пак искат да направят зимните гуми задължителни
Модератор: Общи модератори
- (bubsa)
- старши ентусиаст
-
- Кара: F10
Re: пак искат да направят зимните гуми задължителни
dynalias написа:(bubsa) написа:Какви надлъжни канали при влажен(не наводнен) асфалти и температура 0-5 градуса?!?
Ако искаш и по джанти си карай,така няма и летните да изхабиш
Bubsa, слез си от болида вече и ела в реалността. Зимните гуми не са направени по-меки защото някой мисли, че спират по добре на +5 градуса и при влажен асвалт. Направени са по меки за да може при -20 градуса да останат меки и да лепне снега по тях. Вземи прочети малко в нета за смисъла на каучука който слагат в зимните гуми. Зимната гума затова се казва зимна а не пролетна или лятна. Макар да знам, че си инатливо магаре и нищо няма да прочетеш нито можеш да се образоваш от поднесеното на тепсия в гугал, поне не пиши повече циркаджийски постове моля те! С тоя влажен асвалт а не наводнен преби рибата честно. Стани следващия шумахер в формула 1. Отдава ти се явно и като си наплюнчиш пръста ще знаеш влажността на въздуха и ще знаеш с какви гуми трябва да ти обуят колата.
Колко мъка има по тоя свят...
Нека съм необразован.На какво се обзалагаме ако моята кола спира по-добре със зимните гуми от твоята с летните при температури по-ниски от 7-8 градуса?
А разликата между мене и тебе е,че аз наистина не чета в гугал,а опита ми е базиран на много километри по пътищата

А информативно,защо не погледнеш до кога е зимата

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
vladobate написа:Alx си го написа най-точно ,няма как да е готино за всички .
Да бе, само дето аз не знам в някой щат да има закон за задължителни зимни гуми. Да не говорим за федерален закон пък изобщо.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- dynalias
- младши ентусиаст
-
- Кара: с DPF
- Мечтае да кара: на ток
- Детайли за колата: стоковица
(bubsa) написа:...
С теб е безсмислено да се води разговор на каквато й да било тема. Не защото винаги си прав, а защото като кажеш на бялото черно и си умираш да ината, че е черно.
По темата ще ти кажа, че макар и да имам само 5 години стаж всяка пролет за тия 5 години аз на плюсовите температури си карам с летните гуми и нямам никакви проблеми. Ти карай ако щеш и с вериги. То на такива хора не може да се обясни. Все едно да обяснявам на дядо ми какво сочат тестовете и защо се прави нещо, а той насреща си знае неговото още от оно време и 50 години стаж... Хората си мислят, че ги разбират нещата когато имат стаж, а не по това хората какви тестове са направили. Това е разликата между нас българите и чужденците. И понеже сме по-разбиращи и по-умни от останалите европейци и усещаме дори сцеплението на гумите с асвалта без да правим каквито й да било тестове, можем да изпъкнем в сравнително топла държава с малоумен закон.
Догодина както са плановете като ви вдигнат и винетката на 150 лева и данък и застраховка с още по 50 лева ще ви видя дали сте "ЗА" отново. Ама като ви гледам акъла докато ви свалят гащите ще викате УРА! И пак ще си вземате същите заплати и ще живеете по бедно за сметка на елита от управляващи който ще стават по 200 кила свине.
(bubsa) написа:А разликата между мене и тебе е,че аз наистина не чета в гугал,а опита ми е базиран на много километри по пътищата![]()
Я напиши по едно писмо на ADAC и всички който правят тестове на гумите, че са в тотална заблуда. По добре да питат теб кое как спира, че си навъртял много километри на служебния бус и разбираш нещата повече от някакви кирливи тестове.
history:
E36 328i coupe 1995г. 193hp 25.11.2013-19.04.2019г.sell
E90 320d sedan 2009г. 177hp 10.06.2019г.-now
E36 328i coupe 1995г. 193hp 25.11.2013-19.04.2019г.sell
E90 320d sedan 2009г. 177hp 10.06.2019г.-now
bum_bum написа:Спорете без да се обиждате де
Ами опитваме, ама някои са много настойчиви. Сега се оказа, че има проблеми със сексуалната ориентация и иска да си доказва нещо, та търси жени... Ами не е този форума да търсиш жени - има други.

Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.
- (bubsa)
- старши ентусиаст
-
dynalias написа:(bubsa) написа:...
С теб е безсмислено да се води разговор на каквато й да било тема. Не защото винаги си прав, а защото като кажеш на бялото черно и си умираш да ината, че е черно.
По темата ще ти кажа, че макар и да имам само 5 години стаж всяка пролет за тия 5 години аз на плюсовите температури си карам с летните гуми и нямам никакви проблеми. Ти карай ако щеш и с вериги. То на такива хора не може да се обясни. Все едно да обяснявам на дядо ми какво сочат тестовете и защо се прави нещо, а той насреща си знае неговото още от оно време и 50 години стаж... Хората си мислят, че ги разбират нещата когато имат стаж, а не по това хората какви тестове са направили. Това е разликата между нас българите и чужденците. Българите си мислят, че от практика от всичко разбират, а чужденците гледат хората какво са тествали и до какъв извод са стигнали. И понеже сме по-разбиращи и по-умни от останалите европейци и усещаме дори сцеплението на гумите с асвалта без да правим каквито й да било тестове, можем да изпъкнем в сравнително топла държава с малоумен закон.
Догодина както са плановете като ви вдигнат и винетката на 150 лева и данък и застраховка с още по 50 лева ще ви видя дали сте "ЗА" отново. Ама като ви гледам акъла докато ви свалят гащите ще викате УРА! И пак ще си вземате същите заплати и ще живеете по бедно за сметка на елита от управляващи който ще стават по 200 кила свине.(bubsa) написа:А разликата между мене и тебе е,че аз наистина не чета в гугал,а опита ми е базиран на много километри по пътищата![]()
Я напиши по едно писмо на ADAC и всички който правят тестове на гумите, че са в тотална заблуда. По добре да питат теб кое как спира, че си навартял много километри на служебния бус и имаш опит и няма смисъл да влагат толкова пари за тестове.
Защо ли се опитвам да обяснявам на инфантилни(провери какво значи в гугъл)деца.Пак ти казвам и по джанти си търкаляй на село ако искаш.
Е какви проблеми да имаш в град с 200 коли?!?Отиди в град с интензивно движение и тогава пак ще си говориме.
И да,предпочитам да се базирам на собствени наблюдения,отколкото на разни платени писаници в нета

- Ivo_Borisov
- старши ентусиаст
-
- Кара: E39 530D
efren написа:bum_bum написа:Спорете без да се обиждате де
Ами опитваме, ама някои са много настойчиви. Сега се оказа, че има проблеми със сексуалната ориентация и иска да си доказва нещо, та търси жени... Ами не е този форума да търсиш жени - има други.
На теб да ти докажа, аз на мен няма какво да доказвам.
Така и не ми отговори на въпроса с гумите, три пъти те питах, явно правилно съм те квалифицирал.
П.п.отказвам се, не мога да водя спор с някой който не казва нищо по темата. По умния трябва да отстъпва, така че ти продължавай да си пишеш!
Sent from my SM-G900F using Tapatalk
Последна промяна Ivo_Borisov на 03 Мар 2016, 15:07, променена общо 1 път

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
efren написа:.. Ами не е този форума да търсиш жени - има други.
Бе да не се сърдят колежките ама все си мисля, че всяка една която влиза е ударила по нещо от форума. Даже някои май и по повечко

- goldygoldy
- Потребител
-
До (bubsa) и още два-трима съфорумци Летните гуми се слагат в по-топло време, за повишаване на безопасността по пътищата. 20% по-дълъг спирачен път на гумите за сняг върху влажна повърхност - ето ги фактите.
(bubsa): "Колко мъка има по тоя свят...
Нека съм необразован.На какво се обзалагаме ако моята кола спира по-добре със зимните гуми от твоята с летните при температури по-ниски от 7-8 градуса?
А разликата между мене и тебе е,че аз наистина не чета в гугал,а опита ми е базиран на много километри по пътищата
"
Чичко гугал нищо не мери - той изнамира връзки към страници с публикувани вече направени измервания. Така че да не се налага да приказваме празни приказки. Какво искаш да мериш!? Те хората са си го измерили и си го мерят редовно. И как ще мерим? Ще отидем до Контидрома в Япония след като сме заплатили наем за дни? Ще си наемем техника, инженери и т.н и т.н. Щото измервания се правят по този начин. Предполагам, не си на ти с никой чужд език и затова се изказваш така. Назад в темата се дадоха достатъчно линкове с информация по въпроса.
Ivo_Borisov Благодаря, че си си направил труд да ми отговориш. Все пак помня как по Бай-Тошово време съм си купувал зимни гуми Тигър, Сава и Гудиър (сигурно е имало и други, не помня). "Искаш 8 месеца да караме със зимни гуми ли?
" А, не! Пет са достатъчни. Сега остава да добавят 2+2=4 месеца гуми за дъжд
http://tires.tirerack.com/tires/Best%20Rain%20Tire.
"че си написал такива глупости без да ме познаваш..." За теб нищо не съм написал. Харесаха ми аргументите ти по темата и се опитах да ги събера на едно място.
"Коментирам защо трябва да ни задължават, умишлено го подминаваш, значи или си като тях или нищо смислено не можеш да ми напишеш." Коментираш защо трябва да ни задължават да караме с 50 км/ч, колани, лампи и секви други, но не коментираш задължението да караме със зимни на +20 С. Не коментираш как в Норвегия и останалите страни не са задължителни, ако няма сняг и лед.
"Летни галоши през зимата за мен са летни гуми с износен грайфер на 50%, за теб какво са" - за мен са същото.
"Гледам да карам в ограниченията или в толеранса от 10 км, на магистралата карам дори под ограниченията. Не карам рисково, не изпреварвам опасно и на забранено, не отнемам предимства, не паркирам на забранено, не минавам на червено, не карам в насрещното и т.н. И това са все неща придобити от това бе съм шофьор с над 20 годишен стаж. Стана ли ти ясно сега какъв шофьор съм???
" Разбрах какъв шофьор си. Не става дума за твойто каране. Друго исках да кажа накрая - размера на глобите е добре, дори понякога са толкова завишени, че постигат обратен ефект. Ти нали и сега, при глоба 50 лева за каране в насрещното, си ги спазваш.

