пак искат да направят зимните гуми задължителни

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

одобрявате ли зимните гуми да са задължителни

да
64
48%
не
66
49%
не ме интересува
4
3%

Общо гласове : 134
Старши скрапер
Аватар
Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
Детайли за колата: Powered by M43b19

Re: пак искат да направят зимните гуми задължителни

Мнение от Lenco » 02 Мар 2016, 9:52

vladobate написа:..... .

Не искаш или не можеш да разбереш, за какво е спора?
Въпрос на съвест и донякъде средства, кой с какви гуми ще кара. Ако броим старите и китайските ......
Голяма част искат да си карат с летни гуми, като е топло времето, като и никой от тях няма желание да шляпа в солта и калта.
Изображение

Аватар
Кара: 4х4
Мечтае да кара: 6х6

Мнение от efren » 02 Мар 2016, 9:52

Всяка зима си следя прогнозата и когато температурите се окажат сутрин над нулата трайно, си махам "зимните" и слагам "летните". Случвало ми се е да връщам отново зимните, но както писах по-горе за мен това не е проблем, става лесно и бързо. Един единствен път ми се е случило два пъти да ги връщам в една година, но не защото заваля сняг, а просто трябваше да минавам Хемус при променливо време (нямаше смисъл както се оказа, но все пак е хубаво човек да се подсигурява). В момента обаче няма и една снежинка или отрицателни температури в никоя точка на България (дори в Кнежа) и въпреки всичко 95 % от автомобилите са със зимни гуми - тъпо! Просто температурите в момента не се различават от тези в южна Австралия през зимата, но тук има някакво страшно суеверие за гумите.
На предишния си автомобил бях купил един комплект Michelin Alpine нов и следвайки гореописаната процедура след 6 зими и общо 8-9 к км, когато един експерт по нови гуми и подходяща дистанция ми направи седана хечбек, ги продадох с 8мм грайфер на мой познат който ги кара трета зима и в големия сняг в началото на януари показа на няколко свои колеги, че не е важно с какъв дот са ти гумите, а в какво състояние. Вярно Michelin правят добри зимни гуми, но ако не ги пазиш, живота им може да се скъси в пъти.
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: лимузина

Мнение от bat_gosho » 02 Мар 2016, 10:16

Скоро очаквам да започнат да проверяват и глобяват за ниско ниво на маслото :kuku:
Лощото е,че ако не сега,то рано или късно ще я наложат тая глупост както наложиха коланите,фаровете и т.н.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Мнение от Ivo_Borisov » 02 Мар 2016, 11:30

Да бе, и аз това се чудя, тва за задължителните колани е егати глупостта! :help:
п.п. Сложихте ли вече летните гуми?
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: с DPF
Мечтае да кара: на ток
Детайли за колата: стоковица

Мнение от dynalias » 02 Мар 2016, 11:57

Ivo_Borisov написа:Да бе, и аз това се чудя, тва за задължителните колани е егати глупостта! :help:
п.п. Сложихте ли вече летните гуми?

Не искам да променям темата ама и с коланите е трагедия. Ако искаш да си пазиш и цениш живота ще се вържеш с колана. Защо трябва някой да те глобява че не ти пука кво ще ти стане при евентуална катастрофа без колан. Това е въпрос на личен избор.
За да не съм офф, карам си от миналата седмица вече с летните и с две чисто нови бюджетни (sava) отпред и смея да твърдя че колата в тия температури е много по стабилна и спира доста по адекватно от колкото с зимния континентал на 2-ра зима.
Само ограничен човек който кара с някви пластмасови гуми с дот 2000 година може тук да ми разпъва локуми колко по сигурен е на пътя със зимните си гуми в тия температури.
history:
E36 328i coupe 1995г. 193hp 25.11.2013-19.04.2019г.sell
E90 320d sedan 2009г. 177hp 10.06.2019г.-now

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ivo_Borisov » 02 Мар 2016, 12:23

Извинявай колега, аз карам със зимните все още, сутринта беше 2 градуса. Ограничен ли съм?
И искаш да кажеш че при 2 градуса лятната твърда гума е по добра от мекия каучук на зимната ли?

