Зимни гуми-какви?
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
38 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
- abracadabra
- младши ентусиаст
-
Зимни гуми-какви?
Здравейте, мисля да сменя две от зимните ми гуми. И понеже нямам много пари още от сега съм се поразмислил. И се чудя, имам 4 зимни Mishelin Alpin A3 195/65 R15 от 2007г. са. Но тези отзад където бяха се изтриха на около 3мм. и колата ми стана нестабилна ... Тези пък отпред са си с по 4-5мм. грайфер и ми се струват още не за смяна. Та, питам се(и дано ми дадете съвет) какви да взема за да е добре като се комбинират със старите. Знам че на мост трябва да са еднакви и че не е толкова(май) важно какви са на другия мост... Но, все пак май Alpin A3 вече не произвеждат. А Alpin A4 са с по-различен грайфер. Или пък да потърся друга марка? Или каквито там намеря зимни, и айде... ? Дайте съвет, какво ви е мнението?
И на кой мост да сложа новите? Аз мисля отзад, все пак е36 са известни със задницата....
И на кой мост да сложа новите? Аз мисля отзад, все пак е36 са известни със задницата....
Злото е безсилно, когато Доброто е Безстрашно!
- Vanqu1sh
- ентусиаст
-
- Кара: e92 M3 LCI / g30 530d xdrive
- Мечтае да кара: всички модели на BMW M GmbH
Re: Зимни гуми-какви?
Гуми с дот от 2007 можеш спокойно да ги хвърлиш в кофата.
- barty
- старши ентусиаст
-
- Кара: т му се стари БМВ-та
- Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
- Детайли за колата: отново с чарджър
Трябват ти 4 нови гуми, това е положението.
Е36 е на 15-ки, 4 нови Дебика ще ти решат проблема за два сезона.
Е36 е на 15-ки, 4 нови Дебика ще ти решат проблема за два сезона.

- dynalias
- младши ентусиаст
-
- Кара: с DPF
- Мечтае да кара: на ток
- Детайли за колата: стоковица
Както колегата те посъветва взимай някакви бюджетни НОВИ зимни гуми и ги слагай отпред все пак нали знаеш, по добре е да можеш да завиваш и спираш от колкото да тръгваш... От старите по-ставащите ги сложи отзад и ако не могат да копат събирай за две гуми и за отзад. Все пак ако живееш във Варна примерно където пада 1 път в годината сняг може да минеш само с 2 нови за отпред. Моето предложение за бюджетни гуми е Dayton модела който е с шарката на Continental ts-850. По-твърд е каучука от на континентала и предполагам по-бързо ще станат пластмасови, но пък не са лоши.
Аз лично съм като теб с 2 нови континентала тс-850 отпред и 2 с дот 2009 корморан отзад и мисля да карам и тази година и задните да ги хвърлям. Но ако падне някаква люта зима както се е случвало преди 3-4 години ще взема още тази година още 2 континентала.
ПС: 2 нови дейтъна са на цена от 140 за двете. Така, че хич не си заслужава да купуваш втора употреба каквато и да е гума. Това е мой съвет. Новата гума си е нова пък каквато ще марка да е...
Аз лично съм като теб с 2 нови континентала тс-850 отпред и 2 с дот 2009 корморан отзад и мисля да карам и тази година и задните да ги хвърлям. Но ако падне някаква люта зима както се е случвало преди 3-4 години ще взема още тази година още 2 континентала.
ПС: 2 нови дейтъна са на цена от 140 за двете. Така, че хич не си заслужава да купуваш втора употреба каквато и да е гума. Това е мой съвет. Новата гума си е нова пък каквато ще марка да е...
history:
E36 328i coupe 1995г. 193hp 25.11.2013-19.04.2019г.sell
E90 320d sedan 2009г. 177hp 10.06.2019г.-now
- rhase
- младши ентусиаст
-
Как ги карате тия гуми с по 3-4мм грайфер не знам. То за летни е малък (и стар), какво остава за зимни. И аз бих те съветвал - по-добре вземи 4 нови, по-бюджетни от колкото да караш с тези. 2 гуми този месец, 2 другия и си караш 2-3 сезона спокойно. Да не говорим, че вече се предлагат и на изплащане гуми, ако не можеш да си позволиш да ги вземеш веднага
От личен опит - 3 зими карах с Tigar и BFGoodrich. Не съм имал проблеми, предимно градско (София,Русе) с ниска кола пак си драпат. 4-5 пъти съм ходил и до Витоша пак без проблем. Тази година май ще им е последна, че гледам вземат да се втвърдяват вече
От личен опит - 3 зими карах с Tigar и BFGoodrich. Не съм имал проблеми, предимно градско (София,Русе) с ниска кола пак си драпат. 4-5 пъти съм ходил и до Витоша пак без проблем. Тази година май ще им е последна, че гледам вземат да се втвърдяват вече

- edimen
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 3 литра.. компот
Каквито и нови гуми да вземеш, все ще са по-добре от твоите овехтели стари гумаци. 4 гуми по 70-80лв бройката на 3-4 години не ми се струва, някаква сума която да трябва да спестиш от сигурността си зимата. Иначе не взимай най-гадните на пазара. Примерно Дебица е читава зимна гума, Барум ще ти свърши работа Firestonе също са добри за парите си. В крайна сметка комплект на 1-2г читава марка и доста грайфер все ще можеш да намериш за 150-180лв комплекта. Също така гледай ако ще са втора ръка гумите да не са карани лятото!
- dynalias
- младши ентусиаст
-
Гледам колегата изброй марки, та споменах за мойте корморанки. Модела е snowpro и също не са лоши бюджетни гуми. На 5 зими са сега ще ги карам 6-та и вече си отиват и още са си мекички и са с 5-6 мм грайфер (е не са като континентала но пък за нашия град където е тежка зимата съм нямал проблеми със закъсвания. Поне до сега де.). Цената миналата година им я гледах беше 65 лева парчето.
ПС: И аз като повечето колеги зимните си гуми ги слагам когато падне първия сняг и ги махам началото на март. Та 3 месеца ги карам всяка година да не се чудите как ги карам тия гуми 6 години.

