възпроизвежда. :mhihi: Теорията е на жена ми. :mrgreen:
In God we trust, all others we track.
http://bitcoindeaths.com
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Каквото ми попадне .
Мечтае да кара: Поне 790 iL xaxaxa
Детайли за колата: Лачена 39_ка .

Мнение от AGT » 09 Юни 2016, 22:49

Теорията е на 100000% вярна .... АМА ЗА НЕГРИТЕ . Те не са много еволюирали де ....... ама има леко развитие спрямо маймуните !
Съвет от КАТ !
"Не можеш ли да караш не си купувай книжка "

Потребител
Аватар
Кара: каквото има
Мечтае да кара: FERRARI 458 Italia

Мнение от Larbi » 10 Юни 2016, 1:00

Поредната тема в която се спори за криейшъна. Много тъпо. Ама то нали уж най-силния оцелява, ама то пък маймуните и те са оцелели ама то пък 8-мо, 28-мо... Тема без край и смисъл.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 10 Юни 2016, 7:13

Ако искаш може да си направиш труда да провериш колко вида животни и растения са изчезнали за винаги и това продължава и в днешно време.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Fear » 10 Юни 2016, 7:18

K_Ilkov написа:Нека уточним нещо много важно, поне според мен.

Религията е дала много на човечеството, християнството вероятно най-много ...
Има и много негативи и вероятно в определени моменти е спирало прогреса, и е затрило доста будни умове,
но като цяло религията е дала рамката на обществото, такова, каквото го познаваме днес и ние нямаше да сме същите без нея ...

Само да кажа, не вярвам в обясненията в Библията, но за времето си това, което е постигнато, чрез нея е било съществено и важно ...

Сега е доста наивно човек да вярва в голяма част от обясненията за света там.

Факт, напълно съм съгласен с казаното от теб.
Религията е била полезна в един момент, но е изиграла своята роля през вековете, сега вече е излишна пречка.

Top Gun Maverick написа:Относно коалите и кенгурутата...ами много е просто. Континентите са били свързани. С което не казвам, че вярвам в Ной. Но отдавна е доказано, че дадени динозаври ги е имало на отделни континенти, а те не са били нито летящи за да долетят, нито плуващи за да доплуват. Тоест, просто са имали мост по който да преминат.

Предвид, че тектонските плочи се движат със скорост 1-10см./година, сметката с моста малко трудно ще излезе. ;)

steeN написа:Ако искаш може да си направиш труда да провериш колко вида животни и растения са изчезнали за винаги и това продължава и в днешно време.

Само едни 99% от съществувалите досега организми са изчезнали, ама не му казвай. Не си заслужава заради такъв мижав процент да се тормози. :D
И не, няма да провери каквото и да било, никога не го прави.
Такава завидна упористост да не искаш да научиш каквото и да било много рядко се среща. :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 10 Юни 2016, 7:31

Ларби , Безсмислена е за теб колега , защото изключва така тачените алиени :mhihi: В другата тема мъдро пропусна да ни осветлиш за връзката религия - извънземни и има ли тя почва у нас . Въпреки че поисках лично твоето мнение по въпроса .
Изобщо синтезирано нещата в споровете опират до ефекта от крайните резултати .
Ако еволюцията е реална причина за съществуване на днешния хомо лудикус :mhihi: то попската теория олеква безобразно .То така или иначе няма нищо доказано и недвусмислено с експеримент в нея , остава само утехата че сътворението от ръкава на повелителя на вселената е последвано от естествения ход на еволюцията .
Алиенската гилдия също губи доста от кумирите си ако еволюционната теория е вярна . На тях им остава само да спорят със поповете за правото на първата искра запалила живота на земята . Алиени или ръкава на бог е първопричината за да започне еволюцията на живота .
Като се има предвид 2000 годишния опит на поповете в казуистиката и промиването на мозъци , бих заложил че тяхната теория ще има доста последователи много години занапред .
Извънземната засега имат само творбите на писателите фантасти и холивудските кинаджии , оръжие което обаче не е за превебрегване защото медиите в ХХI век имат сила на религия .
Крайния изход на спора обаче няма да промени факта че - "..тя все пак се върти " :winky:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Fear » 10 Юни 2016, 7:39

Jordana написа:Ларби , Безсмислена е за теб колега , защото изключва така тачените алиени :mhihi: В другата тема мъдро пропусна да ни осветлиш за връзката религия - извънземни и има ли тя почва у нас . Въпреки че поисках лично твоето мнение по въпроса .

Не става ясно, това към мен ли е, че не си спомням да си ми задавал такъв въпрос?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: овца във вълча кожа...

Мнение от hell's angel » 10 Юни 2016, 11:27

Аре запрете се вече, че всичките теми накендзахте с едно също :kuku: Като се зацитирате, по 5 страници трябва до пропуска човек та да прочете мнението на някой друг. Толерастия, толерастия ама прекалявате дееба ...
Шубе, мишките станаха две :mrgreen: Имаш разни опции из форума да не им четеш мненията като те дрязнят. Или чегъртайте на ЛС. Знам, че знаеш, ама да ти напомня. :mhihi:
Ubi dubium, ibi libertas

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Fear » 10 Юни 2016, 11:56

Какви мишки те гонят?!
Питам съвсем сериозно, дали Jordana се обръща към мен, тъй като в поста му няма цитирано мнение, а моето е последното преди неговото и не ми е ясно на кого отговаря.
Иначе мен ничии мнения не ме дразнят, за разлика от други потребители, на които моите мнения са им много неприятни, но това е по съвсем обективни причини - не могат да отговорят на елементарни въпроси. :)

П.П.
Сега виждам, че е редактирал мнението си и се вижда към кого се обръща, така че се извинявам, че ти се налага още веднъж да срещнеш моето име сред писалите в темата.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата