Шофиране без книжка

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Аватар
Кара: 4х4
Мечтае да кара: 6х6

Шофиране без книжка

Мнение от efren » 07 Юни 2016, 23:33

Напоследък се забелязва една "забавна" тенденция на шофиране без книжка от лица под 18 год, поради практическата абсолютна ненаказуемост на въпросното деяние. Събират се група от 4-5 младежа и с цел спестяване на пари от таксита, решават да си джъткат с автомобил предоставен от "услужлив" родител (излишно е да казвам, че родителя се чувства горд с постъпката си). Може би някой мисли, че шофирането без книжка е някакво страшно нарушение или още повече - престъпление, но това не е така или поне законодателя не го смята за такова. Глобата за първо нарушение е 100-300 лв, съответно винаги 100 лв. Разбира се тийнейджърите лесно пресмятат, че само няколко вечери в които не дават пари за таксита избиват евентуалната бъдеща глоба и простата математика показва, че карането без книжка е най-разумното нещо от финансова гледна точка (явно и законодателя е на тяхното мнение). И тук вече идва най-забавната част - младежите са постигнали договорка при евентуален малшанс и акт да си делят глобата на 4 или на 5 според броя на присъстващите в автомобила, обаче когато рано или късно бъдат хванати в нарушение идва голямата изненада - поради факта, че нарушителя е под 18 год, наказанието глоба се заменя с обществено порицание, което в очите на връстниците му прави водача герой и още на другия ден следващия по ред кандидат-шофьор вече е зад волана абсолютно убеден (и с право) в своята ненаказуемост.
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 320d & 322ci
Мечтае да кара: e30 с V8

Re: Шофиране без книжка

Мнение от Silverlight » 08 Юни 2016, 0:03

И? Просто ни го казваш или очакваш някакви съвети? :mhihi:

Аватар

Мнение от efren » 08 Юни 2016, 0:08

Просто го казвам, след 7-8 години не дай боже ще питам за съвети :mhihi:
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.

Потребител
Аватар
Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;

Мнение от nqmam_bmw » 08 Юни 2016, 6:46

efren написа:, поради практическата абсолютна ненаказуемост на въпросното деяние.

Какво те кара да мислиш така ? :roll:
Изображение

Аватар

Мнение от efren » 08 Юни 2016, 7:18

nqmam_bmw написа:
efren написа:, поради практическата абсолютна ненаказуемост на въпросното деяние.

Какво те кара да мислиш така ? :roll:

Това, което ме кара да мисля така съм го описал по-горе, но кой да чете? Важното е да се пишат компетентно интелигентни въпроси.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39/ Е60
Мечтае да кара: X6 цвят бордо

Мнение от Николай Диянов » 08 Юни 2016, 8:00

Колега, не си прав, че е безнаказано. Отговорността на непълнолетните се реализира по малко по- особен начин. Доколкото се предполага, че непълнолетните не са критични към постъпките си, то отговорността им се ангажира чрез други механизми. Например в ЗДвП е посочено, че се отнема книжката на лицето, което е предоставило автомобила си за ползване на друго лице, което няма СУМПС. Също на лицето, предоставило автомобила си му се налага и глоба. Ето защо няма как да се съглася, че не са предвидени наказания за подобни нарушения. Ако аз съм един що годе мислещ родител, като 2 пъти ми вземат СУМПС и платя над 500 лв. глоби, ще се позамисля дали да разреша на детето пак да управлява автомобила.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 530DA, E61 530XD LCI
Мечтае да кара: Murcielago SV

Мнение от Z3Ro* » 08 Юни 2016, 8:10

В допълнение след навършване на 16 години може да се носи и наказателна отговорност. Оттук водач без книжка е неправоспособен, като за управление на МПС от неправоспособен водач в чл.343в, ал.2 от НК се предвижда лишаване от свобода, ако в едногодишен срок от наказването му по административен ред управлява МПС без съответната книжка... :yes:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: кошара!
Мечтае да кара: BMW M3 E46

Мнение от speeder88 » 08 Юни 2016, 8:13

Преди за подобни неща, мисля че лицето хванато в издънка не може да си получи СУМПС-а 6 месеца след изкрване на изпита. Сега не знам как е.
Изображение
SKISA написа: ти си ебати ///M-склададжията