Sent from my SM-G900F using Tapatalk
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от dynalias » 02 Мар 2016, 12:42

Ivo_Borisov написа:Извинявай колега, аз карам със зимните все още, сутринта беше 2 градуса. Ограничен ли съм?
И искаш да кажеш че при 2 градуса лятната твърда гума е по добра от мекия каучук на зимната ли?

Колега щом се засягаш значи летните ти гуми са дот около 2000 година. Тогава и аз ти препоръчвам да си седиш с зимните. И да говоря го от личен опит от 1 седмица съм с 2 нови летни отпред и 2 стари отзад. С по широките и летни гуми колата е много по стабилна и ми счупва врата при спиране. Не че зимния континентал не спираше. Прекалено преувеличавате с тия зимни гуми.
Ходих до Испания за да си докарам кола през зимата преди 3 години. Беше с много лоши летни гуми. Обиколил съм целият Мадрид (столицата) и никъде не предлагаха зимни гуми. Те хората са глупави там и на +2 градуса сутринта ми предлагат летни гуми. :dunno: Е нямах избор и купих 4 броя бриджстоун ер300 летни гуми и зимата си дойдох с тях. Последните години пада сняг и в Испания и пак не продават зимни гуми. Нима те не ценят животите си и на техните деца, това ли искате да ми кажете?
Не ви убеждавам, че зимните гуми са излишни зимата, а че на плюсови температури няма смисъл от тях. Прегледайте и малко тестове в интернет. Спомням си като бях малак, че дядо ми с москвича не е сменял нито зимни нито летни гуми и пак си караше колата. Толкова сте се изнежили като шофьори, че няма на къде.

Ето една снимка да се загледате в ламелите и как са се заоблили от карането на континентала когато беше доста топло навън. Усещаха се като дъвка на 20 градуса. Загледайте се и ще видите как се е изял ръба на ламелите...
Като си смъкнете зимните гуми през май или юни си загледайте новите гуми. И догодина си мислете че пак карате с нови гуми и са страхотни. Снимката е на личните ми свалени зимни гуми от колата.
20160302_125203.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Последна промяна dynalias на 02 Мар 2016, 13:01, променена общо 1 път
history:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ivo_Borisov » 02 Мар 2016, 12:56

Аз едно време колко съм карал зимата и нямаше зимни гуми, шофьор съм от 95г. Но едно време нямаше и ейрбег, нямаше и абс.. В тоя ред на мисли зимните гуми са измислени да бъдат по добри в студено време от летните.
Аз имам познати в Испания, на 1500 м надморска височина живеят, гледам че са пуснали снимки във фб и има сняг и казват че отдавна не са виждали такъв там и са забравили какво е било. Та смятам сравнението с Испания за неуместно.
Колко ще се изтрият зимните гуми ако ги караш 10 дни на 15-20 градуса? Колко км ще им навъртиш? Моите са 2-ри сезон, на към 15 хил са, поне още един сезон ще изкарам с тях докато грайфера стане 3-4 мм и е време да ги сменям. Колко да ги пазя?
В тоя ред на мисли един виц.
Отишъл Габровец на гости на свой приятел, седнали вечерта на лафче и по едно време единия вика чакай да загася крушката, като си говорим не ни трябва осветление. Говорили, говорили и по едно време единия нещо се разшавал и другия го пита какво правиш, а той вика ами свалих си панталоните да не ми се изтриват... :wave:
Последна промяна Ivo_Borisov на 02 Мар 2016, 13:02, променена общо 1 път
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 02 Мар 2016, 13:00

dynalias написа:
Ivo_Borisov написа:Извинявай колега, аз карам със зимните все още, сутринта беше 2 градуса. Ограничен ли съм?

