водна ел. помпа за парно

3-та серия ('06-'12)

Модератори: Dimitroff, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: F11 530xD LCI 2014
Мечтае да кара: само BMW
Детайли за колата: 1 - E91 320D 07, 2 - е91 LCI 318d

Re: водна ел. помпа за парно

Мнение от awful » 28 Дек 2015, 20:06

kvasilev76 написа:Моята работи и без ключ :shock:

Може и моята е така със и без, понякога е пускам опцията и като се върна след 10 мин във колата си е още топло :)

Към Таруно, я пробваи да размърдаш помпата без да пипаш буксата че при мен бе така, като разклатя леко помпата и тръгне и после като е оставя спира бяха четките :) като напръскаш спрея влиза при четките и правят контак след като изчезне пак същата работа.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 440i

Мнение от Dextuar » 28 Дек 2015, 23:28

И на мен ми дава грешка open circuit, обаче РЕСТ си работи без проблем...

Sent from my iPhone using Tapatalk

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW F10 530d 12'
Мечтае да кара: G30 530d

Мнение от Taruno » 28 Дек 2015, 23:50

И при мен работи дори при наличие на грешката

старши ентусиаст
Аватар
Кара: e46 318i N42B20AB
Мечтае да кара: хората да мислят
Детайли за колата: свежа и поддържана!

Мнение от ivoaudi » 29 Дек 2015, 2:06

awful написа:
ivoaudi написа:
adovet написа:
awful написа:
adovet написа:
awful написа:
Emsi Hammer написа:Здравейте,

тази помпа ако не работи има ли вероятност да няма парно изобщо?

Не тя е само екстра когато си угасил двигателя и искаш топло от парното, запалена ли е помпата не работи, моята даже съм е свалил да и оправя четките ама нямам все време и си стои така :)

Kолега тая помпа няма четки, а също така и не подлежи на ремонт

А тогава аз какво и смених. :mhihi:

До колкото знам е с електромагнити и наистина се чудя какво си сменил. Дай някоя снимка, стана ми интересно

Има четки, как да няма! С магнит(дори не е електро) се предава въртящият момент от роторчето към малка турбинка, а въпросното моторче си е съвсем обикновен правотоков мотор с четки. Аз също сменях четки скоро на въпросното моторче(Е46) и сега парното е съвсем различно. И не е вярно, че работи само на загасен мотор, винаги при подаден контакт и загрял мотор работи!

Ако не натисна бутона RESET на угасен мотор помпата не тръгва, както и ако не е направила 45 градуса също не тръгва и ти го казвам от тестване и проба на моята като говоря за е90 при е46 при подаване на контакт тя върти но при е90 не работи. Ако не вярваш направи проба при е90 и ще се убедиш :) моята помпа сега не работи а парното във колата е супер как направи 45 градуса и веднага усещам как започва да духа топло :)

Всъщност повтаряш това, което твърдя и аз, а именно - помпата тръгва при подаден контакт и достигнати около 45 градуса. Не съм съгласен с теб само за твърдението, че без нея парното работи така добре както и с нея. Ако се движеш и имаш обороти на двигателя всичко е ок, но ако ти се наложи да поспиш в колата продължително на празен ход на мотора ще се убедиш сам в разликата. А и по кръстовищата седейки в задръствания и подобни режими дебита на водната помпа не стига до никъде и тогава се усеща ясно разликата със и без тази помпа. Тя именно затуй и е сложена!
9K714 OKA SS-23

ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla Y

Мнение от adovet » 29 Дек 2015, 7:08

Тази помпа има отношение единствено за REST функцията. С тази помпа или без нея на запален двигател с механична водна помпа няма никакво значение, парното е едно и също

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ivoaudi » 29 Дек 2015, 10:36

И аз така мислех до момента в който я поправих и се убедих лично в огромната разлика, повтарям, предимно в режими на празен ход. Механичната водна помпа просто няма достаъчно дебит когато се върти бавно.
9K714 OKA SS-23

ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW F10 530d 12'
Мечтае да кара: G30 530d

Мнение от Taruno » 29 Дек 2015, 12:44

Колега ти си с е46 повярвай ми при нас няма нищо общо с работеща и неработеща парното загрява и духа еднакво бързо и топло, все пак е на допълнителна верига със затвор не е част от основната

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 440i

Мнение от Dextuar » 29 Дек 2015, 13:30

Taruno написа:Колега ти си с е46 повярвай ми при нас няма нищо общо с работеща и неработеща парното загрява и духа еднакво бързо и топло, все пак е на допълнителна верига със затвор не е част от основната

А и РЕСТ-а не се ли води един вид екстра. Не всички коли я имат, тоест нормално е да не пречи дори и да не работи.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ivoaudi » 29 Дек 2015, 13:57

Не за да влизам умишлено и непременно в спорове, но не, абсолютно никаква разлика няма между е9х и е46. При мен също е със затвор и да го наречем в отделна верига. Единствената разлика при вас е, че имате електронно управление заради РЕСТ - функцията, която пък няма абсолютно никакво отношение към парното. Просто ви казвам, а вие ако решите си ми вярвайте - разлика със и без работеща допълнителна помпа ИМА и тя никак не е малка, особено като си седим на празен ход кибичейки някъде. Весели празници :)

The auxiliary water pump is used to ensure that a SUFFICIENT VOLUME of coolant is available
to the heater cores for ALL HEATING CONDITIONS. The auxiliary pump is ALSO used to supply
coolant for the “REST” feature of the IHKA. The auxiliary water pump is powered directly
from the IHKA control module through a final stage output.
Последна промяна ivoaudi на 29 Дек 2015, 20:20, променена общо 1 път
9K714 OKA SS-23

ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63

ентусиаст
Аватар
Кара: F11 530xD LCI 2014
Мечтае да кара: само BMW
Детайли за колата: 1 - E91 320D 07, 2 - е91 LCI 318d

Мнение от awful » 29 Дек 2015, 16:33

dextuar написа:
Taruno написа:Колега ти си с е46 повярвай ми при нас няма нищо общо с работеща и неработеща парното загрява и духа еднакво бързо и топло, все пак е на допълнителна верига със затвор не е част от основната

А и РЕСТ-а не се ли води един вид екстра. Не всички коли я имат, тоест нормално е да не пречи дори и да не работи.

Точно така, и колегата ивоауди погледни кола която няма климатроник няма тази екстра и няма тази помпа тогава как работи парното без нея :mhihi: карам моята във задръствания и доста често съм спрял да чакам на запален мотор и ти казвам че при 20 градуса на климатроника го пускам на 19 че иначе не се трае от жега във колата а ти искаш да кажеш че не работи както трябва ако искаш мога да ти направя тест че помпата на е90 не работи когато си ползваш парното на колата и когато си спрял. Ще ти го докажа това нека ми остане време и видео ще ти направя че помпата не работи ако не ползваш функцията ресет. Весели празници
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ivoaudi » 29 Дек 2015, 20:17

Къде прочете, че твърдя, че парното не работи без тази помпа? Твърдя, че работи сериозно по - добре когато е изправна и даже съм упоменал при кои режими. А иначе ако успееш да ме убедиш, че по време на работа на мотора въпросната помпа е изключена ще стане интересно, да. Допускам, че може да има версии при които това се случва, но не ми се вярва особено. Отделно от това текста на английски, които съм пейстнал в предния си пост е от оригинална техническа документация и напълно отговаря на логиката. На вас ли да повярвам или на техническата документация?
Да упомена ли, че говорим за мотори с механични, а не електрически помпи, щото то е ясно, че при моторите с ел. водни помпи спорът е излишен.
9K714 OKA SS-23

ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от adovet » 29 Дек 2015, 21:51

Колега говориш пълни небивалици. По твойта логика мотора в задръстване ще прегрее защото водата не циркулира хубаво ако не работи допълнителната помпа. Карал съм доста бмвта с неработеща помпа и в последствие съм оправил същата и разлика няма в парното.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ivoaudi » 29 Дек 2015, 23:53

Айде и тоя, ти пък къде прочете, че споменавам за прегряване?? Имам чувството, че споря с жени. Естрогенът отново надделя, оттеглям се, че ми се оказва невъзможно да изключа радиото.
Междувпрочем темата се оказа вече обсъждана и ефекта от въпросната помпа потвърден, който иска да се посъветва с търсачката.
9K714 OKA SS-23

ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '12 BMW F10
Мечтае да кара: самолет

Мнение от oci » 30 Дек 2015, 0:49

ivoaudi написа:Айде и тоя, ти пък къде прочете, че споменавам за прегряване?? Имам чувството, че споря с жени. Естрогенът отново надделя, оттеглям се, че ми се оказва невъзможно да изключа радиото.
Междувпрочем темата се оказа вече обсъждана и ефекта от въпросната помпа потвърден, който иска да се посъветва с търсачката.

Тока е Иво ама кой да я ползвам тоя търсачка. Факт, е че работи ли помпата на празен ход налягането в системата е по-високо и ефекта на парното е по добър то е логично, който не вярва може да си направи малко замервания и ще се убеди елементарно е.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от adovet » 30 Дек 2015, 9:18

oci написа:
ivoaudi написа:Айде и тоя, ти пък къде прочете, че споменавам за прегряване?? Имам чувството, че споря с жени. Естрогенът отново надделя, оттеглям се, че ми се оказва невъзможно да изключа радиото.

Тока е Иво ама кой да я ползвам тоя търсачка. Факт, е че работи ли помпата на празен ход налягането в системата е по-високо и ефекта на парното е по добър то е логично, който не вярва може да си направи малко замервания и ще се убеди елементарно е.

Замерванията сме ги правили много пъти, и ти си участвал в тях ама айде да не задълбочавам нещата.
Към колегата Иво: приятел тука не сме ти някакви връстници от махалата та да правиш такива изказвания, не е хубаво и етично към останалите колеги.

ПредишнаСледваща

Назад към E90/E91/E92/E93