Нормален разход за е46 330d 204 к.с. ръчка
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
Re: Нормален разход за е46 330d 204 к.с. ръчка
Дават ти 9.6/100 по книжка. Обикновено разходите по книжка се достигат трудно и 1/100 повече от разхода по книжка за градско си е добре.
Имах познат който повярва, че audi allroad 2.5 tdi 180к.с. може да гори градско 8.5/100 и след като похарчи 1500 лв разбра, че и той е слушал рибарите...
Гледай да не станеш като него...
Имах познат който повярва, че audi allroad 2.5 tdi 180к.с. може да гори градско 8.5/100 и след като похарчи 1500 лв разбра, че и той е слушал рибарите...
Гледай да не станеш като него...
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.
efren написа:Да вярваш на колегите, че ще направиш с кола 1700 кг и 6-так разход 8/100 е малко наивно...
Моята кола е 1845 кг (с мен) и средния ѝ разход за 4 години употреба е 7,67/100.
Като за тези 4 години е излизала извън София точно 7 пъти.
Наивен ли съм?
Трябва да си богат, за да караш BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!
- Evkata
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 330D
- Мечтае да кара: S62B50
JTD написа:efren написа:Да вярваш на колегите, че ще направиш с кола 1700 кг и 6-так разход 8/100 е малко наивно...
Моята кола е 1845 кг (с мен) и средния ѝ разход за 4 години употреба е 7,67/100.
Наивен ли съм?
А твоята не беше ли с направен ремап за икономия , а не вървеж ?
- host
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320i
- Детайли за колата: e36 coupe
А нали отчитате и тва че според шофьора много варират нещата - да при спокойно каране, една и съща кола и различни шофьори... се получват различни резултати.
- philipz
- младши ентусиаст
-
- Кара: 330 d ,204 h.p.
- Детайли за колата: e46 330d touring ,manual 6 speed,204 h.p.
Колеги!
Благодаря ви за мненията
Идеята ми беше да разбера от вас кои компоненти от колата могат да причинят завишен разход и дали направените интервенции от мен са достатъчни . Факт е ,че човешкият фактор също е от голямо значение тук,друг шофьор с моята кола друг разход ще изкара .Не това беше насоката на темата
Offtopic:
JTD - какъв аджаба е този ремап за занижаване на разхода ,какво представлява?
Не е ли идеята на ремапа увеличаване на въртящ момент и мощност ?
Благодаря ви за мненията

Идеята ми беше да разбера от вас кои компоненти от колата могат да причинят завишен разход и дали направените интервенции от мен са достатъчни . Факт е ,че човешкият фактор също е от голямо значение тук,друг шофьор с моята кола друг разход ще изкара .Не това беше насоката на темата

Offtopic:
JTD - какъв аджаба е този ремап за занижаване на разхода ,какво представлява?
Не е ли идеята на ремапа увеличаване на въртящ момент и мощност ?
- datchko
- ентусиаст
-
- Кара: e61 535d LCI
- Мечтае да кара: F90
Колата ти изглежда е в идеално състояние, затова пробвай с хубава нафта.
Ако имаш приятел с по-малки джанти и гуми, разменете ги за един резервоар време и виж дали ще падне разходът с тая комбинация - хубави и по-малки гуми и хубава нафта.
P.S. -както колегата "Taruno" в другите подфоруми често подчертава - важно е и самите гуми да са напомпани според спрецификацията.
И с 0.1 атмосфера да е по-ниско налягането, пак ще дава по-висок разход.
Ако имаш приятел с по-малки джанти и гуми, разменете ги за един резервоар време и виж дали ще падне разходът с тая комбинация - хубави и по-малки гуми и хубава нафта.
P.S. -както колегата "Taruno" в другите подфоруми често подчертава - важно е и самите гуми да са напомпани според спрецификацията.
И с 0.1 атмосфера да е по-ниско налягането, пак ще дава по-висок разход.
JTD написа:efren написа:Да вярваш на колегите, че ще направиш с кола 1700 кг и 6-так разход 8/100 е малко наивно...
Наивен ли съм?
Ако правилно разбирам 4 години си писал в тефтера и си ги смяташ?
Просто не вярвам нещо на бордкомпа
п.п. 330 хд ръчка комби по книжка разхода е 10.3/100 градско и 7.8 смесено... имаш отклонение от измереното от производителя на автомобила 25%...
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.
Evkata написа:А твоята не беше ли с направен ремап за икономия , а не вървеж ?
Не. Ремапа аз съм си го правил и от него не може да снижиш разхода. Може, но ако гледаш само борд-а, но на колонка няма сваляне. Така, че това не е фактор.
efren написа:JTD написа:efren написа:Да вярваш на колегите, че ще направиш с кола 1700 кг и 6-так разход 8/100 е малко наивно...
Наивен ли съм?
Ако правилно разбирам 4 години си писал в тефтера и си ги смяташ?
Просто не вярвам нещо на бордкомпа
п.п. 330 хд ръчка комби по книжка разхода е 10.3/100 градско и 7.8 смесено... имаш отклонение от измереното от производителя на автомобила 25%...
Да, така разбирай. От над 15 години всяко едно зареждане на колите ми се записва в "тефтер" и много добре знам коя кола абсолютно точно колко ми харчи. Дори записвам и други фактори, защото самия разход зависи и от други външни сили - като вид гуми, сезон, средна скорост и т.н. И понеже засичам всеки разход отнесен към променящите се фактори, знам да речем колко ще ми се вдигне разхода като сложа зимните гуми, като средната температура стане еди колко си и т.н. Но най-вече разхода зависи от това дали знаеш как да караш икономично и средната скорост на автомобила, демек трафика, в който караш.
п.п. Винаги на всичките ми коли съм успявал да сваля разхода под този, който е даден в книжката. Проблема става обаче при автоматите. Там не може да се бориш толкова много с разхода, защото автомата си е тъпо животно. Говоря за тъпите 6 степенни автомати. Нямал съм възможност да засичам 8 степенен автомат на БМВ да кажем. Въпреки, че при него го дават да прави по-нисък разход от ръчката на хартия, но съм сигурен, че пак с ръчка ще успея да сваля по-нисък разхода, защото съм карал за малко такъв автомат и го наблюдавам, че на момент пак не взима абсолютно оптималното откъм разход решение.
Трябва да си богат, за да караш BMW!
- don't be
- младши ентусиаст
-
- Кара: 466,5 см3 на цилиндър
- Мечтае да кара: Нормално
Колега не че нещо . но си голям магьосник с този разход . И това са пълни баламощини . че температурата освен ако не е в порядък 30гр. ти променяла разхода , то ако е така защо са всичките датчици и електроника пример (дебитомера) или караш нещо с карбуратор ?
За милиони-няма закони.
Всеки има свое трасе когато си джътка из София. Много зависи и в кои часове на деня. Градско в София е разтегливо понятие и ако някой успее да постигне по-нисък разход това е супер, но не трябва да подвеждаме колегите, че колите им са неизправни и трябва да почват да търсят проблем. Както писах по-горе ако колегата го вземе на сериозно и започне да сменя дебитомери, турбини, горивни филтри и т.н., а накрая разхода остане същия ( а той според мен не е ненормален в зависимост от стила на шофиране) хич няма да е евтино и няма да е приятно.
Понеже се старая да не превишавам 60км/ч в градски условия съм имал алогичния случай да изгоря 12/100 газ градско и веднага след това 14/100 извънградско, но не би ми хрумнало да обяснявам, че това са нормални стойности за разход на 2.2 170к.с.
Някои от колегите наистина яко вярват на всичко написано по форумите, така че, когато пишете мислете колко може да струва на колегите това което пишете.
Понеже се старая да не превишавам 60км/ч в градски условия съм имал алогичния случай да изгоря 12/100 газ градско и веднага след това 14/100 извънградско, но не би ми хрумнало да обяснявам, че това са нормални стойности за разход на 2.2 170к.с.
Някои от колегите наистина яко вярват на всичко написано по форумите, така че, когато пишете мислете колко може да струва на колегите това което пишете.
- philipz
- младши ентусиаст
-
Радвам се ,че темата породи интерес колеги
От прочетеното за мен извода е ,че съм проверил всичко ,което трябва. Вчера напълних пълен резервоар от авио дизел на ЕКО. По първи впечатления, колата реагира по-живо и работи малко по-тихо . Може да си втълпявам , но това забелязвам . Ще наблюдавам и средната скорост , тя се оказва много голям фактор за разхода.
Ако все пак се сетите за нещо , може на лично или тук в темата да споделяте . Благодаря колеги !

От прочетеното за мен извода е ,че съм проверил всичко ,което трябва. Вчера напълних пълен резервоар от авио дизел на ЕКО. По първи впечатления, колата реагира по-живо и работи малко по-тихо . Може да си втълпявам , но това забелязвам . Ще наблюдавам и средната скорост , тя се оказва много голям фактор за разхода.
Ако все пак се сетите за нещо , може на лично или тук в темата да споделяте . Благодаря колеги !

- host
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320i
- Детайли за колата: e36 coupe
Ползвай активно кутията като "спирачка" т.е. недей я изключва от скорост като остават 100-200м до червено и т.н. ... пускай я на 5та или 4та да намаля с мотора ... мнооого голям ефект има да се ползва мотора за намаляне вместо спирачката. Може би го знаеш, но не е зле да се отбележи. Движение при изключена предавка не трябва да имаш, и ще ти падне разхода гаранция.
- philipz
- младши ентусиаст
-
Да, той целият ми стил на шофиране е с много активно ползване на скорости . Може би трябваше автоматик да си взема
Но скоростите ги ползвам активно като спирачка , това щади и спирачната система доста . На свободна никога не карам.
Мерси за съвета все пак

Но скоростите ги ползвам активно като спирачка , това щади и спирачната система доста . На свободна никога не карам.
Мерси за съвета все пак

- surfboard
- младши ентусиаст
-
- Кара: 4.0 TFSI
Дизеловият шестак си понагорява градско. За мен разходът на колегата си е напълно нормален. Все пак - 3000 кубика, 6 цилиндъра, около 200 коня. Купето също не е особено леко. Вярно, като за дизел не е малко, ама това е реалността. Моята е 330и, бензин, и ми харчи 13-14 в София.
Колега, мнението ми е, че колата ти е в норма. Вече ти казаха и други, че ако смъкнеш джантите, респ. гумите, разходът ще ти падне. Това със сигурност. Второ, почти съм сигурен, с тоя шестак едва ли каращ кротко, та да чакаш заводски разход. Мойта е 320 Д 150 и в София отива на 8-9 на 100, като при това, уверявам те карам много, много бавно и плавно. На магистралите съм с 110, като рядко вдигам повече от 130.
Нещо да добавя просто за сравнение. Често карам една 330Д, като твоята. Тя е на един приятел. Той като теб се оплаква, че на дълго му гори много - 7 и нагоре. Аз обаче като я взема я смъквам под 6, говоря на колонка пълен-пълен. Така, че много зависи от начина на шофиране.
Нещо да добавя просто за сравнение. Често карам една 330Д, като твоята. Тя е на един приятел. Той като теб се оплаква, че на дълго му гори много - 7 и нагоре. Аз обаче като я взема я смъквам под 6, говоря на колонка пълен-пълен. Така, че много зависи от начина на шофиране.