Колега щом се засягаш значи летните ти гуми са дот около 2000 година. Тогава и аз ти препоръчвам да си седиш с зимните. И да говоря го от личен опит от 1 седмица съм с 2 нови летни отпред и 2 стари отзад. С по широките и летни гуми колата е много по стабилна и ми счупва врата при спиране. Не че зимния континентал не спираше. Прекалено преувеличавате с тия зимни гуми.
Ходих до Испания за да си докарам кола през зимата преди 3 години. Беше с много лоши летни гуми. Обиколил съм целият Мадрид (столицата) и никъде не предлагаха зимни гуми. Те хората са глупави там и на +2 градуса сутринта ми предлагат летни гуми. :dunno: Е нямах избор и купих 4 броя бриджстоун ер300 летни гуми и зимата си дойдох с тях. Последните години пада сняг и в Испания и пак не продават зимни гуми. Нима те не ценят животите си и на техните деца, това ли искате да ми кажете?
Не ви убеждавам, че зимните гуми са излишни зимата, а че на плюсови температури няма смисъл от тях. Прегледайте и малко тестове в интернет. Спомням си като бях малак, че дядо ми с москвича не е сменял нито зимни нито летни гуми и пак си караше колата. Толкова сте се изнежили като шофьори, че няма на къде.

Зимни гуми има достатъчно, нарочно сега влязох в първият сайт-norauto, избрах някакъв мишелин и проверих за наличност в Барселона и Мадрид и винаги все някъде ги налични до 2 часа доставка. На повечето дава след 2-3 дни, но има!
Освен тях, има и много други, та как не си намерил в цял Мадрид зимни гуми е несериозно!

Иначе е вярно, че 90% карат с летни постоянно, с изключение на северна Испания.

Забрави обаче най-важната подробност, там асфалта е малко по-различен от българският.
Веднага давам пример, при температури 10-20 градуса и дъжд там имам еднакво сцепление, както в Бг при сух асфалт на 20 градуса.
При 0-10 градуса няма проблем с летни гуми, ако не са 5+ годишни, няма и помен от поднасяне и подобни.

Да не говорим, че голяма част от околовръстните им и лъчите в близост до големите градове вече са от порест асфалт, който попива водата и се кара с 150-160 без никаква грижа.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от dynalias » 02 Мар 2016, 13:07

Преди 3 години баща ми е свидетел как сме обикаляли и купихме летни през зимата. Бащата като ги пита добре а кога можете да ни заредите такива и ония ни гледаха така. :shock: Последните няколко години там зимата има по 2 санта сняг и обявяват бедствено положение през тези няколко дни, та може и вече да предлагат. Аз ви казвам какво сме преживели пък вие ако искате вярвайте.

Е добре де. Нали все гледаме как е на запад? Нови закони, нови глоби, нови правила. Е защо не копираме и от тях пътищата? Или е по важно да имаме закон за гумите и да се адаптираме към нашите катакомби. Събираме едни пари там и от винетки по минимум 100 лева на човек. Само софия са 2,5 милиона хора по 100 лева и пак не можем да си позволим асвалт като на Испанците така ли?
Последна промяна dynalias на 02 Мар 2016, 13:11, променена общо 1 път
history:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 02 Мар 2016, 13:11

Не знам какво гледаме, но предложената глоба от 3000лв няма аналог в белия свят съотнесена към минималната РЗ.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ivo_Borisov » 02 Мар 2016, 13:15

bum_bum написа:Не знам какво гледаме, но предложената глоба от 3000лв няма аналог в белия свят съотнесена към минималната РЗ.

Ама и нали както се шегуваме: Само в БГ може да те ударят отзад докато караш в насрещното. Как да ги спрат тия? Дай някакво друго предложение! 50 лв ли? Тя по принцип глобата се прави за да те е страх да нарушиш, за да не се чудиш после как да я плащаш.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от dynalias » 02 Мар 2016, 13:18

https://www.youtube.com/watch?v=LA8lyQoxGgw - един осъзнат човек който направи дори песен преди години за всички простотий... Поздрав за всички вас!
history:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 02 Мар 2016, 13:22

Ivo_Borisov написа:
bum_bum написа:Не знам какво гледаме, но предложената глоба от 3000лв няма аналог в белия свят съотнесена към минималната РЗ.

Ама и нали както се шегуваме: Само в БГ може да те ударят отзад докато караш в насрещното. Как да ги спрат тия? Дай някакво друго предложение! 50 лв ли? Тя по принцип глобата се прави за да те е страх да нарушиш, за да не се чудиш после как да я плащаш.

За принцип на реципрочност чувал ли си?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ivo_Borisov » 02 Мар 2016, 13:26

Да. И колко трябва да е най високата глоба според теб?
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата