Какво да правим, когато започне война?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: F01 пет точка нула L

Re: Какво да правим, ако започне война?

Мнение от doomy525 » 31 Май 2015, 19:48

Това е все едно да кажеш, че заради вятъра си си купил маратонки ;) точно 3ма човека са писали по същество.. :)
enjoy life and drink cold beer

Политиката у нас е по-страшна от организираната престъпност

Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от balannar » 31 Май 2015, 20:00

3 месеца казарма - а за тези 3 месеца какво по-точно ще се научи - за 3 месеца кой е успял да се научи да води точен огън с повереното му оръжие или да е придобил елементарно тактическо мислене от най-ниско равнище ... за 3 месеца може да се превърнеш от лесна мишена в лесна мишена носеща оръжие ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 31 Май 2015, 21:26

Защо три месеца или шест месеца, а не две години примерно? Всеки пубер писка, че му ограбили времето и някакви такива. Кой от вас стана милионер от 18 до 20 години, кой направи кариера в тия две години, въобще кой направи нещо съществено в живота си между 18 и 20? Сигурно има и такива, още повече тук във форума на милионерите бизнесмени, но масово тези години са напълно пропиляни така или иначе.

А те влизат да учат специалности, които не ги интересуват и по които няма да работят. Преписват като олигофрени по изпитите и излизат тотално неподготвени дори за специалността, която няма да работят в бъдеще, защото е тотално неконвертируема на пазара на труда. После има и претенции, че 1000лв стартово са му малко или с дипломката в джобчето отива да мие коли или да реди щандове в Кауфланд. А видиш ли времето в казармата му било изгубено. В казармата също можеш да пиеш всяка нощ или поне след първите 6 месеца, ако си на 18 или 24 месеца служба, тъй че не виждам нищо изгубено. Вместо да преписваш по изпити и да не научиш нищо все ще подочуеш нещо интересно от всичките занятия, които се водят там. Я ще научиш морза (ако още се ползва, нямам идея), я ще започнеш да можеш да избягаш 5-10км без да ти падне белия дроб, я ще се научиш да правиш поне едни 5-10 набирания. :dunno:

Аз в казармата за пръв път направих някакво физическо усилие при положение, че до тогава и в час по физическо не бях влизал. От тоя ден натам до ден днешен не съм спирал нещо да тренирам кажи-речи всеки ден. Пак там проумях, че всичкото това време, което ми е свободно е всъщност пропиляно и си взех едни граматики та се захванах да уча английски. До уволнението може да се каже, че си говорех кажи-речи свободно. Все ползи за които прекараното там време е твърде малка цена дори. А колкото дали държавата има пари.. може би е възможно да спрем да храним няколко милиона циганина за да храним сто-двеста хилядна армия.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Какво да правим, ако започне война?

Мнение от steeN » 31 Май 2015, 21:28

момчета... сами си противоречите. тези "наемници" както ги наричате са български граждани, които имат къщи и имущество в България... тука не става въпрос да се наемат хора от чужбина в армията... това са пълни тъпотии. щели първи да избягат... а някой, който е накаран на сила да ходи в казармата ще ходи с кеф... wtf...

warrior виж, това че ти си ходил във военно училище по собствено желание, не значи че трябва да караш всички да го правят. това е твой избор...
Последна промяна steeN на 31 Май 2015, 21:31, променена общо 1 път
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 31 Май 2015, 21:30

Колко професионални наемници има в България?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 31 Май 2015, 22:10

Мобилизационните планове от над 250 000 днес се разработват за численост до 100 000 души. Настоящите приети от правителството планове[16] определят до края 2014 година въоръжените ни сили (армията плюс МО и командваните от него структури ) да бъдат сведени до постоянен щатен състав от 37 100 души, от които:
военнослужещи - 29 000 (78%),
цивилни служители - 8100 (22%),
допълнително се предвиждат и до 3400 резервисти.

Това е уж към 2015г . В това число вероятно влиза и офицерския и команден състав по родове войски и ген щаба ,военните академии и училища , министерството .Та си мисля че към 15 хиляди има пръснати кадрови войници из всички поделения от които като се махнат ВВС и флота я останат 7-8 хиляди войника кашимерия , способни да проведат сухопътна операция .
Айде 10 хиляди кашона да са , те не могат да направят две дивизии в пълен комплект както се полага .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: AMG 560SEC WB 1990
Мечтае да кара: ... като горното,ама ново...
Детайли за колата: This AMG is a very special car in so many ways, the fact that this AMG is an authentic AMG Germany with proof of origin that the M117 / 9 motor was first developed in Germany not Japan. It is an AMG 6.0 DOHC wide body which is one of the most desirable and rarest cars in today's car collection market. The car was built during the final year of the AMG ERA during the merge with Mercedes Benz. This car is also equipped with the rarest engine AMG has ever built which is the M117-9 6.0 32v. There was a very limited number of these authentic AMG engines built in Germany and I would I estimate roughly around 5 or 6.

