пак искат да направят зимните гуми задължителни
Модератор: Общи модератори
- Tenata
- младши ентусиаст
-
- Кара: Лястовица с рамка
Re: пак искат да направят зимните гуми задължителни
https://www.youtube.com/watch?v=bIfFi5OfnZw
Никой от писали те до тук не оспорва използването на зимна гума когато има снежна покривка или снеговалеж.
Това е най-големия плюс на зимната гума и за това е направена, но при всички останали атмосферни влияния без горното, поведението на автомобила що годе едно и също, даже с много лек превес в полза на летните гуми. Това важи за чисто нови гуми и в двата случая.
Какво правим ако хора от съседни държави решат да посетят държавата в този период, ще има гумаджийница на границите и ще им слагат зимни гуми
Никой не каза какво правим с моторите, ако се приеме да се кара с зимна гума, означавали че е забранено карането за период от 5 месеца
. А може би, държавата по този начин мисли и за благото на моториста
.
Никой от писали те до тук не оспорва използването на зимна гума когато има снежна покривка или снеговалеж.
Това е най-големия плюс на зимната гума и за това е направена, но при всички останали атмосферни влияния без горното, поведението на автомобила що годе едно и също, даже с много лек превес в полза на летните гуми. Това важи за чисто нови гуми и в двата случая.
Какво правим ако хора от съседни държави решат да посетят държавата в този период, ще има гумаджийница на границите и ще им слагат зимни гуми

Никой не каза какво правим с моторите, ако се приеме да се кара с зимна гума, означавали че е забранено карането за период от 5 месеца

на пътя и пред БОГ, всички сме равни!
- (bubsa)
- старши ентусиаст
-
- Кара: F10
Момци,аз съм съгласен да направиме тест на температура под 7-8 градуса и да видиме кое и как е!
Аз съм още с зимните гуми Мишлен алпин 5,ако има желаещи може да видиме спирачния път на кола с летни и такава със зимни.
Не споря,че може да се кара със летните,когато няма сняг,но дали колата е по-сигурна на пътя при ниски температури?Сутрин показвали ли сте си носовете около 6ч?Асфалта е леко влажен и ви желая късмет с летните.
Аз съм още с зимните гуми Мишлен алпин 5,ако има желаещи може да видиме спирачния път на кола с летни и такава със зимни.
Не споря,че може да се кара със летните,когато няма сняг,но дали колата е по-сигурна на пътя при ниски температури?Сутрин показвали ли сте си носовете около 6ч?Асфалта е леко влажен и ви желая късмет с летните.
- Ivo_Borisov
- старши ентусиаст
-
- Кара: E39 530D
efren написа:Ivo_Borisov написа:efren написа:Това е любимия ми подфорум - като ти свършат доводите и започваш с квалификациите на останалите пишещи. Пък те твоите доводи не бяха много - вицове, анекдоти и малко въпроси към околните. Нищо поне измисли ново понятие - зимен слик. Не знам до колко мм си карам зимните - още си ги карам, преди няколко седмици изхвърлих 4.5 мм летни Пирели, мога да питам гумаджията да ти ги прати, ако не ти идва много голям грайфера разбира се.
Има инфо в нета, факти, те казват до колко мм е ефективна зимната гума. А ти ако искаш и на 8 мм ги сменяй.
Sent from my SM-G900F using Tapatalk
Някакъв линк:
http://www.etyres.co.uk/tread-depths-distance/
Ти ми кажи как са 3-те мм и после гледай, кой какъв пример дава на младото поколение.
Предполагам няма да му хванеш вяра, както не хващаш на тестовете за спиране на сух асфалт през зимата - б@х ги у германците, за кво ги праят тия тестове като никой не им вярва?
http://autobild.bg/%D0%A2%D0%B5%D1%81%D ... 2-1-/a5297
Колега ти идиот ли си, нарочно ли ме цитираш грешно? Аз не ходя с дълбочиномер в колата и да ги дебна колко мм са. Умишлено споменаваш 3 мм което говори че съм прав в горното, макар че съм записал 3-4 мм. Зимната гума спира да е ефективна под 4 мм, пише го на много места и аз от него се ръководя.
Аз питам колко ще ви се износят скъпоценните гуми като ги карате 10 дни на топло време, ти вместо да ми отговориш на въпроса, защото точно затова спорим, се хващаш за думите ми аз коа сменям гумите. Избягваш и насочваш спора в съвсем друга посока.
На тоя колега с дългия пост няма въобще да му го чета, все пак голямо внимание ми е отделил. Ама все заядливи постове и нищо по темата.
Носите ми от 10 кладенеца вода да ме убедите че не трябва да караме със зимни гуми 4 - 5 месеца, а някои даже и 8 месеца споменават, това ако не е празнодумие...
Ама вие си знаете.
Последна промяна Ivo_Borisov на 03 Мар 2016, 8:57, променена общо 1 път

