Нормален разход за е46 330d 204 к.с. ръчка
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
- philipz
- младши ентусиаст
-
- Кара: 330 d ,204 h.p.
- Детайли за колата: e46 330d touring ,manual 6 speed,204 h.p.
Re: Нормален разход за е46 330d 204 к.с. ръчка
Благодаря ви колеги за мненията !
Малко се поуспокоих сега , щом и вие казвате ,че е в норма. Никога преди не съм карал такъв автомобил - работен обем и мощност , и затова нямам никакви наблюдения върху консумацията . Явно съм си в норми .Все пак не я карам с главната цел да постигна най-ниският възможен разход. Сега като я засека пак ще споделя мнение . На някой може и да му свърши работа някой ден
Лек ден колеги

Малко се поуспокоих сега , щом и вие казвате ,че е в норма. Никога преди не съм карал такъв автомобил - работен обем и мощност , и затова нямам никакви наблюдения върху консумацията . Явно съм си в норми .Все пак не я карам с главната цел да постигна най-ниският възможен разход. Сега като я засека пак ще споделя мнение . На някой може и да му свърши работа някой ден

Лек ден колеги

Можеш да направиш една проба. Набележи си едно трасе на хубав път извън градско. Направи 200 км, с около 90-100, като разбира се преди това си напълнил нафта до откат. Карай без да форсираш, не изпреварвай, освен ако тоя пред теб е с под 90. Изпреварвай плавно, при наличие на достатъчно голямо разстояние. След това допълваш. При такова шофиране колата ти трябва да гори около 6.5 с тези джанти.
Даже допускам, че ще се изненадаш, защото може да ти даде разход под 6. Само така можеш да разбереш колко прекрасен всъщност автомобил е БМВ. Коректната работа и разход се хващат на дълго. В града разходът е твърде относителен.
Даже допускам, че ще се изненадаш, защото може да ти даде разход под 6. Само така можеш да разбереш колко прекрасен всъщност автомобил е БМВ. Коректната работа и разход се хващат на дълго. В града разходът е твърде относителен.
nako-bako написа:Можеш да направиш една проба. Набележи си едно трасе на хубав път извън градско. Направи 200 км, с около 90-100, като разбира се преди това си напълнил нафта до откат. Карай без да форсираш, не изпреварвай, освен ако тоя пред теб е с под 90. Изпреварвай плавно, при наличие на достатъчно голямо разстояние. След това допълваш. При такова шофиране колата ти трябва да гори около 6.5 с тези джанти.
При такова каране трябва да му даде около 5/100 без климатик. Ако му даде 6.5 то нещата не са наред, определено.
Трябва да си богат, за да караш BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!
- philipz
- младши ентусиаст
-
Ами аз съм постигал със зимните гуми ( 225/45 R17 ) , София - Кърджали -> магистрала 130-140 км/ч + извънградско 90-120 км/ч съм докарвал 6,5 л/100км по колонка .Това през зимата , но извънградско ниските температури са дори по-добре за колата , повече кислород за горенето. Това е без климатик .
Последно София - Кърджали , магистрала - 150-180 км/ч + извънградско 100 -130 км/ч със климатик постоянно ,разход 7,8 /100 по колонка , 2ма човека в колата с малко багаж . Това с летните гуми R18.
Като цяло средно 7/100 извънградско с нормално каране , с около 10-25 км/ч над ограниченията .
Това са ми наблюденията.
Споделяйте мнения да видим да почвам ли да се притеснявам пак

Последно София - Кърджали , магистрала - 150-180 км/ч + извънградско 100 -130 км/ч със климатик постоянно ,разход 7,8 /100 по колонка , 2ма човека в колата с малко багаж . Това с летните гуми R18.
Като цяло средно 7/100 извънградско с нормално каране , с около 10-25 км/ч над ограниченията .
Това са ми наблюденията.
Споделяйте мнения да видим да почвам ли да се притеснявам пак

