Ръчно електродъгово заваряване for dummies.

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Re: Ръчно електродъгово заваряване for dummies.

Мнение от Е.Димитров » 14 Авг 2015, 12:05

Или направи следното.
Мисля че този модел електрожен е с медни намотки и тежи доста, почти съм сигурен че няма кой да го купи поради по-долните неща, които ще изложа, за това виж как се изкупува метала в електрожена.
Защо ти давам този "съвет":
Тези електрожени харчат много ток, ама много, правени са по времето, когато тока не беше така скъп и не беше кой-знае от какво значение. В момента на пазара има не толкова скъпи индукционни мисля бяха електрожени, лесно се заварява, добри са и не харчат толкова ток, а консумативи има за тях навсякъде.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: овца във вълча кожа...

Мнение от hell's angel » 14 Авг 2015, 12:27

Чак толкова много ток не харчат, обаче адски им влияе пада на напрежението в мрежата, ако се използва някъде по селата, понякога е кауза пердута :mhihi: Не, че и на инверторите не влияе, но е доста по-поносимо. Друг проблем, е че е променливо токов и му е ниско напрежение на празен ход, което пък му пречи на работата с базични електроди. Баш основния проблем е, че е неворятен туч ... за тренировки и святкане из двора с по-дълги кабели става :mrgreen:
Последна промяна hell's angel на 14 Авг 2015, 12:46, променена общо 2 пъти
Ubi dubium, ibi libertas

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 14 Авг 2015, 12:33

Да, намотката е медна, наистина. Но тия електрожени все пак имат някакво търсене, в Продавалника държят цена към 200 лева. Вчера го бях изкарал пред гаража и няколко хора спираха да ме питат дали го продавам. Един комшия (професионален заварчик, това работи), също го хвалеше. Той самият има съвременен (инверторен, с прав и променлив ток), но каза добри думи за моя. Даже преди месец някъде ми го иска за някаква работа, щото неговият бил на ремонт...

Ако навляза в материата, не е проблем да си купя съвременна машина за заваряване, дори и без да продавам стария електрожен. Все ще извадя 200 - 300 - 400 лева, стига да има смисъл от такава "инвестиция"...

Знам, че много се влияе от захранващото напрежение, но при нас няма проблеми с това, Козлодуй е наблизо... :lol: :lol:. Медта ... мисля, че я изкупуват по 7 - 8 лева за килограм, но колко има в електрожена - нямам представа. Действително е доста е тежък, някъде към 25 кила го оценявам "на око" (всъщност - "на ръка")...
Excellent! Steven is my name!

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Мнение от немо » 14 Авг 2015, 14:51

Borymeckata написа: Един комшия (професионален заварчик, това работи), също го хвалеше.

За какво са ти курсове ? :lol:
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 14 Авг 2015, 15:11

И зимата може да си "лекуваш" синузита, като удариш 2 пръчки заварка без маска и си готов (затворени очи разбира се и малко по-далеч) :mhihi:

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 14 Авг 2015, 16:17

немо написа:
Borymeckata написа: Един комшия (професионален заварчик, това работи), също го хвалеше.

За какво са ти курсове ? :lol:

Мдааа, това е добра идея... Отивам довечера при него с една бутилка домашна ракия и ще организираме "курса"... :bchug:

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Мнение от немо » 14 Авг 2015, 20:12

Borymeckata написа:Значи аз имам висше техническо образование, магистър. Учил съм за заварени съединения, мога да оценя една заварка, приемал съм изпълнението на стотици заваръчни шевове. Но никога не бях заварявал... Молбата ми е - ако някой може да предложи някакъв учебник, но с максимална практическа насоченост? Например - за някой механотехникум или нещо подобно? Теорията има откъде да прочета, интересуват ме някакви практически съвети и указания.ще бъда признателен за всякакви практически съвети по отношение на ръчното електродъгово заваряване.

Усещам лека ирония по отношение на съвета,който дадох,но прочети си 1-вия пост.
Имаш възможност за практика,имаш възможност(поне така разбирам) да ползваш "жокер" от професионален заварчик.
В никакъв случай не отричам ползата от това да си теоритически "подкован",но с четене и гледане на клипчета в нета няма да се научиш да заваряваш....
Надявам се да съм разбран правилно...
Поздрави! :bchug:
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 14 Авг 2015, 22:32

Електрожена който си докопал е отличен електрожен .Вече почти никой не прави такива трансформатори , китайските трансформаторни електрожени са пълни боклуци с алуминиева намотка .С един външен изправителен модул тоя електрожен може да стане отличен инструмент за домашния майстор .Единствения недостатък на тоя е че е малко тежичък .Като за начало купи си вежен електроди 2.5 и 3.25 , чукче за изчукване на шлака и маска .Не се хвърляй на самозатъмняващи стъкла а най обикновена маска със защитно стъкло поне 8 и прозрачно отпред .Клиповете с уроци по заваряване са полезни но практическия опит който ще придобиеш сам е най ценен .Започва се на дебели железа като отиграваш 2-3 вида шевове , после запълване и напластяване и така накрая докато свикнеш и с таванните заварки .
Най трудния момент за начинаещия е запалването и подържането на дъгата , затова трябва да придобиеш основни умения първо с това .Запалване с почукване или драскане , подържане на дъгата с непрекъснат шев на цялата заварка .Прекъсването на шева води до деформации и нееднородност , образуване на брада на електрода и по трудно повторно запалване на дъгата .Уменията за работата с метали е голям плюс в случая .Трябва да се има предвид деформацията и измятането на детайлите при заварката , подготовката на самото място за заваряване , безопасноста на работното място , защитни средства като кожени ръкавици и престилка , обувки и т.н. Иначе след всяко заваряване ще имаш чорапи с дупки и кръвясал поглед :mhihi:
Курсовете няма много да ти помогнат защото там практическата работа е сведена до минимум .С няколоко часа в които всеки от курса се извърта да направи 2-3 заварки не можеш да станеш заварчик просто защото електродъговото заваряване вече е доста обширна област от техниката и класическото АС заваряване с подобен апарат е само част от многото видове елктродъгово заваряване .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от hell's angel » 14 Авг 2015, 22:50

Като цяло, с някои изключения, нищо не каза :mrgreen: :mhihi: Изправитела тежи почти още толкова :dunno: ПВ -то му е супер утрепано. След 5 последователни базични 5-ци, директно гори, щото няма термична защита :mhihi: И най-пребития инверторен, китаец пали секви електроди без да лепнат с минимално усилие ... в сравнение с тоя франкенщайн.
Ти колко курса изкара дето практиката е сведена до минимум :roll: По-скоро от 300 часа 10 са теория ...
Ubi dubium, ibi libertas

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 332mxi

Мнение от ogata » 14 Авг 2015, 23:09

Един съвет от мен.
Винаги една кофа с вода наблизо и гледай да спреш със заварянето поне 1 час преди да напуснеш мястото. Може нещо да тлее някъде ...
ИзображениеИзображение
http://www.injectorite.com http://www.klimacicite.com

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 14 Авг 2015, 23:11

Кви петици те гонят за домашно ползване ? Няма да прави на козлодуй комина .За вкъщи и 2.5 му предостатъчен .Кой е тоя китаец дето пали от раз :mhihi: като изгориш 3 броя 2.5 и му включва защитата и половин час чакаш да изстине от пикливото китайско вентилаторче дето го охлажда вътре .Говорим все пак за трансформаторен електрожен ако не си обърнал внимание .А пък инверторния китаец като почне да подържа тока на дъгата така както го държи тоя траф ела ще те почерпя една бира .
Курсове съм изкарал доста , газопламъчно електродъгово всякакаво обаче не виждам каква връзка има .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от hell's angel » 14 Авг 2015, 23:50

Аз говорех за нормално производствено кракра с изправител. Спряганото в тая тема и една няма да изкара. За асмата изпрвителя дето му го препоръчваш също не му трябва, въпреки, че е чудесен инструмент :mhihi: С т'ва стъкло 8-ца и 3.25 веженка от препоръката не знам дали зацепваш, ама ще те споменава цял живот. Глупости до утре можем да си приказваме и аз не виждам к'ва е връзката. Човека иска да заварява, като се понаучи, сам ще ги изхвърли - и кракрато и веженките :mhihi:
Ubi dubium, ibi libertas

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 15 Авг 2015, 7:49

Това вече не може да го знаеш .Аз моя си го пазя :winky: въпреки че имам още два инверторни и тъй нареченото СО .Кра кра е надежден дуракоустойчив електрожен , не става въпрос дали това е върха на сладоледа а че между китайски трансформаторен електрожен и този няма място изобщо за сравнение още повече че на колегата му е бонус . А в последствие като придобие опит човек може сам да си прецени какво му трябва .Сега вече има такива машини с комбинирани функции че е безсмислено да държи човек няколко различни електрожена но цената им е такава че за домашен майстор са леко скъпички най меко казано . 300 часа курсове ....незнам кой би изтраял такова нещо само за едно АС заваряване което ще се ползва в гаража непрофесионално за любителски цели .

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 15 Авг 2015, 15:21

немо написа:Усещам лека ирония по отношение на съвета,който дадох,но прочети си 1-вия пост.
...
Надявам се да съм разбран правилно...
Поздрави! :bchug:

Съжалявам, ако е прозвучало иронично, Колега. Не се извинявам, защото изобщо не съм вложил такъв смисъл в поста си. Идеята наистина е добра и действително планирам да говоря с човека и да го помоля да ми покаже нещата на практика. Както няколко пъти писах - липсват ми практическите умения, а документ за квалификация - не би ми бил излишен, не и не ми е безусловно необходим, тъй като не мисля да работя като заварчик. Поздрави и на теб!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: любимата ни марка да е първа ;)
Мечтае да кара: римска колесница с М-пакет ;)

Мнение от spower » 17 Авг 2015, 13:48

Заваряването е много полезно умение, в далечната 1997г карах курсове по заваряване в училище. Учехме заваряване на планки, подготовка за заварка / скосяване на ъглите/ и запълване. хоризонтално и вертикално заваряване. Баща ми имаше руски електрожен и с него сумати заварки съм направил. Все излиза по нещо да прикапя. Дори миналия месец с него правих точкови заварки на канати на ремарке и заварка на калник 2мм дебелина на ламарината с 2мм електроди и добре се получи. От курса има смисъл винаги има какво ново да се научи. Заварявал съм и с кракра дори бих казал, че дъгата е много по-сигурна от руския китюк, който ползвам. Постепенно с практиката се учи. При тънки детайли намалявай ампеража, при по дебели го увеличавай. Ако лепне електрода пак го вдигни. Ако пръщи силно дъгата и пръска много може да се намали ампеража. Заваряването е едно чудесно умение, което с практиката се усъвършенства.
Плей листа с видеа за ремонт на BMW Х3 F25: :lalala: https://www.youtube.com/playlist?list=P ... A1PWE6WpJt

Предишна

Назад към Извън Темата