пак искат да направят зимните гуми задължителни

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

одобрявате ли зимните гуми да са задължителни

да
64
48%
не
66
49%
не ме интересува
4
3%

Общо гласове : 134
старши ентусиаст
Аватар
Кара: 332mxi

Re: пак искат да направят зимните гуми задължителни

Мнение от ogata » 25 Фев 2016, 23:49

bum_bum написа:
(bubsa) написа:Защо да е несъбираема глобата?Свалят ти номерата на колата и в паркинга.Дали няма да се позамислиш?
.

Да де ама не е ли редно един път да се тръгне от там. Първо да се намери начин 100% от наложените глоби да влязат в бюджета. 100% от спрените и санкционирани водачи да са глобени с фиш или акт, а не на ръка и тогава чак ако няма ефект да мислим за увеличаване на размера?

Ама не става. Днес началника казва на патрула- имате да съберете 1000лв фишове, актове и т.н. С други думи "горницата си е за вас". Щото ако няма сухо тия отиват да "пият кафе" и да "пушат цигари" пред министерството.

Хилядата лева пък са нужни на пробитата държава да закърпи бюджета. Че от бюрокрация, рушветчийство и корупция никакъв дребен бизнес не остана и няма какво да пълни хазната. Което не им е големия проблем ама празна хазна е равна на липса на средства за крадене. Няма какво да движи обществените поръчки на свързаните фирми и т.н.

Vra4anin написа:Не се стискайте, а дайте клипа :mhihi:

Няма го :dunno: Няма ли някой с връзки от вибокса да извадят някой стар бекъп? Обещавам, че си струва :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :hihi:

Голф 2 с две ленти през капака. Множество тунинг приспособления. Висулки от огледалото. ТЕрикатска музика и раздаване на газ. Абе класическо произведение. :bowdown:

По-добре такъв клип отколкото немски "MHW" стопове :mhihi: , нали сме големи маняци тука :mhihi:
Страшни аргументи имаш срещу даден човек за едни спирачки през студентските години и един клип малко след навършване на пълнолетие.
Сигурно и ние имаме за какво да ти се подиграваме, не знам, трябва да питаме Сони :winky:
Последна промяна ogata на 25 Фев 2016, 23:51, променена общо 1 път
ИзображениеИзображение
http://www.injectorite.com http://www.klimacicite.com

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW ///E36

Мнение от don_gori » 25 Фев 2016, 23:50

Останал съм с впечатлението , че повечето хора тук слагат зимните гуми едва ли не вечерта преди да завали снега и последния ден след като се е стопил. Даже миналата година имаше една тема някой колега питаше дали имало сняг по проходите на Ст. планина че щял да пътува та да знае дали да сложи зимните гуми :kuku:
На мен ми се вижда добра идеята разбира се ако закона е доизмислен , защото една година може 1 път да валне сняг друга може да се случи 4 месеца да е бяло всичко .. природа :dunno: Даже е много по-добре от стария закон за гумите където гледаха само грайфера :kuku:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 25 Фев 2016, 23:56

ogata написа:По-добре такъв клип отколкото немски "MHW" стопове :mhihi: , нали сме големи маняци тука :mhihi:

Не знам за какви МХВ стопове говориш. Май ме бъркаш с някой ;)
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: с DPF
Мечтае да кара: на ток
Детайли за колата: стоковица

Мнение от dynalias » 26 Фев 2016, 0:07

don_gori написа:Останал съм с впечатлението , че повечето хора тук слагат зимните гуми едва ли не вечерта преди да завали снега и последния ден след като се е стопил. Даже миналата година имаше една тема някой колега питаше дали имало сняг по проходите на Ст. планина че щял да пътува та да знае дали да сложи зимните гуми :kuku:
На мен ми се вижда добра идеята разбира се ако закона е доизмислен , защото една година може 1 път да валне сняг друга може да се случи 4 месеца да е бяло всичко .. природа :dunno: Даже е много по-добре от стария закон за гумите където гледаха само грайфера :kuku:

