Свалянена ECU памет - Bmw e36 318is

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: e36 Coupe M44B19
Мечтае да кара: S50B32

Свалянена ECU памет - Bmw e36 318is

Мнение от Lacos7е » 25 Мар 2016, 2:02

Здравейте, колеги.

Имам едно питане за ентусиазираните колеги от форума. :D От скоро съм доволен собственик на Bmw e36 Coupe 318is 1996 год. Тъй като искам да си поиграя малко с компютъра на колата, въпросът ми е как мога да сваля информацията от паметта на компютъра на колата ?

Пробвах с Galletto, но тъй като не знам на кой точно пинове трябва да се закача, стига до 50% и ми дава някаква странна грешка. Прикачвам схема, която намерих на конектора за диагностика, та ако може някой по-опитен да "подскаже" на кой пинове трябва да свържа Galletto или ако има ли друг софт, с който мога да сваля паметта от компютъра.

Благодаря предварително.

Поздрави.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

Потребител
Аватар
Кара: BMW e36 Coupe
Мечтае да кара: BMW e36 turbo

Re: Свалянена ECU памет - Bmw e36 318is

Мнение от big_smok » 25 Мар 2016, 10:37

Каква е версията на компютъра? Ако мотора е м42 незнам дали ще се получи с галето. А иначе пин 20 ти е комуникационния канал. При програмиране се пуска + на пин 18.

Sent from my Lenovo X2-EU using Tapatalk

Потребител
Аватар
Кара: BMW e36 Coupe
Мечтае да кара: BMW e36 turbo

Мнение от big_smok » 26 Апр 2016, 9:19

Твоя компютър е с флаш чип и позволява препрограмиране с кабел на базата на Ftdi chip(vagcom, inpa k-dcan, всички с обмен на данни по к линията). За да може да се прочете целия флаш, трябва компютъра да е в boot mode. Това се постига като се подаде напрежение над 13.5волта на определен пин. Тъй като този пин няма извод навън дрябвада се отвори кутията на екуто. Предполагам че и галетото ще го прочете ако е в боот мод. А лично съм си направил тестова установка (захранване 13.7 волта от преправено лаптоп захранване, кабелни обувки иключета). По този начин подвързвам кабела за диагностика с екуто и захранването и го флашвам на масата. Използва се програмата tunerpro. Ще ти пратя линк на личнозащото незнам дали имам правото да публикувам връзки към трети сайтове, а ти вече като си свършиш работата може да напишеш едно diy как си го направил за да помогнеш Ина другите.

Sent from my Lenovo X2-EU using Tapatalk

Потребител
Аватар
Кара: e36 Coupe M44B19
Мечтае да кара: S50B32

Мнение от Lacos7е » 26 Апр 2016, 12:47

Здравей, колега.

Благодаря много за линкчето. Ще разуча, експериментирам и пиша какво се е получило.

Поздрави ! :ok:

Назад към E36