- nqmam_bmw
- Потребител
-
- Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;
steeN написа:Със сигурност си чувал за litigation vs. legislation.
Ми не, никога.

steeN написа:За това има независими експерти, които правят експертиза.
Терминът, който ти убягва, е "вещи лица" или просто специалисти. /чл.398 от Закона за съдебната власт/.

Ами много е удобно да се сравнява Бг с Германия и други държави , но само щото там не били задължителни зимните...А какво друго им е задължително да попитам или няма значение. Няма значение , че си спазват правилата и законите ли ? Няма значение , че 20км в колона нито една от няколко десетки коли 10 пъти по-скъпи от моята не ме изпревари ЗАЩОТО не е разрешено .....Като се спазват закони ще има и право човек да ги оспорва , като сме си "селяни" ще пишем тонове "доводи" , че нещо било тъпо , а в същото време купуваме второръки гуми дет уникално спирали на плюсови температури. Ква Германия кви 5 лева , нищо общо нямаме с тях . Alx си го написа най-точно ,няма как да е готино за всички .
- nqmam_bmw
- Потребител
-
- Ivo_Borisov
- старши ентусиаст
-
Все пак ще ти отделя и аз малко внимание, че си написал такива глупости без да ме познаваш...
goldygoldy написа:Ivo_Borisov написа:
И сега като могат да избират защо си карат с летните галоши в снега?
С летни галоши в снега ше караш таратанци. Приказваш си едно към гьотере.
Това го казвам защото съм виждал точно в сняг, отъпкан, кишав, всякакъв да се мъчат да карат с гуми без почти никакъв грайфер.
5-6!!! Малко ми се виждат! Осем е по-точната цифра. Искаш 8 месеца да караме със зимни гуми ли?Ivo_Borisov написа:
Къде са 5-6, къде са 4Макар зимния период да е наистина 5-6.
![]()
Ivo_Borisov написа:Най добре да махнат всички ограничения и задължителни неща като дневни светлини, каране в насрещното и т.н. Мога да си карам и в насрещното ако внимавам за трафика и карам плътно в ляво. Откъде накъде ще ни задължават да караме с 50 в населено място, ние ще си преценяме ако няма хора и трафик ще си перем с 90, откъде накъде някой ще ми казва с колко да карам, егати тъпата държава. И да махнат ограниченията за минимален грайфер, аз съм добър шофьор и мога да преценя дали да карам с изтрити гуми или не.
Тия доводи са си баш точно по темата. Тия с летните ги закла с аргументи и факти (най ми хареса това с минималния грайфер). Убеден съм, че като ги задължиме да карат със зимните, за по двайсе лева парчето ше си накупат зимни с 16 милиметра грайфер последна реколта.
Коментирам защо трябва да ни задължават, умишлено го подминаваш, значи или си като тях или нищо смислено не можеш да ми напишеш.
Ivo_Borisov написа: Ти наистина ли не можеш да разбереш защо подскачам в тая тема или само се правиш?
Разбрах: вие в Смолян и без това сте си шест месеца в годината на зимни; а тия майни филибейските, бадки бургаски и друга паплач нека им е вътрешно.
Аз пътувам много из цялата страна, не карам само в Смолян
Ivo_Borisov написа:Да бе, и аз това се чудя, тва за задължителните колани е егати глупостта!![]()
п.п. Сложихте ли вече летните гуми?
Както винаги - перфектен в доводите, точно в целта!
Това беше сарказъм, ама не е за всеки да го разбере![]()
Ivo_Borisov: "Аз едно време колко съм карал зимата и нямаше зимни гуми, шофьор съм от 95г." - това по-добре не го казвай никъде да не станеш за смях.
Защо да стана за смях? Взел съм книжка 95 и започнах да карам бус и камион по 5 хил км месечно, минал съм толкова км че повечето едва ли ги и сънувате, не съм слизал от кабината и мога да кажа че съм карал във всякакви условия. Шофьор съм с категории B, C, C+E, D, D+E. Така че полека с определенията кой е смешен че съм сигурен че даже не знаеш как се слага верига![]()
"Та смятам сравнението с Испания за неуместно."
