Масло за Е46
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
- (bubsa)
- старши ентусиаст
-
- Кара: F10
Кастрол 10w60 на м54?
Здравейте.
От няколко дни съм със м54б25 и вчера я обслужих.Сложих кастрол 10w60 по препоръка на приятел със същата е46,но сега ме човърка дали не съм сгрешил
По добре ли ще му е на мотора с това масло или да го сменям с 5/40?Също така как ще се отрази на мотора през зимата с това масло?
Вариант ли е лятото да карам с 10/60,а зимата с 5/40?
Преди години си карах е36-цата с 10/60 и нямаше никакви проблеми,но м54 е доста по-капризен от м42.
Прочетох всичко което намерих на тази тема,но пак не ми се изясниха нещата на 100%
От няколко дни съм със м54б25 и вчера я обслужих.Сложих кастрол 10w60 по препоръка на приятел със същата е46,но сега ме човърка дали не съм сгрешил

Вариант ли е лятото да карам с 10/60,а зимата с 5/40?
Преди години си карах е36-цата с 10/60 и нямаше никакви проблеми,но м54 е доста по-капризен от м42.
Прочетох всичко което намерих на тази тема,но пак не ми се изясниха нещата на 100%

- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
- Кара: е30 чат-пат
- Мечтае да кара: варел
- Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
Re: Кастрол 10w60 на м54?
Аз лично смятам, че 10/60 не е подходящо масло особено зимата ...

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
- (bubsa)
- старши ентусиаст
-
K_Ilkov написа:Аз лично смятам, че 10/60 не е подходящо масло особено зимата ...
За зимата и аз съм на същото мнение.Въпреки,че не би трябвало да е по-гъсто от 10/40 примерно.Просто държи на по-голяма температура,или греша

- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
- Кара: е30 чат-пат
- Мечтае да кара: варел
- Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
Карал съм го и зимно време, но колата седеше в гараж, чак проблем не смятам, че може да стане
Случвало ми се е да притропа повдигач с него, не е имало последствия, но за мен не е за тоя мотор.
Маслото е гъсто, смятам, че е по-гъсто от 10/40
Просто 10/60 си е предвидено за М моторите или по-скоро обратното те са си предвидени за 10/60,
а м54 си е проектирано и мислено за други масла ...
За лятото бива според мен, ако правиш километри за смяна пролет/есен аз бих го карал лятото само ...
Но само ако ти кльопа сериозно мотора масло и това е някакво спасение от харча, иначе за мен не си заслужава.
Карай с 5/40, доливай
и не го мисли 
Случвало ми се е да притропа повдигач с него, не е имало последствия, но за мен не е за тоя мотор.
Маслото е гъсто, смятам, че е по-гъсто от 10/40
Просто 10/60 си е предвидено за М моторите или по-скоро обратното те са си предвидени за 10/60,
а м54 си е проектирано и мислено за други масла ...
За лятото бива според мен, ако правиш километри за смяна пролет/есен аз бих го карал лятото само ...
Но само ако ти кльопа сериозно мотора масло и това е някакво спасение от харча, иначе за мен не си заслужава.
Карай с 5/40, доливай

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
- (bubsa)
- старши ентусиаст
-
Колата я имам от 2 дена и не знам дали харчи или не.Точно затова се презастраховах с този кастрол.Идеята на темата е дали да си го покарам сега в жегите и дали може да има последствия след това като сложа мотул 5/40 примерно.Надявам се,че има хора минали по тоя път за да не изливам поредните 200лв в боклука
ПС И моята спи в гараж.Иначе е на 159К км доказуемо реални.

ПС И моята спи в гараж.Иначе е на 159К км доказуемо реални.
- M10
- старши ентусиаст
-
- Кара: 1602, E30 pre-face, E36 coupe
- Мечтае да кара: зил 130
Много по-гъсто е от 10в40. 22.7mm²/s при 100 градуса, сравнено с 14 и нещо за 10в40. Карай лятото с него, но паднат ли температурите, сменяй.
- ивчо
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е34 с ... ръжда
Най-добре 5/50 ... Щом ще я шпориш но и искаш да я караш при по-студено време, това ще е !
10/60 е за "по-натоварени" мотори както са писали !
Механджията написа:е, пример, аз снощи клатих здраво мойта, сутринта с кеф станах, кафенце, после вместо обичайните 15мин до бачкането пътувах близо 25... лежерно така, кефаджийско.... а тия дет бързат, дали са ебали?
The night is dark and full of lo6o

