Предното стъкло замина...

X серия (E84,F48,F39,F47,E83,F25,F26,E53,E70,F15,E71,F16)

Модератор: Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Предното стъкло замина...

Мнение от Borymeckata » 26 Юли 2015, 17:21

Кофти изненада ми поднесе баварчето онзи ден. Беше доста горещо, но пътувах с него през деня без проблеми. Не съм забелязал нещо особено или по-различно от обикновено. Беше топло, но нищо повече... Привечер го паркирах в двора под ореха - винаги там го спирам:
Изображение

Изображение

Заключих колата и я зарязах под дебелата сянка - не съм забелязал никакви проблеми. След около 24 часа (на другата вечер) отидохме за нещо до колата, жена ми се загледа в предното стъкло и ме пита: "Това така ли трябва да бъде?". Не трябваше... Джамът се беше спраскал много интересно (снимките са от днес, след като свалих страничните лайсни и чистачките):
Изображение

Изображение

Изображение

Виждате - има две големи пукнатини, които тръгват надолу от горната лайсна на стъклото, вървят почти вертикално и на около 15 см. над долния ръб тръгват настрани и излизат на долните ъгли на стъклото:
Изображение

Изображение

Двете пукнатини са независими (нямат връзка една с друга) и са почти симетрични, огледално спрямо надлъжната ос на колата. Следи от някакъв удар по стъклото не виждам. Имам си една цънка (така купих колата преди повече от 3 години), но пукнатината минава на около 15 см. от нея:
Изображение

Изображение

Стъклото си е оригиналното на автомобила (нямам информация да е сменявано някога):
Изображение

Имам два въпроса и ще бъда признателен за всяко мнение по тях:

1. Утре (понеделник) ще ходя да ми слагат ново стъкло. Тъй като живея в дълбоката провинция, ще трябва да пътувам за това към 50 км. до областния град. Ако при това ме спрат - дали могат да ме гръмнат с някоя яка глоба и да ме спрат от движение? Ако полицаите се заядат - какво да обяснявам?

2. Интересно ми е на какво може да се дължи това спукване? Следа от удар не виждам, колата е била паркирана на сянка, нищо по-особено не е имало с нея. Мисълта ми е, че ако знам каква е причината - може би мога да я избегна и да предотвратя подобна неприятност в бъдеще...

Благодаря предварително за всички мнения по темата.
Excellent! Steven is my name!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: тази
Мечтае да кара: онази

Re: Предното стъкло замина...

Мнение от Stoqnov_1979 » 26 Юли 2015, 17:46

Имахме служебен бус и цял ден по работа в жегата. Преди да си тръгне от работа шофьора вика,чакай да го бутна на сянка за 10-15 мин. И докато изпушим по цигара, се чу че нещо припука и стъклото от горе до долу пукнато! Дали нещо от смяната на температурата или му беше дошло времето не можа да се разбере!

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 26 Юли 2015, 18:08

Мислех го и този вариант (да се спука при охлаждането), но ми се видя невероятно... Колата цялата е загрята, паркираш я на сянка и тя започва да се охлажда. Ако се охлажда неравномерно - например ламарината да изстива по-бързо от стъклото, тогава би могло купето да "стисне" стъклото и да го счупи. Но нали все пак то е залепено със силикон, който е еластичен и трябва да позволява такива деформации? И това става на 11-тата година на колата, 8 от които е карана в Италия и сигурно е имала доста случаи да се напече и да изстине...

Стъклото е (беше) с "температурен комфорт", ако това има някакво значение в случая. Действително, дори при силно слънце не съм усещал да напича в купето...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: тази
Мечтае да кара: онази

Мнение от Stoqnov_1979 » 26 Юли 2015, 18:24

Така и ние не разбрахме как се получи това,но просто стана! Наистина не трябва да го има това за охлаждането или поне звучи нереалистично.
За придвижването когато сменях на моята кола,карам е36, първо ходих до сервиза,взех бележка ,че чакам стъкло и ще следва смяна и чак тогава отидох с колата там. И аз също съм в дълбоката провинция и до по-голям град са ми 60-70км :mhihi: Не ми се рискуваше с полицаите,че те не са хора да разберат,че отиваш за смяна и гледат да ти го набутат целия като И те спрат от движение!
п.п. Нищо,че с тази бележка карах половин година :mhihi:

ентусиаст
Аватар
Кара: F01 пет точка нула L

Мнение от doomy525 » 26 Юли 2015, 19:34

Може някой орех да е подпомогнало спукването : )
enjoy life and drink cold beer

Политиката у нас е по-страшна от организираната престъпност

Изображение

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 26 Юли 2015, 20:26

И тази възможност обмислях, но орехчетата са още зелени и меки... Да падне едно такова от 5 метра и да строши стъклото на 3 парчета - трудна работа...

ентусиаст
Аватар
Кара: F01 пет точка нула L

Мнение от doomy525 » 26 Юли 2015, 20:47

Така е ама друго логическо обяснение не виждам..като се вземе впредвид и тежестта им като не са обелени и нагрятото стъкло.. :dunno: :)
enjoy life and drink cold beer

Политиката у нас е по-страшна от организираната престъпност

Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Х3 § Lupo

Мнение от Georgi_G » 27 Юли 2015, 8:07

Първото за което се сещам от летата на село, че според старите хора, както и според стари предания, най-коварната сянка е тази на ореха. Най-гадно се настивало, моми и момци болни лягали, цветя и треви не никнели и т.н. нещастия. :)
Явно важи и за стъклата на хиксовете....... :) :) :)
А сега сериозно. И аз си мисля, че е от температурни разширения/свивания и т.н. физични аномалии. Съжалявам за случката колега, дано бързо се оправиш и без по-нататъшни последствия.
Успех. :bchug:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Всичко що е BMW , баничарки
Мечтае да кара: M1

Мнение от laviatan » 27 Юли 2015, 10:23

Интересно . Да няма някакво минимално "усукване" на купето?
Не искам да съм лош пророк , но имахме един мерцедес , който изведнъж му се спука стъклото. Сменихме го и след време пак стана същото . Накрая процедурата се потрети. Оказа се че тръгва да се пука от ъгъла при калника/при кората на чистачките - някакво напрежение имало :dunno: . После казаха ,че имало някакво усукване на купето и така е и продадохме.
И двете баварки съм ги карал на супер жеги , стояли са на слънце и после ги вкарвам в гаража / а той е -2 ниво и е като хладилник / и не съм имал проблеми /е36 и е60/
От друга страна да не е имало някоя малка шупла която не си забелязал/примерно от камъче/ и от там да е тръгнала работата ?
AUTO MOTOR PARTS GROUP LTD
Фирмата е специализирана за марката BMW .
ПОРЪЧКА НА ОЕМ ЧАСТИ ОТ БМВ ГРУП. ГОЛЯМА НАЛИЧНОСТ НА СКЛАД.
КАЧЕСТВО, КОРЕКТНОСТ, БЪРЗИНА - ВСИЧКО ЗА БМВ НА ЕДНО МЯСТО !

Обекти: Магазин и склад - София ул. Антим I 61 / склад ул. Антим I 63
ОБЯВИ В БМВ ФОРУМ : ЛИНК 1 / ЛИНК 2
Проверка история автомобил: http://www.automotorpartsgroup.bg/
Тел.: 0700 70 775
Facebook: https://www.facebook.com/AutoMotorPartsGroupLTD
E-mail: sales@automotorpartsgroup.bg
Понеделник - Петък от 9,30-17,30 часа / Събота от 10,00-14,00 часа

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E82, E83, E92, F02
Мечтае да кара: Saab Viggen 2.3T
Детайли за колата: BMW X3 E83 LCI MY'08; 2.0d 177bhp, steptronic.
BMW 120d E82 MY'08; 2.0d 220bhp, steptronic.
BMW 320d E92 LCI MY'12; 2.0d 184bhp, steptronic.
BMW 320i E90 MY'05; 2.0i 150bhp.
BMW 750Ld F02 LCI MY'13; 3.0d 386bhp, steptronic.
BMW 320i E36 MY'96; 2.0i 150bhp.
BMW 118d F21 MY'13; 2.0d 143bhp.