А сравнението с Норвегия уместно ли е "няма задължение колите да са със зимни гуми"; "Словакия - ако изискват метеорологичните условия, зимните гуми са задължително за автомобили са маса под 3,5 тона – когато пътищата са покрити със сняг или лед."
"Румъния - зимните гуми са задължителни по пътища, покрити със сняг, лед или поледица."
"Чехия - от 1 ноември до 31 март автомобилите трябва да са снабдени със зимни гуми, ако по пътя има значително количество сняг или лед."
"Испания - като цяло зимните гуми не са задължителни в Испания. Такива са наложителни при специално разпореждане на местните власти или има поставен специален знак, обикновено в планинските райони. Гумите с шипове са разрешени и се считат за зимни гуми."
"В Белгия, Кипър, Малта, Португалия, Унгария и Гърция зимните гуми не са задължителни.
Дания - зимните гуми не са задължителни. Ползването на гуми с шипове е разрешено от 1 ноември до 15 април.
Ирландия - зимните гуми не са задължителни. Гумите с шипове не са незаконни, но могат да се ползват при по-плътна снежна или ледена покривка.
Исландия - няма определен период, в който зимните гуми да са задължителни. Според местните разпоредби обаче в колата трябва да има оборудване – вериги за сняг или друго, за да са под ръка на шофьорите при обилен сняг или лед на пътя. "
Ако не знаеш разликата в климата между България и Испания, спокойно можеш да ги сравняваш. Даже да се сравняваме с Мароко най добре, и там няма зимни гуми![]()
Ivo_Borisov написа:Карайте си с летните галоши, никой не поучавам как да кара и на никой не държа сметка за нищо! Вие изгубихте всякакви аргументи и започнахте между редовете да изсмуквате за какво да спорите
Отново им забоде ножа в сърцето на "летните галоши", при това с аргументи-бетон.
Летни галоши през зимата за мен са летни гуми с износен грайфер на 50%, за теб какво са, сликове ли? Колко от вас карат зимата с чисто нови летни![]()
Ivo_Borisov написа: Мен нито ме глобяват, нито нищо, гледам да спазвам ограниченията, паркиране, не отнемам предимство и т.н. и не мисля къде ще ми вземат 200-300 лв. Ако всички са така, ще си спестят пари, ще се пътува по спокойно, ще намалеят инциденти и всичко. 02 Мар 2016, 18:36
Sent from my SM-G900F using TapatalkIvo_Borisov написа:Ако е 200 лв и трябва да премина в насрещното за да не обикалям, няма да се чудя а ще рискувам. Ако е 3000 няма и да се замисля а направо ще си заобиколя.
Ако е 200 лв за алкохол например, няма да ме стреснат, ако е до 4000 както се предлага, едва ли нещо ще е в състояние да ме накара да пия и една бира.
В това е разликата между висока и ниска глоба. Не е въпроса как да улесним хората да могат да си плащат глобите и да нарушават, а да измислим как въобще да не нарушават за да не им се налага да плащат. Ако високата глоба би намалила нарушенията до минимум, значи ще си е постигнала целта. 02 Мар 2016, 14:49
Ivo_Borisov добре е да помниш какво си написал току-що.
Ivo_Borisov написа:
Манталитета ни се лекува само с глоби и забрани за съжаление.
Мен не ме вълнува изобщо колко ще е тая или тая глоба, аз не нарушавам и карам по правилата, ако ще и къщата да искат да ми вземат ако наруша, аз не нарушавам и нямам никакви ядове
Как го реши това: "аз не нарушавам и карам по правилата". Не се съмнявам, че знаеш по-малко от 10% от Правилата, дето си готов да си заложиш къщата, ако ги нарушиш. Майката му е повече мислене, преди писане - на мен поне така ми изглеждат нещата в твоя случай.
Ще ти кажа, защо ти явно ги знаеш и знаеш как да ги нарушаваш![]()
Гледам да карам в ограниченията или в толеранса от 10 км, на магистралата карам дори под ограниченията. Не карам рисково, не изпреварвам опасно и на забранено, не отнемам предимства, не паркирам на забранено, не минавам на червено, не карам в насрещното и т.н. И това са все неща придобити от това бе съм шофьор с над 20 годишен стаж. Стана ли ти ясно сега какъв шофьор съм???![]()
https://www.youtube.com/watch?v=6wXkI4t7nuc

