Как да паркираме евтино в чужбина?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 29 Май 2016, 23:48

Никой и никъде не обича платените паркинги. И когато отидеш някъде и видиш цена 10-15-20 евро (или $) на ден, сърцето боли. Ето някои тънки моменти, които ще ви икономисат пари.

Примерите са автоматизирани паркинги, които са по-голямата част.

LOST TICKET

Това е най-евтиният вариант за по-дълго пракиране. На гости сте и ще стоите седмица или две. На улицата няма място и отивате на платен паркинг. Там ви посреща табела

Изображение

Това е цена за 24 часа. Взимате си билет, отваря се бариерата и паркирате. На практика след седем дни имате сметка на билета от 105 евро ($). Преди да излезете отивате на машината за плащане и там има опция LOST TICKET

Изображение

Натискате и имате "наказателна цена", която винаги е малко по-висока от тази за 24 часа

Изображение

Плащате 20 евро ($) и излизате без проблеми на бариерата. Старият билет си ви остава за спомен.

Това се прави само на автоматични паркинги, на които машина дава билет, а не става за сметка на камерите, които снимат задния ви номер.

Дори на летище София става понякога при техните цени:

до 1 ден – 30 лв.
до 2 дни – 40 лв.
до 3 дни – 50 лв.
до 4 дни – 60 лв.
до 5 дни – 70 лв.
до 6 дни – 75 лв.
След 6-ия ден – плюс 5 лв. на всеки започнат ден,
За изгубен билет – 100 лева

Отивате за две седмици или повече навън. Две седмици теоретично са 115 лева. Взимате опцията "ИЗГУБЕН БИЛЕТ" и вече сте с 15 лв напред. За месец, два - вече си е далавера.

По нататък ако има интерес ще ви кажа и как се паркира безплатно. Как се бъгва системата сиреч :ok:

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Re: Как да паркираме евтино в чужбина?

Мнение от Kroki » 29 Май 2016, 23:54

Давай давай, че ми стана интересно. :)
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от dreadx » 30 Май 2016, 0:17

хахаха - и на мен :)
- kaji kvo stana,kopele kvo stana?!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Каквото ми попадне .
Мечтае да кара: Поне 790 iL xaxaxa
Детайли за колата: Лачена 39_ка .

Мнение от AGT » 30 Май 2016, 0:27

Eхаааа да живеят местата където няма камери :mhihi: :mhihi: :mhihi: при мен няма такива :mhihi: :mhihi:
Съвет от КАТ !
"Не можеш ли да караш не си купувай книжка "

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от dreadx » 30 Май 2016, 0:46

Между другото на всички ви хрумвало след продължителен престой да минете пеша покрай входа и да си цъкнете ново билетче, с което да излезете веднага - все едно сте престояли 10-тина минути.

Но тези паркинги, които са по моловете и метрото, явно имат детектори - и ако не засекат масивен метален обект пред бариерата, не пускат билетче.

Тогава ви трябва втора кола отвън - доближавате с нея до бариерата, натискате копчето и си прибирате билетчето. Обаче не влизате веднага в паркинга, ами давате 3-4 метра назад, и след това отново спирате до колонката за билетчета - за да ви пусне второ.. ;)
- kaji kvo stana,kopele kvo stana?!

ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320Cd. `04 Kawasaki z1000 `11

Мнение от Maxmadness » 30 Май 2016, 1:07

dreadx написа:Между другото на всички ви хрумвало след продължителен престой да минете пеша покрай входа и да си цъкнете ново билетче, с което да излезете веднага - все едно сте престояли 10-тина минути.

Но тези паркинги, които са по моловете и метрото, явно имат детектори - и ако не засекат масивен метален обект пред бариерата, не пускат билетче.

Тогава ви трябва втора кола отвън - доближавате с нея до бариерата, натискате копчето и си прибирате билетчето. Обаче не влизате веднага в паркинга, ами давате 3-4 метра назад, и след това отново спирате до колонката за билетчета - за да ви пусне второ.. ;)

Тоя номер пеша не става :wave:
"The Lion does not need the whole world to fear him, only those nearest where he roams"
A.J DARKHOLME

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 30 Май 2016, 1:20

AGT написа:Eхаааа да живеят местата където няма камери :mhihi: :mhihi: :mhihi: при мен няма такива :mhihi: :mhihi:

Само да уточня. Има камери, които засичат номера на колата и после по същия номер на излизане ви излиза цената. Там билет не взимате. Почти всички паркинги имат секюрити камери. Те са за да не правите зулуми или да не излезете барабар с бариерата.

Като се замисля, много лесно можете да си "вземете билетче" и да излезете в рамките на безплатните 5-10 мин. Ама ако ви светна, може да стане опасно да стъпвам южно от р. Дунав :winky: Там (паркингите) се въртят доста пари и може да ми се случи случка. От друга стана до другата неделя форумите ще гръмнат. Аз затова пиша за чужбина.

dreadx написа:Между другото на всички ви хрумвало след продължителен престой да минете пеша покрай входа и да си цъкнете ново билетче, с което да излезете веднага - все едно сте престояли 10-тина минути.

