пак искат да направят зимните гуми задължителни
Модератор: Общи модератори
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Re: пак искат да направят зимните гуми задължителни
Най-тъпото е, че като въведат една подобна тъпотия после никой не обръща внимание има ли ефект или не.
Както за задължителните светлини. Било по-безопасно. Е като е по-безопасно защо през 2015-та са загинали 107 души в повече в сравнение с 2012 когато го въведоха. 2014-та пак са повече.
Броят ПТП-та също са се увеличили в сравнение с 2012-та с около 1000 на година.
Излиза, че няма никакъв ефект от дневните светлини с изключение на тоя върху джобчето на производителите на крушки, майсторите по тока, вносителите на горива и държавата.
Както за задължителните светлини. Било по-безопасно. Е като е по-безопасно защо през 2015-та са загинали 107 души в повече в сравнение с 2012 когато го въведоха. 2014-та пак са повече.
Излиза, че няма никакъв ефект от дневните светлини с изключение на тоя върху джобчето на производителите на крушки, майсторите по тока, вносителите на горива и държавата.
- Haddess
- младши ентусиаст
-
- Кара: 413
- Мечтае да кара: 628CSI
bum_bum написа:Най-тъпото е, че като въведат една подобна тъпотия после никой не обръща внимание има ли ефект или не.
Абе да ти кафа ефект има от карането на фарове.

Ако караш повече извънградско, ще го разбереш.

Какво толкова е проблем за крушкиге говорим бош крушки 4 лв./бр. H1 не са милиони

Най-скъпите Osram NightBraker са 30 лв. комплекта и ще изкарат поне 2 години.
Абе хора, осъзнайте се!

Купувате си Iphone S6 и го изплащате 1-2 години по 50-100 лв. на месец..
Купувате си лаптоп го изплащате 1-2 години по 50-100 лв. на месец..
Маркови дрехи и обувки!
А като стане на въпрос да ви се бръкне в джоба, зе нещо което късае сигурност за всичи се почва мрънкането...
Това за крушките е смешно... Ако искайте ме бан но това е факт..
КАТО ИМА НАРОД ПАСМИНА,ЩЕ ИМА ЗАКОН ЗА ПАСМИНА!

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Как да го разбера, като статистиката показва увеличаване на ПТП-тата?
Не е въпроса дали тази една крушка ще те бутне. Изразходват се ресурси за нещо, което статистиката показва че няма ефект.
Не е въпроса дали тази една крушка ще те бутне. Изразходват се ресурси за нещо, което статистиката показва че няма ефект.
- Stahlblau
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: направо.
- Мечтае да кара: настрани!
- Детайли за колата: винаги на борд.
Вижте как са навързани нещата. Тук едно законче, там едно законче и си има хора дето си станаха милионери от тях. Начина на мислене на бум-бум много ми допада, защото в него наистина има МИСЛЕНЕ! Момчето разсъждава и гледа на нещата от друг ъгъл и е много прав за много работи...
Ето сега задължителни светлини, ама никой не глобява водачи за неизправни светлни... Тва примерно е ужасно - всички гадове с китайски "ксенонови" крушки биещи те между очите са си предпоставка за ПТП.
Съгласен съм да има задължителни зимни гуми, ама наистина да се проверяват ДОТ и грайфер, и да се съобразява всичко това климатичните условия. Щото гума с дот 2006-та може да има 8мм грайфер, ама нали се сещате колко е гума това? Един приятел така тая зима ми звъни и вика: "Ей братле взех си уникален зимен Мишелин!", питам го дота какъв е, и той вика "2001 - малко са старички ама имат голям грайфер!" Е, въртя се поне 10тина пъти наобратно с тоя "уникален" Мишелин! Същото важи и за летните гуми - трябва да има контрол за ДОТ и грайфер и на тях и отново да се съобразяват нещата с климатичните условия, само че през есента. До сега най-старите гуми с които съм карал бяха едно Конти Спорт контакт на 5 години - ми то нищо не държеше, а имаше 4-5мм грайфер. На дъжд волана при всяка малко по-сериозна локва те дърпа... Изхвърлих ги централно.
В България имаме лошия навик да правим половинчати работи - въвеждаме някви правила, ама не ги съблюдаваме. Да ги има там, пък после квот стане...
П.С. забравих - 41% от катастрофите са поради несъобразена скорост - сещате се тва е понятието с което КАТ си измиват ръцете за дупките по пътищата, непочистените през зимата улици, лошите гуми на шофьорите и т.н. и т.н. Убеден съм, че много голям процент от тези 41% идват именно от лошите гуми. Но пък тва е така щот хората нямат пари да си купят нови - и пак се връщаме от където започнахме, че всичко е навързано с ниския стандарт на живот...
Ето сега задължителни светлини, ама никой не глобява водачи за неизправни светлни... Тва примерно е ужасно - всички гадове с китайски "ксенонови" крушки биещи те между очите са си предпоставка за ПТП.
Съгласен съм да има задължителни зимни гуми, ама наистина да се проверяват ДОТ и грайфер, и да се съобразява всичко това климатичните условия. Щото гума с дот 2006-та може да има 8мм грайфер, ама нали се сещате колко е гума това? Един приятел така тая зима ми звъни и вика: "Ей братле взех си уникален зимен Мишелин!", питам го дота какъв е, и той вика "2001 - малко са старички ама имат голям грайфер!" Е, въртя се поне 10тина пъти наобратно с тоя "уникален" Мишелин! Същото важи и за летните гуми - трябва да има контрол за ДОТ и грайфер и на тях и отново да се съобразяват нещата с климатичните условия, само че през есента. До сега най-старите гуми с които съм карал бяха едно Конти Спорт контакт на 5 години - ми то нищо не държеше, а имаше 4-5мм грайфер. На дъжд волана при всяка малко по-сериозна локва те дърпа... Изхвърлих ги централно.
В България имаме лошия навик да правим половинчати работи - въвеждаме някви правила, ама не ги съблюдаваме. Да ги има там, пък после квот стане...
П.С. забравих - 41% от катастрофите са поради несъобразена скорост - сещате се тва е понятието с което КАТ си измиват ръцете за дупките по пътищата, непочистените през зимата улици, лошите гуми на шофьорите и т.н. и т.н. Убеден съм, че много голям процент от тези 41% идват именно от лошите гуми. Но пък тва е така щот хората нямат пари да си купят нови - и пак се връщаме от където започнахме, че всичко е навързано с ниския стандарт на живот...

Въпреки умората сляпо вярвам на хората...
Някъде до първата лъжа най-много втората...
И в суматохата гоних ехо към прехода,
Докато сумати хора се изгубиха във превода...
Stahlblau написа:
С всичко без това съм съгласен. Ниския стандарт на живот, поне според мен, е оправдание за много малко хора в конкретния случай. Толкова много познати имам (предполагам и ти), които си купуват скъпи дрешки, новите модели телефони на всеки 2 години, имат по 1-2 часовника на стойност поне 200лв, обаче като стане въпрос за гуми... хем колите им са на на 15/16ки. Та мисълта ми, дори от утре да стане някакво чудо и минималната заплата да стане 1000лв, ще минат години сигурно, докато ей тоя тип хора да си кажат - аре дай тая зима да си взема нови гуми. Преди това в списъка са дрешки, телефончета, плазма, лаптоп, пиене, екскурзия и да не изброявам повече. По самата кола преди новите гуми стоят ремап, преобядисване/пастиране или по-голяма джанта. Не мога да приема, че човек може да си купи кола, да плаща всички неща необходими, за да може да се придвижва легално по пътя и накрая едни 300лв за комплект гуми бюджетна марка, които ще го карат поне 4-5 години да го събарят.
Другото, което си мисля е, че е много съмнително чак толкова да спечелят фирмите продаващи гуми. Ако приемем, че в България зимата има 300 000 автомобила, които се движат без зимни гуми, колко от тях ще си купят такива? И по-точно, как мислите, че някой който въобще е решил, че ще си кара с летни гуми без значение времето, след този закон ще си купи ЧИСТО НОВИ зимни гуми. Почти всички ще си купят втора ръка, това е повече от ясно.
Ето пример, дядо ми миналата година реши, че няма да си купува зимни гуми и ще си търкаля чисто новите летни. Естествено важното в случая е, че когато времето е лошо той въобще не си излиза от тях, а като падне сняг и прогнозата е скоро да не се стопли, даже си сваля акумулатора от колата. Аз лично предпочитам той да си кара с летните гуми, когато времето позволява, отколкото да го задължат да си вземе зимни, защото в този случай те ще са втора употреба и като му се наложи на 15 градуса и дъжд да спре, не мисля че с 6-7 годишни зимни гуми ще спре по-добре отколкото с чисто нови летни.
И мен ме дразни като цяло тоя закон, въпреки че тази зима гумите ги сложих началото на ноември и смятам тази седмица да ги махна, един вид дори и закона да беше приет, нямаше да е проблем. Ама хората, които изчакаха да мине това застудяване началото на ноември, после как да си сложат зимни гуми, като почти до коледните празници температурите през деня бяха над 15 градуса, а сутрин не падаха под 5? Смешно е точно след тази зима да въведат такъв закон.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Днес походих доста пеш и гледах само в гумите на паркираните коли
Пред академията на МВР и блоковете там надолу има адски много коли. После в обратната посока. В паркинга на мола на Цариградско минах пеш. После паркинга на лифта на Симеоново. Огледах гумите на не по малко от 3-400 коли. Всичко на всичко 2 бяха с летни гуми.
Тъй, че какво ще промени тоя закон?

Тъй, че какво ще промени тоя закон?
Haddess написа:bum_bum написа:Най-тъпото е, че като въведат една подобна тъпотия после никой не обръща внимание има ли ефект или не.
Абе да ти кафа ефект има от карането на фарове.![]()
Ако караш повече извънградско, ще го разбереш.
Какво толкова е проблем за крушкиге говорим бош крушки 4 лв./бр. H1 не са милиони![]()
Най-скъпите Osram NightBraker са 30 лв. комплекта и ще изкарат поне 2 години.
Абе хора, осъзнайте се!![]()
Купувате си Iphone S6 и го изплащате 1-2 години по 50-100 лв. на месец..
Купувате си лаптоп го изплащате 1-2 години по 50-100 лв. на месец..
Маркови дрехи и обувки!
А като стане на въпрос да ви се бръкне в джоба, зе нещо което късае сигурност за всичи се почва мрънкането...
Това за крушките е смешно... Ако искайте ме бан но това е факт..
КАТО ИМА НАРОД ПАСМИНА,ЩЕ ИМА ЗАКОН ЗА ПАСМИНА!
Не си прав, идеята на дневните светлини е по-интуитивно и по-лесно да се преценява кои автомобили се движат и с каква скорост,
НО има една дребна подробност - 90 % от шофьорите карат с дневни/включени фарове, 10-те оставащи проценти си карат без фарове и без дневни и ефекта е отрицателен - преценяваш ги на пътя със закъснение и се изненадваш от присъствието им. НИКОЙ не ги глобява (това важи и за София и за провинцията). И отново стигаме до това, че закона важи само за желаещите - еб@Х та в закона. Колкото до карането извънградско с дневни светлини в слънчев ден между май и септември - това е шега, като онази със зимните гуми на 10 градуса ( не случайно всеки уважаващ себе си моторист кара извънградско не на дневни, а на дълги)
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.
Гласувах с "да" , защото е нормално зимата да се кара със зимни гуми. Не мисля е нормално обаче въпроса да се политизира както е типично по нашенски и да се намират някакви оправдания некасаещи конкретната тема. Проблеми с пътища , винетки и други нямат общо. Колкото до ефективността на зимната спрямо лятната , в зимни условия няма смисъл от умуване. А за парите....банките имат , въпрос на избор .
- Lenco
- Старши скрапер
-
- Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
- Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
- Детайли за колата: Powered by M43b19
Haddess написа:КАТО ИМА НАРОД ПАСМИНА,ЩЕ ИМА ЗАКОН ЗА ПАСМИНА!
Ако се определяш в тази категория, ОК, но част от нас не са съгласни.
Ако ще чакаш "пожарникаря", с закон да ти определя, кога да правиш деца, тежко и на тая държава.
Не искам да карам на фарове, август през деня.
Не искам да карам с зимни гуми февруари, когато е 20+ градуса.
Относно крушките, далеч си от истината, колко светят и до какви разходи водят, не че е важно, но е факт.
vladobate написа:Гласувах с "да" , защото е нормално зимата да се кара със зимни гуми. Не мисля е нормално обаче въпроса да се политизира както е типично по нашенски и да се намират някакви оправдания некасаещи конкретната тема. Проблеми с пътища , винетки и други нямат общо. Колкото до ефективността на зимната спрямо лятната , в зимни условия няма смисъл от умуване. А за парите....банките имат , въпрос на избор .
Искаш да кажеш, че е нормално на +20 да карам със зимни гуми (пак напомням - зимни гуми НЯМА, има гуми за сняг и кал). Значи включваш се в австралийските форуми и започваш да им обясняваш, че за зимата трябва да направят зимните гуми задължителни - имаш горе долу 3 месеца и малко да ги убедиш. Не за друго, ами за безопасността... не за пари. И ... кажи им за ефективността на зимната гума...
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.
Пускам един линк за Мелбърн:
https://en.wikipedia.org/wiki/Melbourne
Може да видите, че средната температура сутрин е около 6 градуса, като температурните рекорди разбира се са под нулата. Наистина ли мислите, че там трябва да има задължителни зимни гуми за зимния сезон или смятате, че в Пловдив, където в момента температурата сутрин не пада под 6 градуса, трябва да се слагат зимни гуми? Кое е вярно?
Може да видите, че средната температура сутрин е около 6 градуса, като температурните рекорди разбира се са под нулата. Наистина ли мислите, че там трябва да има задължителни зимни гуми за зимния сезон или смятате, че в Пловдив, където в момента температурата сутрин не пада под 6 градуса, трябва да се слагат зимни гуми? Кое е вярно?
- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
собственици на хотели 