Ivo_Borisov написа:efren написа:Ivo_Borisov написа:efren написа:Това е любимия ми подфорум - като ти свършат доводите и започваш с квалификациите на останалите пишещи. Пък те твоите доводи не бяха много - вицове, анекдоти и малко въпроси към околните. Нищо поне измисли ново понятие - зимен слик. Не знам до колко мм си карам зимните - още си ги карам, преди няколко седмици изхвърлих 4.5 мм летни Пирели, мога да питам гумаджията да ти ги прати, ако не ти идва много голям грайфера разбира се.
Има инфо в нета, факти, те казват до колко мм е ефективна зимната гума. А ти ако искаш и на 8 мм ги сменяй.
Някакъв линк:
Ти ми кажи как са 3-те мм и после гледай, кой какъв пример дава на младото поколение.
Предполагам няма да му хванеш вяра, както не хващаш на тестовете за спиране на сух асфалт през зимата - б@х ги у германците, за кво ги праят тия тестове като никой не им вярва?
Колега ти идиот ли си, нарочно ли ме цитираш грешно? Аз не ходя с дълбочиномер в колата и да ги дебна колко мм са. Умишлено споменаваш 3 мм което говори че съм прав в горното, макар че съм записал 3-4 мм. Зимната гума спира да е ефективна под 4 мм, пише го на много места и аз от него се ръководя.
Аз питам колко ще ви се износят скъпоценните гуми като ги карате 10 дни на топло време, ти вместо да ми отговориш на въпроса, защото точно затова спорим, се хващаш за думите ми аз коа сменям гумите. Избягваш и насочваш спора в съвсем друга посока.
На тоя колега с дългия пост няма въобще да му го чета, все пак голямо внимание ми е отделил. Ама все заядливи постове и нищо по темата.
Носите ми от 10 кладенеца вода да ме убедите че не трябва да караме със зимни гуми 4 - 5 месеца, а някои даже и 8 месеца споменават, това ако не е празнодумие...
Ама вие си знаете.
Благодаря за поредната квалификация. А ти шибан гей ли си, че като те помолят за доводи и почваш да раздаваш квалификации на другите?
Да ме извинят гейовете.
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.
- Haddess
- младши ентусиаст
-
- Кара: 413
- Мечтае да кара: 628CSI
efren написа:Ivo_Borisov написа:efren написа:Ivo_Borisov написа:efren написа:Това е любимия ми подфорум - като ти свършат доводите и започваш с квалификациите на останалите пишещи. Пък те твоите доводи не бяха много - вицове, анекдоти и малко въпроси към околните. Нищо поне измисли ново понятие - зимен слик. Не знам до колко мм си карам зимните - още си ги карам, преди няколко седмици изхвърлих 4.5 мм летни Пирели, мога да питам гумаджията да ти ги прати, ако не ти идва много голям грайфера разбира се.
Някакъв линк:
Ама вие си знаете.
Благодаря за поредната квалификация. А ти шибан гей ли си, че като те помолят за доводи и почваш да раздаваш квалификации на другите?
Да ме извинят гейовете.
Абе вие двамата, да не сте на село на събора?

Като ще си разменяте обиди има л.с.; не да ми разваляте кефа от темета

- Ivo_Borisov
- старши ентусиаст
-
Не съм гей, мога да ти го докажа ако ми доведеш я сестра я жена.
Питам дали си идиот защото два пъти ме цитира погрешно явно с цел да ме дразниш.
Пак не ми отговори как ще ти се износят скъпоценните гуми като ги караш 10 дена повече.
За човек дето пуска теми дали отпред или отзад да са новите гуми, мисля че ги разбираш нещата с гумите.
Питам дали си идиот защото два пъти ме цитира погрешно явно с цел да ме дразниш.
Пак не ми отговори как ще ти се износят скъпоценните гуми като ги караш 10 дена повече.
За човек дето пуска теми дали отпред или отзад да са новите гуми, мисля че ги разбираш нещата с гумите.