И аз съм съгласен навън когато има снежна покривка да излизат ушевите и всеки тръгнал със летните гуми да бъде спрян от движение дори. Аз си имам няколко чифта джанти както повечето от вас и мога да си ги менкам и през 2 часа ако искам според времето. Един нормално мислещ човек преди голямо пътуване може да прецени сам дали може да го застигне зимата.
Аз мъча да обясня на дадена група от форума, че аз ценя нещата който си купувам и се опитвам максимално да ги оползотворя по най добрия начин. А те се опитват да убедят хората, че закона е готин и трябва на +20 градуса да заобля ламелите на новите си гуми. Е за къв х** съм дал една шапка пари за високо класни гуми след като след 2 месеца каране на +20 градуса те ще са на гъз. Живея в град където зимата е доста сериозна в сравнение с останалата България. Държа гумите да ги експлоатирам когато найстина трябва за да съм проходим и да ми свършат работа, а не да пускам реотаните на задния прозорец за да топлят ръцете на тикащите ме защото закона ме задължава да си накълва гумите когато времето е хубаво. В 21 век живеем. Има си прогноза за времето и всеки сам може да вземе мерки преди да стане лошо времето да излезе за 20 мин. да смени 4 джанти. Пък ако не може да прецени ще ги сменя в снега както не веднъж съм правил. Който го мързи да кара целогодишно със зимните така като ги купи зимата кара и лятото, хвърля ги и пак нови.
history:
E36 328i coupe 1995г. 193hp 25.11.2013-19.04.2019г.sell
E90 320d sedan 2009г. 177hp 10.06.2019г.-now

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 Touring

Мнение от Denmark » 26 Фев 2016, 0:13

dynalias написа:bubsa другата зима като не е мека и навън е виелица няма да ги махаме февруари месец, а когато стане като тази година 20 градуса. Не виждам защо се пайентиш след като много добре ме разбираш. Може от 5 години да карам кола, но това не значи, че ти ако караш от 35 си по-правия.
Как пък не видях и в една тема ти да не разбираш от нещо и да си сбъркал в мнението си. Все от всичко разбираш, а примера който ти давам за Испания го прескачаме щото няма какво да кажем за там. Те ония са олигофрени да карат с летните дай да оправим Бълхарията и да я вкараме в пътя. Дадох й решение на проблема, защото той не е в летните гуми на хората на +20 градуса навън. Ако целта беше да се реши проблема с инцидентите, всяка община ще хвърля химия по пътя както в Испания и дори да прехвърчи сняг през март пак ще си караш с летните гуми. Целта не е да мислят за безопасността ви, а за да се приберат там едни пари... Ей такива слепи като вас винаги ще са управлявани лесно!

Пс: за химията не говоря през цялата зима да не вземе някой пак да ми изопъчи думите. Говоря за този преходен период за който спорим и когато навън са средните температури...

аз не съм в България, но в момента в синоптик пише за София, че е 5 градуса, това не е ли за зимни гуми? ти шофираш ли извънградско? а по планините?

друг пример -> да речем е събота, през деня е пек слънце 20 градуса, отивате с приятели да речем до някой от 100-те туристически обекта -> супер ден, много добре -> привечер тръгвате обратно, обаче вече не е 20 градуса, а 10-тина. минавате през Петрохан или някой друг проход, там съвсем спокойно може да е и доста по-малко, и така.

какво ви коства това да използвате зимните гуми малко по-дълго време, но пък да пътувате спокойно?

