Зацепване на верига 318i М43, помощ
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
10 мнения
• Страница 1 от 1
- Double_D
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E36 318i ; E46 330d
Зацепване на верига 318i М43, помощ
Сменях гарнитура на главата, днес сложих главата, но ме интересува може ли някой да ми обясни как се зацепва веригата, кои белези се гледат, в коя посока се върти?. Не съм свалял разпределителен вал....
- ~Мишо~
- старши ентусиаст
-
- Кара: видимо доволен
- Мечтае да кара: само за удоволствие...
- Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко
Re: Зацепване на верига 318i М43, помощ
Фиксира се маховика със щифта (11 2 300). Фиксира се р. вал с планката (11 3 190). Стрелката на зъбното колело трябва да сочи нагоре, но по оста на цилиндъра, а не на колата. Аз лично леко натягам на обтегача с ключ и тогава стягам окончателно зъбното колело.

- Вот такая жизнь, эх, несправедливая!... Я вам обещаю, проживу её красиво я!
Чукане в рейката - отстраняване
Семерина на коляновия вал (предна) - подмяна
Отстраняване теч на масло от филтърната кутия + смяна лагери на генератор
Стартер М43 малко снимки как излиза на светло...
Резервоар и бензиномери - общо устройство
- Double_D
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E36 318i ; E46 330d
ОК, би ли ми обяснил по-подробно, нещо не мога да зацепя как става...... извинявай грешката е в мен, но ме интересува къде са белезите, на в коя посока се върти, за зъбното колело на вала стрелката е ясна, а самото зъбно колело трябва ли да е затегнато с вала
- ~Мишо~
- старши ентусиаст
-
- Кара: видимо доволен
- Мечтае да кара: само за удоволствие...
- Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко
Белези няма, ползват се инструментите които ти дадох. Коляновия вал се върти по часовниковата стрелка, зацепва се с щифта в ГМТ на първи цилиндър. Зъбното колело на р. вал е развито и извадено, след блокиране на маховика и р. вал се ориентира със стрелката по посока на оста на цилиндъра и се нанизва на вала. Натяга се леко на обтегача на веригата и се стяга окончателно. За да сложиш колелото на вала ще се наложи първо да свиеш обтегача на веригата, в горния край е на шестостен и там се върти около болта. Положението на фиксиране на р. вал е гърбиците на първи цилиндър да сочат леко нагоре в двете страни. Друго не се сещам, ако още те затруднява пиши до къде си с монтажа, какво е сложено по главата, за да мога да помагам конкретно.
- Вот такая жизнь, эх, несправедливая!... Я вам обещаю, проживу её красиво я!
Колеги да попитам при смяна на комплект верига може ли само да се законтри маховика и р.вал и да се смени без да се налага зацепване? 

- sekoy
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW e36 M50B20 | Peugeot 308 HDI
- Мечтае да кара: E36 or E46 Turbo 500+
- Детайли за колата: Има Шпер | Френска и чуплива
Колега, щом се налага да я откачиш, ще се наложи да я зацепиш. 
Колегите обясняват как се блокират валовете. (колянов и разпределителен) За да се зацепи правилно и да не стават засечки.

Колегите обясняват как се блокират валовете. (колянов и разпределителен) За да се зацепи правилно и да не стават засечки.

- metodi80
- старши ентусиаст
-
За да свалиш веригата , ще се наложи да освободиш зъбното колело на разпределителния вал , а това налага после да го фиксираш и него правилно ..... описано е как става , има белег на него , стрелка , която трябва да се фиксира в определено положение и не е само това ..... в тази тема е обяснено , има го и в аутодата , зацепването на М43 изобщо не е трудно ....
Колеги правилно ли съм разбрал: 1-въртя коляновия вал, фиксирам при 1 цилиндър,2 фиксирам раз.вал,свалям в моя случай обтегач и всичко нужно за смяна на цял комплект, след това и зъбното колело,3 поставям новия комплект и зъбното колело като го фиксирам стрелката да сочи нагоре по оста на цилиндъра и събирам. Греша ли някъде и пропускам ли нещо. Мерси и се извинявам за въпросите, но искам да ми е ясно преди да се захвана. 

- metodi80
- старши ентусиаст
-
Manuel написа:Колеги правилно ли съм разбрал: 1-въртя коляновия вал, фиксирам при 1 цилиндър,2 фиксирам раз.вал,свалям в моя случай обтегач и всичко нужно за смяна на цял комплект, след това и зъбното колело,3 поставям новия комплект и зъбното колело като го фиксирам стрелката да сочи нагоре по оста на цилиндъра и събирам. Греша ли някъде и пропускам ли нещо. Мерси и се извинявам за въпросите, но искам да ми е ясно преди да се захвана.
Правилно си разбрал (стрелката на зъбното колело сочи нагоре , но не перпендикулярно на равнината на земята , а перпендикулярно на самия мотор , който както знаеш е под ъгъл в коша ..... тоест мислената линия на стрелката сключва тъп ъгъл спрямо равнината на земята )
Колеги извън темата да попитам, имаше един майстор сменяше ангренажните ремъци на принципа само слагаше белязки как е бил стария и сваляше го и по белязките слагаше новия. По този начин дали има проблеми? 

10 мнения
• Страница 1 от 1