Чичко гугал нищо не мери - той изнамира връзки към страници с публикувани вече направени измервания. Така че да не се налага да приказваме празни приказки. Какво искаш да мериш!? Те хората са си го измерили и си го мерят редовно. И как ще мерим? Ще отидем до Контидрома в Япония след като сме заплатили наем за дни? Ще си наемем техника, инженери и т.н и т.н. Щото измервания се правят по този начин. Предполагам, не си на ти с никой чужд език и затова се изказваш така. Назад в темата се дадоха достатъчно линкове с информация по въпроса.
Ivo_Borisov Благодаря, че си си направил труд да ми отговориш. Все пак помня как по Бай-Тошово време съм си купувал зимни гуми Тигър, Сава и Гудиър (сигурно е имало и други, не помня). "Искаш 8 месеца да караме със зимни гуми ли?

"че си написал такива глупости без да ме познаваш..." За теб нищо не съм написал. Харесаха ми аргументите ти по темата и се опитах да ги събера на едно място.
"Коментирам защо трябва да ни задължават, умишлено го подминаваш, значи или си като тях или нищо смислено не можеш да ми напишеш." Коментираш защо трябва да ни задължават да караме с 50 км/ч, колани, лампи и секви други, но не коментираш задължението да караме със зимни на +20 С. Не коментираш как в Норвегия и останалите страни не са задължителни, ако няма сняг и лед.
"Летни галоши през зимата за мен са летни гуми с износен грайфер на 50%, за теб какво са" - за мен са същото.
"Гледам да карам в ограниченията или в толеранса от 10 км, на магистралата карам дори под ограниченията. Не карам рисково, не изпреварвам опасно и на забранено, не отнемам предимства, не паркирам на забранено, не минавам на червено, не карам в насрещното и т.н. И това са все неща придобити от това бе съм шофьор с над 20 годишен стаж. Стана ли ти ясно сега какъв шофьор съм???