едит: забравих да напиша, че като температурите се менят (както се случва последните години), тоест трябва или да сменяме гуми 3-4 пъти през Февруари да речем, защото е днес е топло, а утре е студено, или трябва да ставаме пешеходци.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Carless
Мечтае да кара: Всичкото ///M

Мнение от PolandBall » 26 Фев 2016, 0:20

(bubsa) написа:
dynalias написа:
(bubsa) написа:
dynalias написа:Абе мани ги тия Испанци те са глупави. Нека се избиват с летните гуми там. По важното е ние като по разбиращи сред европейците да си купим зимни гуми внос от Австрия карани 1 сезон и да спонсорираме батковците с черните джипове. Все пак трябва да има и овце за стригане...

Ти сравняваш климата в Испания с този в България ли? :kuku:

И пак не се гледа какво говоря, а ми се изопачават думите. Не сравнявам климати, а се опитвам да ви го набия, че на път без снежна настилка или просто казано градусите щом са в "+" зимни гуми не ви трябват! Щом хората там не предлагат екстрата зимни гуми значи са безполезни. А българина нали е над всичко и много ги разбира нещата се бори за нещо което само ще му бърка в джоба, а полза никва.
Не се мисли в правилната насока. Вместо да се мисли как да се оправим, се забатачват работите само и само да се извлече някой лев от дадена ситуация. Колегата по горе много ясно написа всичко и ще го цитирам:

Murd3rWorship написа:Приемат се всякакви тъпи малоумни закони от още по-тъпите и малоумни политици, обаче не се прави нищо за това да се подобри и вдигне жизнения стандарт на българина! Витнека 100лв, разбити нови пътища, картел на пазара за горивата, ниски заплати, милиционери рекетират граждани....евала, по-голяма кочина няма!

Не мислиш ли,че е смешно да набиваш акъл на хората как и с какво да карат при жалкия си опит като шофьор?
Постоянно бълваш детски глупости из темите!Щом си мислиш,че зимните гуми са само за заснежена настилка няма какво да коментираме повече.

Факта че, съдиш за опита на хората без да ги познаваш те прави откровенно тъп(без извинение). Такива дървеници като тебе заслужавате тая кочина.

Със здраве.
Khrevsu tvahyu gradu tore! Khrevsu kvatro midvhu piedhvro! Khrevsu Kristo midhvu? vhradro! Medvro vhtrienn utrah vreghgrho.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 26 Фев 2016, 0:21

Е кой ти говори за демокрация тука. Демокрация е 50+1% казват на останалите 49% кво да правят. Ти представяш ли си ако всичко се решава на демократичен принцип за каква диктатура ще става въпрос.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

пак искат да направят зимните гуми задължителни

Мнение от Kroki » 26 Фев 2016, 0:25

bum_bum написа:
ogata написа:По-добре такъв клип отколкото немски "MHW" стопове :mhihi: , нали сме големи маняци тука :mhihi:

Не знам за какви МХВ стопове говориш. Май ме бъркаш с някой ;)

Мен има предвид. Аз обаче върнах стоповете, а той си остави спирачките.
Не знам обаче, това какво общо има с темата, ама щом трябва да си вадим куриозите.

Sent from my iPhone 6s using windows 95
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 332mxi

Мнение от ogata » 26 Фев 2016, 0:38

Vra4anin написа:
ogata написа:
bum_bum написа:
Vra4anin написа:Не се стискайте, а дайте клипа :mhihi:

Няма го :dunno: Няма ли някой с връзки от вибокса да извадят някой стар бекъп? Обещавам, че си струва :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :hihi:

Голф 2 с две ленти през капака. Множество тунинг приспособления. Висулки от огледалото. ТЕрикатска музика и раздаване на газ. Абе класическо произведение. :bowdown:

По-добре такъв клип отколкото немски "MHW" стопове :mhihi: , нали сме големи маняци тука :mhihi:
Страшни аргументи имаш срещу даден човек за едни спирачки през студентските години и един клип малко след навършване на пълнолетие.
Сигурно и ние имаме за какво да ти се подиграваме, не знам, трябва да питаме Сони :winky:

Я не се прави на обидчив и без оправдания, а изрови феникса от пепелта и дай тоя клип да го видя, че нема да спя тая нощ :mhihi: Всички сме се излагали на младини (че дори някои не сме и спирали :ok: ), ето примерно мен - че аз си се гордея как някога Роската :bowdown: си ме постави на място (и с право) и за кратък период бях придобил такава слава и известност тук, както сега например профила на Бум-Бум служи за еталон за реални покупки :mhihi: Ако ви се чете сеир от преди 13-14 години (кога мина това време :dunno: ) цъкнете в търсачката тагове като "роската" или "adh-honda", слагайте пуканките в микроволновата и приятно четене :ok:

Не мога да го намера. Имах го качен в хит.бг, ма тва не ми го отваря от доста време :mhihi:
Haters keep me motivated. Ся ще има нов с е28цата и ще е страшноо :mhihi: :mhihi: :mhihi:
ИзображениеИзображение
http://www.injectorite.com http://www.klimacicite.com

Потребител
Аватар

Мнение от goldygoldy » 26 Фев 2016, 1:49

bum_bum написа:С две думи над 7 градуса летните гуми са по-добрия избор. Разликата при 20 градуса и спиране от 100 до 0 е равносилна в добрия случай на разликата между избегната катастрофа и тотал щета. При лошия случай са тежки наранявания или смърт.

The results showed that:
• The braking distance on dry asphalt was about 15 per cent longer for winter tyres compared to summer tyres, regardless of the speed before braking. On wet asphalt the braking distance was 20 per cent longer for winter tyres compared to summer tyres, regardless of the speed before braking.
• For double lane change tests on wet asphalt, the maximum speed was about 83 km/h for summer tyres and 72 km/h for winter tyres, an improvement in performance by 15 per cent.
• In handling tests on a curvy wet asphalt track the lap time was compared between the summer and winter tyre for each respective manufacturer. Summer tyres were in general 10–17 per cent faster compared to winter tyres.

Зимните гуми имат по-дълъг спирачен път от летните, независимо от скоростта преди натискане на спирачките: 15% когато е сухо, 20% на мокро.

А ето резултати при минус 28 градуса на сухо (Температура равнялась -28°С, и плюс к этому дул ледяной ветер):
Летние 38.4
Goodyear 40.7
Nokian 42
Pirelli 42.2
Continental 42.3
Dunlop 42.3
Nankang 42.9
Bridgestone 43.4
Vrеdestein 43.8
Торможение на сухой поверхности
(Тормозной путь со 100 км/ч, м)
Немски http://www.autobild.de/artikel/winterre ... 49280.html
Руски http://pages.citebite.com/i4x7c5c9w1yhq
Първите гуми са летни, останалите зимни.

Потребител
Аватар

Мнение от goldygoldy » 26 Фев 2016, 2:45

(bubsa) написа:
dynalias написа:Абе мани ги тия Испанци те са глупави. Нека се избиват с летните гуми там. По важното е ние като по разбиращи сред европейците да си купим зимни гуми внос от Австрия карани 1 сезон и да спонсорираме батковците с черните джипове. Все пак трябва да има и овце за стригане...

Аз го сравнявам с Норвегия, Исландия и Финландия.
Исландия - няма определен период, в който зимните гуми да са задължителни. Според местните разпоредби обаче в колата трябва да има оборудване – вериги за сняг или друго, за да са под ръка на шофьорите при обилен сняг или лед на пътя. Ако зимата е мека, например в по-южните райони, могат да се ползват и летни гуми, но т.нар. всесезонни гуми са най-използваните в Исландия.
Норвегия - няма задължение колите да са със зимни гуми. От 1 ноември (или 15 октомври в северна Норвегия), шофьорите имат право да използват гуми с шипове, без да бъдат глобявани. След първия понеделник след Великден това оборудване трябва да бъде свалено.
Финландия - там зимните гуми трябва да са на колата между 1 декември и края на февруари. Ако ще слагате гуми с шипове, не забравяйте, че това е разрешено между 1 ноември и първия понеделник след Великден. Грайферите трябва да са поне 3 мм дълбоки.

