Зимни гуми-какви?
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
38 мнения
• Страница 3 от 3 • 1, 2, 3
- u`F`o
- ентусиаст
-
- Кара: внимателно
- Мечтае да кара: самолет
Re: Зимни гуми-какви?
sekoy написа:Момчета, неразбирам много от гуми, но моите гумаджии ми казаха, че на зимните дават живот 2 сезона.
...
И все пак можеше да прочетеш 1-2 статии и да ти станат малко по-ясни нещата.
Във Варна използвате ли Гугъл или питате високообразованите чичаци по гумаджийниците?
Животът на една гума зависи от пробега, ъгъла на сцепление спрямо пътя и оста(разбирай камбер, toe), размера на гумата, марката и модела на гумата (разбирай колко пластмаса има в това, което ти продават за каучук) и не на последно място - стила на каране. По-агресивното шофиране води до по-бързо износване. По-големият скоростен индекс също.
Чичаците имат предвид вероятно нисък клас гуми като Debica/Sava, които се изкривяват след втората година. Това е причината да имаш 15ки на 70лв/бройката и 15ки на 200лв бройката.
Ако визираш, че за 4 години остаряват. То изследванията показват, че всъщност при правилно съхранение (на тъмно, без влага) гумата запазва свойствата си 10 години (изненада!

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Нямам професионална компетентност по темата, но 4 години (сезона) звучат нормално за оптимални кества, ако гумите са силна марка, карани основно на сняг, и съхранявани както трябва през лятото. Много зависи от доста фактори обаче... Тя гумата може да изхаби ресурса си и за 2 сезона, с много каране кофти съхранение и т.н.
По темата, аз не виждам какви сметки има да се правят между преден и заден мост, по-нови,ма по-стари къде правилно, къде не.. Трябва да се сменят гумите комплект. Една марка, модел, желателно близък дот. Всякакви други варианти са компромиси (особено зимата) и допълнителен риск, което трябва да се има в предвид в шофирнето.
Гумите на някой бюджетни марки вече не са толкова зле от към смеси, избора не е малък, цени всякакви човек може да си прецени.
По темата, аз не виждам какви сметки има да се правят между преден и заден мост, по-нови,ма по-стари къде правилно, къде не.. Трябва да се сменят гумите комплект. Една марка, модел, желателно близък дот. Всякакви други варианти са компромиси (особено зимата) и допълнителен риск, което трябва да се има в предвид в шофирнето.
Гумите на някой бюджетни марки вече не са толкова зле от към смеси, избора не е малък, цени всякакви човек може да си прецени.
- Jang1r
- младши ентусиаст
-
- Кара: го на ножки
- Мечтае да кара: на 50ст бензина.
Аз лично съм си наумил да взема Bridgestone Blizzak LM001 195/65/15 качени на бирените капачки
В последствие като се разрових за мнения и ревюта се оказаха в топа на ADAC,а цената не е фрапираща ~100-110лв за бр.Верно не е Дебица за 70лв бройката,но те след 2-3 сезона стават отвратителни,а в началото драпат впечатляващо добре.Крива Дебица засега съм нямал
За Мишелин,няколко човека ме предупредиха,че влизат източноевропейско качество при нас,а едното момче работи в цех за регенерати,та ги чатка нещата 

BMW e36 318TDS Touring
BMW e36 318iS Sedan with m52b25-SOLD
Opel Vectra B X16XEL
BMW e36 318iS Sedan with m52b25-SOLD
Opel Vectra B X16XEL
- rhase
- младши ентусиаст
-
А я да питам, при каква външна дневна температура се замисляте за минаването към зимни? За сняг е ясно, но ако се застои сух студ
Аз гледам ако се застои под 10-12 да ги слагам вече.

Аз гледам ако се застои под 10-12 да ги слагам вече.
- Hadjy
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i
Здравейте,
По принцип мине ли температурата няколко поредни дена под 15 градуса слагай зимни гуми.
Поздрави,
По принцип мине ли температурата няколко поредни дена под 15 градуса слагай зимни гуми.
Поздрави,
Jang1r, нищо лично към човека, но не звучи сериозно. Производството на гуми си е доста високо технологичен процес, който вече е почти напълно автоматизиран. Няма голямо значение къде е производството. Според мене в тази индустрия нещата се държат сигурни, поне от силните и способни компании. Завода на Пирели в Румъния например, е един от най-модерните в Eu.
За Blizzak LM001 се говорят само хубави неща. Не вярвам Bridgestone да са прецакали нещата, LM-32 си беше успешен, може би само върху живота на гумата(пробега) трябваше да се поработи. Тази марка от доста време прави гумите си с високо съпротивление при търкаляне, в повечето случаи това значи по малък пробег. Много е относително де...
LM-001 ми изглежда като шарка на WS-70, който го няма на нашия пазар, че нали сме уж умерен климат..
Карал съм бюджетни гуми, някой от тях имат добри качества.. И с умерено каране може би са добро съотношение цена/качество. От Michelin А4 съм най- доволен, колата не можеше да превърти почти до 2500rpm в движение на сняг, на колата която ги карах бяха 2-3та зима. За някой бюджетни модели това е невъзможно, особено след първия сезон.
Стойте далеч от Nexen. Абсолютен боклук. Чисто нови 235 40 18, и излязоха балони, ронене, цепка по борда и липсващо парче гума, в края на зимата. Директно в кофата. Нямаше сняг и не мога да кажа повече как се държат, предполагам добре.. Но съвременната гума трябва да притежава комплекс от качества.. Малко от малко.
За Blizzak LM001 се говорят само хубави неща. Не вярвам Bridgestone да са прецакали нещата, LM-32 си беше успешен, може би само върху живота на гумата(пробега) трябваше да се поработи. Тази марка от доста време прави гумите си с високо съпротивление при търкаляне, в повечето случаи това значи по малък пробег. Много е относително де...
LM-001 ми изглежда като шарка на WS-70, който го няма на нашия пазар, че нали сме уж умерен климат..
Карал съм бюджетни гуми, някой от тях имат добри качества.. И с умерено каране може би са добро съотношение цена/качество. От Michelin А4 съм най- доволен, колата не можеше да превърти почти до 2500rpm в движение на сняг, на колата която ги карах бяха 2-3та зима. За някой бюджетни модели това е невъзможно, особено след първия сезон.
Стойте далеч от Nexen. Абсолютен боклук. Чисто нови 235 40 18, и излязоха балони, ронене, цепка по борда и липсващо парче гума, в края на зимата. Директно в кофата. Нямаше сняг и не мога да кажа повече как се държат, предполагам добре.. Но съвременната гума трябва да притежава комплекс от качества.. Малко от малко.
- host
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320i
- Детайли за колата: e36 coupe
докато сутрините не е стабилно под 5гр ... не виждам смисъл (говорим без сняг)... щото през деня ако е 10-15гр не мисля че има какво да ги притесни летните
ама из Пловдив масово си карат със зимните хората цяла година ... явно нищо не ги притеснява
ама из Пловдив масово си карат със зимните хората цяла година ... явно нищо не ги притеснява
- abracadabra
- младши ентусиаст
-
Спрях се на Мишлен Алпин А4, и ще ги сложа пак отзад. Отпред ще изкарам още един сезон с Мишлен Алпин А3-ките, пък догодина нови и там.
Злото е безсилно, когато Доброто е Безстрашно!
38 мнения
• Страница 3 от 3 • 1, 2, 3