пак искат да направят зимните гуми задължителни
Модератор: Общи модератори
- Демирев
- ентусиаст
-
- Кара: VOLVO XC60 2016 Feiclift D3
Re: пак искат да направят зимните гуми задължителни
Според приетите на първо четене в парламента в сряда промени. Зимните гуми стават задължителни от първи ноември до първи март.
За шофиране с над 60 км в час над позволените се предвижда ефективен затвор 1 до 3 години и 3 000 лева глоба.
Същото е и наказанието за шофиране в насрещното движение.
За шофиране с над 30 до 60 км в час над позволените - 500 лева глоба и 3 месеца без книжка. При плащане в 14 дневен срок акта пада на 250 лв. и 3 месеца без книжка.
Въвежда се и понятието нов шофьор. За тях шофиране с над 0.2 промила ще се отнема книжката за 6 месеца и 500 лв. глоба.
За шофиране с над 60 км в час над позволените се предвижда ефективен затвор 1 до 3 години и 3 000 лева глоба.
За шофиране с над 30 до 60 км в час над позволените - 500 лева глоба и 3 месеца без книжка. При плащане в 14 дневен срок акта пада на 250 лв. и 3 месеца без книжка.
Въвежда се и понятието нов шофьор. За тях шофиране с над 0.2 промила ще се отнема книжката за 6 месеца и 500 лв. глоба.
Borymeckata написа:БМВ къща разваля... Момата е казала: "Или аз, или желазарията!"
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Само 3 000лв за превишена скорост? Тва е смешно малко. Трябва да бъде 30 000 или три милиона или триста милиона или направо един милиард. До три години затвор е смешно. Такъв човек трябва да получи поне 20 години. Даже 30 или 50 или направо до живот!
Сигурно тогава ще има още повече доволни и още повече подкрепящи, щото не сме съвестен народ. Трябва ни сопа, кривак, бой, камъни, затвор, тормоз, полицейщина, каторга, робство, депортиране и т.н.
Как пък за 25 години един закон и една мярка не се предприе да се спазва вече действащото законодателство? Какво ще променят тия 3000лв? Нещо повече от това, че като каже оня "и сега кво прайм" няма да се минава вече с 10лв, а ще трябват поне 100?
И за да няма "ма ти знайш ли в Германия", "а във Франция", ето как е в Германия:

Минимална дълбочина на гумите е 1.5мм, а зимни гуми са задължителни ако условията го налагат.
Сигурно тогава ще има още повече доволни и още повече подкрепящи, щото не сме съвестен народ. Трябва ни сопа, кривак, бой, камъни, затвор, тормоз, полицейщина, каторга, робство, депортиране и т.н.
Как пък за 25 години един закон и една мярка не се предприе да се спазва вече действащото законодателство? Какво ще променят тия 3000лв? Нещо повече от това, че като каже оня "и сега кво прайм" няма да се минава вече с 10лв, а ще трябват поне 100?
И за да няма "ма ти знайш ли в Германия", "а във Франция", ето как е в Германия:

Минимална дълбочина на гумите е 1.5мм, а зимни гуми са задължителни ако условията го налагат.
bum_bum написа:Само 3 000лв за превишена скорост? Тва е смешно малко. Трябва да бъде 30 000 или три милиона или триста милиона или направо един милиард. До три години затвор е смешно. Такъв човек трябва да получи поне 20 години. Даже 30 или 50 или направо до живот!
Напълно съм съгласен. Проблема не са законите, ами контрола и спазването им. След като КАТ си остава същият, каква е нуждата от по-големи глоби, които така или иначе, ще се налагат от време на време? Аз съм сигурен ако бъдеш санкциониран с 50-100лв винаги когато нарушиш правилата ще се замислиш дали да го правиш все пак. Но на депутатите им е по-лесно така - има проблем, защото глобите са малки. Дай да ги вдигнем и всичко ще е наред.
Българският шофьор си мисли така - може да наруша закона, защото няма да ме хванат, а не защото съм готов да си платя глобата и да карам с 200 някъде си
- Haddess
- младши ентусиаст
-
- Кара: 413
- Мечтае да кара: 628CSI

За много под 3000 лв. и си карам ако ЩЪ с 1500

https://www.youtube.com/watch?v=lKcAesD ... Zas_FriILQ
Ако ме хванат, глобата е 50 лв.

