Зимното ни оборудване.

X серия (E84,F48,F39,F47,E83,F25,F26,E53,E70,F15,E71,F16)

Модератор: Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Зимното ни оборудване.

Мнение от Borymeckata » 17 Яну 2016, 15:01

Вчера по телевизора една мацка каза да избягваме пътуването в неделя (днес, 17 януари). И аз по принципа на Шкумбата (тя ше ми каже на мене дали да пътувам или не...), реших да се разходим с колата до селската ни къща. Идеята беше да видим там какво е положението, да разринем пътеки в снега (фитнес) и да изтръскам дръвчетата от мокрия сняг, за да не се счупят от тежеста му. В гаража нахвърлях в багажника разни неща, които ми се сториха необходими при такова пътуване и тръгнахме. Снегът в двора се оказа до праговете на колата и продължаваше да вали:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Хвърлих поглед в багажника и се замислих - а дали пък не съм помъкнал прекалено много неща в качеството на "зимно оборудване"? Едва ли всички колеги си карат толкова инструменти и други неща... Та реших да попитам - вие какво си носите при пътуване зимно време? И съответно - да споделя аз как се оборудвам в такива случаи.
Excellent! Steven is my name!

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Re: Зимното ни оборудване.

Мнение от Borymeckata » 17 Яну 2016, 15:12

Предполагам, ще се съгласите - първото и основното в зимната подготовка на колата са хубавите зимни гуми. Моите са Мишлен Алпин Пилот. Бих предпочел да са малко по-тънки, но на тези джанти няма как да стане и в момента карам с 245:

Изображение

Изображение

Изображение

Като DOT не са много "пресни", но пък грайферът е без грешка и вече 4-та зима с тях не съм имал имал абсоютно никакви ядове, във всякакви пътни условия. Ама наистина - всякакви...

Изображение

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 17 Яну 2016, 15:20

И стигаме до "зимното оборудване" в багажника... Сигурно ще ми се смеете, защото прилича на сергия:

Изображение

Карам си две лопати - една пластмасова за сняг и една обикновена. Пластмасовата е много лека и върши чудесна работа за снега, но има един проблем с нея - дръжката е удобна за работа, но е малко дълга за багажника. Чудя се дали да не резна с 20 - 30 см., за да се събира отзад, без да стърчи в купето...
Изображение

Изображение

Другата ми лопата е неръждаема:
Изображение

Като се замислиш - последният проблем на човек би бил, че лопатата му е ръждясала... Не знам защо купих неръждаема, просто ми хареса качество на изработката...
Последна промяна Borymeckata на 17 Яну 2016, 15:41, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E91 325d
Мечтае да кара: отново E36 318is

Мнение от k.milanov » 17 Яну 2016, 15:30

За зимата си нося:

- вериги
- въже
- течност за чистачки
- метла
- одеяло
- чорапи
- винаги заредена с гориво
- сгъваема лопата, има и някакво псевдо трионче на нея
- резервна гума
- куфар с инструменти( нож, ключове, отвертки и др.)

Последните две са целогодишно в багажника, разбира се.

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 17 Яну 2016, 15:33

Иии... какво имам на "сергията"? Брадвичка, немска, доста масивна и остра. Рядко съм я ползвал до момента:
Изображение

Работни ръкавици, нож в пластмасова кания и ножица. Ръкавиците са здрави и удобни за работа, но не са водоустойчиви и след работа в снега са напълно мокри. Трябва да потърся някакви промазани, които да не се мокрят. Ножът ми влиза често в работа, неръждаем е и не потъва във вода. Интересното е, че и ножицата много често я ползвам - за по-тънки клонки:
Изображение

Изображение

Триони - малък и голям. И двата режат много добре и често ги ползвам. Дори днес - за счупени от снега клони, които бяха паднали на улицата пред блока ми. Сигурно ще се смеете на мачетето, но върши страхотна работа за клони, които са дебели за ножицата, но тънки за брадвата. Клон колкото ръката ми го отсичам с един замах, трябва само да уцелиш ъгъла... Абе нужна е малко тренировка, за да го ползваш ефективно:
Изображение

Кабели за подаване на ток, колан за теглене (за по-тежки случаи) и обикновено въже с карабинер и шегели (за по-леки). Интересно е, че тези неща НИКОГА не са ми трябвали, но често съм помагал с тях на други колеги по пътя. Направо съм като пътна помощ...
Изображение

Изображение

За да ползвам колана за теглене - куката и отвертката трябва да бъдат достъпни и на удобно място:
Изображение

И накрая - акумулаторно фенерче с манивела и зарядно за телефона:
Изображение

Изображение

Общо взето - това си карам...
Последна промяна Borymeckata на 17 Яну 2016, 15:48, променена общо 4 пъти

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 17 Яну 2016, 15:38

k.milanov написа:За зимата си нося:

- вериги
- въже
- течност за чистачки
- метла
- одеяло
- чорапи
- винаги заредена с гориво
- сгъваема лопата, има и някакво псевдо трионче на нея
- резервна гума
- куфар с инструменти( нож, ключове, отвертки и др.)

Последните две са целогодишно в багажника, разбира се.

Интересно... Значи аз вериги нямам и никога не съм имал. Метла също не си карам, може би защото колата ми седи в гараж. Одеало... сигурно виждате, че цялата ми "сергия" е аранжирана върху вълнено войнишко одеало. Ако някой ме пита за какво ми е - сериозно ще се затрудня да обясня, просто ми се стори добра идея да го имам в багажника... Чорапите са чудесна идея, защото след днешните ми приключения на практика си бях постоянно с мокри крака... :yes: :yes: Инструменти също си карам - вижда се куфарчето вдясно в багажника.
Последна промяна Borymeckata на 17 Яну 2016, 16:09, променена общо 1 път

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 17 Яну 2016, 15:58

Малко нагледна информация за атмосферните и пътните условия от днес (неделя). Снегът е мокър и се трупа по дърветата, затова имаше доста строшени клони по шосето:
Изображение

Изображение

Това са дръвчетата, които изтръсках от снега:
Изображение

Изображение

Такъв път по нашия северозападен край минава за чудесно почистен, чак е удивително колко малко сняг има по шосето:
Изображение

Руди (кръстен е на Рудолф Дизел, не на елена на дядо Коледа) се държа достойно:
Изображение

И общо взето - това е от днес:
Изображение
Последна промяна Borymeckata на 17 Яну 2016, 16:11, променена общо 3 пъти

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E91 325d
Мечтае да кара: отново E36 318is

Мнение от k.milanov » 17 Яну 2016, 15:59

Чорапи + имам при бутилката разни найлонови пликове за фризер. Ако нещата загрубеят в Снега винаги слагам едни найлони и поне не са ми мокри краката. Одеялото е за всеки случай. Всичко може да се случи ако сее стигне да се нощува в колата примерно на студа. Миналата годинс два пъти слагах вериги в планината, но бях с много кофти гуми. Тази година си взех нови гуми и за сега това е най-доброто нещо за зимата.
Течността е просто задължителна, върви повече от горивото едва ли не. Като караш зад някой и ти хвърля през цялото време... + че казанчето ми е само 2.5 литра.

Ацалов
Аватар
Кара: Колело
Мечтае да кара: Лодка в морето

Мнение от Atsalov » 17 Яну 2016, 16:04

И като се замислих, че моя багажник е два пъти по-пълен, се чудя вече за оплакване или за радост е.

- радиостанции 5бр.+ прилежащите им резервни батерии и една за запалката...за какво ли са ми?
- широко въже
- 2бр. От които единия начелник с мега яка батерия а другия тип метален, които могат да се използват за ...и аз не знам за какво
- от днес, кабели за подаване на ток 50квадрата (че съседите бяха с вдигнати капаци)
- брадвата я свалих днес, но ще се корегирим(чудя се за бензинова дърворезачка... само нея си нямам)
- стартерно тип-малко, пали акумулатори до 400А пусков
- 2 бутилки Уиски(лафроиг и ардбек) ...е пък знаели се?
- мнооого найлонови чантички тип-Била
- стъргалки за лед с ръкавичка ( за един футбулен отбор)
- четка+стъргалка за лед на БМВ ...макар всичкото това да се намира във Витара 2008 с една педя "багажник"

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 17 Яну 2016, 16:16

Радиостанции, бензинова резачка, уиски... :bowdown: :bowdown: Това вече е сериозно зимно оборудване, аз на практика нищо съществено не си карам... :conf: :conf:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е36 и е39
Мечтае да кара: всичко сьс задно
Детайли за колата: да има V12 под капака

Мнение от BLUE_999 » 17 Яну 2016, 16:20

лопата,брадва,голям нож,одеяло,трион,вериги,зимни гуми dunlop winter sport 225 55 16 и пьлен резервоар с нафта че при мен в планината зимата е сурова :bchug:
колата с предно е като жена с малки цици вьрши работа но не доставя удоволствие :mhihi:

Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E46 318 i touring,520d touring
Детайли за колата: 318i 1999год. ,520d 2010год.

Мнение от cezarre » 17 Яну 2016, 17:39

Предварителна подготовка на Есен:
-проверка на резервната гума,задължително
-яке работно
-ръкавици
-одеяло
-кабели за подаване на ток,но преработени със сериозни проводници със сечение 16 кв.
-въже за теглене,капроново
-течност за чистачки концентрат
-вериги за сняг(моите гуми са с dot 2009),то може и на нови да ти потрябват
-осветление ползвам стара Nokia с фенерче
-някои ми казват и торби с пясък да си взимам,но това е прекалено :bchug:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: F31

Мнение от бабъл » 17 Яну 2016, 19:01

Вече съм спокоен, видя ли Х на пътя , ще ме спаси :)
Аз си взех едно въже за зимата и това е. И не забравяйте , колкото е по проходим джипа , толкова по далече идва трактора. :mhihi:

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 17 Яну 2016, 19:22

Сега гледам новините... Аз се оплаквам от снега и непочистеното шосе, а в половин България - бедствено положение. Дано няма колеги от форума закъсали.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Х5, Е46 330 XI
Мечтае да кара: X6

Мнение от Sportakus » 17 Яну 2016, 20:11

Не нося нищо разчитам на хубавите си гуми и пълен резервоар и разбира се на колегата Боримечката тои е железен и винаги ми е помагал в трудни моменти дори последно му ползвах въжето да тегля един колега с Е46 и може би, тук е момента да му БЛАГОДАРЯ за това, че е най-печения колега и винаги мога да разчитам на него, а повярваите ми хубаво е да знаете, че има на кого да разчитате винаги когато сте в труден момент :yes:

Следваща

Назад към X1/X2/Х3/Х4/X5/X6