Споделете опита си с летните гуми! :)

5-та серия ('04 - '10)

Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: ше E60 530dА

Re: Споделете опита си с летните гуми! :)

Мнение от netmurder » 05 Юли 2015, 21:20

tihomair написа:
Grey написа:
netmurder написа:
tihomair написа:Колеги решил съм да взема 2 гуми за предни, тъй като рънфлата ми потроши окачването (245/40/19) и не ми се ще пак да сменям носачи и тампони.
Та рънфлата ще го карам на задния мост.
Голямо чудене ми е какво да взема, но след много четене съм се спрял на три модела:
1. NOKIAN Z LINE
2. GOOD YEAR ASSYMETRIC 2
3. DUNLOP SPORT MAXX RT

Колата се кара 70% градско ,така че би било добре да е с по нисък скоростен индекс доколкото разбрах, но в този размер всичко е Y :dunno:
Знам, че и трите гуми са добри, но все пак ще се радвам да се изкажат някакви мнения по въпроса.

Колега най добре е да караш с 4 еднакви като марка и шарка гуми, ако не искаш отпред да са рънфлет, си вземи същите като модел и марка гуми като задните само да не са рънфлет...

x10 :yes: Абсолютно!!! ...тва,да караш с различни,като марка и модел, задни и предни гуми,да не казвам голяма дума,ама си е .......пълна дилетантщина!!! /не се обиждай ,Колега/ :mhihi: Колата има съвършенно ненормално поведение в екстремни и не толкова екстремни ситуации,квото и да ми говорите!!! Пестенето на пари,в този сличай, кореспондира директно с пестенето на здраве и живот!

Не съм съгласен на 100% с това мнение колега, защото колата е със задно, не е 4х4, има много случай, в които няма как да си с еднакви, защото няма такъв рамер от един модел гуми да кажем (когато задните са по-широки) .Колата има много добро поведение както с еднакви така и с различни гуми (на преден и заден мост по двойки) стига гумите да са добри и нови. До сега винаги съм карал с 4 еднакви колите си, докато не взех предишната си Е91 (първото си БМВ и кола със задно предаване) с различни гуми предни и задни, но и с различна ширина (това за лятните) взех зимни 16-ки 4 еднакви , чак голяма разлика не съм усетил, даже с лятните беше по-добре в "екстремни" ситуаций :mhihi: ,защото задните бяха 255. Та сега опита ми с 5-цата показва същото, просто гумите трябва да са добри и нови, може и да са различни на преден и заден мост.

Личното ми мнение колега, е че това което написа е пълна глупост и се надявам никой да не вземе пример от теб!!!
Без лоши чувства... Все пак колега колата си е твоя и можеш дори отпред да и сложиш 2 различни щом казваш че е със задно предаване!!!
Веднъж БМВ, Винаги БМВ!!!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Дизел
Мечтае да кара: Бензин
Детайли за колата: Touring

Мнение от tihomair » 05 Юли 2015, 22:45

netmurder написа:
tihomair написа:
Grey написа:
netmurder написа:
tihomair написа:Колеги решил съм да взема 2 гуми за предни, тъй като рънфлата ми потроши окачването (245/40/19) и не ми се ще пак да сменям носачи и тампони.
Та рънфлата ще го карам на задния мост.
Голямо чудене ми е какво да взема, но след много четене съм се спрял на три модела:
1. NOKIAN Z LINE
2. GOOD YEAR ASSYMETRIC 2
3. DUNLOP SPORT MAXX RT

Колата се кара 70% градско ,така че би било добре да е с по нисък скоростен индекс доколкото разбрах, но в този размер всичко е Y :dunno:
Знам, че и трите гуми са добри, но все пак ще се радвам да се изкажат някакви мнения по въпроса.

