Какви инструменти е добре да имаме под ръка?
Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
33 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
- blackyhn
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е61 530D 218hp
- Мечтае да кара: Параход
Какви инструменти е добре да имаме под ръка?
Здравейте, колеги.
Нов съм във форума, първо BMW ми е това и не разбирам от коли. Обаче ме е срам колегите като ме питат "мърда ли се лоста на актуатор" да не разбирам. И да не мога сам да си направя някоя от лесните профилактики. Та съм решил да си оцапам ръцете и аз. Инстримент за къщата имам но за колата освен ключа за гумите друго нямам. Та реших срам-не срам да си попитам.
Според вас какви инстрименти е хубаво да имам заделени за колата? Идеята ми е да се опитаме да оформим един универсален комплект който е добре всеки да има подръка за да може сам да си поправя Е60-ката.
Благодаря!
П.П. Ако модераторите решат, че няма нужда от темата .. да я бастисват направо.
Нов съм във форума, първо BMW ми е това и не разбирам от коли. Обаче ме е срам колегите като ме питат "мърда ли се лоста на актуатор" да не разбирам. И да не мога сам да си направя някоя от лесните профилактики. Та съм решил да си оцапам ръцете и аз. Инстримент за къщата имам но за колата освен ключа за гумите друго нямам. Та реших срам-не срам да си попитам.
Според вас какви инстрименти е хубаво да имам заделени за колата? Идеята ми е да се опитаме да оформим един универсален комплект който е добре всеки да има подръка за да може сам да си поправя Е60-ката.
Благодаря!
- Convertible
- ентусиаст
-
- Кара: head turner и екзотики
- Детайли за колата: .... `90 E30`08 E61 `08 Z4
ex `00 E39
Re: Какви инструменти е добре да имаме под ръка?
компютър 

"Всеки истински BMW ентусиаст рано или късно си купува Е30"
и печели награди с него
- badsharki
- ентусиаст
-
- Кара: F11 530xd
Колега ти кола за каране ли си купил или Лего за разглобяване?!
badsharki написа:Колега ти кола за каране ли си купил или Лего за разглобяване?!
Колега а ти изгоряла крушка на къси или дълги , на пътя сменял ли си?Естествено въпроса ми е за нашия модел.
- zvetiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39М54В30
blackyhn написа:Здравейте, колеги.
Благодаря!
Колега, мисля, че най-напред трябва да си изясниш какво и как трябва да се направи при лесните профилактики и тогава ще видиш какви инструменти ти трябват и да прецениш дали изобщо ти трябват. Като начало за инструментите- едно комбинирано гедоре 1/2" и 1/4", динамометричен ключ, комплект отверки- прави и звезда, комплект гаечни ключове- 8- 32мм, крик "крокодил" до 500 мм- за да работиш спокойно и до 3 тона- за да е сигурен, осигурителна стойка. В процеса на работа ще установиш какво още ти е необходимо- различни видове клещи, специализирани инструменти, вложки, които ги няма в комплекта на гедорето... И задължително ти трябва диагностичен, фирмен интерфейс, конкретен за марката BMW- за да видиш накрая дали всичко с колата е наред, да нулираш сервизни интервали, да регистрираш смяната на акумулатора и т.н.- изобщо, поне за мен, да правиш каквото и да е по BMW без лаптоп е немислимо.
- blackyhn
- младши ентусиаст
-
Колега zvetiko, благодаря! Точно на такъв отговор се надявах. Сега ще си поръчам един кабел и ще потърся софтуер и първата ми жертва ще е дебитомера. Ще го почистя само. А после атака на актуатора на турбото и ЕГР клапана
Гедоре харесах едно в OLX за 220лв... като ги накупувам инструментите ще направя един списък кое колко струва за да си знаем горе-долу едно "оборудване" колко излиза.
Лек ден, колеги! Стискайте палци на Е60-ката да оцелее в мойте ръце!

Гедоре харесах едно в OLX за 220лв... като ги накупувам инструментите ще направя един списък кое колко струва за да си знаем горе-долу едно "оборудване" колко излиза.
Лек ден, колеги! Стискайте палци на Е60-ката да оцелее в мойте ръце!

- netmurder
- старши ентусиаст
-
- Кара: ше E60 530dА

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Веднъж БМВ, Винаги БМВ!!!
- blackyhn
- младши ентусиаст
-
- badsharki
- ентусиаст
-
- Кара: F11 530xd
netmurder написа:
![]()
![]()
И аз си взех такова от Лидъл.

- adovet
- старши ентусиаст
-
- Кара: Tesla Y
Пътувам доста в БГ и в чужбина и единствения инструмент който нося е кабел за ОБДто и преходник към телефона. Според мен това е най важния инструмент при Е60 в колата.
- blackyhn
- младши ентусиаст
-
Колеги, можете ли да ми препоръчате какъв ОБД да си взема? Също и софтуер. Кабели в алиекспрес има много. Дори ома и безкабелно 
Sent from my iPhone using Tapatalk

Sent from my iPhone using Tapatalk
Аз нося "гедоре" 74 части с 3 размера тресчотки. Отделно в по-малка кутия имам и различни накрайници.
Да се намират в колата, по-спокойно ми е, особено ако излизам извън страната.
Също съм си направил абонамент към СБА за пътна помощ - златна карта. От опит знам, че така излиза доста по-евтино, отколкото да плащаш после по тарифата им.
Освен инструменти още нося (не се смейте):
-2 спрея за вдигане на спаднала гума
-компресор за гуми БМВ
-крушка за ксенон, баласт, запалка и комплект други крушки и бушони
-фенерчета
-разни други дреболии и спрейове е една специална чанта закрепена с велкро към облегалата на задната седалка в багажника

Също съм си направил абонамент към СБА за пътна помощ - златна карта. От опит знам, че така излиза доста по-евтино, отколкото да плащаш после по тарифата им.
Освен инструменти още нося (не се смейте):

-2 спрея за вдигане на спаднала гума
-компресор за гуми БМВ
-крушка за ксенон, баласт, запалка и комплект други крушки и бушони
-фенерчета
-разни други дреболии и спрейове е една специална чанта закрепена с велкро към облегалата на задната седалка в багажника
- atanasov_aa
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW 740 d xDrive M Sportpaket 2020
В някой компании го предлагат с автокаското.MMG написа:Също съм си направил абонамент към СБА за пътна помощ - златна карта. От опит знам, че така излиза доста по-евтино, отколкото да плащаш после по тарифата им.
В колата нищо не нося, освен една резервна гума и някакъв спрей за пукнати гуми който едва ли ще ми е полезен. Прибирал съм се с коледна елхичка на таблото. Важно е да се знае какво говорят съобщенията. Каквото и да носиш като сервизни инструменти, при тоя автомобил без софтуер и възможности за работа с него всичко е безсмислено.
Да, някои го предлагат към каското, но веднъж вече отказаха да ми го платят, а и го правя главно за чужбина.
Имай предвид, че много неща не се хващат с диагностика.
Имай предвид, че много неща не се хващат с диагностика.
- MPOWERfan
- младши ентусиаст
-
- Кара: E61/530XD
- Мечтае да кара: на по-евтино гориво.
Колеги,я кажете за софтуера и интерфейса какъв трябва да се набави?
С Е39-ката ползвах BMW Scanner,при Е60 кое е удачно?
С Е39-ката ползвах BMW Scanner,при Е60 кое е удачно?
E36/E39/E39/E46/E39/E61/E87/61
33 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3