Масла за BMW E39
Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
- Dream_BMW
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46 330i седан .03
- Мечтае да кара: Това което има
- Детайли за колата: Черна.
Re: Масла за BMW E39
hishnika написа:А какви стандарти трябва да покрива маслото за м52б20, BMW Longlife-98 или?
Вече не си спомням цялото съдържание на темата,но съм сигурен,че би трябвало в нея да има достатъчно информация,която да ти помогне да вземеш сам своето решение на база приоритети,финанси и убеждения. Както се вижда по-горе има хора които от години карат с масла които не са дори с BMW Longlife-98 и са доволни. А кой съм аз да те съветвам с какво масло да караш.
- turbonetic
- ентусиаст
-
- Кара: w202 C180 Vw golf 4 SDI,Vw PassatB5
- Мечтае да кара: W212 E400 biturbo E63 w213 biturbo stage 3
- Детайли за колата: Турбинирана
Колеги,а това масло според вас добро ли е Total quartz 10w40 7000 за м52б25ту?
- Evkata
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 330D
- Мечтае да кара: S62B50
- Nikito 7301
- Потребител
-
- Кара: BMW E39 530D
Здравейте колеги .Явно има писано по темата но искам да попитам.От три месеца съм собственик на BMW 530D-193 коня .2002 година автомат.Искам да попитам смених масло на двигателя,горивен филтър,въздушен филтър.Само филтъра на картерните газове не съм сменил.И така сложих Масло 5w40 на ENNEOS.Минах вече 5000 километра и маслото беше вече преди минимун.До 3000-3500 маслото си стоеше както съм го налял.Нямам течове двигателя е чист отвсякъде.Има леко омазняване на търбото но към тръбата за въздушният филтър.Възможно ли е да е от този филтър .Много се зачудих и се притеснявам.Нормално ли е това с маслото .Благодаря ви предварително за съдействието.
- Z3Ro*
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW E39 530DA, E61 530XD LCI
- Мечтае да кара: Murcielago SV
Разликата между мин. и макс. на пръчката е 1 литър. Ако не си сменял клапана и филтъра за картерна вентилация, може затова да е духнала част от маслото. Клапанът ще разбереш дали е изправен, като гасиш колата и слушаш отпред при двигателя - изправен клапан след гасене издава специфичен звук, все едно затискаш с ръка тръбата на работеща прахосмукачка. Ако не издава такъв звук, не работи и е за смяна... 

- AVK
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW
- Мечтае да кара: Porsche Carrera GT
Кой Мотул слагате на М57Д30?
8100 X-CLEAN+ 5W-30
8100 X-CLEAN 5W-30
8100 X-CLEAN 5W-40
8100 X-CESS 5W-40
8100 X-MAX 0W-40
SPECIFIC LL-04 5W-40
Според сайта им всичките излизат за този мотор
Мисля да заложа на SPECIFIC-а за най-сигурно.
8100 X-CLEAN+ 5W-30
8100 X-CLEAN 5W-30
8100 X-CLEAN 5W-40
8100 X-CESS 5W-40
8100 X-MAX 0W-40
SPECIFIC LL-04 5W-40
Според сайта им всичките излизат за този мотор

- Z3Ro*
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW E39 530DA, E61 530XD LCI
- Мечтае да кара: Murcielago SV
Аз слагам x-cess и съм доволен - сменям го на 15000 и колкото налея, толкова източвам.
- Morridin
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Бавно....
- Детайли за колата: 40-ска с газ ;)
Здравейте колеги,
Имам питанка: някой ползвай ли е Motul Specific CNG/LPG 5w-40 и какви са ви отзивите (ако има такива)?
https://www.motul.com/bg/en/products/oi ... sity%5D=34
Много се чудя дали да не го пробвам на 540-ската... Иначе в момента съм с VatOIL SynTech LL-X 5W-40, закупено от колега от форума и съм доволен, но пък е време за смяна
Имам питанка: някой ползвай ли е Motul Specific CNG/LPG 5w-40 и какви са ви отзивите (ако има такива)?
https://www.motul.com/bg/en/products/oi ... sity%5D=34
Много се чудя дали да не го пробвам на 540-ската... Иначе в момента съм с VatOIL SynTech LL-X 5W-40, закупено от колега от форума и съм доволен, но пък е време за смяна

- Dream_BMW
- младши ентусиаст
-
По запозантите в тази област твърдят,че за коли на ГАЗ е нужно Mid-SAPS ,съдейки от спецификациите на въпросното масло,особено тази Sulfated ash ASTM D874 0.78% weight ,това масло си е точно такова. Идята сулфатните пепели да са с намалено количество била ,защото при ГАЗ-та температурата на горене е по-вискока и това било причина за отлагане на депозити по клапани,чела на бутала и т.н.Друго предимство на тези масла е ,че пазят катализаторите. Обаче лошото е,че маслата mid- или low- Saps имат по-лоша защита на мотора от колкото ful-Saps вариантите. На това изречение написано от рекламния отдел на Мотул аз не бих се вързал. - "These oils allow reaching extended drain intervals managed by on board computer".При нашите български условия и горива си е извращение да се надвишават 10-те хиляди километра пробег между смените. Мое мнение.
- Morridin
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Бавно....
- Детайли за колата: 40-ска с газ ;)
Това с 10-те к км. между смените и аз съм съгласен. Тези извращения 15-20-25к км. между смените е....безумие....
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
- Кара: Долното
- Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.
Аз искам да попитам, някой сменя ли си маслото, при сигнал от индикациите на борд компютъра, в случая, светването на жълтия индикатор, което значи, че е време за смяна? Посочената граница от 10 000 км между смените, не се базира на никакви достоверни факти за различните масла и тяхната "амортизация" в различните двигатели и агрегати, като също така пренебрегва индивидуалния стил на каране и експлоатация на конкретния двигател, което може съществено да съкрати или удължи полезните свойства на използваното масло.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
- Dream_BMW
- младши ентусиаст
-
Elesar74 написа:Аз искам да попитам, някой сменя ли си маслото, при сигнал от индикациите на борд компютъра, в случая, светването на жълтия индикатор, което значи, че е време за смяна? Посочената граница от 10 000 км между смените, не се базира на никакви достоверни факти за различните масла и тяхната "амортизация" в различните двигатели и агрегати, като също така пренебрегва индивидуалния стил на каране и експлоатация на конкретния двигател, което може съществено да съкрати или удължи полезните свойства на използваното масло.
Абсолютно съм съгласен. Ето няколко фактора които вляят на пробега между смяната.Състава на маслото, запрашеността в която се експолатира двигателя,дали са дълги или къси пробезите между загряване и изстиване на маслото,качество и степен на филтрирането на маслото,качество на горивата,режими на натовареност на двигателя.Никой няма да може да каже твърдо дали са 10,12,13 или 15 хиляди километрите в които трябва да се смени,тъй като трудно се получава универсално решение взимайки се в предвид факторите които аз споменах а отделно има и още. Производителя препоръчва да е около 25000,но не споменава дали това важи за страните в които стандартите на масла,горива,околна среда,експлоатация са различни от тези в Германия примерно.
Казват ,че с един коректен анализ на маслото след определен пробег (15000 км примерно) може да се прецени дали са били повече от колкото маслото може да понесе.
- (bubsa)
- старши ентусиаст
-
- Кара: F10
Аз масло повече от 8000-10 000 км не съм карал никога на никоя от колите които съм имал.Обикновено на БМВ-тата остават по три зелени лампички когато го сменям.
- (bubsa)
- старши ентусиаст
-
- Кара: F10
Сега взех MOTUL 5-40 от Аутостар за 13лв литъра 

- IvanPopov
- Потребител
-
- Кара: Mercedes CLK 200 kompressor
- Мечтае да кара: e39
Какво масло се препоръчва спецификация, марка ако може някой да ми каже и сайт от който да потъчам. 523 м52б25