ПС: И аз като повечето колеги зимните си гуми ги слагам когато падне първия сняг и ги махам началото на март. Та 3 месеца ги карам всяка година да не се чудите как ги карам тия гуми 6 години.

history:
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Кви зимни гуми, аз на море не съм ходил още тая година
Аз зимата си карам с Ултрагрип вече на 5 или 6 години ще стане тоя комплект, но не намирам голяма разлика в поведението. Карал съм и с най-гадните може би- Корморан. Пак ми се виждаха доволно добри.

Аз зимата си карам с Ултрагрип вече на 5 или 6 години ще стане тоя комплект, но не намирам голяма разлика в поведението. Карал съм и с най-гадните може би- Корморан. Пак ми се виждаха доволно добри.
- abracadabra
- младши ентусиаст
-
Колеги, благодаря за съветите. Все пак мисля за две нови зимни и ги слагам отпред(явно е по-правилно). Пък за други две,-по натам.
Злото е безсилно, когато Доброто е Безстрашно!
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
На сайта на Мишлен пише новите отзад тъй, че не е много сигурно кое е правилно и кое не
Каквито и гуми да вземеш важно е да имаш реалистични очаквания от тях. Ако си вземеш Корморан, Сава, Матадор и т.н. не очаквай да са като Гудиър и Мишлен. Ако си купиш Гудиър или Мишлен не очаквай да обезсилиш физичните закони. Това кой от къде с какви гуми и каква кола минал и до къде се качил са пълни глупости.

Каквито и гуми да вземеш важно е да имаш реалистични очаквания от тях. Ако си вземеш Корморан, Сава, Матадор и т.н. не очаквай да са като Гудиър и Мишлен. Ако си купиш Гудиър или Мишлен не очаквай да обезсилиш физичните закони. Това кой от къде с какви гуми и каква кола минал и до къде се качил са пълни глупости.
- Vanqu1sh
- ентусиаст
-
За какво ти е спиране и завиване ако не можеш да тръгнеш 

- ceco_kd
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е36 318i
- Мечтае да кара: На челна стойка.
- Детайли за колата: И умишлено надрана пак е красива.
За тръгване винаги се тръгва. Може малко с превъртане и повечко полусъединител да е ама се получава. Но като вземе в завой да усетиш как отпред си тръгва колата е кофти тръпка, особено както се получи при мен миналата зима карайки с новите отзад, а старите отпред. Веднага като се прибрах и им смених местата и повече не съм изтръпвал без време(че взимах завоя от вътрешната страна, а до мен имаше друга кола отвън). Тази година мисля да взема две чисто нови ултрагрипки за отпред, а тези по-старите двугодишни за отзад остават. Но и според мен най-вярно е това дето колегата по-горе го е писал: кой с какви от къде, каква кола и с колко карал ... всичко е съвкупност от фактори. Най-добре е с нови гуми и с умната, а не кухата 

Карам бавно! Стигам Бързо!
- dynalias
- младши ентусиаст
-
Vanqu1sh написа:За какво ти е спиране и завиване ако не можеш да тръгнеш
За мен това е по правилният подход, както казах по добре да тръгваш с въртене на гуми и по-трудно от колкото като навиеш волана да продължиш направо, а там не се знае кой корав елемент от менделеевата таблица ще срещтнеш...
Бум-бум мисля, че на сайта на Мишлен може да пише, че новите се слагат отзад, но те не предполагат, че старите ни който остават отпред стават само за мъгла...

history:
- Vanqu1sh
- ентусиаст
-
dynalias написа:Vanqu1sh написа:За какво ти е спиране и завиване ако не можеш да тръгнеш
За мен това е по правилният подход, както казах по добре да тръгваш с въртене на гуми и по-трудно от колкото като навиеш волана да продължиш направо, а там не се знае кой корав елемент от менделеевата таблица ще срещтнеш...
Бум-бум мисля, че на сайта на Мишлен може да пише, че новите се слагат отзад, но те не предполагат, че старите ни който остават отпред стават само за мъгла...
С гума от преди 10 години само ще си въртиш на място и ще псуваш.

- dynalias
- младши ентусиаст
-
И това е по-малкото зло. По ли е добре да накривиш ламарини и да натрошиш стъкла за няколко стотин лева или най лошото да блъснеш някого... Това се е спорило в много други теми и се е превърнало във вечния спор. Има хора който смятат и двата начина за правилни остава автора да избере кой е по-правилният за него. Но според мен пак казвам колкото и да си внимателен със старите ски отпред, един път се случва да не прецениш правилно, което е достатъчно да обереш шубраците и чак тогава да ти дойде акъла. Дано на никого не се случва! А злото на старите отзад е, че най много да трябва да те бутнат някъде от някой не изринат паркинг за да излезнеш. И да не преувеличаваме, това не значи, че казвам да карате с летните отзад или с гуми от камарата до гумаджийниците с дот по стари от моето ЕГН. Просто казва гумите на няколко години отзад, а чистак бърсак новите отпред.
history:
38 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3