Мнение от VIKING_WARRIOR » 31 Май 2015, 22:39

Jordana Привет и Благодаря. Аз пък си помислих, че разполагаме поне със 45000. Значи положението е много по-лошо отколкото съм допускал.

Quad аз предложих "H&K" защото е най-реално да можеш да си го купиш. Колкото до мнението Ти за КНО и сградата в която живееш мога да Ти кажа следното :
КНО е неразделна част от Армейското оборудване така че не си помисляй даже, че не е нужно - всяка една армия го има без значение национална принадлежност. Колкото е по-елитно толкова е по-прецизно и лесно за експлоатация. Всичко включително и над SigSauer Glock е добре дошло и по-надеждно. Предвид липсата на квалификация и психологична натренираност за ефективна стрелба със каквото инда било оръжие е желателно да се разчита на максимално опростени и надеждни модели които струват пари. Незнам колко от тук присъстващите са стреляли редовно със автоматично или оолуавтоматично оръжие но е желателно да се запознае човек със устройството и принципа на действие без значение дали си командир или просто милитари или пара-милитари единица или гражданин във необходимост. Нали се сещате че щом Гражданинът се е наложило да грабне от някъде оръжие всички останали възможности са изгубени?
Колкото до медтоживеенето и местообитаване на апартамент или къща или вила или каквото и да е жилище няма как да знаеш кога ще Те нападне някой освен ако нямаш разузнаване което при цивилният живот е абсурд така че за да не ти падне покрива на съседа върху главата и да Те затрие означава че ще се изнесеш от Вас много преди изобщо да се е стигнало до бой в близост и означава че ще си партизанин вече със цялото си семейство. Проблем е обаче че всички злини по закон стават по малките часове - земетресения тцунами вулкани тайфуни включително и атака на враг - тогава по биологичен часовник са занижени стойностите на реакция адекватна за проблема и съответно щетите са много по-големи защото се използва момента на изненада както се досещате. И ако имаш малки деца и възрастни хора около себе си тогава драмата е пълна. Хайде да Те видим Теб след 1989 как ще се оправиш при един такъв мармалад? Хм? Останалото като РПГ и Автоматично оръжие незнам как и откъде и кой ще Ви позволи в БГ да го купите законно и кога ще имате време това да го направите. Повече е психологически решението да си купиш късоцевно отколкото реално, че ще се предпазиш или ще оцелееш. Същото се отнася и до РПГ и до ПК -нали някой трябва да Те научи да боравиш със него? Както и да е всичко е от сферата на доброжеланата научна фантастика. Пак споделям радвайте се че Българите имат висок праг на търпимост и да вярвам че тези "сирийци-бежанци" които пресичат границата ни безнаказано(преди всички щяха да бъдат застреляни) не се окажат ISIS внедрени персони и прочие боклуци а са наистина бежанци от ужаса на войната. Късмет.

Sent from my iPhone 6 Plus 128GB using Tapatalk
Последна промяна VIKING_WARRIOR на 31 Май 2015, 23:45, променена общо 1 път
Dream as if you 'll live forever, live as if you'll die today.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 31 Май 2015, 23:17

bum_bum написа:Защо три месеца или шест месеца, а не две години примерно? Всеки пубер писка, че му ограбили времето и някакви такива. Кой от вас стана милионер от 18 до 20 години, кой направи кариера в тия две години, въобще кой направи нещо съществено в живота си между 18 и 20? Сигурно има и такива, още повече тук във форума на милионерите бизнесмени, но масово тези години са напълно пропиляни така или иначе.

Това не съм го видял. А защо някой трябва да реши как аз трябва да си прекарам времето (и то не кой да е а някакви държавни бюрократи), особено след като съм станал пълнолетен? Това, че ти си почнал да спортуваш тогава си е лично за теб. Аз примерно като съм тренирал тенис от още преди 1ви клас... що пък да не искам да задължа всички ученици задължително да тренират някакъв спорт минимум по 3 дни на седмица, щото така ми е кефнало. Много странно мислене имате, не мога да ви разбера. Доста ви е повлиял на мисленето живота преди '89та за съжаление.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: This AMG is a very special car in so many ways, the fact that this AMG is an authentic AMG Germany with proof of origin that the M117 / 9 motor was first developed in Germany not Japan. It is an AMG 6.0 DOHC wide body which is one of the most desirable and rarest cars in today's car collection market. The car was built during the final year of the AMG ERA during the merge with Mercedes Benz. This car is also equipped with the rarest engine AMG has ever built which is the M117-9 6.0 32v. There was a very limited number of these authentic AMG engines built in Germany and I would I estimate roughly around 5 or 6.

Мнение от VIKING_WARRIOR » 31 Май 2015, 23:37

А Ти колега с какво мислене си? Дай да Те видим във една екстремна ситуация как ще действащ? Как ли ще се омотаеш? Бум-Бум се опитва да Ти каже че днешната "млада" генерация не генерира никакви позитиви на базата на които може да се разчита да се оцелее. Покажи на какво си способен и какво можеш след 1989?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: овца във вълча кожа...