Мнение от stocky » 27 Юли 2015, 10:39

За мен купето е или леко усукано в следствие на удар или под ореха не е равно и колата е паркирана усукана. Това от паркиране на сянка според мен не може да стане!

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 27 Юли 2015, 17:16

Удари по колата няма, гледана е на подемник в сервиз и това е сигурно. А и как стъклото не се е спраскало при самия удар, а чак 3, 4 или 5 години СЛЕД него, от усукването, което същия този удар е причинил? Не виждам логика... Корозия също няма - колата е докарана от Италия преди 3.5 години. При мен извращения не е имало - никакви дрифтове, не е претоварвана или гонена по черните пътища. Всъщност, ние я използваме като семейно комби... Напречната греда в двигателния отсек е монтирана както трябва, също и алуминиевата плоча под двигателя. Просто не виждам от какво да се получи такова сериозно усукване на купето, още повече - докато си стои паркирана...

За ореховата сянка - наистина е така, тя минава за най-плътна и под ореха действително нищо не расте, дори и трева. Но в гаража ми е още по-зле, там е пълна тъмница, като затворя вратите... А пък като кажеш за колата, че е "гаражна" - това е плюс за нея, нали така? Как се отразява ореховата сянка на момите - нямам представа, откъде да търся мома, че да я водя под ореха... Във фолклора се възпява "върбовата" сянка - тя е "шарена" и под нея най-добре се спи... Но нямам върба в двора, затова съм принуден да паркирам под ореха. Поне докато лилавата магнолия порасне достатъчно:

Изображение

Изображение

Изображение

Днес ми залепиха новото стъкло. Пичовете бяха много точни, пипаха бързо и чисто. Явно знаеха какво и как да правят. Смениха джама за около час, после изчаках още толкова докато стегне малко силикона. За момента всичко е точно. Казаха, че вероятно пукнатините са тръгнали от някоя цънка - ако имало цънка на стъклото, рано или късно тръгвала пукнатина от нея. Новото стъкло е пак GUARDIAN, но без емблемата на BMW. Сега остава да видим колко ще изкара...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320i
Детайли за колата: e36 coupe

Мнение от host » 27 Юли 2015, 17:29

Топло - студено и метала се разширява и свива... Освен това има и памет самия материал... Намеквам за малко засукване към тавана, което при тия амплитуди на температурата е достатъчно... Само давам насока, лично съм виждал натиснат калник как почти на 90 процента си върна формата само нагряване и изстиване... на улицата за 3 дни и вечери.

Sent from my Lenovo A5500-H using Tapatalk

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Х5, Е46 330 XI
Мечтае да кара: X6

Мнение от Sportakus » 27 Юли 2015, 19:51

Не qо мисли приятел4е дошло му е времето, сменил си qо и така караи смело и не qо мисли пове4е :yes: И да се обадиш да каjеш ще идваш ли на мотосъбора :bchug:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW Х1 2.3d,MB SL350,MB E350d

Мнение от top » 28 Юли 2015, 2:03

При мен се е случвало да си счупя задното стъкло на един мерцедес. Беше страшна жега и преместих колата на сянка за да я измия, пуснах маркуча и като полях задното стъкло се чу едно пукване и се пукна по подобен начин, ако нещо е мокрена колата със студена вода е възможно да е от това.

Назад към X1/X2/Х3/Х4/X5/X6