e36 316 Проблем, тропа, чука... Възможни причини
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
14 мнения
• Страница 1 от 1
e36 316 Проблем, тропа, чука... Възможни причини
Здравейте колеги,
От скоро имам е36 316 92г. с газов инжекцион на 3 год. изключително запазен автомобил на 225 000км реални. Двигателя не е отварян, няма течове, не гори масло, всичко си е в нормата. Когато го взех чукаха леко клапаните и имаше едно малко по-силно чукане, което на моменти заглъхваше, смених маслото, което беше лукойл лукс 10/40 полусин. на 6000км. с масло BMW 10/40 полусин(в бутилки по литър), масления филтър беше леш и под него имаше малко черна каша(нагар), която изчистих. След смяната колата замърка, много рядко и много тихо се чуваше странното чукане, проблема се появи отново и доста по-осезаемо след 300 км. повечето извън градско с до 140км/ч. Чукането идва някъде от двигателя, най-много се чува в горната задна част при повдигачите.. Имам чувството, че и клапаните зачукаха пак. Чукането рядко заглъхва, може да се каже, че посточнно чука.. Работи като дизел... Колата ускорява много добре, оборотите не мърдат на празен ход, нищо не тресе, имам чувството, че леко се чува едно тънко виене когато ускорявам. Когато ускорявам и чукане зачестява паралелно..
Четох доста във форума и рабрах, че причините може да са разлини.. Днес ще я водя на доктор.
Можете ли, да ми напишете евентуалните причини за този проблем? Имам вяра на майстора, но все пак искам да изключа невъзможните причини, за да имам по-ясна представа.
БЛАГОДАРЯ на всички !
Поздрави
От скоро имам е36 316 92г. с газов инжекцион на 3 год. изключително запазен автомобил на 225 000км реални. Двигателя не е отварян, няма течове, не гори масло, всичко си е в нормата. Когато го взех чукаха леко клапаните и имаше едно малко по-силно чукане, което на моменти заглъхваше, смених маслото, което беше лукойл лукс 10/40 полусин. на 6000км. с масло BMW 10/40 полусин(в бутилки по литър), масления филтър беше леш и под него имаше малко черна каша(нагар), която изчистих. След смяната колата замърка, много рядко и много тихо се чуваше странното чукане, проблема се появи отново и доста по-осезаемо след 300 км. повечето извън градско с до 140км/ч. Чукането идва някъде от двигателя, най-много се чува в горната задна част при повдигачите.. Имам чувството, че и клапаните зачукаха пак. Чукането рядко заглъхва, може да се каже, че посточнно чука.. Работи като дизел... Колата ускорява много добре, оборотите не мърдат на празен ход, нищо не тресе, имам чувството, че леко се чува едно тънко виене когато ускорявам. Когато ускорявам и чукане зачестява паралелно..
Четох доста във форума и рабрах, че причините може да са разлини.. Днес ще я водя на доктор.
Можете ли, да ми напишете евентуалните причини за този проблем? Имам вяра на майстора, но все пак искам да изключа невъзможните причини, за да имам по-ясна представа.
БЛАГОДАРЯ на всички !
Поздрави
- Haddess
- младши ентусиаст
-
- Кара: 413
- Мечтае да кара: 628CSI
Re: e36 316 Проблем, тропа, чука... Възможни причини
М40 има хубав навик да яде разпределителния вал 

Мерси колега, а знаеш ли какви са симптомите, когато е изяден вала? Вчера я запалих и в първите 1-2 минути не тракаше. После обаче си затрака... Възможно ли е да са запушени маслените магистрали и да чука на клапани, защото когато сменяхме маслото при филтъра имаше черен нагар на каша ?
Благодаря
Благодаря
- Haddess
- младши ентусиаст
-
- Кара: 413
- Мечтае да кара: 628CSI
Найстина немога да ти кажа така колега, това трябва да го види механик. Казвам ти каква е детската болест на този мотор. 

Вала е 6... Оказа се, че маслото bmw 10/40 е по-тънко от lukoil lux 10/40 и за това се е разтракало.. Разминах се само с масло..
Поздрави
Поздрави
- Angelov91
- младши ентусиаст
-
- Кара: напред с вратите
- Мечтае да кара: M3
имах такава 16-ка , първото ми Е36
и при него имаше проблем с вала не можеше да удря прекъсвач , стигаше до 5000 оборота ако не се лъжа и забиваше муцуна

- bmwmaniq
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW 318i M40
kehzar написа:Вала е 6... Оказа се, че маслото bmw 10/40 е по-тънко от lukoil lux 10/40 и за това се е разтракало.. Разминах се само с масло..
Поздрави
Колега не си се разминал никак даже ... имам го същия мотор и така почна да си трака по малко по малко по малко и сега вече няма такъв момент да не трака.Ти си още в начален стадий така че вземи мерки.Смени си повдигачите и кобиличките и трабичката която маже вала. По принцип няма да се счупи аз моята вече 3-та година си е карам тракаща с надеждата да се счупи и да си сложа по хубав двигател но уви... не се предава

Прочети ето тази тема http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic.php?f=8&t=68092&p=707590&hilit=%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B4%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5#p707590
аз се възползвах от нея но доста късно и ефекта беше доста кратък ...при теб обаче може и да има ефект Успех
- metodi80
- старши ентусиаст
-
bmwmaniq написа:
Колега не си се разминал никак даже ...
То ако се разминаваха нещата само с масло , щеше да е песен работата , но уви ......
Покарай пак 400-500 км и ще говориме пак дали си се разминал ....
- ares2
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е30Е36Е39E34<---E63E65
свали капака на клапаните и провери какво е състоянието на този вал
а и си купи някакво по добро масло ..
не слушай също експертите да слагаш масла от рода на 15/40 и тн.. уж да уплътняват
както казаха нагоре проблема си го има при М40 и е писано много
понякога и повдигачите не задържат масло и те потракват
а и си купи някакво по добро масло ..
не слушай също експертите да слагаш масла от рода на 15/40 и тн.. уж да уплътняват
както казаха нагоре проблема си го има при М40 и е писано много
понякога и повдигачите не задържат масло и те потракват
Пета година го карам с 5W40 на Приста и нямам забележки...
Едно е да се държи като отегчена съпруга, друго си е като ококорена комшийка.
- hell's angel
- младши ентусиаст
-
- Кара: овца във вълча кожа...
Смени му тръбичката, да цика масло, та да не е съвсем на сухо и си карай. То М40 ако не шие няма да е М40 

Ubi dubium, ibi libertas
- Angelov91
- младши ентусиаст
-
- Кара: напред с вратите
- Мечтае да кара: M3
hell's angel написа:Смени му тръбичката, да цика масло, та да не е съвсем на сухо и си карай. То М40 ако не шие няма да е М40
:lo

Мерси колеги, тази тръбичка за маслото лесно ли се сменя?
то не му трябва по-гъсто масло, а точно обратното. аз едно го карам с 0в40 и все още тракане няма, а е на 24г
14 мнения
• Страница 1 от 1