Аватар

Мнение от efren » 08 Юни 2016, 15:01

Николай Диянов написа:Колега, не си прав, че е безнаказано. Отговорността на непълнолетните се реализира по малко по- особен начин. Доколкото се предполага, че непълнолетните не са критични към постъпките си, то отговорността им се ангажира чрез други механизми. Например в ЗДвП е посочено, че се отнема книжката на лицето, което е предоставило автомобила си за ползване на друго лице, което няма СУМПС. Също на лицето, предоставило автомобила си му се налага и глоба. Ето защо няма как да се съглася, че не са предвидени наказания за подобни нарушения. Ако аз съм един що годе мислещ родител, като 2 пъти ми вземат СУМПС и платя над 500 лв. глоби, ще се позамисля дали да разреша на детето пак да управлява автомобила.

Практически е безнаказано. Ако приемем, че целта на наказанието е частната и общата превенция, частната не постига своите цели защото наказаното с обществено порицание непълнолетно лице се мисли за герой, а общата постига това, че връстниците на непълнолетното лице също искат да са герои. Колкото до родителя предоставил автомобила си, предполагам се сещаш, че той не си признава и всичко е ОК.

Z3Ro* написа:В допълнение след навършване на 16 години може да се носи и наказателна отговорност. Оттук водач без книжка е неправоспособен, като за управление на МПС от неправоспособен водач в чл.343в, ал.2 от НК се предвижда лишаване от свобода, ако в едногодишен срок от наказването му по административен ред управлява МПС без съответната книжка... :yes:

Ако прочетеш първия ми пост една идея по-внимателно, ще забележиш, че децата не са толкова наивни и в едногодишния срок управляват следващите в редицата ненаказвани до момента

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 08 Юни 2016, 18:52

Всичко зависи от кой карал и кой е зад него.
И преди и сега има хора, каращи без книжка.
Аз познавам един герой, който караше собствена нова кола още в 8 клас, спираха го няколко пъти, ама не видях да спре..
По разни села да не говорим, че всеки втори е без книжка.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 08 Юни 2016, 19:31

alekangg написа:По разни села да не говорим, че всеки втори е без книжка.

А който има, е купена :yes:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 525ТДС
Мечтае да кара: Е 38 Дизел
Детайли за колата: Снегорин
http://prntscr.com/c056ee

Мнение от \MITETO\ DSB » 08 Юни 2016, 20:37

TNT написа:
alekangg написа:По разни села да не говорим, че всеки втори е без книжка.

А който има, е купена :yes:

И след това 90% от въпросните хора отиват в София. :mhihi:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 320d & 322ci
Мечтае да кара: e30 с V8

Мнение от Silverlight » 08 Юни 2016, 20:43

alekangg написа:Всичко зависи от кой карал и кой е зад него.
Аз познавам един герой, който караше собствена нова кола още в 8 клас, спираха го няколко пъти, ама не видях да спре..

Аз също имам познат, който шофираше когато бяхме 8 клас. Но не караше кола, а пистов мотор и по спомени беше над 700 кубика. :kuku:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 08 Юни 2016, 20:46

Silverlight написа:
alekangg написа:Всичко зависи от кой карал и кой е зад него.

Аз също имам познат, който шофираше когато бяхме 8 клас. Но не караше кола, а пистов мотор и по спомени беше над 700 кубика. :kuku:
и моя имаше и мотор, малък 250кубика само, но в началото на 90-те беше чудо

ентусиаст
Аватар
Кара: F10 530d 2015
Мечтае да кара: E36 M3 3.2, M5 E60 LCI, M760Li, M5 F90 LCI
Детайли за колата: 258HP|RWD|Automatic

Мнение от BorislavB » 08 Юни 2016, 21:38

Седмица преди да взема книжка взех колата за да отида до баба ми,която живее на другия край на селото (1км). На центъра ме видяха 2 патрулки,веднага обърнах и се прибрах вкъщи след като ме подгониха разбира се. Размина ми се буквално с около 2-3 секунди. После питахме насам натам и се оказа,че ако ме бяха барнали щях да видя книжка ама нанай. Минимум 1 година можеше да ми бъде наказанието + отделно глобата.
От малко дете си имам мечта, не Ferrari, брат, M-Power е Тя. -|- Цяла Земя под едно небе,с една марка автомобили - BMW...!

Следваща

Назад към Извън Темата