Аз затова ти казах изрично да си избереш трасе. Идеята е да няма много ограничения, за да може да пътуваш с приблизително постоянна скорост. За да я хванеш колата колко и е разхода трябва да караш с 90-100, като 100 вдигаш само за изпреварване и се придържаш по-близо до 90 в час. Това е. Всичко друго е импровизации. Разбирането за "нормална" скорост на всеки е различно.
Има и друго. Твойта кола е с 6 предавки. Би трябвало на шеста предавка при минималната скорост, която позволява да е най-икономична. Ти имаш опит с колата и вече си усетил кога на шеста колата се мъчи. Пробвай да караш на дълго със скорост близка до минималната, на равно, без товар и да видим какво ще покаже.
Има и друго. Твойта кола е с 6 предавки. Би трябвало на шеста предавка при минималната скорост, която позволява да е най-икономична. Ти имаш опит с колата и вече си усетил кога на шеста колата се мъчи. Пробвай да караш на дълго със скорост близка до минималната, на равно, без товар и да видим какво ще покаже.
- c7aH4eB
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: квоту има
- Мечтае да кара: По пътища и с евтина нафта
Както казаха и други колеги, ако смениш джантите с по-малки можеш да снижиш разхода дори и с малко, или друг вариант сложи си едно пауър боксче, разхода би трябвало да не се промени особено, но поне ще дигнеш въртящия момент и кончетата та ще ти се вижда всичко перфектно тогава 
Та едно малко отклонение, обикновено автомобилите с 6 скорости, допълнитената 6-та не я ли препоръчват примерно след развиване на 100-110 км понеже прекалено падат оборотите и започва да бърка турбината или нещо от сорта и не се получава тай исканата икономия, като може и да се бъркам, но в някоя тема преди време свързана с предавките бях чел тук. Като нали това питане не става въпрос за градско на 6-та ...

Та едно малко отклонение, обикновено автомобилите с 6 скорости, допълнитената 6-та не я ли препоръчват примерно след развиване на 100-110 км понеже прекалено падат оборотите и започва да бърка турбината или нещо от сорта и не се получава тай исканата икономия, като може и да се бъркам, но в някоя тема преди време свързана с предавките бях чел тук. Като нали това питане не става въпрос за градско на 6-та ...
- philipz
- младши ентусиаст
-
Добре , ще набележа едно трасе и ще се опитам да поддържам константно 90 км/ч .
Относно 6-тата предавка , при 90 км/ч на 6-та съм на под 1500 оборота , така че с тази скорост 5-та е идеална.
По моите наблюдения всеки дизел обича оборотите около 2000 , все пак максималният въртящ момент е там , затова тях ще гоня .
Благодаря за съветите ,колеги

Относно 6-тата предавка , при 90 км/ч на 6-та съм на под 1500 оборота , така че с тази скорост 5-та е идеална.
По моите наблюдения всеки дизел обича оборотите около 2000 , все пак максималният въртящ момент е там , затова тях ще гоня .
Благодаря за съветите ,колеги

philipz написа:Добре , ще набележа едно трасе и ще се опитам да поддържам константно 90 км/ч .
Благодаря за съветите ,колеги![]()
![]()
![]()
Не гони 2000 оборота.
Една кола си "казва" сама с какви обороти може да се кара. Горе долу ако караш с 90 на 5-та или на 6-та, това се равнява над 0.5 до 1 литър разлика в разхода.
Всяка кола трябва да се усеща кога и къде с какви обороти може да се кара. Понякога може да караш с 2000 оборота, а друг път може и с 1100 да си я караш и пак да нямаш проблем.
За това при поддържането на константна скорост около 90км/ч, то ти трябват около 15кВ енергия. С вдигането на оборотите имаш по-големи вътрешни загуби в двигателя. Най-вероятно имаш по-голямо КПД при по-високи обороти, но това е само ако двигателя работи в максимална мощност. А при намалена мощност КПД-то е доста по-ниско, защото вътрешните загуби от триене са доста високи при ниски мощности, отнесени към енергията, която произвежда двигателя.
Трябва да си богат, за да караш BMW!
- philipz
- младши ентусиаст
-
Благодаря за полезното инфо
Скоро ще пътувам извънградско само магистрала , ще дам отзиви за разхода . Ще гледам да поддържам ограничението без особени издевателства . Предполагам със константна скорост 140км/ч ще гори около 6 -6,5 /100 км .Предполагам като използвам круиз контрол ще е в плюс.
Ще видим тоз 6-так колко е лаком

Скоро ще пътувам извънградско само магистрала , ще дам отзиви за разхода . Ще гледам да поддържам ограничението без особени издевателства . Предполагам със константна скорост 140км/ч ще гори около 6 -6,5 /100 км .Предполагам като използвам круиз контрол ще е в плюс.
Ще видим тоз 6-так колко е лаком