- goldygoldy
- Потребител
-
ineedmoney написа:(bubsa) написа:Момци,аз съм съгласен да направиме тест на температура под 7-8 градуса и да видиме кое и как е!
Аз съм още с зимните гуми Мишлен алпин 5,ако има желаещи може да видиме спирачния път на кола с летни и такава със зимни.
Не споря,че може да се кара със летните,когато няма сняг,но дали колата е по-сигурна на пътя при ниски температури?Сутрин показвали ли сте си носовете около 6ч?Асфалта е леко влажен и ви желая късмет с летните.
Точно за това става въпрос. Необходимостта от зимна гума я определя температурата, а не наличието на сняг. Това е на 2-ро място. Лятната гума е по-твърда и при температури под 10 градуса на въздуха и асфалта (в България в периода Ноември-Март) е като балатум.
Имам чуството тука, че повечето хора са пропускали часовете по физика, за да пият кафе и пушат циагари. Елементарно е бе хора. По-меката (зимна) гума има по-добро сцепление при по-ниски температури.
"Елементарно е бе хора" - елементарно е - да! "Лятната гума е по-твърда и при температури под 10 градуса"- верно си е това, но за началото на 90-те, когато кампа беше 8 битов, дизела палеше с дърпане и ускоряваше като пътнически влак, а спирах по-бързо през зимата като извадя релето на абс-а. "По-меката (зимна) гума има по-добро сцепление при по-ниски температури." - прочети линковите пуснати в темата и пиши отново да видим какво мислиш.
"Необходимостта от зимна гума я определя температурата, а не наличието на сняг." - необходимостта от зимна гума я определя точно наличието на сняг и температурата (доколкото при ниска температура валежите са от сняг). Важни са също дължината и продължителността на пътя (времето може да е топло, но докато се върнеш да е друго ), честотата на употреба на автомобила (ако искаш да си спокоен, че във всеки момент можеш да се метнеш на автомобила - зимните). 90% от автомобилите са без винетки в момента - ползват се само градско. Като падне сняг и си на л.г няма да изкарваш колата, докато не се стопи и готово. По-добре така, отколкото да се отбива номера и да се монтират 10-годишни пластмаси, щото били зимни.
steeN написа:vladobate написа:Alx си го написа най-точно ,няма как да е готино за всички .
Да бе, само дето аз не знам в някой щат да има закон за задължителни зимни гуми. Да не говорим за федерален закон пък изобщо.
защото просто няма нужда. едно защото пътищата се чистят, две че ако стане катастрофа по твоя вина последствията са .. знаеш какви са.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- Владо
- старши ентусиаст
-
- Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
- Мечтае да кара: още по-бавно
- Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD
От две години старите зимни са ми новите летни
... Преди това мъчих някакъв енерджи сейвър, и по-тъпо нещо не съм слагал на кола, ма с тях я взех, и нямах избор. Въпросния буклук само да капнеше малко дъжд, и трябваше да карам с 30...
Стария вече уинтер хоук 2 е далеч напред в представяне лятото, и ще танцува още едно
, преди да си отиде на по-добро място, замене от сегашния ай зен квв 17... Така че се влиза в режим нови зимни на всеки 2 години
...
Колкото да адаците, тях ги ползвам само да видя кои са най-скъпите гуми в момента
ПП: няма да гласувам, щото тоя закон не ме касае

Стария вече уинтер хоук 2 е далеч напред в представяне лятото, и ще танцува още едно

Колкото да адаците, тях ги ползвам само да видя кои са най-скъпите гуми в момента

ПП: няма да гласувам, щото тоя закон не ме касае

- (bubsa)
- старши ентусиаст
-
goldygoldy написа:До (bubsa) и още два-трима съфорумци Летните гуми се слагат в по-топло време, за повишаване на безопасността по пътищата. 20% по-дълъг спирачен път на гумите за сняг върху влажна повърхност - ето ги фактите.
А разликата между мене и тебе е,че аз наистина не чета в гугал,а опита ми е базиран на много километри по пътищата"
Ivo_Borisov Благодаря, че си си направил труд да ми отговориш. Все пак помня как по Бай-Тошово време съм си купувал зимни гуми Тигър, Сава и Гудиър (сигурно е имало и други, не помня). "Искаш 8 месеца да караме със зимни гуми ли?" А, не! Пет са достатъчни. Сега остава да добавят 2+2=4 месеца гуми за дъжд
http://tires.tirerack.com/tires/Best%20Rain%20Tire.
"Гледам да карам в ограниченията или в толеранса от 10 км, на магистралата карам дори под ограниченията. Не карам рисково, не изпреварвам опасно и на забранено, не отнемам предимства, не паркирам на забранено, не минавам на червено, не карам в насрещното и т.н. И това са все неща придобити от това бе съм шофьор с над 20 годишен стаж. Стана ли ти ясно сега какъв шофьор съм???" Разбрах какъв шофьор си. Не става дума за твойто каране. Друго исках да кажа накрая - размера на глобите е добре, дори понякога са толкова завишени, че постигат обратен ефект. Ти нали и сега, при глоба 50 лева за каране в насрещното, си ги спазваш.
Какво сложно виждаш да сравниме поведението на гумите?Ставаш утре сутринта в 5;30-6;00 и започваме.Няколко спирания и тръгвания и готово.Много ми е писнало от подобни парникови създания като тебе,не помръдващи от компютъра.
Само да те светна,че не е нужно да знам 50-60 езика,като теб за да се информирам по разни въпроси.Просто предпочитам да говоря от мое име,а не от името на разни платени сайтове за сравнение на каквото и да било

