Виене от диференциала или скоростната кутия

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: внимателно
Мечтае да кара: самолет

Re: Виене от диференциала или скоростната кутия

Мнение от u`F`o » 27 Юли 2015, 2:10

Заглавие: Виене от диференциала или скоростната кутия

J.Dim написа:Мерси, изчетох цялата тема по въпроса. Ще се слага маховик м20 само да намера комплект, че са дифицит нещо :confused:

Комплект от М20 не можеш да намериш. Виж темата за "лек маховик" (май за и против беше), са описани конкретните неща. Аз съм сменил маховика при мен с лек от М20, като след това имаш 2 силно препоръчителни процедури, ако държиш на тялото си в тази му конфигурация.

За смяната ще ти трябват - притискател, други болтове, направо си намери и добър феродов диск (така и така всичко ще е разглобено), маховик от М20, стартер от М20 (взима му се само бендикса май), масло 75W 90 (възможно най-гъстото, за да не ти тропа много скоростната кутия в последствие).

При всички положения е готина, но не и евтина процедура. И е занимавка.

Съветвам те, вместо да търсиш М20-сков маховик 6.3 кг, който е скъп и рядък, да си намериш М20сков - 8.4 кг. Аз взех такъв за 20-30лв, преди 3 години. След това го караш на олекотяване (търсиш фирма Модуле ЕООД в Гео Милев). Там ще ти кажат, че е добре и да ти го балансират, ще ти разкажат 1-2 истории, ако са в настроение и ще разбереш защо даваш допълнително 80лв. Общо 160лв + маховика, близо 200. Разликата с готов маховик e, че ще си сигурен, че този е безопасно да се кара. За теб и хората, които возиш. Ако взмеш 6.3 кг, пак ще дадеш пари за балансиране, което го прави една идея по-неизгоден вариант.

Като впечатление след интервенцията - тропа ми скоростната кутия и на светофарите се притеснявах (само на празен ход се чува специфичен шум). Преди време един човек, дойде да гледа колата да я взима и като му казах, че тропа, защото е лек маховика не ми повярва. Като има и други жокери и по светофарите вървиш заедно или пред някои е60-ки, е46-ци (не си представяй сега някакви 300 коньови). Като й подадеш газ и веднага тръгва. На място се форсира по-бързо. Абсолютен кеф за един автомобилен фен.

Както знаеш, маховикът е съдържател на енергия и сам по себе си няма нито да увеличи, нито намали мощността на автомобила. Просто ще го направи по-интересен за каране. :driving:

Потребител
Аватар

Мнение от J.Dim » 27 Юли 2015, 8:57

Благодаря за изчерпателният отговор колега,
Вече намерих пълен комплект маховик 8,4 кг. от м20 с притискателен и феродов диск + стартер на bosh ( ще сменя бендиска с този на моя bosh стартер, така и така и той е за смяна ). Колегата ще ми даде и болтове и всичко, но не мисля да го олекотявам, а да го оставя както си е в момента.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 1602, E30 pre-face, E36 coupe
Мечтае да кара: зил 130

Мнение от M10 » 27 Юли 2015, 11:41

:ok:
Последна промяна M10 на 07 Авг 2015, 21:18, променена общо 1 път

ентусиаст
Аватар

Мнение от u`F`o » 27 Юли 2015, 15:32

M10 написа:
u`F`o написа:Ако взмеш 6.3 кг, пак ще дадеш пари за балансиране, което го прави една идея по-неизгоден вариант.

Това не го разбрах, би ли разяснил? Относно тропането, решението един път завинаги е смяна на лагера, има тема. Не е лесна процедура, но си заслужава. С гъсто масло, поне при мен скоростите се включваха зор, особено ако е под 10 градуса.

Хм, кой лагер? За първи път го чувам това.

Обяснявам, лесно е, ще ме разбереш.

6.3 кг маховика, обикновено се продава значително по-скъпо от 8-килограмовия. Ако намериш 6.3 кг за 150лв и го балансираш за 80лв излиза общо 230лв (без разкарването и горивото). Ако вземеш 8 кг, за 30лв и дадеш 120лв за баланс и олекотяване, ще ти излезе 150лв - или с 80лв по-малко. Т.е. ако не можеш да намериш 6.3 кг за под 100лв, по-лесно е да вземеш 8кг-ов, който впрочем е и по-често срещан и да го направиш. Това е.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 1602, E30 pre-face, E36 coupe
Мечтае да кара: зил 130

Мнение от M10 » 27 Юли 2015, 21:12

:evil:
Последна промяна M10 на 07 Авг 2015, 21:18, променена общо 1 път

ентусиаст
Аватар

Мнение от u`F`o » 28 Юли 2015, 15:04

M10 написа:Това, което не разбрах, е защо да балансираш маховик 6,3, след като е балансиран в завода и не си му правил нищо :dunno:

Да, това е добра гледна точка. Като се замисля, може би няма нужда. Обаче, ако е дебалансиран, поради каквато и да е причина... после ще трябва да разглобяваш отново всичко, за да го извадиш. Не знам каква е по-добрата практика.

Потребител
Аватар

Мнение от J.Dim » 01 Авг 2015, 13:45

Здравейте колеги, искам малко да update-na темата :)

Намерих пълен комплект маховик от м20 ( 8,4 кг) ,притискателен диск, съединител и всички болтове към тях както и стартер на bosh от м20. До колкото разбрах се сменя бендиска на стартера ако са от една марка ( моя също е bosh така, че имам късмет изглежда). Не мисля да го улекотявам и балансирам, а да го сложа с фабричните килограми.
Относно скоростната кутия тъй като и нея ще сменям се надявам да няма въпросния шум, но това ще се види в последствие :D
Като се има в предив, че всичко е втора ръка комплекта маховик + стартер и скоростна кутия ми излязоха 210 лв, но още не са монтирани и бог знае колко пари ще ми излезе работата... за съжаление сам не мога да го направя, а по наште сервизи е страшно, изобщо им нямам доверие :nono: като стигна до етапа с маховика ( понеже има и друго да се прави по колата) ще пиша :yes:
В момента съм на етап реголируемо окачване и подмяна на тампони, че я взех поразтропана колата :kuku:
След това трябва да сменя гарнитурата на капака защото има масло над свещите както и да проверя дали някоя бобина не е заминала ( на бензин има леки замисляния в ниските обороти)
И след това идва ред на маховика :mrgreen:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: с DPF
Мечтае да кара: на ток
Детайли за колата: стоковица

Мнение от dynalias » 01 Авг 2015, 22:46

Нямам опит, но съм чел, че маховика от м20 8,4кг. не пасва от вътрешната страна и трябва задължително да го олекотиш и балансираш. Няма да минеш само с закопуването му.
history:
E36 328i coupe 1995г. 193hp 25.11.2013-19.04.2019г.sell
E90 320d sedan 2009г. 177hp 10.06.2019г.-now

Потребител
Аватар

Мнение от J.Dim » 02 Авг 2015, 16:55

Виж за това не бях помислил :lol: ако се окаже, че не става май нямам да имам голям избор освен да го смакна до 6 кг :D
След известно време четене на темата с маховика, видях че въпросния маховик от 8 кг не пасва на мотор м52,а моя е м50б20 мнения дали ще пасне от рас без да се стругосва ?

Потребител
Аватар
Кара: e36 2.5

Мнение от hardcore5 » 02 Сеп 2015, 11:24

При мен е обратното, виенето се чува когато съм на свободна по инерция :mhihi:
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от Zlatko1986 » 12 Окт 2015, 23:39

Здравейте колеги, имам едно неприято виене при по-висока скорост и то само при подаване на газ, махнеш ли крака от педала виенето спира! Моля помогнете

Предишна

Назад към E36