А95 или А98?
Модератор: Общи модератори
23 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
- ludiagsm
- старши ентусиаст
-
- Кара: X5 E53
- Мечтае да кара: BMW i8 JET Surf
- Детайли за колата: 3.0i ,с газова уредба :) ,дюзи Баракуда, ел оерка на мястото на Визкосъединителя ,Таблет 10 инча и собстврна аудио система с блутут и суббугер .
Скоро ще има турбинка 1 или 2 :)
Trevor Wilkinson написа:Обикновено обаче ако пише 95 , значи че колата ще върви и с 93 (а може би и с чист 91) , като за това причината е че много често условията се променят и това дава един вид толеранс , преди да започне да детонира и да се чупи (пък било това и в гаранционния период) .
Колкото по-голямо е октановото число , толкова по-трудно гори и се запалва сместа , което отделя по-малко енергия . Затова нискооктанов бензин кара колата да върви повече при положение че всичко друго е в ред и няма детонации .
Тотално не съм съгласен с това изказване и ще ти кажа защо...
Защото бензин А98 е с по-високи калорични показатели от А95 и ако разбира се бензина е качествен / което се съмнявам че е така/ би трябвало колата да ти върви по-добре с А98...
Това че сместа се запалва по-трудно се постига с високия октан /една добавка в горивото която се казва: метил-третичен-бутилов-етер./
Целта на високия октан е да се запалва горивото по трудно е за да се получи по добро смесване на горивото с въздуха и гориво-въздушната смес, която ще се сгъсти повече, така че при възпламеняване да се освободи по-голяма температура, а следователно и налягане, а следователно и мощност/въпреки че мощността не се изчислява само от налягането в цилиндъра/.
Че то иначе да си сипваме на колите А76, щото рафинериите в русия го произвеждат и него.
До сега съм сменил 5 автомобила и съм изпробвал по-високи октани от предписаните за всяка една от тях и всички те вървят по-добре с бензин с по-висок октан...
Или може би трябваше да ги карам и 5-те в сервиз за диагностика

Може и да греша с твърденията си, но за едно не греша че с А98 колата ми върви по-яко и съм ходил в сервиз и на компютър съм я тествал и наистина съм имал развален датчик за който се споменава в някой постинги /knock сензор/ - на български се нарича - "детонационен датчик" и ако колата ти е с 4 цилиндъра трябва да имаш 2 броя а ако е с 6 - те са 3...
Когато си го смених /само 120лв.струва

А защо тогава е А98 е по-скъп от А95 като е по-спънат бензин и то по-скъп с цели 25,4%

- Penchev
- Сватбаря
-
- Кара: Opel Zafira А OPC
pako написа:...детонационен датчик" и ако колата ти е с 4 цилиндъра трябва да имаш 2 броя а ако е с 6 - те са 3...
Когато си го смених /само 120лв.струва / разхода на гориво ми падна, но вървежа си ми остана същия...
ще може ли да поуточните кой двигатели имат тоя детомационен датчик и кой не защото всички говорят че "по-новите" коли го имат но всеки си има различно разбиране за "по-нов" автомобил:)
мисълта ми е дали на моя автомобил има такова животно и ако е така мога ли да го сменя и на мене да ми падне още разхода

ако колата ти не е със вакумен аванс (демек не влиза вакуумна тръбичка във дистрибутора ти) - това значи че компютъра ти контролира центровката- което значи че имаш микрофони..
друго което ми хрумна е че при по-старите коли със разхлопани клапани/ разпределителни валове понякога компютъра ги чува и ги смята за детонации - което е супер тъпо но се случва доста често- та колеги- нагласяйте си луфтовете на клапаните
друго което ми хрумна е че при по-старите коли със разхлопани клапани/ разпределителни валове понякога компютъра ги чува и ги смята за детонации - което е супер тъпо но се случва доста често- та колеги- нагласяйте си луфтовете на клапаните

алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- Trevor Wilkinson
- Потребител
-
pako , ти добре не си съгласен , ама аз помня че писах по-напред , че това е ако не си бутнеш октан коректора . Като отдели повече енергия къде (и в кой момент) отива ? Нали затова има запалване преди ГМТ . Ако колата ти е настроена за 95 ъгъла на изпреварване на запалването е много по-голям от 98 и всъщност октановото предимство на 98 не се ползва никъде .
Иначе си прав с това което казваш , 98 е по-калоричен , 117 е още по-калоричен , обаче имаш ли настройки и компресия за да го ползваш ? Разликата е като да караш с мощно гориво и слаби свещи или слабо горивои силни свещи . Или с други думи купи си спортен бензин(високо калоричен) и то такъв с максимално висок октан който колата може да поддържа . Така с калоричността няма да има проблеми , а разликата е в ъгъла на запалване .
Като ти работи сензора , разхода ти е минимален защото подава искрата максимално близо до ГМТ и по-голяма част от енергията която се отделя се използва за работа . Аз обаче нямам такъв сензор , а имам ключ с 2 положения . Е ако не го пипна и сложа по-високо октанов бензин върви по-малко . При тебе това е автоматична настройка и затова твойта машина върви по-добре с по-високо октанов бензин .
Иначе си прав с това което казваш , 98 е по-калоричен , 117 е още по-калоричен , обаче имаш ли настройки и компресия за да го ползваш ? Разликата е като да караш с мощно гориво и слаби свещи или слабо горивои силни свещи . Или с други думи купи си спортен бензин(високо калоричен) и то такъв с максимално висок октан който колата може да поддържа . Така с калоричността няма да има проблеми , а разликата е в ъгъла на запалване .
Като ти работи сензора , разхода ти е минимален защото подава искрата максимално близо до ГМТ и по-голяма част от енергията която се отделя се използва за работа . Аз обаче нямам такъв сензор , а имам ключ с 2 положения . Е ако не го пипна и сложа по-високо октанов бензин върви по-малко . При тебе това е автоматична настройка и затова твойта машина върви по-добре с по-високо октанов бензин .
Trevor Wilkinson написа:Като ти работи сензора , разхода ти е минимален защото подава искрата максимално близо до ГМТ и по-голяма част от енергията която се отделя се използва за работа . Аз обаче нямам такъв сензор , а имам ключ с 2 положения . Е ако не го пипна и сложа по-високо октанов бензин върви по-малко . При тебе това е автоматична настройка и затова твойта машина върви по-добре с по-високо октанов бензин .
Съгласих се за аванс-коректора ....
Аз предполагам че човек ще си пипне ключа са октана или си има детонационнен датчик на колата...
- Dr.Schnaps
- младши ентусиаст
-
- Кара: E90LCI и E30 Cabrio
Колеги мисля 4е виждате някаква връzка меzду О4 и калори4носта на горивото.
Аz оба4е zнам 4е бен3ина има Долна Топлина на И3гаряне около 44000 KJ/kg. Не 3нам таzи стоиност да е раzли4на zа раzли4но О4. Вие имате ли друга информация?
Аz оба4е zнам 4е бен3ина има Долна Топлина на И3гаряне около 44000 KJ/kg. Не 3нам таzи стоиност да е раzли4на zа раzли4но О4. Вие имате ли друга информация?
Да, кажете наистина откъде знаете.
И на мен ми стана доста интересно къде точно прочетохте, че високооктановия бензин е по-калоричен. Ако някой се сети къде го е чел и какви са конкретните стойности, нека да ги постне тук за да видиме дали това е така. Но нека да няма мнения от сорта: "Абе щом аз ти казвам, значи е така, не ми ги обяснявай ти на мен!" или "Абе кой си ти, та ще ми казваш на мен кой бензин е по-калоричен. Аз съм сигурен, така че ходи спори с радиото!". Защото ако има такива такива мнения, твърде възможно е после да има и иавинения
, които засега без числа не е ясно от кого ще бъдат. Така че хайде, с нетърпение очаквам извадки от справочници или нещо подобно за топлината на изгаряне на бензин А92, А98, или който вие решите че си заслужава. Е, ако има и малко коментари, би било чудесно.
RESPECT

RESPECT

23 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2