- ineedmoney
- младши ентусиаст
-
- Кара: на фотосинтеза
(bubsa) написа:Момци,аз съм съгласен да направиме тест на температура под 7-8 градуса и да видиме кое и как е!

Имам чуството тука, че повечето хора са пропускали часовете по физика, за да пият кафе и пушат циагари. Елементарно е бе хора. По-меката (зимна) гума има по-добро сцепление при по-ниски температури.
- dynalias
- младши ентусиаст
-
- Кара: с DPF
- Мечтае да кара: на ток
- Детайли за колата: стоковица
ineedmoney написа:(bubsa) написа:Момци,аз съм съгласен да направиме тест на температура под 7-8 градуса и да видиме кое и как е!
Точно за това става въпрос. Необходимостта от зимна гума я определя температурата, а не наличието на сняг. Това е на 2-ро място. Лятната гума е по-твърда и при температури под 10 градуса на въздуха и асфалта (в България в периода Ноември-Март) е като балатум.
Имам чуството тука, че повечето хора са пропускали часовете по физика, за да пият кафе и пушат циагари. Елементарно е бе хора. По-меката (зимна) гума има по-добро сцепление при по-ниски температури.
Цяла седмица съм първа смяна и излизам 4 часа за работа и се прибирам в 13:30 с летните гуми. Ми дай пък през юли и август през ноща като стане 12-15 градуса да сложиме зимните че може асвалта да е влажен. Какво пречи влагата на една лятна гума или водата? Нали затова са направени с големи надлъжни канали да отвеждат водата а повечето зимни ги нямат надлъжните за да имат повече режещи ламели за сняг. Що не карате и цяло лято с зимните че колкото по мек каучука ще сте в по голяма безопасност, както някой се изцепи, че меките гуми биле по-добре на сухо.
Ще ме изкефи някой защитник на зимните гуми на +20 градуса на магистралата да набие кучките и да им направи на тия хубавите му гуми по едно спирачно петно и после да има тема във форума: подскача и ми бие предницата пък гумите ми са нови...

ПС: Само да попитам вие как си карате колите? Като пилот изпитатели и постоянно на предела на възможностите? Защото с такова впечатление оставам от прочетеното до тук. Не сте във формула 1 и не ви трябват гуми за влажен въздух или влажен асвалт.

Последна промяна dynalias на 03 Мар 2016, 11:57, променена общо 1 път
history:
E36 328i coupe 1995г. 193hp 25.11.2013-19.04.2019г.sell
E90 320d sedan 2009г. 177hp 10.06.2019г.-now
- (bubsa)
- старши ентусиаст
-
- Кара: F10
Какви надлъжни канали при влажен(не наводнен) асфалти и температура 0-5 градуса?!?
Ако искаш и по джанти си карай,така няма и летните да изхабиш

- nqmam_bmw
- Потребител
-
Темата е за ключ след като се стигна до квалификации и май дебатът разкри всички гледни точки до сега.... 

- dynalias
- младши ентусиаст
-
- Кара: с DPF
- Мечтае да кара: на ток
- Детайли за колата: стоковица
(bubsa) написа:Какви надлъжни канали при влажен(не наводнен) асфалти и температура 0-5 градуса?!?
Bubsa, слез си от болида вече и ела в реалността. Зимните гуми не са направени по-меки защото някой мисли, че спират по добре на +5 градуса и при влажен асвалт. Направени са по меки за да може при -20 градуса да останат меки и да лепне снега по тях. Вземи прочети малко в нета за смисъла на каучука който слагат в зимните гуми. Зимната гума затова се казва зимна а не пролетна или лятна. Макар да знам, че си инатливо магаре и нищо няма да прочетеш нито можеш да се образоваш от поднесеното на тепсия в гугал, поне не пиши повече циркаджийски постове моля те! С тоя влажен асвалт а не наводнен преби рибата честно. Стани следващия шумахер в формула 1. Отдава ти се явно и като си наплюнчиш пръста ще знаеш влажността на въздуха и ще знаеш с какви гуми трябва да ти обуят колата.
history: