Винетката от догодина - 97 лева!*
Модератор: Общи модератори
- Stahlblau
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: направо.
- Мечтае да кара: настрани!
- Детайли за колата: винаги на борд.
Re: Винетката от догодина - 97 лева!*
JTD написа:
Официални данни за средния доход в България:
През 2008-ма = 500.56 лв.
През 2015-та (не окончателни) = 718,26 лв.
Или имаме повишение на дохода с 43,5% от тогава.
А бе важното е да мрънкаме. Ама ако може с грешна информация най-добре, за да се изкажем компетентно.
Така. Съпостави моля те, само няколко факта. Колко беше цената на литър бензин през 2008, колко ток плащахме през 2008 /не ти конкретно с твоите енергоспестяващи истории, а средностатистическия българин/, колко лева беше винетката през 2008-ма, и колко пари даваше за храна през 2008. Ако си толкова умен колкото си мислиш, ще видиш че ръста на доходите е правопропорционален със ръста на разходите. Тоест - според статистиката на теория има разлика в дохода на българина, но на практика няма, щото разходите са нараснали с нарастването на дохода.
За финал имам само три въпроса към теб, на които можеш да отговориш с да или не, а може и да не отговаряш. Без да се заяждам го правя тва, и с максимално кротък тон.
1. Имаш ли деца?
2. Отделно ли живееш със съпруга/приятелка?
3. Ти ли издържаш изцяло семейството си, ако точка 1 и точка 2 са на лице?
Поздрави!

Въпреки умората сляпо вярвам на хората...
Някъде до първата лъжа най-много втората...
И в суматохата гоних ехо към прехода,
Докато сумати хора се изгубиха във превода...
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Съвсем избягахме от темата за винетките... С едно съм съгласен - проблемът не е толкова в цената, а че не получаваме адекватна "услуга" (пътища) срещу нея. Всичко се строи с европейски пари или целево финансиране от централния бюджет, колкото да изкара един мандат. Не съм виждал разчет на приходите и разходите разходите от винетки. А по-лошото е, че колкото и да вдигнат цената на винетката положението едва ли ще се промени. И другия път може да не овладея колата като изхвърчи във въздуха със 70км/ч от неравност на междуградски път...
Never mistake motion for action...
- KPETEH
- старши ентусиаст
-
- Кара: е30 м50б25
- Мечтае да кара: и да си свирка...
Leon написа:Съвсем избягахме от темата за винетките...
Тя темата е съобщителна. Треаше да е при новините...
"Крайно мнение, породено от висше чувство на справедливост с цел заличаване на простите, тарикате и селяните, които погазват моралните ценности на народа..." "Винаги има време да станеш дебел..."
- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
doomy525 написа:Художник : Лиляна Павлова
гадините даже и регистрационния номер вписват в касовата и казаха на касата да пазя касовия бон задължително![]()
![]()
![]()
те и миналите години го вписваха, кел файда
иначе винетката е красива, аз съм доволен
догодина 102лв

You said: "Time will change!" What if it changes you?
- Stahlblau
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: направо.
- Мечтае да кара: настрани!
- Детайли за колата: винаги на борд.
Според мен не бягаме от темата. Всичко е много обвързано. Ако всички взимаха европейски заплати и имаха европейски стандарт на живот тази тема нямаше да съществува и всички щяхме да плащаме без притеснение 150 евро винетка, но пък едва ли щяхме да караме по картери щото пак нямаше да имаме пътища. Ама тва вече е от манталитета на управляващите...
Sent from my Lenovo A5500-H using Tapatalk
Sent from my Lenovo A5500-H using Tapatalk
Въпреки умората сляпо вярвам на хората...
ineedmoney написа:...
С което ми доказваш по-догрния пост че хората просто са обезверени и разочаровани от всичко в тая държава и затова не искат да плащат (но искат да ползват, щото така и така са го направили. Какво вадите от 9 кладенеца вода...кажи го направо "Нямам им вяра" и точка, какво увърташ като ученичка.
И аз като провинциален келеш ще те питам теб софийския келеш, ти (и твоето поколение) какво направи за тия 25 години да го промениш това? Ти как се бори срещу тия практики и схеми, освен псувайки пред телевизора и вайкайки се че не знаеш чужд език да избягаш някъде като бившите ти съученици?
Ама аз го казах назад в темата бе, сладур...не че им НЯМАМ ВЯРА- ЗНАМ, че няма да се подобрят пътищата с увеличената винетка.
Именно за това не съм в еуфория от увеличението...
Какво направило моето поколение.... ми мрънка по форумите. Ефект няма.

Тези, дето избягаха като "колорадския бръмбар" пускат "поучителни" истории във Фейсбук да ни обясняват как е правилно да живеем. Ефект пак няма.
Твоето поколение избира да живее зад граница, нагрухани по 10 човека в апартамент за двама .... почва да разсъждава като "колорадски бръмбар"..... почва и да се изказва по форумите като "колорадски бръмбар".... и да ти кажа ли? Ефект пак няма да има

Та спести ми, ако обичаш възторжените си младежки напъни да обясняваш на моето поколение как е правилно да разсъждава.... щото това поколение е видяло доста повече от твоето и /колкото и клиширано да звучи/ "там където ти отиваш, ние от там се връщаме"
Ще мине време, ще пораснеш и ще осъзнаеш- това, че си заминал на гурбет в странство не те прави автоматично по-по-най спрямо наборите ти, останали в БГ

- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
- Кара: е30 чат-пат
- Мечтае да кара: варел
- Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
Stahlblau написа:Според мен не бягаме от темата.

Баш темата не е за скапаната минетка, а е за тва кво става в тая скапана държава
и тва просто е поредната недодялана простотия, с която ни заливат ...
и не знам колко всъщност са наясно, че докато ние се пенявиме с право или не за 30лв
Оня дето са го галИли Х папи по главата просто си разиграва коня както му е удобно ... барабар с едрото моме с изрисуваните веждета
Stahlblau написа:Ама тва вече е от манталитета на управляващите...
нещо се бъркаш

Няма как да е от управляващите ...аз залагам на лошия материал ...
1. Тва е по-малкото зло

2. Човека е взел държава както сам каза преди години

Та така докато се радваме, че ни е направил магистрали той се радва на други работи ...
Ама кво пък ... 30лв са по-малкото зло. Можеше и да няма магистрали и пак да е 97лв минетката

В крайна сметка теорията за по-малкото зло си е верна ... може пък след 3-4 мандата да реши да пусне и фандък на хората малко ...
Ама както знаем - А дано ама надали

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
JTD написа:
Официални данни за средния доход в България:
През 2008-ма = 500.56 лв.
През 2015-та (не окончателни) = 718,26 лв.
Или имаме повишение на дохода с 43,5% от тогава.
А бе важното е да мрънкаме. Ама ако може с грешна информация най-добре, за да се изкажем компетентно.
Айде и аз да ти дам още малко официални данни.
2.5 милиона българи живеят под прага на бедността. А именно 295лв доход на месец. От тях милион и половина са в т.нар. "дълбока бедност". Т.е. живеят с под 190лв на месец. Над 200 хиляди деца са в тази категория на "дълбоко бедните" По-малко бедни са още 300 хиляди деца. В такава ситуация са и 60% от пенсионерите.
85% от семействата с деца получават детски. А това означава, че взимат под 380лв.
Близо 70% от хората не ходят на почивка.
65% от хората нямат възможност да посрещнат непредвиден разход като нов хладилник, печка, телевизор или дори болнично лечение без заем.
Над 50% от хората не могат да си позволят да ядат месо поне 2-3 пъти на седмица.
Айде сега пак ми кажи господин оптимизатор, че тия всичките няколко милиона хора са мрънкачи. Че 30лв нямали значение и че важно било да се оптимизира. Айде да ти дам 300лв да живееш цял месец с тях и почвай да оптимизираш.
bum_bum написа:... Айде да ти дам 300лв да живееш цял месец с тях и почвай да оптимизираш.
Не моо го уплашиш... ше спре парното и ше се грее на енергоспестяващите крушки и пак ше се вмести в бюджета

bum_bum написа:Айде сега пак ми кажи господин оптимизатор, че тия всичките няколко милиона хора са мрънкачи. Че 30лв нямали значение и че важно било да се оптимизира. Айде да ти дам 300лв да живееш цял месец с тях и почвай да оптимизираш.
Г-н хуманитарен пратеник, аз не веднъж отговорих, че съм живял месеци с много под 300 лв. месечно. Реално с по 2 лв. ден, буквално, след задължителните разходи, породени от проблеми, заделени стриктно, за да мога да изкарам месеца. Ти живял ли си така ми отговори? Защото лично се съмнявам, предвид изключително "компетентните" ти мнения в тази насока. Дори се съмнявам, че си се доближавал до такъв живот, ама си пръв в даването на определения.
Автомобила не е даденост. Това е вещ, която трябва да може да си позволиш. И това е една от най-скъпите вещи, които едно семейство може да притежава. Дали е лукс, не. Дали трябва да прецениш, дали може да си го позволиш, определено. Ако не може да си го позволиш защо се напъваш? Да, знам, защото бил 100% необходим. Разбирам. Има такива хора като теб, за които и самолета е 100% необходим. Явно просто не си дорасъл до там, за да мислиш така и да станеш хуманитарен пратеник на такова общество.

А иначе ако се напъваш и ми дадеш 300 лв/мес, първото нещо, което ще оптимизирам е автомобила и косвено винетката. Просто ще го продам. Както и направих, когато трябваше да си "оптимизирам" разходите. И без билет се возих, защото не можеше да си позволя да си купя такъв. Нещо друго имаш ли като предложение?
Последна промяна JTD на 07 Яну 2016, 0:03, променена общо 1 път
Трябва да си богат, за да караш BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!
- DigitalExile
- ентусиаст
-
- Кара: S LINE PLUS
Щом JTD Се е включил в темата - аз напускам 

Nedko Anev написа:Щом JTD Се е включил в темата - аз напускам
Прав ти път.

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Ти си като Исус с рибата бре.
С 2лв на ден..
Интересно ми е с 2лв на ден кво прайш ако ти се допикае зверски като си някъде из града. А то нямаше молове с безплатни тоалетни и трябваше да се цака по 50ст. Едно пикане и отиде бюджета баси.
Ако на един автомобил за 1000лв на газ, който го товариш с 4 човека и багаж за да си идеш на село да домъкнеш бурканите както правят повечето от горепосочените люде му викаш лукс, баси майката.. не знам. Странни понятия за лукс имаш
Да не говорим, че в така посочения вариант излиза и по-евтино от обществения транспорт.
Няма да ти обяснявам до какво съм се доближавал и какво минало съм имал ама доста хора ме познават тук и знаят и аз кво съм видял, тъй че не бързай да слагаш етикети.
Влез в 21-ви век пич. В ЕС сме, в новото хилядолети... Не ми се хвали колко много си изстрадал и какъв зор си видял. Това не е за хвалба, а за съжаление. Че утре като се обърнеш и се окаже че не си живял нормален живот, а си се мъчил като последния мизерник няма да си толкова горд с 2-та лева разходи.
Тия крадат милиарди, а ти "оптимизираш" за да спестиш и им даваш парите си с радост и гордост.

Ако на един автомобил за 1000лв на газ, който го товариш с 4 човека и багаж за да си идеш на село да домъкнеш бурканите както правят повечето от горепосочените люде му викаш лукс, баси майката.. не знам. Странни понятия за лукс имаш

Няма да ти обяснявам до какво съм се доближавал и какво минало съм имал ама доста хора ме познават тук и знаят и аз кво съм видял, тъй че не бързай да слагаш етикети.
Влез в 21-ви век пич. В ЕС сме, в новото хилядолети... Не ми се хвали колко много си изстрадал и какъв зор си видял. Това не е за хвалба, а за съжаление. Че утре като се обърнеш и се окаже че не си живял нормален живот, а си се мъчил като последния мизерник няма да си толкова горд с 2-та лева разходи.
Тия крадат милиарди, а ти "оптимизираш" за да спестиш и им даваш парите си с радост и гордост.

Тук не е до дали можеш да си позволиш кола или не , ами до това че хората вече са изгубили вяра и тея 30лв им се виждат поредната измама и кражба от техния джоб 
И на мен ми се иска да не е така , но начина по който се сервира тая цялата история е толкова аругантен и нагъл , че не може да бъде

И на мен ми се иска да не е така , но начина по който се сервира тая цялата история е толкова аругантен и нагъл , че не може да бъде

bum_bum написа:Тия крадат милиарди, а ти "оптимизираш" за да спестиш и им даваш парите си с радост и гордост.
И отново не искаш да погледнеш пред носът си, навил си си някакви глупости и не виждаш какво ти пиша.
Да съм казал някъде, че се гордея с 2-та лева? То не си е гордеене, а си е мизерия.
Аз не си давам парите с кеф и гордост, както се опитваш да го изкараш. Хайде да не извърташ мненията, без да си питал и да е станала дискусия в тази посока! Точно, защото много неща не са наред, точно за това гледам където мога да спестя. Ама такива икономически разбирачи като вас ме кефите, защото мрънкате без основания. Просто за мрънкането.
Ти може и да имаш акъл, не те знам. Може и да си от другите 20%. Ама 80% от мрънкачите си нямат идея защо мрънкат. Ето, последния индивид се прави на отворен, като пита за нещо, което обаче въобще не знае какво пита. Ама иначе готов да спори. А бе малоумна работа.

Ето ти последните ми спестявания. Да, спестявания са си за мен. Преди една седмица ги обмених, за да имам нещо заделено:

Точно защото съм се научил да ценя всяка стотинка, точно за това знам как се изкарват и как се харчат. И повярвай, не си давам парите ей така, с радост. Просто мисля с главата и винаги гледам отстрани реалността, без да давам медиите да ми наливат глупостите си.
Ама овцете много лесно се водят с пръчката, очевидно. И мрънкането се превръща в блеене в крайна сметка.