Проблем с мощност в ниските обороти при 325i

3-та серия ('06-'12)

Модератори: Dimitroff, Технически модератори

Потребител
Аватар

Проблем с мощност в ниските обороти при 325i

Мнение от ieiei » 28 Фев 2016, 21:28

Здравейте, колата е BMW e90 325i (218 коня) 2005 година. Проблемът е следният - на определени моменти колата няма мощност в ниските обороти, мъчи се или сваля предавка като давам газ. След като мине определени обороти - тръгва изведнъж. На празен ход не оборотите не играят, а са стабилни.
От време на време колата записва грешка:

Код: Избери целия код
2AAB variable intake system, on-board diagnosis system
P14C2 DISA (Differentiated Intake Manifold) Actuator 1 Mechanical or Hardware Defect

Четох в интернет, че самата DISA може да прави проблем, гледах клипове какво е държанието ѝ, когато не работи и т.н. Днес я свалихме и видимо нямаше проблеми - самата клапа не се движеше свободно (нямаше грам ход). Пробвахме да я закачим към колата, да запалим и при форсиране на двигателя се местеше малко (тук не съм сигурен трябва ли да е така, нужно ли да е в движение за да затваря).

След това закачихме и покарах колата. В началото беше добре, но на моменти пак нямаше мощност в ниските обороти.

Миналата седмица изтрих грешката за DISA-та и все още не се е появявала.

Някой има ли идея какъв би могъл да е проблемът?

Мерси.

младши ентусиаст
Аватар

Re: Проблем с мощност в ниските обороти при 325i

Мнение от nero_ » 29 Фев 2016, 9:54

Най-вероятно е от DISA. Клапата има само 2 положения - отворено и затворено като разликата е 90 градуса на вала. По спомен до около 3000об е отворена, от 3000-5000 затворена и над 5000 пак се отваря. В зависимост от повредата може да очакваш слабост в средните обороти. Или силни средни, но слаби ниски и високи.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: комби
Мечтае да кара: Нещо с S мотор
Детайли за колата: N52B25

Мнение от Gqbriel » 02 Мар 2016, 15:27

ieiei написа:Здравейте, колата е BMW e90 325i (218 коня) 2005 година. Проблемът е следният - на определени моменти колата няма мощност в ниските обороти, мъчи се или сваля предавка като давам газ. След като мине определени обороти - тръгва изведнъж. На празен ход не оборотите не играят, а са стабилни.
От време на време колата записва грешка:

Код: Избери целия код
2AAB variable intake system, on-board diagnosis system
P14C2 DISA (Differentiated Intake Manifold) Actuator 1 Mechanical or Hardware Defect

Четох в интернет, че самата DISA може да прави проблем, гледах клипове какво е държанието ѝ, когато не работи и т.н. Днес я свалихме и видимо нямаше проблеми - самата клапа не се движеше свободно (нямаше грам ход). Пробвахме да я закачим към колата, да запалим и при форсиране на двигателя се местеше малко (тук не съм сигурен трябва ли да е така, нужно ли да е в движение за да затваря).

След това закачихме и покарах колата. В началото беше добре, но на моменти пак нямаше мощност в ниските обороти.

Миналата седмица изтрих грешката за DISA-та и все още не се е появявала.

Някой има ли идея какъв би могъл да е проблемът?

Мерси.

Директно ти отговарям - ДИСА не работи както трябва ,затова в ниски нема никой ....вариянти 2 сменяш с нова (около 450лв без отстъпки) или ремонтен комплект - имам тема описана стъпка по стъпка с дтайли,кое как и колко....моторите са ни почти еднакви
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма :D .
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5

Потребител
Аватар

Мнение от ieiei » 22 Юли 2016, 14:49

След доста време отговарям, но...

Не направих нищо по въпроса, тъй като механично нямаше проблем. Преди време една от бобините спря да работи и съответно беше сменена. От тогава (2 месеца вече) нито веднъж не се е усетило това забавяне и не е записвало грешка.
Има ли връзка - не знам, но е факт, че в момента проблем няма.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: комби
Мечтае да кара: Нещо с S мотор
Детайли за колата: N52B25

Мнение от Gqbriel » 23 Юли 2016, 19:43

ieiei написа:След доста време отговарям, но...

Не направих нищо по въпроса, тъй като механично нямаше проблем. Преди време една от бобините спря да работи и съответно беше сменена. От тогава (2 месеца вече) нито веднъж не се е усетило това забавяне и не е записвало грешка.

Сваляхте ли ДИСА да я погледнете все пак
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма :D .
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5

Потребител
Аватар

Мнение от ieiei » 23 Юли 2016, 21:38

Gqbriel написа:
ieiei написа:След доста време отговарям, но...

Сваляхте ли ДИСА да я погледнете все пак

Още, когато създавах темата, я бяхме сваляли (написал съм го де) и механично нямаше проблем. Не се местеше свободно. Доволен съм, че не създава проблеми в момента, така че за сега няма да го мисля :mrgreen:

Назад към E90/E91/E92/E93