Брависимо на парламента

- Tenata
- младши ентусиаст
-
- Кара: Лястовица с рамка
Не е проблема в това дали ще дадеш 400 лв. или не, проблема е че някой който сигурно не може да смята ти казва кое правилно и кое не.
А пък за аргументите им не ми се говори.
Да вземем "майка" Германия. Там зимните гуми не са задължителни, но:
1. По време на снеговалеж ако караш с летни, глоба.
2. При катастрофа по време на снеговалеж застрахователната компания не плаща нищо + глоба.
Демек, ти избираш кое ти е най-добре според теб, а не някой сопол който се чуди къде да се почеше.
В Финландия ако не се бъркам, там са задължителни гумите но само за 2 месеца, а не за половин година.
2. При катастрофа по време на снеговалеж застрахователната компания не плаща нищо + глоба.
Демек, ти избираш кое ти е най-добре според теб, а не някой сопол който се чуди къде да се почеше.
В Финландия ако не се бъркам, там са задължителни гумите но само за 2 месеца, а не за половин година.

на пътя и пред БОГ, всички сме равни!
- b00st
- User
-
- Кара: 330XD
- Детайли за колата: the silent power
Страхотни промени!
Гумите няма да го коментирам - там е ясно, че е за едни пари цялата тъпотия. Който си мисли, че е за негово добро
Затвор за превишена скорост 1 до 3г (сериозно престъпление). Че с тая съдебна система за убийство ще лежиш по-малко, от колкото, ако караш с 200.
Гумите няма да го коментирам - там е ясно, че е за едни пари цялата тъпотия. Който си мисли, че е за негово добро

Затвор за превишена скорост 1 до 3г (сериозно престъпление). Че с тая съдебна система за убийство ще лежиш по-малко, от колкото, ако караш с 200.
- hell's angel
- младши ентусиаст
-
- Кара: овца във вълча кожа...
bum_bum написа:Какво ще променят тия 3000лв? Нещо повече от това, че като каже оня "и сега кво прайм" няма да се минава вече с 10лв, а ще трябват поне 100?
Аз не случайно я пуснах в политическата тая честитка, ама за гумите се хванахте да се разправяте

Ubi dubium, ibi libertas
- ryan83
- gangstera
-
- Мечтае да кара: E46///M3 Е92///M3 E39///M5 E60///M5 F10///M5 F90///M5 COMPETITION
b00st написа:Страхотни промени!
Гумите няма да го коментирам - там е ясно, че е за едни пари цялата тъпотия. Който си мисли, че е за негово добро![]()

Ако имаш каквото е необходимо...
можеш да имаш всичко

можеш да имаш всичко

- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
bum_bum написа:Нека оставим на страна скапването. А колко е спирачната дистанция при 26 градуса от 140 с летни и колко със зимни гуми?
Това ми стана интересно, колко е ? Серизно, понеже карам само със зимни гуми и не съм забелязал некви проблеми лятото, нито после зимата. Да знам ако нещо е опасно, кога да внимавам.
(Преди някой да пита що, колата е служебна и не ми се занимава с писане, смяна на гуми и е по-евтино. За 80К км се изтъркаха и ся сложих нови зимни

- r19
- младши ентусиаст
-
- Кара: 412 Turbo/323ti
- Мечтае да кара: Mig-29
- Детайли за колата: Old school!
Не разбирам за какво се карате като на всички е ясно, че тая простотия за гумите до април няма да бъде приета...

