Впечатления и мнения за зимни гуми
Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
- da6ip
- старши ентусиаст
-
- Кара: баничарка с компресор
Re: Впечатления и мнения за зимни гуми
Бтв по отношение височината на гумите - лично според мен е абсолютно резонно в БГ да се кара с по-високи гуми от заводския размер заради лошата настилка (повече комфорт), дупките (повече сигурност да не се среже гума или огъне джанта), и лошата поддръжка зимата (по-малък риск от лягане върху снега). Особено при коли със снишено окачване, както е при мен примерно. Отделно че според мен по-добре изпълнените калници изглеждат по-добре от стоковата визия. Примерно колата на колегата Тето по-горе изглежда по-добре с 235/45/18 отколкото със стоковите 245/40/18.
Разбира се, това трябва да се прави с мярка, примерно 1 см. допълнителна височина. Тогава и скоростомера ще показва по-точно. Само човек ако си изчислява разхода трябва да добави изминатите примерно 3% повече км. Честно казано бих платил по 50-100 лв. на гума за да карам с точно такъв по-висок размер какъвто искам.
Единствения минус за който се сещам е че с веригите ще стане по-трудно, или въобще няма да стане.
Разбира се, това трябва да се прави с мярка, примерно 1 см. допълнителна височина. Тогава и скоростомера ще показва по-точно. Само човек ако си изчислява разхода трябва да добави изминатите примерно 3% повече км. Честно казано бих платил по 50-100 лв. на гума за да карам с точно такъв по-висок размер какъвто искам.

Единствения минус за който се сещам е че с веригите ще стане по-трудно, или въобще няма да стане.
Space, pace and grace. www.more-to-come.com
- Cinder
- ентусиаст
-
- Кара: F90 M5C
http://www.willtheyfit.com/ - този сайт също е доста удобен за сравняване на размер на джанти + гуми. На мен ми беше доста полезна графиката, да видя как ще седи 9.5" с ЕТ18 на 550-та отпред 

- toncho83
- младши ентусиаст
-
- Кара: и БМВ кара
- Мечтае да кара: по А-8
225/50/17 Continental ts 850 (4 нови си взех).Много съм доволен.Вчера в Пловдив валя сняг и вечерта стана поледица в някой улички.Нарочно влизах с газ в завои,но колата имаше много добро поведение.
Миналата година бях с Мishelin PA2 runflat и не съм имал никакви проблеми също.Незнам защо,но някак си PA2 ги усещах по-тежки и по-стабилни (много рядко ми се вкл. DTC).При изкачване на заледена павирана улица,някак си драпа и я усещам една идея по-сигурна отколкото с Continental,но може и разликата да е от runflat към обикновени.Разлика във возията почти не намирам.
Миналата година бях с Мishelin PA2 runflat и не съм имал никакви проблеми също.Незнам защо,но някак си PA2 ги усещах по-тежки и по-стабилни (много рядко ми се вкл. DTC).При изкачване на заледена павирана улица,някак си драпа и я усещам една идея по-сигурна отколкото с Continental,но може и разликата да е от runflat към обикновени.Разлика във возията почти не намирам.
- Nukem
- старши ентусиаст
-
- Кара: e36 318is M44
- Мечтае да кара: камаро.
Аз ги сложих Гслеива преди 2 дни, махнах летните bridgestone potenza Runflat и съм просто удивен колко безшумна стана колата и вози много по-меко, още не е валяло сняг да споделя впечатления за поведение!
Германеца кадет бутне друг не може да бутне така!!!
- cocosas
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW e60 / e46
Зимните ми са 16 225/55 така я взех , какво ще стане ако смена размера на 205/55 ?
- netmurder
- старши ентусиаст
-
- Кара: ше E60 530dА
cocosas написа:Зимните ми са 16 225/55 така я взех , какво ще стане ако смена размера на 205/55 ?
Нищо няма да стане, просто колата няма да е стабилна и ще стане много ниска....!!!
Веднъж БМВ, Винаги БМВ!!!
- bmw545i
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW 545i
- Детайли за колата: E 60
netmurder написа:cocosas написа:Зимните ми са 16 225/55 така я взех , какво ще стане ако смена размера на 205/55 ?
Нищо няма да стане, просто колата няма да е стабилна и ще стане много ниска....!!!
С други думи - нищо и половина ще стане...