Не става! Приближаването на масивен метален обект е свързано с вдигането на бариерата. Докато не се спусне, втори билет не излиза. Т.е. Идва колата, системата я засича и и дава билет. Бариерата се вдига. Докато не се спусне, втори билет не може да се вземе.
Последна промяна BMW_POWER на 30 Май 2016, 1:26, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Каквото ми попадне .
Мечтае да кара: Поне 790 iL xaxaxa
Детайли за колата: Лачена 39_ка .

Мнение от AGT » 30 Май 2016, 1:24

Секюрити камерите са съвсем друго нещо . В UK камерите снимат предния номер .... билет се издава или жетон ( чип ) и няма мърдане . Може и да има някъде , но не съм попадал на такива .

Sent from my iPhone using Tapatalk
Съвет от КАТ !
"Не можеш ли да караш не си купувай книжка "

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 30 Май 2016, 1:38

AGT написа:Секюрити камерите са съвсем друго нещо . В UK камерите снимат предния номер .... билет се издава или жетон ( чип ) и няма мърдане . Може и да има някъде , но не съм попадал на такива .

Toва казах и аз. Не става за системи, където билета се издава на номера на колата. Там номера влиза в компютъра.

Потребител
Аватар
Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;

Мнение от nqmam_bmw » 30 Май 2016, 6:23

Или с други думи "Как да съм бай Ганьо навсякъде и на всички континенти?" :mhihi:
Изображение

Ацалов
Аватар
Кара: Колело
Мечтае да кара: Лодка в морето

Мнение от Atsalov » 30 Май 2016, 7:57

Maxmadness написа:
Тоя номер пеша не става :wave:

Не само пеша не става а и с мотор, много ми е неудобно пред мола като взема да пулсирам с копчето а то нищо не се случва :mhihi: а зад мен се е наредила опашка все едно раздават нещо безплатно. Та остава само едно, минавам покрай бариерата и се моля да има същия луфт и на излизане, е има си го, засега ;)

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 30 Май 2016, 8:21

nqmam_bmw написа:Или с други думи "Как да съм бай Ганьо навсякъде и на всички континенти?" :mhihi:

Да се възползваш от някой пропуск в системата не е задължително "ганьовщина". В цивилизованите страни също го правят, когато им се отдаде възможност. Гледал съм по TLC една поредица за "изгодно пазаруване" - показваха жени, които по цял ден изрязват някакви купони и правят сметки все едно проектират ядрен реактор... Накрая отиват в магазина с половин метър списък за пазаруване и пълна чанта с купони, правят сметка за 1000 долара и повече и ... плащат на касата само някакви центове. Или нищо...

В случая с паркирането - не правиш нищо незаконно, а се възползваш от дадена възможност, съвсем легално. Не е като да си регистрираш Х-петицата за "баничарка" или да излъжеш за кубатурата на двигателя. Ако има законен начин да спестиш от данъци - защо не?
Excellent! Steven is my name!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320i и Карбонова М-ка с педали!
Мечтае да кара: M3

Мнение от dr.peshev » 30 Май 2016, 8:47

images(4).jpeg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
ЕДИНСТВЕНОТО ПО-ХУБАВО НЕЩО ОТ ШВЕДСКАТА ТРОЙКА Е БАВАРСКАТА! :winky:

Оригинални BMW дискове и накладки F10/F11 Цък :yes:
Оригинални BMW якета - Промоция Цък :yes:

Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: магистратура

Мнение от vladi_totev » 30 Май 2016, 9:01

Добри примери са дадени в първия пост, но мисля че не са изпробвани от автора, а само са написани. На паркинги с пренощуване ( обикновено летища) няма опция "Lost ticket" , ако все пак някъде я има -там също има и опцията LPR и LPI , където при LPI (License plate inventory) вечерно време един чичко минава и записва с едно у-во всички останали коли за пренощуване в паркинга и на излизане на другия ден или след седмица -те знаят колко си стоял.
"Lost ticket" го има на паркинги където няма "overnight" , но там си плащаш " maximum rate" все едно си стоял цял ден така, че пак не е оферта. "Тънкостите" , които е описал колегата в първия пост стават много рядко и верятността да се плати повече е по-голяма.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Ееее шейсе
Мечтае да кара: кънки

Мнение от E34 » 30 Май 2016, 9:39

Залепяш се за предния излизащ на бариерата и си минавате двамата като на парад. Бариерата се спуска, но има автоматична защита и пак се вдига. Тва го гледам редовно из наште молове :mrgreen: Демек паркираш за един месец, после идваш с някой авер и си излизате двамата залепени без проблеми.
" Акулата е най-добрия учител по плуване " - Тихоокеанска мъдрост

Следваща

Назад към Извън Темата