Детски кош и деактивация на еърбег на задна седалка

5-та серия ('04 - '10)

Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 530da 04'
Мечтае да кара: А7 3.0TFSI
Детайли за колата: China Maina Town Tuning

Детски кош и деактивация на еърбег на задна седалка

Мнение от sawion » 14 Юни 2015, 13:07

Здравейте колеги с малки деца! Тъй като наскоро станах татко и започнахме да возим малкия с колата вече по-често, се замислих как точно е най-удачно да слагам детския кош на задната седалка. Колата няма ISOFIX, но и да имаше детскте кошове за бебета до 5 месеца мисля, че нямат такава система за закрепване (или поне нашето няма). Аз го закрепвам с колана на задна дясна седалка, но тук идва вече и въпроса за еърбега на задна дясна врата. Да не дава Господ, но при случай на отваряне на еърбега не ми се мисли това кошче къде ще замине в колата. Интересува ме вие как процедирате и дали не е по-добре да деактивирам еърбега? Колата е с 10-те еърбега.

ентусиаст
Аватар
Кара: F90 M5C

Re: Детски кош и деактивация на еърбег на задна седалка

Мнение от Cinder » 14 Юни 2015, 14:14

Няма опция за деактивиране на еърбега при Е60, дори на предната седалка - там се разчита на кантара, че мери над Х кг. На нашия бебок седалката има означение от коя страна да е еърбега, което според мен няма никакво значение, но еърбезите отзад са само завеси до колкото знам, така че няма какво да му стане. Аз имам ISOFIX, но не го ползвам и нямам намерение да го ползвам. Колана върши достатъчно работа според мен.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: на Marina Bay Street Circuit

Мнение от shumisho » 14 Юни 2015, 18:58

Честито за бебока!!!! :bchug:
Ако не си се интересувал, само да кажа, че мястото зад теб е по-безопасно от другата страна. Иначе точно в средата е най-добре, ама... много тегаво за теб!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '16 550d

Мнение от Emooo » 14 Юни 2015, 21:07

ейрбега на задната седалка би трябвало да се отваря експлозивно от горе на долу. тоест не би трябвало да има проблем със седалката. Не мисля, че тези които ги правят тези коли са някакви идиоти, че да има такава опастност каквата си мислиш.
Tool - Fear Inoculum

Аватар
Кара: Е60 530i LCI
Мечтае да кара: M4

Мнение от Qugo » 16 Юни 2015, 7:16

Честито за бебока колега, да ти е живо и здраво детето
Cinder колега за isofix системата изобщо не си прав. Има множество клипове които реално демонстрират краш тест с isofix и с колани, разликата е като с ABS и без.
За беците наистина са завеси и не мисля че могат да навредят.
За мен и моето дете най-добрата опция е isofix столче зад шофьорската седалка + блокиране на вратата за отваряне от вътре и сваляне на задните прозорци, като задължително първо се постелва одеалце или нещо подобно да попива вода пюрета и сруги субстанции за ядене :)

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: X7

Мнение от dpetrov » 17 Юни 2015, 1:04

Лек офтопик - Много ме учудва това, че Е60 няма isofix...

Sent from my iPhone using Tapatalk

F07 535d
F07 530d
E60 530d

ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530dA
Мечтае да кара: на nordschleife

Мнение от Trixster » 17 Юни 2015, 5:45

dpetrov написа:Лек офтопик - Много ме учудва това, че Е60 няма isofix...

Има, ако си платиш. Всяко нещо в БМВ е екстра.

Иначе по темата ISOFIX се води най-сигурния стандарт за обезопасяване на детски седалки и кошчета, като разликата е, че закрепването на седалката посредством заключващия механизъм прави съответно кошчето или детския стол едно със седалката на автомобила и няма лашкане и отделяне от самата седалка. А що се отнася до еъбеците, то те отзад са завеса и не би следвало да има никакви притеснения. Съответно важно е да се заключи отварянето на задната врата и прозореца, когато се вози малък пътник.
"We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit."
Aristotle

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: X7

Мнение от dpetrov » 17 Юни 2015, 9:39

Склонен съм да се съглася с коментара ти, но частично. Вярно е, че за всяко нещо (екстра) си плащаш, но тук е тънкия момент, че това не е екстра. В Америка поне това е равносилно на това дали колата ти има колани. В САЩ от 15тина години е абсолютно задължително всяка кола, която се продава на пазара (нова) да бъде снабдена с тази функционалност. В почти всички коли произведени след 2001-2002ра, в които съм се возил, има ISOFIX. Спомням си, че при някои се води като екстра, ако ISOFIX-а е наличен и отпред, на предната седалка.

Както и да е, не мога да кажа на черното бяло, разбира се, и не това се опитвам да направя.. просто изразих учудване..

При мен (и на двете GT-та) това си го има, като дори не го пише никъде из стандартното или допълнително оборудване...

F07 535d
F07 530d
E60 530d

Аватар
Кара: Е60 530i LCI
Мечтае да кара: M4

Мнение от Qugo » 17 Юни 2015, 10:17

И мен много ме учуди, че Е60 няма isofix.
Знам, че това както AirBag-a и ABS, са задължителни неща за всички коли след 2005г.
Имал съм 2 Е46 и съм се возил в над 10-тина Е60/1 и всички са разполагали с isofix, знам понеже имаме такова столче и се местим :)

Но имам познат фен на Е30 и на двете си 30-ки сложи isofix от донори и като цяло каза че му е излязало по 10лв в моргата и 10лв за заваряване към куперо, не е много сложно за който желае да си го направи.

ентусиаст
Аватар

Мнение от Trixster » 17 Юни 2015, 13:56

За различните региони има различни регулации, това че за USA едно нещо е задължитрелно, не означава че трявба да е и за Европа, Азия итн....
Екстрата e S470A - Isofix System и се предлага официално за Е60 след септември 2005-та
Aristotle

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 530da 04'
Мечтае да кара: А7 3.0TFSI
Детайли за колата: China Maina Town Tuning

Мнение от sawion » 17 Юни 2015, 22:30

Благодаря колеги! И на мен ми беше странно, че няма, но моята е от първите и явно не са го изобретили тогава :mhihi: Завесите според мен се отварят от доло на горе и предпазват главата да не се удари в стъклото. Просто съм разглобявал кората на вратата и се вижда, че кожената декорация в долния си край е захапана от хоризонталния подлакътник на вратата. Ще го обмисля това да преместя кошчето зад мен.

ентусиаст
Аватар

Мнение от Trixster » 18 Юни 2015, 3:18

Ще го мислиш докато дойде второто. :mhihi:

П.С.
Честито Митко, да сте живи и здрави !!!
Aristotle

Назад към Е60/Е61