- cocosas
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW e60 / e46
netmurder написа:cocosas написа:Зимните ми са 16 225/55 така я взех , какво ще стане ако смена размера на 205/55 ?
можеби за да се задържи височината ще трябва да бъдат 205/60 ? Разхода на гориво би трябвало и да падне със по-тесния размер гуми. А за стабилността .... на снега аз лично не се правя на безсмъртен и си карам яваш. До сега съм кавал както казах 16ки с този размер и не е имало проблеми а и пък са си сравнително по-ефтени. Едентични парка/модел идват 600/1000+ за комплект.
- mopasan
- младши ентусиаст
-
- Кара: F31 320da+ M power kit= 200hp;420Nm
cocosas написа:netmurder написа:cocosas написа:Зимните ми са 16 225/55 така я взех , какво ще стане ако смена размера на 205/55 ?
можеби за да се задържи височината ще трябва да бъдат 205/60 ? Разхода на гориво би трябвало и да падне със по-тесния размер гуми. А за стабилността .... на снега аз лично не се правя на безсмъртен и си карам яваш. До сега съм кавал както казах 16ки с този размер и не е имало проблеми а и пък са си сравнително по-ефтени. Едентични парка/модел идват 600/1000+ за комплект.
Ако е за е60 гледай задължително тегловния индекс, колата е тежка и трябва е 95+; Най високия за 205\55 е 94. Така че не става да сложиш на е60 - 205\55
Да споделя и аз моите впечатления,взех си 4 Continetal TS850 225/50/17 dot 38/13.Преди 2 седмици в Пловдив падна малко сняг,около 5см и реших да изпробвам как се държат гумите и колата на малко по хлъзгаво и останах много приятно изненадан.Колата е много стабилна в завоите и спира страхотно,за буксуване дума не може да става дори и с газ до дупка.Досега винаги съм карал с Michelin,Pilot alpin първо, а след това и с alpin a4 и мога да кажа,че за първи път карам с гума която е равностойна на стария Pilot alpin.Ако някой колега се колебае между Alpin a4 и TS850 да взима смело вторите,няма да сгреши.
aero написа:Някой да сподели отзиви за bridgestone lm32
На второ място са в класацията на ADAC за 2013-2014, така че според мен гумата трябва да е перфектна .
- moleo
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 530XD 2008 235 hp
- Детайли за колата: М sport
aero написа:Някой да сподели отзиви за bridgestone lm32
аз съм с такива. Взех 4 броя нови гуми, а и съм xDrive, уви обаче тази година ще слагам по-рано летните, както е тръгнало
- fissikela
- младши ентусиаст
-
- Кара: e39 525d Touring
- Мечтае да кара: Сред колегиални шофьори
- Детайли за колата: М пакет
Здравейте
Имам Дебица фриго 2 с дот 08година. Гумата е като нова в отлично състояние. Интересува ме дали според вас тази гума ще се справи с снега и нашите условия за път.
Размера е 205,65,15 с метална джанта.Дали това че е по стара гума е от голямо значение?И при евентуална смяна ,с какво да бъде заменена.Държа гумата да е хубава но не искам и да давам на всяка цена 600-700лв за гуми
В началото когато взех колата ( преди около 3м.) се срещнах с едно момче което се занимавало с ски и сноуборд екипировка.Той спомена че изкачвал някакви бая стръмни баири по планината зимата с гуми Унироял.Но не уточни кои модел.Някакви наблюдения към Унироял?
Съдейки по тази статия http://www.autoexpress.co.uk/accessorie ... y-category Нокиана ли са най добри?
Имам Дебица фриго 2 с дот 08година. Гумата е като нова в отлично състояние. Интересува ме дали според вас тази гума ще се справи с снега и нашите условия за път.
Размера е 205,65,15 с метална джанта.Дали това че е по стара гума е от голямо значение?И при евентуална смяна ,с какво да бъде заменена.Държа гумата да е хубава но не искам и да давам на всяка цена 600-700лв за гуми
В началото когато взех колата ( преди около 3м.) се срещнах с едно момче което се занимавало с ски и сноуборд екипировка.Той спомена че изкачвал някакви бая стръмни баири по планината зимата с гуми Унироял.Но не уточни кои модел.Някакви наблюдения към Унироял?
Съдейки по тази статия http://www.autoexpress.co.uk/accessorie ... y-category Нокиана ли са най добри?
- netmurder
- старши ентусиаст
-
- Кара: ше E60 530dА
fissikela написа:Здравейте
Колега тези гуми отдавна са си изпяли песента, ама щом не ти се дават пари за други, карай си тях

Веднъж БМВ, Винаги БМВ!!!