- (bubsa)
- старши ентусиаст
-
ивчо написа:Най-добре 5/50 ... Щом ще я шпориш но и искаш да я караш при по-студено време, това ще е !
Мотора си го натоварвам доволно и това е причината да искам да е възможно най-защитен.Интересува ме дали е възможно от по гъстото масло нещо да се прецака и после като сложа 5/40 да започне да го гори на поразия.Все пак м54 се слави с апетита си към маслото.
Проблема ми е,че не помислих за това на време и сега ми е малко криво...
- zvetiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39М54В30
(bubsa) написа:ивчо написа:Най-добре 5/50 ... Щом ще я шпориш но и искаш да я караш при по-студено време, това ще е !
Мотора си го натоварвам доволно и това е причината да искам да е възможно най-защитен.Интересува ме дали е възможно от по гъстото масло нещо да се прецака и после като сложа 5/40 да започне да го гори на поразия.Все пак м54 се слави с апетита си към маслото.
Проблема ми е,че не помислих за това на време и сега ми е малко криво...
Колега, няма да прецакаш нищо, но ще имаш по-голямо износване на двигателя при запалване на колата- първата цифра характеризира динамичният вискозитет на маслото- колкото е по-ниска, толкова маслото по-бързо ще достигне до всяка точка на двигателя при студен старт. Втората цифра характеризира стабилността на вискозитета на двигател при работна температура- колкото е по-висока, толкова маслото запазва по-добре смазващите си качества. Наистина 10/40 има еднакви характеристики при студен двигател с 10/60. Ако искаш да елиминираш последиците от по-гъстото масло при студен старт, се слага тефлонова добавка, която прави трайно покритие. За информация- карам съм с 20W50+ тефлонова добавка през 80 000км, около 500 000км М20В25 на Е34.
- Z3Ro*
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW E39 530DA, E61 530XD LCI
- Мечтае да кара: Murcielago SV
И първата, и втората цифри са вискозитет - едната при старт, другата при работна температура. Колко дълго едно масло си запазва качествата зависи от това, с какви добавки е произведено - минералното масло се износва най-бързо, понеже няма добавени молекули... По-висок вискозитетен индекс означава по-бавно изтичане на течността. Оттук ако този мотор е произведен с луфтове вътре за вискозитет 40, определено няма да му е добре да го караш с 10/60. Затова или провери при познат в някой магазин, или виж в Аутодата, където също са посочени препоръчителните масла и допустимите заместители.
- (bubsa)
- старши ентусиаст
-
Z3Ro* написа:И първата, и втората цифри са вискозитет - едната при старт, другата при работна температура. Колко дълго едно масло си запазва качествата зависи от това, с какви добавки е произведено - минералното масло се износва най-бързо, понеже няма добавени молекули... По-висок вискозитетен индекс означава по-бавно изтичане на течността. Оттук ако този мотор е произведен с луфтове вътре за вискозитет 40, определено няма да му е добре да го караш с 10/60. Затова или провери при познат в някой магазин, или виж в Аутодата, където също са посочени препоръчителните масла и допустимите заместители.
Направи ми впечатление,че когато покарам колата повече и вдигна капака в коша е много по топло от на м57 примерно.И по тази логика исках масло,което държи прилично на високи температури,защото 5/40 ще си стане на вода според мен.Може и затова да имат разход на масло м54-ките

Не знам какво да правя сега,защото не ми се иска да изсипя 200лв в канала

- Z3Ro*
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW E39 530DA, E61 530XD LCI
- Мечтае да кара: Murcielago SV
Ами то зависи моторът от какво има нужда, за да се маже оптимално -
от "вода" или от боза... Пак ти казвам, провери какво масло дават за този мотор - няма да го счупиш за едно лято, но ако мислиш да я караш някоя година колата, карай според преписанията...
от "вода" или от боза... Пак ти казвам, провери какво масло дават за този мотор - няма да го счупиш за едно лято, но ако мислиш да я караш някоя година колата, карай според преписанията...
- (bubsa)
- старши ентусиаст
-
Z3Ro* написа:Ами то зависи моторът от какво има нужда, за да се маже оптимално -
Мисля да си я карам повечко време тази кола,защото е доста читава.Ти и за това ми се ще да бъде обслужвана по най-добрият начин

Мисля,че и дават 5/30,но нещо не ме кефи

- host
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320i
- Детайли за колата: e36 coupe
(bubsa) написа:Z3Ro* написа:Ами то зависи моторът от какво има нужда, за да се маже оптимално -
Мисля да си я карам повечко време тази кола,защото е доста читава.Ти и за това ми се ще да бъде обслужвана по най-добрият начин![]()
Мисля,че и дават 5/30,но нещо не ме кефи
Колега, изкарай си 6-10хил км с тва масло или до зимата, източваш го... и почваш да наливаш правилното, никав яд. Недей се филмира и т.н. Да дебелко е 10в60 и толкоз, екстремно ниски температури да се надяваме че от Май месец нататък няма да има, няма да имаш и проблеми.
5в40 масовите масла стават на чорба ... ама след 5хил км пробег ... 5в50 ... също. Пробвано, карано ... не си говоря така просто. Защо ... по-ред причини, просто маслата на нормални цени са си такива... а 2-но и 3-но естерни синтетики които ще се скапят на 15хил км ... за коли с двигатели по 1000лв няма особен смисъл - за мен. Сипваш, сменяш на 6хил км, ново филтърче и караш. Лесно просто без ядове, без натрупване на sludge или квото и да е ... най-много една промивка на 2-3 смени профилактично. Ако гори, доливаш и си караш... ако гори епохални количества - отваряш мотора или сменяш колата. Дискутирано е 1000000000 пъти.
Не се ядосвай, не се филмирай, карай си и толкоз.
(bubsa) написа:,но м54 е доста по-капризен от м42.
Той М54 не капризен , ами си е най скапания мотор колега. Не вярно ли ? Пиши У Гуглето misfire m54 или потърси темите във форума и се убеди. С каквото и масло да го караш няма да му навредиш кой знае колко. Той си е болен по рождение