А и кой беше ти с 0 мнения и незнайно от къде та да обиждаш и да се изказваш като последна инстанция?!?
(bubsa) написа: Е какви проблеми да имаш в град с 200 коли?!?Отиди в град с интензивно движение и тогава пак ще си говориме.
И да,предпочитам да се базирам на собствени наблюдения,отколкото на разни платени писаници в нета
Таман се чудех кога ще споменеш на някой колега, че е от провинцията, а ти си от СоУфия и при теб физиката е друга, за движението и пришълците досадни... Направо пускай линк, да не пълним темите с въпроса за пришълците. Извода - в провинцията не ви трЕБат зимни гуми. Bubsa, нямам нищо против, ама това с гоУемия град и малкото село някак умръзва да го четем във всяка тема, пък и колегите дето имат имоти и в София и в провинцията се раздвояват какви да се чувстват.
Колкото до зимните гуми и спирането - тестовете са много и всички са еднозначни, въпреки всичко много хора субективно усещат зимните гуми като по-добри при спиране. Мое мнение, не задължавам никой с него е, че при спиране на сух или мокър асфалт при ниски температури и при скорост до 20-25 км/ч зимните гуми са сходно добри или една тънка идея по добри, но при условие, че спирачния път при тази скорост е в порядъка на 4-5 метра не мисля, че разликата има значение. При скорост от 100 км/ч или по- висока разликата е осезаема в полза на летните гуми ( говорим за спиране от 100-0 км/ч или от 150-0 км/ч, а не за леко намаляване). За да го видите по друг начин ви предлагам следния експеримент ( аз съм го правил, само съжалявам, че не снимах): когато износите зимните гуми и станат за боклука (по ваша преценка) изключете АБС-а засилете до 150 км/ч и спрете екстремно с натискане на педала с все сила до 0 км/ч, след това погледнете какво се е случило със зимната гума. Повторете експеримента с лятна гума и вижте и нея.
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.
- (bubsa)
- старши ентусиаст
-
efren написа:(bubsa) написа: Е какви проблеми да имаш в град с 200 коли?!?Отиди в град с интензивно движение и тогава пак ще си говориме.
Таман се чудех кога ще споменеш на някой колега, че е от провинцията, а ти си от СоУфия и при теб физиката е друга, за движението и пришълците досадни... Направо пускай линк, да не пълним темите с въпроса за пришълците. Извода - в провинцията не ви трЕБат зимни гуми. Bubsa, нямам нищо против, ама това с гоУемия град и малкото село някак умръзва да го четем във всяка тема, пък и колегите дето имат имоти и в София и в провинцията се раздвояват какви да се чувстват.
Колкото до зимните гуми и спирането - тестовете са много и всички са еднозначни, въпреки всичко много хора субективно усещат зимните гуми като по-добри при спиране. Мое мнение, не задължавам никой с него е, че при спиране на сух или мокър асфалт при ниски температури и при скорост до 20-25 км/ч зимните гуми са сходно добри или една тънка идея по добри, но при условие, че спирачния път при тази скорост е в порядъка на 4-5 метра не мисля, че разликата има значение. При скорост от 100 км/ч или по- висока разликата е осезаема в полза на летните гуми ( говорим за спиране от 100-0 км/ч или от 150-0 км/ч, а не за леко намаляване). За да го видите по друг начин ви предлагам следния експеримент ( аз съм го правил, само съжалявам, че не снимах): когато износите зимните гуми и станат за боклука (по ваша преценка) изключете АБС-а засилете до 150 км/ч и спрете екстремно с натискане на педала с все сила до 0 км/ч, след това погледнете какво се е случило със зимната гума. Повторете експеримента с лятна гума и вижте и нея.
Не искам да обиждам никой за това от къде е

Къде според теб има по-голям шанс да се наложи да разчиташ на спирачки и гуми?
Смея да твърдя,че със зимните гуми сутрин и вечер не ми се е включвал АБС-а и колата много трудно боксува.За сравнение летните 18-ки ги пали направо при подобни,а и по-високи температури.Гумите и 2-та комплекта са ми доста добри.
Случвало ми се е само заради едната гъзария от по-големите и красиви джанти да съжалявам за ранната им смяна и кофти поведение.
Декември имах едно доста инфарктно спиране на пътя Сливница-София.Видях,че няма никакви коли пред мен и реших малко да се изкефя и с над 200км една ***** направи обратен завой пред мен(за запознатите,на конната база).Успях да намаля идеално със зимните гуми и им няма нищо,само дисковете смених.
А предложението да направим тест в реални условия си остава,за да ви докажа,че нещата на хартия са едни,а в реалността доста често са други.