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
efren написа:Пускам един линк за Мелбърн:
В момента....на монтьори и размонтьори ли ще си играем. Писах по-горе , въпрос на избор, докато беше под нилата и около нея защо не се застъпвахте за великите летни гуми . Аз съм минал 10000км в зимни условия , каквито и да са в Пловдив , имаше и сняг и студове и т.н. . Зимни и сняг , колкото и да не разбирам не иде реч само за шарка , нея даже не я броя , за състав на каучуковата смес става на въпрос . Пък и е безмислен спора зимни-летни , пак го писах в предния пост . Какво кат е 7гр. сутрин и 12 следобед ....то кат ще е за издребняването колко от застъпниците за летни гуми имат добри такива па макар и за лятото . Това е друга тема ,ама то все в такива се обръщат я политика ,я кой кво откраднал я сега пък що да слагам зимни кой ще ми дава акъл...Ами като е така кандидатирате се за управляващи и работите за благото и на други ,не само за себе си .Извинявам се ама що за довод е температурата за която няма ясна граница имайки предвид голямото разнообразие на гуми ( производители ,модели и т.н.), все пак сме февруари .Последните три години , две от тяхна 8-ми март валя сняг , факт. Аз карам всеки божи ден таз кола и навъртам поне 70-90км , определено искам в по-голямата част от зимния период да съм с подходящи гуми .
- Stahlblau
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: направо.
- Мечтае да кара: настрани!
- Детайли за колата: винаги на борд.
speedhokk написа:...
Направо удари в десятката с таргет групата! Да, получавам горе долу тия пари които си описал, да, давам пари за техника и за нови телефони и да, до миналата година бях точно от тази група хора които никога нямаше да си купят нови гуми без значение зимни или летни. След което си казах: "селянино прост, я седни и си направи сметка... на 2 години гуми втора ръка като купуваш "перфектни само на 2 сезона" за по 300-350 лева, не е ли същото като да си купиш еднократно нови гуми за 700 лева и да изкараш 4 сезона?" - не, не е същото щото при първия вариант няма да имаш нови гуми! И винаги ги караш с едно наум, и винаги мислиш "ще ме задържат ли в дъжда, в снега и т.н..." И така отидох - взех си 4 нови Фулди 17-ки и разбрах защо хората продават нови гуми! Няма нищо общо и като стабилност и като сигурност и като усещане... Да, малко е гадно като трябва да ги дадеш на куп 700 лева за гуми, но пък след това поне три години няма да даваш пари за това. Направих компромис с телефона - исках да си взема iPhone 6s, но си останах с 5-цата, но лято 2015 съм пътувал спокойно на море и във пороите... И не съжалявам! За другата зима ми предстои покупка на нови зимни 16-ки и изобщо пред мен не стои дилема нови или втора ръка.

Въпреки умората сляпо вярвам на хората...