Потребител
Аватар

Мнение от goldygoldy » 26 Фев 2016, 3:13

(bubsa) написа:
Грешиш.
Защо е нужно изобщо да хващат тези 40% нарушители,като с по-солените глоби могат да ги накарат да не нарушават правилата?
Това със затвора ми се вижда доста преувеличено.По високите глоби ще свършат работа също.

Толкова високите глоби ще доведат до нулева събираемост. Тоя спор го водих преди години за липсата на застраховки. Маса народ не могат да платят 500 лева, така както ти не можеш да платиш 24000. Нямат избор и се крият до дупка, докато станат толкова много, че властта вдигне ръце. Ако се съберем три коли и блокираме Орлов мост ше ни ошамарат и тикнат в панделата за нула време; ако сме три хиляди, никой няма да бъде наказан. Преди два месеца намалиха глобата на 250 лева и пак ще е същото. Майката му е поносими глоби, всеобхватен контрол и събираемост на глобите. За по-упоритите паралии - без книжка, а като краен вариант затвор.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: с DPF
Мечтае да кара: на ток
Детайли за колата: стоковица

Мнение от dynalias » 26 Фев 2016, 8:06

Denmark
Ако трябва и 5 пъти ще си сменям летните със зимните гуми през февруари и искам тази гимнастика да е мой избор, а не закона да ме принуждава. А който го мързи или не цени парите хвърлени за гуми пре спокойно може да кара и юни месец с тях за да е по сигурен и спокоен да не го свари снега по петрохан.
history:
E36 328i coupe 1995г. 193hp 25.11.2013-19.04.2019г.sell
E90 320d sedan 2009г. 177hp 10.06.2019г.-now

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F10

Мнение от (bubsa) » 26 Фев 2016, 9:46

Murd3rWorship написа:
(bubsa) написа:
dynalias написа:
(bubsa) написа:

И пак не се гледа какво говоря, а ми се изопачават думите. Не сравнявам климати, а се опитвам да ви го набия, че на път без снежна настилка или просто казано градусите щом са в "+" зимни гуми не ви трябват! Щом хората там не предлагат екстрата зимни гуми значи са безполезни. А българина нали е над всичко и много ги разбира нещата се бори за нещо което само ще му бърка в джоба, а полза никва.
Не се мисли в правилната насока. Вместо да се мисли как да се оправим, се забатачват работите само и само да се извлече някой лев от дадена ситуация. Колегата по горе много ясно написа всичко и ще го цитирам:

Murd3rWorship написа:Приемат се всякакви тъпи малоумни закони от още по-тъпите и малоумни политици, обаче не се прави нищо за това да се подобри и вдигне жизнения стандарт на българина! Витнека 100лв, разбити нови пътища, картел на пазара за горивата, ниски заплати, милиционери рекетират граждани....евала, по-голяма кочина няма!

Не мислиш ли,че е смешно да набиваш акъл на хората как и с какво да карат при жалкия си опит като шофьор?
Постоянно бълваш детски глупости из темите!Щом си мислиш,че зимните гуми са само за заснежена настилка няма какво да коментираме повече.

Факта че, съдиш за опита на хората без да ги познаваш те прави откровенно тъп(без извинение). Такива дървеници като тебе заслужавате тая кочина.

Със здраве.

Не знам какво заслужавам,но съм сигурен,че страдаме не заради такива като мене :idea:
И тъпия си то брачед,при положение,че не осъзнаваш очевидни неща :winky:
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

...и всички разбират от всичко...

Да пишеш на БЪЛГАРСКИ език с ЛАТИНСКИ букви е като да пишеш с лайна по стената. Чете се, но не е приятно!
Изображение

Слави
Аватар

Мнение от © » 26 Фев 2016, 10:14

Темата отиде в много лоша посока. Даже май има нужда от почистване

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата