Коя нафта е най качествена в BG?
Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
Re: Коя нафта е най качествена в BG?
BMW_1914 написа:Колеги, някакви мнения за дизела на бензиностанции Сакса / Круиз ?
Някой ако зарежда да сподели ?
Около мен всички зареждаме на Круиз , лични и фирмени автомобили .
Според ДПФ филтъра , Вебасто-то ( скоро сменях циркулационна помпа ) , запалването и вървежа на колата - нафтата е добра !
Разхода е висок !Чувал съм коментари , че лъжат в количеството .....не мога да кажа , колата и преди Круиз гореше доста в града .
На дълъг път съм свалял до 6.8 пак с нафта на Круиз !
Направете си експеримент и ако усетите че на колата '' и понася'' , спокойно можете да зареждате и от Круиз !
- feron
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW E39 525 dA Touring
- Мечтае да кара: BMW F11
BMW_1914 написа:Колеги, някакви мнения за дизела на бензиностанции Сакса / Круиз ?
Много приятели зареждат от там и са доволни. Моята кола, обаче не и харесва тази нафта и това си е, кола с характер

По задължение зареждам от бензиностанция на Петрол и от последните 6 месеца, като че ли са си повишили качествето и може би количеството, защото горните недостатъци ги няма. Не ги наблюдавам същите проблеми, ако зареждам от Газпром или Еко. Мнението ми базирано, на зареждане и изразходване на цял резорвоар пълно-празно от съответната верига. Обикновенно остават 10-15 литра, нафта от друга верига, но винаги зареждам до горе и така до като спадне отново до 10-15 л.
- rafa224
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW X5 G05
feron написа:BMW_1914 написа:Колеги, някакви мнения за дизела на бензиностанции Сакса / Круиз ?
Много приятели зареждат от там и са доволни. Моята кола, обаче не и харесва тази нафта и това си е, кола с характер. Иначе цената е добра, особенно с тези 10 ст., допълнителна отстъпка. Колкото пъти съм, зареждал от там, почва да пропушва при бързо ускорение, мирише особенно на като работи на място (особенно в затворени помещения), повишава разхода с около 0.5-1 л (включително и на извънградско). Зареждал съм 10-15 пъти през последните две години предимно в София. И два-три пъти от Петрич. От бензоностанция в Петрич, като че ли е по-добро горивото, но може би си внушавам.
По задължение зареждам от бензиностанция на Петрол и от последните 6 месеца, като че ли са си повишили качествето и може би количеството, защото горните недостатъци ги няма. Не ги наблюдавам същите проблеми, ако зареждам от Газпром или Еко. Мнението ми базирано, на зареждане и изразходване на цял резорвоар пълно-празно от съответната верига. Обикновенно остават 10-15 литра, нафта от друга верига, но винаги зареждам до горе и така до като спадне отново до 10-15 л.
Няма как на различните бензиностанции на Сакса/Круиз горивото да е различно. Или става или не става

- feron
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW E39 525 dA Touring
- Мечтае да кара: BMW F11
rafa224 написа:Няма как на различните бензиностанции на Сакса/Круиз горивото да е различно. Или става или не става
Както съм написъл е може би внушение. След няколко месеца ще ги пробвам отново

- rafa224
- старши ентусиаст
-
feron написа:rafa224 написа:Няма как на различните бензиностанции на Сакса/Круиз горивото да е различно. Или става или не става
Както съм написъл е може би внушение. След няколко месеца ще ги пробвам отново. Засега на моята кола не и понася и съм споделил защо. Не робувам на марки и експериментирам.
Сакса взимат гориво от Лукойл и от Гърция. Може на бензиностанцията в Петрич да е гориво само от Гърция, но принципно от където и да е горивото трябва да влезе първо в данъчния им склад в Нови Искър защото се движи под режим отложено плащане на акциз и след това могат да го освободят за потребление за техните и други бензиностанции. Затова казвам, че каквото и да е горивото им то трябва да е еднакво поне на техните бензиностанции. Друг е въпроса ако си попаднал на различни партиди.
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Абе 1:1 да ги смесват, пак е по-добре от чист уралски боклук на Лукойл...
Never mistake motion for action...
- rafa224
- старши ентусиаст
-
Leon написа:Абе 1:1 да ги смесват, пак е по-добре от чист уралски боклук на Лукойл...
Да но 90% от дизела е от Лукойл. Все пак е единствената рафинерия в БГ. Само Ромпетрор въвеждат изцяло от Румъния и няколко други фирми от Гърция и Румъния някакви количества но взимат и от Лукойл.
Да пуснем анкета колеги ?
Аз отскоро съм с дизел, два пъти зареждам на еко с нормална нафта, стойностите на дюзите
се промениха коренно, от това което беше колата по време на покупка и каране след това :-)
пп
всички ли слагате добавки ?
Аз отскоро съм с дизел, два пъти зареждам на еко с нормална нафта, стойностите на дюзите
се промениха коренно, от това което беше колата по време на покупка и каране след това :-)
пп
- B.Stoimenov
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW E60 530dA
- Мечтае да кара: по хубави пътища и сред културни шофьори
nikolae написа:Да пуснем анкета колеги ?
пп
В смисъл - влошиха се ? Дали при покупката да не е била наядена с добавки ?

Иначе с тези бензиностанции, аз се замислям да почна да слагам от тази добавката на Бардал за 1000 литра гориво .. добавката е около 30 лева .. идва по 2 лева на резервоар .. няма оправия с горивата в тази държава и това си е ...
а на втория ти въпрос относно добавките - аз лично не слагам попринцип, но сега съм си взел един Про-тек да ги прочистя тия дни като я поизпразня колата малко. че се появи едно играене в оборотите на рпазен ход, пък дано изчезне, иначе и моите декември последно като гледахме- бяха тип=топ дюзите, после ...само Еко съм зареждал (1 път и Шел и 1 път ОМВ) ... и докато ти пиша всичко това...ето че намерих закономерността ... до тук бях с ЕКОто явно

Едната дюза бягаше до 1.2-1.3, сега отива на 1.5
Другата, която беше на 0.8,- 1.0 отива на 1.0-1.2
Засега съм минал 300+ км, но само градско, така че още нищо не мога да кажа, освен че
ми харесва колата
Не вярвам да и е имало нещо скрито като кусур, човека си я караше до последно, частно лице, на приятел познат..
Другата, която беше на 0.8,- 1.0 отива на 1.0-1.2
Засега съм минал 300+ км, но само градско, така че още нищо не мога да кажа, освен че
ми харесва колата

Не вярвам да и е имало нещо скрито като кусур, човека си я караше до последно, частно лице, на приятел познат..
- badsharki
- ентусиаст
-
- Кара: F11 530xd
Като купих моята в купето се усещаше лек неравномерен ход на двигателя. Някои от дюзите имаха отклонения, не помня точно колко, но не бяха и някакви фрапиращи. Сипах от тази добавка на Бардал, но не за 1000л, а тази за един резервоар и се оправи.Оттогава от време на време сипвам, като ще пътувам на дълъг път и не съм имал проблеми с дюзите. В момента дюзите са с отклонения най-много 0.2-0.3. Разбира се винаги сипвам от скъпите горива, та може и това да е фактор също. Може да давам по 10лв. отгоре на резервоар, но са нищо в сравнение с алтернативния разход за ремонт на дюзи. 

- Bexim
- старши ентусиаст
-
- Кара: G20, F82
Колеги,
За 35К км на е90 320д минах през следните фази:
При закупуване я карах само с Алпин/Спринт Дизел на ОМВ - след около 10К км дюзите се влошиха, после минах на ЕКО с Кастрол ТДА - същата работа.
Спрях с добавките и минах само на Ромпетрол - 2 смени и нещата седяха в норма. Това беше преди около година, когато я продадох.
На всеки 5-7К км профилактично слагах един Про-Тек на цял резервоар.
За мен и всички мои познати - Ромпетрол се представят най-добре с дизела. Ако си взема дизел - пак там ще сипвам.
За 35К км на е90 320д минах през следните фази:
При закупуване я карах само с Алпин/Спринт Дизел на ОМВ - след около 10К км дюзите се влошиха, после минах на ЕКО с Кастрол ТДА - същата работа.
Спрях с добавките и минах само на Ромпетрол - 2 смени и нещата седяха в норма. Това беше преди около година, когато я продадох.
На всеки 5-7К км профилактично слагах един Про-Тек на цял резервоар.
За мен и всички мои познати - Ромпетрол се представят най-добре с дизела. Ако си взема дизел - пак там ще сипвам.
FREE SPIRIT
``He who shall be last shall be sideways and smiling...`` J. Clarkson
ex: e30 318is, e46 330d, e36 328i M, e46 316i, e90 320d, e34 ///M5, e46 330ci SMG M, e90 LCI 325i M, f30 328i, e92 ///M3 6MT
``He who shall be last shall be sideways and smiling...`` J. Clarkson
ex: e30 318is, e46 330d, e36 328i M, e46 316i, e90 320d, e34 ///M5, e46 330ci SMG M, e90 LCI 325i M, f30 328i, e92 ///M3 6MT
- chris_barnes
- ентусиаст
-
- Кара: F11
- Мечтае да кара: на безплатна нафта
- Детайли за колата: 530xd
И аз сипвам само от ром-а с Бардал БДЦ винаги. Дюзите са перфе и мотора работи спокойно. Пали винаги от четвърт.

- chris_barnes
- ентусиаст
-
- Кара: F11
- Мечтае да кара: на безплатна нафта
- Детайли за колата: 530xd
Да, за тази. Втората никога не съм я пробвал. На първата, капачката е 30тина мл. За пълен резервоар слагаш 2 капачки лятото и 4 зимата.