Протест на автомобилните ентусиасти за писта до София?
Модератор: Общи модератори
Re: Протест на автомобилните ентусиасти за писта до София?
Развитието е на фаза молим ти се ...., ама няма, кой да чуе.
Наличието на писти в никакъв случай няма да реше проблема с уличните състезатели, даже съм свидетел на много грозни инциденти след подобни мероприятия. Хората се прибират надъхани и забравят къде се намират. Истината е, че не липсата на писти, а липсата на култура, а понякога в съчетание с липса на опит са част от причините за инциденти по пътищата...
Наличието на писти в никакъв случай няма да реше проблема с уличните състезатели, даже съм свидетел на много грозни инциденти след подобни мероприятия. Хората се прибират надъхани и забравят къде се намират. Истината е, че не липсата на писти, а липсата на култура, а понякога в съчетание с липса на опит са част от причините за инциденти по пътищата...
- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
Nickelback написа:Нямаме ли един куп дрифт и тайм атак доказали се пилоти, които да поемат инициативата..?
имаме, даже King of Europe имаме - Тодор Дунев

Дунев Моторспорт не съм им гледал отчетите, ама не е като да нямат стинки за един плац покрай софия за дрифт трасе/донът шоу
You said: "Time will change!" What if it changes you?
- mastik
- Потребител
-
- Кара: е30 с 286 коня
- Мечтае да кара: е30 с 1000 коня
- Детайли за колата: '88 Diamantschwarz 320i coupе
..
Последна промяна mastik на 24 Ное 2022, 17:36, променена общо 1 път
E30 4 life
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Club BMW написа:...
"нищо не ни коства"

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Vanqu1sh
- ентусиаст
-
- Кара: e92 M3 LCI / g30 530d xdrive
- Мечтае да кара: всички модели на BMW M GmbH
steeN написа:Club BMW написа:...
"нищо не ни коства"
На фона на всичко в държавата наистина нищо не е. Някой знае ли колко милиона кредит е теглила държавата за осъществяването на южен поток. Те си текат в момента лихвите и бог знае докога ще ги плащаме и дали някой ще се сети да погаси кредит по един спрян проект.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
А ако държавата все пак се бръкне да построи една пистичка дали няма да я отдаде под наем за 4-5 хиляди на месец на някой доверен човек? Както басейнчето в 88-мо. 2.5 милиона за строеж и наем 1к. Не лоша сделка 

Ако гледаме на въпроса от чисто финансова гледна точка такава писта е нерентабилна, съответно едва ли частен инвеститор би я построил.
Държавата обаче за разлика от частните инвеститори има и социална функция и може да си позволи да се води и от други фактори различни от чисто финансовите.
Въпросът е, че никой не се е наел да даде данни за предполагаемия социален ефект от цялото начинание и ей така на база емоции и лични възприятия иска от държавата нещо без да се аргументира.
Вместо да въртят гуми пред медиите и да се правят на идиоти можеше да напряват няколко прости неща.
Едно изследване на база допитване сред "автоентусиастите" - анонимно разбира се и най-добре в интернет.
Участвате ли в автомобилни състезания по обществената пътна мрежа?
Да Не
Колко често го правите?
Всеки ден По-скоро два пъти в седмицата Един път в седмицата Един път в месеца
Бихте ли се състезавали/използвали предназначена за целта писта ако трябваше да заплащате за това?
Да Не
Каква сума сте склонни да отделите за еднодневно каране на писта?
не бх отделил държа да е безплатно 20лв 40лв 80лв 120лв
Бихте ли участвали в улични надпревари ако имаше построена за целта писта?
Да Не
Какво би Bи мотивирало да изберете пистата пред уличните надпревари?
Достъпна цена Солени глоби По-добро преживяване
Паралелно с това да се поискат от МВР данни за ПТП при които е установено, че са се случили по време на състезание или при които е установена превишена скорост в населено място с повече от 50км/h + дании за броя нарушение с установена 50км/h над ограничението скорост.
Да се анализират резултатите и да се излезе с някаква позиция - Ако държавата изгради писта с такса за каране Х лева, от нея биха се възползвали У% от хората каращи в улични надпревари или n на брой водачи.
Организираните надпревари биха намалели с Х%, а това ще рефлектира с приблизително 10% върху ПТП-тата и нарушенията свързани с улични състезания.
Даже бих посъветвал модераторите да добавят анкета към темата с може би най-обсъждания въпрос тук, а именно кой колко преценява, че би отделил, за да кара на подобна писта и дали изобщо би отделил нещо, а държи държавата изцяло да финансира подръжката на съоръжението.
Като поемам отговорност утре след работа да се разровя и да опитам да намеря един сайт на който много лесно се правеха многовъпросни анкети и да сглобя нещо.
Мисълта ми е, че не можеш ей така да искаш нещо без да се аргументираш с някакви данни.
Все едно аз да кажа на шефа да ми вдигне заплатата щото ми се струва, че последно време работя повече - несериозно е някак си.Виж ако отида с отчетите и съм изчислил точно с колко съм работил повече последните 6 месеца и с колко съм повишил продажбите на фирмата вече съм на коренно различна изходна позиция.
Ще си позволя да подхвърля и една друга идея.
Вместо да летим в облаците и да искаме писта, защо не се огледаме и не се целим в нещо което е реално изпълнимо.
Из страната има поне 5-6 неизползвани в момента летища на част от тях и сега се провеждат състезания под някава форма.Много по-реалистично е на ниво община да се ангажира администрацията да помогне чисто организационно за подобряването на инфраструктурата и регламентираното регулярно провеждане на състезания.Както и за популяризирането на този род дейност спрямо "келешките изпълнения".Защото нали се сещате, че с построяването на пистата нeщата едва започват - трябва някак да ги убедиш тия хора, че ако отидат на пистата ще им е по-добре, било то финансово, от чисто спортна гледна точка или просто на ниво кеф и газария.
А там където няма летища какво пречи да се използват участъци от пътната мрежа, които са слабо натоварени като времнно се затварят - всяка събота примерно.И в момента подобно нещо се прави за планинското на пътища до села, хижи и т.н. Сигурен съм, че правно могат да бъдат уредени нещата, като се прехвърли отговорността върху самите участници подобно на някой организирани състезания за аматьори.
Също така има безброй изоставени обекти с достатъчно широки плацове подходящи за изпълнения, но се иска някой да даде разрешение за подобна проява.
Държавата обаче за разлика от частните инвеститори има и социална функция и може да си позволи да се води и от други фактори различни от чисто финансовите.
Въпросът е, че никой не се е наел да даде данни за предполагаемия социален ефект от цялото начинание и ей така на база емоции и лични възприятия иска от държавата нещо без да се аргументира.
Вместо да въртят гуми пред медиите и да се правят на идиоти можеше да напряват няколко прости неща.
Едно изследване на база допитване сред "автоентусиастите" - анонимно разбира се и най-добре в интернет.
Участвате ли в автомобилни състезания по обществената пътна мрежа?
Да Не
Колко често го правите?
Всеки ден По-скоро два пъти в седмицата Един път в седмицата Един път в месеца
Бихте ли се състезавали/използвали предназначена за целта писта ако трябваше да заплащате за това?
Да Не
Каква сума сте склонни да отделите за еднодневно каране на писта?
не бх отделил държа да е безплатно 20лв 40лв 80лв 120лв
Бихте ли участвали в улични надпревари ако имаше построена за целта писта?
Да Не
Какво би Bи мотивирало да изберете пистата пред уличните надпревари?
Достъпна цена Солени глоби По-добро преживяване
Паралелно с това да се поискат от МВР данни за ПТП при които е установено, че са се случили по време на състезание или при които е установена превишена скорост в населено място с повече от 50км/h + дании за броя нарушение с установена 50км/h над ограничението скорост.
Да се анализират резултатите и да се излезе с някаква позиция - Ако държавата изгради писта с такса за каране Х лева, от нея биха се възползвали У% от хората каращи в улични надпревари или n на брой водачи.
Организираните надпревари биха намалели с Х%, а това ще рефлектира с приблизително 10% върху ПТП-тата и нарушенията свързани с улични състезания.
Даже бих посъветвал модераторите да добавят анкета към темата с може би най-обсъждания въпрос тук, а именно кой колко преценява, че би отделил, за да кара на подобна писта и дали изобщо би отделил нещо, а държи държавата изцяло да финансира подръжката на съоръжението.
Като поемам отговорност утре след работа да се разровя и да опитам да намеря един сайт на който много лесно се правеха многовъпросни анкети и да сглобя нещо.
Мисълта ми е, че не можеш ей така да искаш нещо без да се аргументираш с някакви данни.
Все едно аз да кажа на шефа да ми вдигне заплатата щото ми се струва, че последно време работя повече - несериозно е някак си.Виж ако отида с отчетите и съм изчислил точно с колко съм работил повече последните 6 месеца и с колко съм повишил продажбите на фирмата вече съм на коренно различна изходна позиция.
Ще си позволя да подхвърля и една друга идея.
Вместо да летим в облаците и да искаме писта, защо не се огледаме и не се целим в нещо което е реално изпълнимо.
Из страната има поне 5-6 неизползвани в момента летища на част от тях и сега се провеждат състезания под някава форма.Много по-реалистично е на ниво община да се ангажира администрацията да помогне чисто организационно за подобряването на инфраструктурата и регламентираното регулярно провеждане на състезания.Както и за популяризирането на този род дейност спрямо "келешките изпълнения".Защото нали се сещате, че с построяването на пистата нeщата едва започват - трябва някак да ги убедиш тия хора, че ако отидат на пистата ще им е по-добре, било то финансово, от чисто спортна гледна точка или просто на ниво кеф и газария.
А там където няма летища какво пречи да се използват участъци от пътната мрежа, които са слабо натоварени като времнно се затварят - всяка събота примерно.И в момента подобно нещо се прави за планинското на пътища до села, хижи и т.н. Сигурен съм, че правно могат да бъдат уредени нещата, като се прехвърли отговорността върху самите участници подобно на някой организирани състезания за аматьори.
Също така има безброй изоставени обекти с достатъчно широки плацове подходящи за изпълнения, но се иска някой да даде разрешение за подобна проява.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Пазарното проучване за да е легитимно не е просто така едни 5 въпроса, които да хвърлиш в Интернет и да претендираш после за представителност. Няма да стане по този начин.
Давам пример, далеч съм от мисиълта, че тези 5 въпроса са нещо повече от това.
Една добра отправна точка върху която да се изгради проучването може да е броят на активните потребители в автофорумите.Като база за приблизително определяне на обема на целевата група.
Ако вземем за пример нашия форум с около регистрирани 80 000 потребители.
Според мен активни са не повече от 30000.
Съответно, за да разберем нагласите в нашия форум с висока точност ще ми трябват около 600 анкетирани.
Една добра отправна точка върху която да се изгради проучването може да е броят на активните потребители в автофорумите.Като база за приблизително определяне на обема на целевата група.
Ако вземем за пример нашия форум с около регистрирани 80 000 потребители.
Според мен активни са не повече от 30000.
Съответно, за да разберем нагласите в нашия форум с висока точност ще ми трябват около 600 анкетирани.
Последна промяна TheDriver на 15 Окт 2015, 22:02, променена общо 3 пъти
- [FF]GODFLESH
- ентусиаст
-
T0nk00 написа:https://www.facebook.com/automotoparksliven?fref=ts
Има ли някой запознат с развитието на проекта и по-точно с фазата на проектиране?
овъргаз/драйв в момента движат проекта до Сливен.
пс - малко архивна информация за оригиналния проект - http://wikimapia.org/7866521/bg/%D0%9F% ... BB%D0%B0-1
"Mopar is the only way to go if you want to beat the other guy and look better doing it."
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
bum_bum написа:А ако държавата все пак се бръкне да построи една пистичка дали няма да я отдаде под наем за 4-5 хиляди на месец на някой доверен човек? Както басейнчето в 88-мо. 2.5 милиона за строеж и наем 1к. Не лоша сделка
...
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
TheDriver написа:..Според мен...
Според теб може, но според мен едно такова проучване ще струва едни 20-тина хиляди лева, та пак отиваме на изходна позиция- няма кой да го плати

- k-hristov
- младши ентусиаст
-
- Кара: E36 Compact M40B18 M-tech
vicho написа:Nickelback написа:Нямаме ли един куп дрифт и тайм атак доказали се пилоти, които да поемат инициативата..?
имаме, даже King of Europe имаме - Тодор Дунев![]()
Дунев Моторспорт не съм им гледал отчетите, ама не е като да нямат стинки за един плац покрай софия за дрифт трасе/донът шоу
Ти да не си на ония с лаченото яке пръв приятел, та искаш дрифт трасе/донът шоу?Защо не разграничавате писта от полигон бе, престанете с тия глупости за дрифт и т.н.Ники Минков го обясни, просто тия дето са били на ония протест не знаят грам кво се случва ънфорчънатли.
- T0nk00
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: с колкото пари изкара
- Мечтае да кара: BMW S1000RR
- Детайли за колата: корава 316-ка (M40B20)
[FF]GODFLESH написа:T0nk00 написа:https://www.facebook.com/automotoparksliven?fref=ts
Има ли някой запознат с развитието на проекта и по-точно с фазата на проектиране?
овъргаз/драйв в момента движат проекта до Сливен.
пс - малко архивна информация за оригиналния проект - http://wikimapia.org/7866521/bg/%D0%9F% ... BB%D0%B0-1
Това е ясно. Въпросът ми беше дали някой познава проектантите (арх. Васил Берковски) и на каква фаза е самото проектиране. Въздушните визуализации говорят за една идейна фаза, но може и да бъркам.
А за оригиналния проект, до колкото знам, държавата е наляла тогава 25 милиона и само промяна в правилника на ФИА е причината сега да нямаме писта.
bum_bum написа:TheDriver написа:..Според мен...
Според теб може, но според мен едно такова проучване ще струва едни 20-тина хиляди лева, та пак отиваме на изходна позиция- няма кой да го плати
Online проучванията са безплатни и не изискват влагане на средства.
Смяташ че не е достатъчно достоверен метод за допитване ли?