С какво масло карате и на колко километра го сменяте.
Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
- rafa224
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW X5 G05
Re: С какво масло карате и на колко километра го сменяте.
Аз също спазвам препоръките на компютъра и го сменям дори 5-6 х.км. по-рано, на около 18 х.км, но защо има колеги които казват 10-15 х.км. и казват, че не трябва да се чака повече при положение, че производителя и компютъра казват друго?
Последна промяна rafa224 на 25 Юни 2015, 14:50, променена общо 1 път
- bigdady
- младши ентусиаст
-
- Кара: 525d
- Мечтае да кара: m6 grandcoupe
- Детайли за колата: e39 01
Една важна информация относно произхода на маслото колегата Лавиатан ме "светна". Най-долу на тубата под етикета има сериен номер на маслото който трябва да е релефен изпъкнал, също така на дъното на тубата има едно означение като циферблат на часовник там е обозначено коя година точно е произведена самата туба съответно колкото по-нова година толкова по-малка вероятност да е с неясен произход маслото и да е ползвана туба от амбалаж. Също да се избягва купуване на 4л туби. Въпросното се отнася предимно за кастрол , в случая аз си взех edge 5w40 titanium.
- MadChicken
- Legendary
-
- Кара: G30 530iX LCI, F25 30iX
Много просто:
1. Горивата в България са всичко друго но не и качествени, което от своя страна се отразява негативно и на двигателното масло.
2. БМВ (а и всички останали) нямат никакво желание да имат по-големи разходи свързани с по-често обслужване на гаранционните си коли, а за колите извън гаранция са особено щастливи ако се износват по-бързо, съответно приходи от части.
3. CBS (Conditional Based Service) е най-голямото зло и лъжа измислени в посока подмяна на консумативи ...
За мен след 10000км маслата вече са изгубили голяма част от свойствата си.
1. Горивата в България са всичко друго но не и качествени, което от своя страна се отразява негативно и на двигателното масло.
2. БМВ (а и всички останали) нямат никакво желание да имат по-големи разходи свързани с по-често обслужване на гаранционните си коли, а за колите извън гаранция са особено щастливи ако се износват по-бързо, съответно приходи от части.
3. CBS (Conditional Based Service) е най-голямото зло и лъжа измислени в посока подмяна на консумативи ...
Only dead fish follow the stream...
- netmurder
- старши ентусиаст
-
- Кара: ше E60 530dА
MadChicken написа:Много просто:
+1
Аз съм имал и случаи в които за една година правя по-малко от 10000км и пак го сменям масло, защото след година, година и малко маслото пак си губи свойствата...
Веднъж БМВ, Винаги БМВ!!!
- rafa224
- старши ентусиаст
-
Горивата ни не са толкова некачествени, поне като излизат от производителя и преди някой бензиностанции да си правят бъркочи. Тогава ми кажи какъв е смисъла да се слага Longlife 04 масло, а не обикновено ако ще се сменя на 10 х.км.
- MadChicken
- Legendary
-
- Кара: G30 530iX LCI, F25 30iX
Омагьосан кръг е малко според мен - автомобилните производители са изискали "по-модерни" масла, годни за работа с DPF, еконорми, с УЖ по-голям пробег и живот за по ниски гаранционни разходи. Направили са им ги съответно - естествено доста по-скъпи от останалите 'щото нали Longlife маслата са голямата работа и всички са доволни - без клиентите очевидно. Капитализъм в чиста форма.
А колко са еднакви родните горива спрямо тези от "другата" Европа разбираш като заредиш един резервоар с европейското гориво и после един от нашенското. Мигновено имаш -2л разход и различно усещане за работата на двигателя... Дали Лукойл правят хубаво гориво или не няма АБСОЛЮТНО никакво значение, защото аз като клиент не мога да си налея нафта директно от рафинерията, а от мутрата с бензиностанцията...
А колко са еднакви родните горива спрямо тези от "другата" Европа разбираш като заредиш един резервоар с европейското гориво и после един от нашенското. Мигновено имаш -2л разход и различно усещане за работата на двигателя... Дали Лукойл правят хубаво гориво или не няма АБСОЛЮТНО никакво значение, защото аз като клиент не мога да си налея нафта директно от рафинерията, а от мутрата с бензиностанцията...
Only dead fish follow the stream...
- rafa224
- старши ентусиаст
-
Да прав си, че си е един омагьосан кръг. За качеството на горивата сме говорили много но разликата със Западните започва още от нефта. Единствената ни рафинерия работи с нефт тип "Урал", който е по-некачествен от тип "Брент", разпространен на Запад. След това идва преработката, споменатите мутри и т.н. За маслата пак всичко е субективно. Аз не бих сложил Кастрол, защото зная, че е най-фалшифицираното масло а някои колеги го препоръчват. Бил съм на проверка в Приста Ойл и ме убеждаваха, че маслото им е на високо Европейско ниво, но не бих си сложил тяхно масло
Един колега си сложи на Х5-цата обикновено а не longlife масло, може и да е постъпил правилно.

- Ivo_Borisov
- старши ентусиаст
-
- Кара: E39 530D
Имаше един колега мисля ника му беше ivel или нещо подобно, та той беше взел нова колата и и беше навъртял 450 хил само в бг. Ще е интересно да сподели какво масло е слагал и как се е отразило на мотора. Това ще е ясно и точно мнение какви са маслата и горивата ни и как и дали се отразяват на мотора.
Че иначе има и друго мнение за конспирациите. Търговците на масла ги пускат тия мухи че маслата трябва да се карат до 10 хил за да го сменяме по често и съответно да има повече оборот
п.п. Едно време в Смолян имаше един директор на АРЗ /авто ремонтен завод/ който ми обясняваше че маслото на неговата жигула го сменя на 700 /седемстотин/ км и че така трябва да се сменя за да му е добре на двигателя
Че иначе има и друго мнение за конспирациите. Търговците на масла ги пускат тия мухи че маслата трябва да се карат до 10 хил за да го сменяме по често и съответно да има повече оборот

п.п. Едно време в Смолян имаше един директор на АРЗ /авто ремонтен завод/ който ми обясняваше че маслото на неговата жигула го сменя на 700 /седемстотин/ км и че така трябва да се сменя за да му е добре на двигателя

- Taruno
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW F10 530d 12'
- Мечтае да кара: G30 530d
Ще изровя лабораторни тестове на LL04 масла на 0 км na 15k и на 25к км, може и да се убедиш в LL

Дължа да отбележа - карам доста извънградско и въпреки всички сменяма на не повече от 17к км, но главно не заради двигателя9тоест въпреки горните доводи и аз не следвам 25-30к страндартите), колкото заради турбината и миниатюрните маслодайни тръби, които БМВ са сметнали за подходящи за маслодайната магистрала на турбото (абсурдно е)
Пс. също така максимума между смени според мен не трябва да е повече от година +-няколко месеца. Миналата година съм на три смени(1вата като се взе колата и двет заради 34к км навъртяни от март до декември - тая като гледам ще са само две

- Yani_Stoichkov
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E60 530D '04
Колеги от къде мога да си купя лонглайф 5w30, като изключим офицялния БМВ дилър и да разчитам, че ще е качествено, а не наливано в някой гараж?
Поздрави!
Поздрави!
Audaces Fortuna Iuvat
- rafa224
- старши ентусиаст
-
Yani_Stoichkov написа:Колеги от къде мога да си купя лонглайф 5w30, като изключим офицялния БМВ дилър и да разчитам, че ще е качествено, а не наливано в някой гараж?
Поздрави!
от тук например- viewtopic.php?f=63&t=159594
x10

- Qugo
-
-
- Кара: Е60 530i LCI
- Мечтае да кара: M4
Моля ви колеги, за горивата и начина на обслужване няма да споря, въпреки, че нашите горива са много по-добри от 50% от останалия свят.
За малкото има хиляди статии клипчета и прочие, които показват че слазочните му свойства остават около 2г или 15/30 к км.
Все пак съгласете се, че за 30г. все малко трябва да са се развили компании с бюджет няколко милиона на година.
Не е лошо да го сменяте на 10к км но дали ще е на 10 или на 20 разлика много няма. Просто го правете редовно!
За малкото има хиляди статии клипчета и прочие, които показват че слазочните му свойства остават около 2г или 15/30 к км.
Все пак съгласете се, че за 30г. все малко трябва да са се развили компании с бюджет няколко милиона на година.
Не е лошо да го сменяте на 10к км но дали ще е на 10 или на 20 разлика много няма. Просто го правете редовно!
- Yani_Stoichkov
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E60 530D '04
Колеги, бихте ли ми казали каква е разликата и кой е по-добрия варянт за Е60 530д 2004 - Castrol Edge 5w30 или BMW LL 04 5w30? Поздрави!
Audaces Fortuna Iuvat
- netmurder
- старши ентусиаст
-
- Кара: ше E60 530dА
Yani_Stoichkov написа:Колеги, бихте ли ми казали каква е разликата и кой е по-добрия варянт за Е60 530д 2004 - Castrol Edge 5w30 или BMW LL 04 5w30? Поздрави!
Ако се ръководим от това какво пише на капачката за маслото, би трябвало да е Кастрол

Веднъж БМВ, Винаги БМВ!!!