При 140 км/ч мисля, въздушното съпротивление ще е твърде голямо и разход 6/100 ще е труден. При 100-110 км/ч и 6-та не би трябвало да е проблем, дори ще отиде надолу. Освен това круиз контрола е доста тъп и чувството което имаш ти не може да се сравнява с накъсаното подаване на газ от круиз контрола. Чакаме резултати.
Една забележка: Досега така и не разбрахме с какъв диф си, а на дълго шофиране с постоянна скорост това е от значение и резултатите може да се променят според дифа.
Една забележка: Досега така и не разбрахме с какъв диф си, а на дълго шофиране с постоянна скорост това е от значение и резултатите може да се променят според дифа.
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.
- philipz
- младши ентусиаст
-
За дифа единствено знам , че е заводския , не е сменян . Нямам идея какъв е , само знам ,че му смених маслото
Колата е напълно стокова. Нещата ,които съм и правил са описани по-горе в началото на темата

Колата е напълно стокова. Нещата ,които съм и правил са описани по-горе в началото на темата

- hitar_potar
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е46 330д
Хммм, интересни неща споделяте тук. Отскоро съм с 330д, 204 коня, 6 скорости ръчка. В Русе, избягвайки час пик (който няма нищо общо със софийския), с умерено шофиране, последните дни я засичам на мъничко под 9 на 100 (около 8,7 - 8,8 литра). Нафта само от Лукойл, но не скъпата. Чисто спокойно извънградско не съм имал досега - или е било с градско, или е било по-бързичко извънградско. И при двата случая разхода е бил около 7,5 на 100. И колата все още не е прегледана толкова обстойно като на автора на темата.
- host
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320i
- Детайли за колата: e36 coupe
Още две малки и не много съществени неща, но не пречи да се направят - евтини и прости са.
Смени си маслото в кутията и в дифа.
новичкото си е новичко, дори да не смъкне разхода кутията (лично усещане) почва по приятно да работи - може и да не реално, може и да си самовнушавам.
Смени си маслото в кутията и в дифа.

- philipz
- младши ентусиаст
-
Сменени са , но не мисля , че това влияе на разхода осезаемо .
Нещата , които съм описал в началото , че съм направил по колата далеч не са всичките интервенции
Смятам , че всички болести ,типични за е46 съм ги прегледал , надявам се да не се урочасам така като говоря

Масло скорости ТOTAL 75W80 - 1,9 литра
Масло диференциал CASTROL 75W140 LSD ( Limited slip ) , около 1,4 литра .На това масло пише , че е препоръчително да се ползва за Nissan GTR

Нещата , които съм описал в началото , че съм направил по колата далеч не са всичките интервенции

Смятам , че всички болести ,типични за е46 съм ги прегледал , надявам се да не се урочасам така като говоря

Масло диференциал CASTROL 75W140 LSD ( Limited slip ) , около 1,4 литра .На това масло пише , че е препоръчително да се ползва за Nissan GTR

- Oleg-16V
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Bmw E46,04`330d
philipz написа:Сменени са , но не мисля , че това влияе на разхода осезаемо .![]()
Нещата , които съм описал в началото , че съм направил по колата далеч не са всичките интервенции![]()
![]()
Смятам , че всички болести ,типични за е46 съм ги прегледал , надявам се да не се урочасам така като говоря![]()
![]()
Масло диференциал CASTROL 75W140 LSD ( Limited slip ) , около 1,4 литра .На това масло пише , че е препоръчително да се ползва за Nissan GTR![]()
![]()
![]()
Ако дюзите са ти пипани,а май са понеже в началото на темата писа е нормално разхода да ти е с около литър и два нагоре.Тези дюзи не трябва да се пипат от никой.Аз съм със сток дюзи и никога не съм давал да ги пипат само съм ги проверил.Моята кола по колонка над 8.2л на 100 не ми вдига без значение къде и как карам.Извън градско ми пада до 6.1,а с климатик на жегите и доста настъпване ми вдига до 7.9 на 100.Нямам дебитометър,нито егр нито термостата за него.Тези масла за скорости и диф и да ги сменяш нищо няма да промениш.Колкото за болестите на Е46 има и такива,които може и да не си ги направил защото видях доста неща,които си пропуснал в описаните корекции.
380к.с-770н.м@1.9bar hold boost,OZ UltraLeggera 17",Full M-pack II,Sachs performance,BOSCH air,oil and fuel filter,Nexen SU1@245/40/17-225/45/17,