Колега най добре е да караш с 4 еднакви като марка и шарка гуми, ако не искаш отпред да са рънфлет, си вземи същите като модел и марка гуми като задните само да не са рънфлет...

x10 :yes: Абсолютно!!! ...тва,да караш с различни,като марка и модел, задни и предни гуми,да не казвам голяма дума,ама си е .......пълна дилетантщина!!! /не се обиждай ,Колега/ :mhihi: Колата има съвършенно ненормално поведение в екстремни и не толкова екстремни ситуации,квото и да ми говорите!!! Пестенето на пари,в този сличай, кореспондира директно с пестенето на здраве и живот!

Не съм съгласен на 100% с това мнение колега, защото колата е със задно, не е 4х4, има много случай, в които няма как да си с еднакви, защото няма такъв рамер от един модел гуми да кажем (когато задните са по-широки) .Колата има много добро поведение както с еднакви така и с различни гуми (на преден и заден мост по двойки) стига гумите да са добри и нови. До сега винаги съм карал с 4 еднакви колите си, докато не взех предишната си Е91 (първото си БМВ и кола със задно предаване) с различни гуми предни и задни, но и с различна ширина (това за лятните) взех зимни 16-ки 4 еднакви , чак голяма разлика не съм усетил, даже с лятните беше по-добре в "екстремни" ситуаций :mhihi: ,защото задните бяха 255. Та сега опита ми с 5-цата показва същото, просто гумите трябва да са добри и нови, може и да са различни на преден и заден мост.

Личното ми мнение колега, е че това което написа е пълна глупост и се надявам никой да не вземе пример от теб!!!
Без лоши чувства... Все пак колега колата си е твоя и можеш дори отпред да и сложиш 2 различни щом казваш че е със задно предаване!!!

Разбира се, че всеки има право на мнение и разбира се, че е без лоши чувства. По принцип съм с двете ръце ЗА 4 еднакви гуми, не си правете грешни заключения, просто случая е такъв и така съм преценил. В крайна сметка всеки си има глава на раменете и сам решава какво да прави.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E61 530xd LCI

Мнение от Grey » 09 Авг 2015, 11:27

Здравейте Колеги! Както бях писал по-напред в темата,карам втори сезон с Continental Sportcontact 5.Отново ще потвърдя,че гумата,като поведение е супер,особено на мокро,но.........оказва,се,че няма да мога да избутам сезона със тях?! Съвсем близо съм до маркера,след изминати малко под 40 000км.Явно сместа си е мекичка,а и предполагам стила на каране си има значение :mhihi: Мисля да ги сменя с Michelin Pilot Super Sport.Добри оценки и ревюта получават ,като гледам.Имам известно колебание,дали ще са толкова добри на мокро, като континентала,ама,то ше си покаже. :driving:

ентусиаст
Аватар
Кара: F90 M5C

Мнение от Cinder » 09 Авг 2015, 11:45

Ако раздаваш повечко газ, 40,000км е нормално. Аз изтърках едни Michelin PSS на Е60 М5-цата за по-малко от 30,000, но предимно градско и не съм я жалил :mhihi: F10-та е на 42,000км и още е с оригиналния PSS, като задните ще изкарат и този сезон, но е карана предимно градско. Ако караш по-умерено 50-60,000км от PSS са напълно реални. По спомен Мишелин дават 100,000км гаранция за 4 гуми PSS с еднакъв размер - т.е. въртиш предни/задни и колата е с предаване само на единия мост.

Сцеплението вероятно ще е по-добро от Continental-a.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW F10 530d 12'
Мечтае да кара: G30 530d

Мнение от Taruno » 09 Авг 2015, 22:31

Grey написа:Здравейте Колеги! Както бях писал по-напред в темата,карам втори сезон с Continental Sportcontact 5.Отново ще потвърдя,че гумата,като поведение е супер,особено на мокро,но.........оказва,се,че няма да мога да избутам сезона със тях?! Съвсем близо съм до маркера,след изминати малко под 40 000км.Явно сместа си е мекичка,а и предполагам стила на каране си има значение :mhihi: Мисля да ги сменя с Michelin Pilot Super Sport.Добри оценки и ревюта получават ,като гледам.Имам известно колебание,дали ще са толкова добри на мокро, като континентала,ама,то ше си покаже. :driving:

Michelina е още по-мек и с по-кратък живот не се насочвай към него ако целиш повече км при мен на fulda sport control изкарвам доста (в момента е на 55к и е на половина от ограничителя) спрямо michelin-a, който преди избутвах към 50-60к

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от lazomilev » 10 Авг 2015, 9:51

Моите наблюдения са, че има значение и скоростта, не само стартовете и спиранията.
Ако редовно поддържате над 160, гумите се изтриват по-бързо, което е и идеята де :lol:
Както колегите вече са написали, много е важно гумите да се ротират:
http://www.tirerack.com/images/tires/ti ... on_abc.jpg

Потребител
Аватар

Мнение от VALENTIN NENKOV » 10 Авг 2015, 14:30

Cinder написа:Ако раздаваш повечко газ, 40,000км е нормално. Аз изтърках едни Michelin PSS на Е60 М5-цата за по-малко от 30,000, но предимно градско и не съм я жалил :mhihi: F10-та е на 42,000км и още е с оригиналния PSS, като задните ще изкарат и този сезон, но е карана предимно градско. Ако караш по-умерено 50-60,000км от PSS са напълно реални. По спомен Мишелин дават 100,000км гаранция за 4 гуми PSS с еднакъв размер - т.е. въртиш предни/задни и колата е с предаване само на единия мост.

Сцеплението вероятно ще е по-добро от Continental-a.

ама мн по добро при всякакви условия.констр. е съвсем различна на Michelin PSS
Michelin PS 3 е добър вариант с добра цена за коли до 200-250кс

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E61 530xd LCI

Мнение от Grey » 12 Авг 2015, 19:35

Благодарско за мненията ,Колеги! .............и да,има го момента,.........., с над 160км/ч :mhihi:

ентусиаст
Аватар
Кара: 535D e60
Мечтае да кара: M5 F10

Мнение от CrazyElement » 13 Авг 2015, 1:31

Я кажете , които имат най-голямо сцепление , че ми омръзна да ме минават голфове на светофарни гонки, жегата настрана , обаче сложих 18ки 245/45/18 дунлоп верно са стари 4 годишна гума, ама просто не мислих , че ще има толкова проблем колата с потеглянето с тези гуми , в момента без значение на какъв асфалт дам ли и кик доун до 100 ми връща газта и мига тракшъна , намаля ли го превъртам яко, а като го спра ... само 1 път пробвах и се отказах разбира се, сега наистина знам , че гумите са стари, и че това е проблема , но затова питам , кои имат най-добър тракшън на сух и топъл асфалт , че с тези 700 нМ имам чувството , че и с чисто нови гуми пак ще е зле положението :(

ентусиаст
Аватар

Мнение от kolp » 02 Сеп 2015, 14:22

кажи сега честно, защо толкова те тревожи че някакъв претрепан голф тръгнал по-бързо? ;)

колкото по-мощна колата, толкова по върти гуми, нямаш ли xdrive никакви нови гуми не могат да те спасят.

ентусиаст
Аватар
Кара: F90 M5C

Мнение от Cinder » 02 Сеп 2015, 16:45

CrazyElement написа:Я кажете , които имат най-голямо сцепление , че ми омръзна да ме минават голфове на светофарни гонки, жегата настрана , обаче сложих 18ки 245/45/18 дунлоп верно са стари 4 годишна гума, ама просто не мислих , че ще има толкова проблем колата с потеглянето с тези гуми , в момента без значение на какъв асфалт дам ли и кик доун до 100 ми връща газта и мига тракшъна , намаля ли го превъртам яко, а като го спра ... само 1 път пробвах и се отказах разбира се, сега наистина знам , че гумите са стари, и че това е проблема , но затова питам , кои имат най-добър тракшън на сух и топъл асфалт , че с тези 700 нМ имам чувството , че и с чисто нови гуми пак ще е зле положението :(

Michelin PSS ;) На прясно ремонтираните отсечки в София, които са с нов хубав асфалт, почти не върти гуми моята, дори като и дам всичката газ. Но, по останалите улици/булеварди е трагедия - примерно бул. България, бул. Каблешков, Околовръстен път и т.н. там нямам никакво сцепление ако дам дори 1/3 от газта.

Другия ти вариант са някакви полу-сликове, ако толкова държиш да печелиш светофарните гонки :mhihi:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: 535D e60
Мечтае да кара: M5 F10

Мнение от CrazyElement » 03 Сеп 2015, 1:50

Cinder написа:
CrazyElement написа:Я кажете , които имат най-голямо сцепление , че ми омръзна да ме минават голфове на светофарни гонки, жегата настрана , обаче сложих 18ки 245/45/18 дунлоп верно са стари 4 годишна гума, ама просто не мислих , че ще има толкова проблем колата с потеглянето с тези гуми , в момента без значение на какъв асфалт дам ли и кик доун до 100 ми връща газта и мига тракшъна , намаля ли го превъртам яко, а като го спра ... само 1 път пробвах и се отказах разбира се, сега наистина знам , че гумите са стари, и че това е проблема , но затова питам , кои имат най-добър тракшън на сух и топъл асфалт , че с тези 700 нМ имам чувството , че и с чисто нови гуми пак ще е зле положението :(

Michelin PSS ;) На прясно ремонтираните отсечки в София, които са с нов хубав асфалт, почти не върти гуми моята, дори като и дам всичката газ. Но, по останалите улици/булеварди е трагедия - примерно бул. България, бул. Каблешков, Околовръстен път и т.н. там нямам никакво сцепление ако дам дори 1/3 от газта.

Другия ти вариант са някакви полу-сликове, ако толкова държиш да печелиш светофарните гонки :mhihi:

Ще заложа на Мишелинките , ама вече ддругия сезон, сега почва мисленето за хубави зимни :) , че там пък положението е пълна трагедия усещам как 3 месеца ще съм с градския транспорт, има дори една снимка сега из нета се върти зимен ключодържател за БМВ и гледаш кука за теглене :driving: :driving: :driving:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Дизел
Мечтае да кара: Бензин
Детайли за колата: Touring

Мнение от tihomair » 04 Сеп 2015, 11:59

CrazyElement написа:
Cinder написа:

Ще заложа на Мишелинките , ама вече ддругия сезон, сега почва мисленето за хубави зимни :) , че там пък положението е пълна трагедия усещам как 3 месеца ще съм с градския транспорт, има дори една снимка сега из нета се върти зимен ключодържател за БМВ и гледаш кука за теглене
:driving: :driving: :driving:

Колега не се отчайвай, не си ли карал досега БМВ със задно? Аз на предишната ми Е91 бях взел Continental 4 нови и нямах никакви проблеми. Сега за F11-ката търсих най-доброто и мисля че уцелих: http://www.nokiantyres.com/winter-tyres/nokian-wr-d4/
Най-новият модел е това, взех ги преди 2 седмици пресни :lalala:
Та съвета ми е да вземеш тези или няккои от топ марките, за да нямаш проблеми.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW F10 530d 12'
Мечтае да кара: G30 530d

Мнение от Taruno » 04 Сеп 2015, 17:12

Nokian WR3 -4 каквото и да избереш е уникална гума и си заслужава всеки лев.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 545i
Мечтае да кара: 6 series 650i Gran Coupe

Мнение от Wierdo » 04 Сеп 2015, 17:48

Taruno написа:Nokian WR3 -4 каквото и да избереш е уникална гума и си заслужава всеки лев.

Подкрепям колегата с 2 ръце. 2 зими карам с WR A3 330ката (225/45/17) и съм изключително доволен! За баща си купих WR D3 (195/65/15) за неговата Тойота Авенсис и той също е очарован 2 зими. Продаде Тойотата, взе е60 и сега и нея мисля да я обурудваме с Нокиан WR A3 или WR D3. Далеч съм от мисълта, че по-хубава гума няма, но мисля, че за тази цена са направо "златни". Ма то нормално, те Нокиан мисля са единствените, които имат тестово фасилити със истински зимни условия 12 месеца в годината :)

ПредишнаСледваща

Назад към Е60/Е61