- spacepl
- старши ентусиаст
-
- Кара: E60 530D F07 530D
- Мечтае да кара: и да не приближава сервиза :)
- Детайли за колата: трошляче някакво :)
Според мен със зимни спирането трябва да е по-добре. По-мека е гумата на топло.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
С две думи над 7 градуса летните гуми са по-добрия избор. Разликата при 20 градуса и спиране от 100 до 0 е равносилна в добрия случай на разликата между избегната катастрофа и тотал щета. При лошия случай са тежки наранявания или смърт.
Но все пак, нека оставим законодателя да си свърши работата. Щом е казал, че трябва да се кара през едни определени месеци в годината със зимни гуми, независимо че температурите наближават и 30 градуса кои сме ние да разсъждаваме?
Бой, закони, глоби, мачкане и тормоз само могат да ни оправят.
При 20 градуса само:

Нямаше да е лошо. Никой нямаше да купува сликове.
Но все пак, нека оставим законодателя да си свърши работата. Щом е казал, че трябва да се кара през едни определени месеци в годината със зимни гуми, независимо че температурите наближават и 30 градуса кои сме ние да разсъждаваме?
Бой, закони, глоби, мачкане и тормоз само могат да ни оправят.
The results showed that:
• The braking distance on dry asphalt was about 15 per cent longer for winter tyres compared to summer tyres, regardless of the speed before braking. On wet asphalt the braking distance was 20 per cent longer for winter tyres compared to summer tyres, regardless of the speed before braking.
• For double lane change tests on wet asphalt, the maximum speed was about 83 km/h for summer tyres and 72 km/h for winter tyres, an improvement in performance by 15 per cent.
• In handling tests on a curvy wet asphalt track the lap time was compared between the summer and winter tyre for each respective manufacturer. Summer tyres were in general 10–17 per cent faster compared to winter tyres.
При 20 градуса само:

spacepl написа:Според мен със зимни спирането трябва да е по-добре. По-мека е гумата на топло.
Нямаше да е лошо. Никой нямаше да купува сликове.

- Ivo_Borisov
- старши ентусиаст
-
- Кара: E39 530D
Tenata написа:Не е проблема в това дали ще дадеш 400 лв. или не, проблема е че някой който сигурно не може да смята ти казва кое правилно и кое не.
И сега като могат да избират защо си карат с летните галоши в снега?
И ако направиш беля в Бг и застрахователя не плати 5 коли във верижната, кой ще плаща? Ще има приказки как държавата е виновна и как се чудят да вземат на бедняка парите.
Тук при нас не става доброволно, не разбирате ли?
Като има знак задължително вериги и има сняг, колко от вас слизат да ги слагат, освен ако куките на са там да те ЗАДЪЛЖАТ?
Ние сме си такива, все гледаме да минем метър, докато не направят някои неща задължителни, няма да се спазват, това е.
Sent from my SM-G900F using Tapatalk

- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
Незнаех за тая статистика, а и не съм забелязвал, че не спира лятото.
п.п. При зимните забелязах само проблем след като грайфера остана 3-4мм и се лъзгаше доволно на остър завой, тва като почнаха студовете. Та незнам как ше праат тоя закон
. Щото 1.6мм за зимна гума е смех.
п.п. При зимните забелязах само проблем след като грайфера остана 3-4мм и се лъзгаше доволно на остър завой, тва като почнаха студовете. Та незнам как ше праат тоя закон

- Denmark
- младши ентусиаст
-
- Кара: E39 Touring
Демирев написа:Според приетите на първо четене в парламента в сряда промени. Зимните гуми стават задължителни от първи ноември до първи март.
според мен доста добри промени (съвсем сериозно), единствено затвора е пракален, трябва да е примерно при 3-то провинение в рамките на някакъв период да речем, а също и 30-40 превишение да ти взимат някви точки или черна точка или каквото е там

++ за змините гуми. някой спомена Испания, но там няма нищо общо с България.