Мнение от hell's angel » 31 Май 2015, 23:43

steeN написа:Проблемите на задължителната служба са толкова много... това е лоша идея от всякаква гледна точка... икономическа, ефективност, краен резултат. Както се вижда американците някакси успяват да бъдат световна сила без да го имат... Не виждам що за да има армия, трябва да има задължителна служба.

Щатите та щатите - хич не ти влияят на мисленето...Световната сила, дето оди да мета обеднен уран по арабелите и неандерталците. Наемната армия ала щатите е баш за тая работа - мръсни поръчки навън и като падне морала, евентуално да го вдигат с кешовица. Ама сценария като излезе встрани от пропагандата и дрисват веднага с психолозите и оставките :mhihi:
Чифутите, как па не се сетиха, ква лоша идея им е армията отсекъде, та бичат средно по 2-3 години ...
Ubi dubium, ibi libertas

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 31 Май 2015, 23:56

steeN написа:Това не съм го видял. А защо някой трябва да реши как аз трябва да си прекарам времето (и то не кой да е а някакви държавни бюрократи), особено след като съм станал пълнолетен? Това, че ти си почнал да спортуваш тогава си е лично за теб. Аз примерно като съм тренирал тенис от още преди 1ви клас... що пък да не искам да задължа всички ученици задължително да тренират някакъв спорт минимум по 3 дни на седмица, щото така ми е кефнало. Много странно мислене имате, не мога да ви разбера. Доста ви е повлиял на мисленето живота преди '89та за съжаление.

Имах в предвид, че ако не влезеш с нагласата че видиш ли тия там са ти изгубили времето и са те насилили да служиш все може да извлечеш и някаква полза от пребиваването си в казармата. Аз лично мисля, че си прекарах времето там много по-добре и по-ползотворно, отколкото щях да го прекарам навън на тия години. Със сигурност много си промених мисленето и виждането за живота, което пък вярвам го направи много по-лесен и по-добър после.

Това малко извън темата, но от друга страна ако никога не си пипал калашника и утре недай си боже стане това за което се говори в темата ти попадне един какво правим? Вярвай ми, не е като на кънтъра. Аз стрелях относително добре. Имахме всякакви стрелби, нощни и т.н., но да кажем вече съм забравил. Утре ако се наложи може да не съм особено точен, но поне знам какво да очаквам като натисна спусъка. Със сигурност поне няма да дрисна като чуя звука, който издава щото определено не е това, което изглежда по филмите и ако пусна един откос 2/3 от него няма да е 20 метра над мишената, щото не знам как да го държа и колко рита. Вссе още помня от сапьорските курсове как да заложа ПСМ1, как да свържа шашка тротил, как изглежда огнепроводния шнур, капсул детонатора. Също морзовата азбука и още някои неща, които може да се окажат полезни.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 01 Юни 2015, 0:07

.
Последна промяна steeN на 14 Мар 2022, 22:25, променена общо 1 път

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от VIKING_WARRIOR » 01 Юни 2015, 1:12

БУМ БУМ не се хаби нахалос да обясняваш "необяснимото" и "неразбираемото" безсмислено е нали сме от "онези" след 1900...
Иначе и тука в САЩ и в България се наблюдава едно "лигаво" и слабохарактерно поведение от страна на новата генерация особено за България след прочутата 1989. В Израел също един син може да вкара в ареста на полицията ако пожелае и майка си и татко си само ако отиде и се оплаче от тях примерно че са му повишили тон или недай се боже да му плеснеш някой шамар. Направо си влиза човека в затвора. "Демокрация" и слободия му казвам аз. Нека да видя този Г-н steeN ако е навит да се пробва да си примерим познанията и силите и да видим накрая коя генерация е по-смотана: тази дето си е "загубила" по 2 или 5 години във задължителната казарма или военното училище по собствено желание. Апропо същото военно образование със тукашен ъпгрейд към OSHA ми беше признато за Висше образование и сега имам великолепна работа като OSEO - Master of Science in Occupational Safety със сносен годишен доход. Лошо било едно време да се живее и учи в България. Не мисля така. Изгубил съм си бил годините във военното. ....
Последна промяна VIKING_WARRIOR на 01 Юни 2015, 9:37, променена общо 4 пъти

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от VIKING_WARRIOR » 01 Юни 2015, 1:13

steeN написа:
bum_bum написа:Защо три месеца или шест месеца, а не две години примерно? Всеки пубер писка, че му ограбили времето и някакви такива. Кой от вас стана милионер от 18 до 20 години, кой направи кариера в тия две години, въобще кой направи нещо съществено в живота си между 18 и 20? Сигурно има и такива, още повече тук във форума на милионерите бизнесмени, но масово тези години са напълно пропиляни така или иначе.

Това не съм го видял. А защо някой трябва да реши как аз трябва да си прекарам времето (и то не кой да е а някакви държавни бюрократи), особено след като съм станал пълнолетен? Това, че ти си почнал да спортуваш тогава си е лично за теб. Аз примерно като съм тренирал тенис от още преди 1ви клас... що пък да не искам да задължа всички ученици задължително да тренират някакъв спорт минимум по 3 дни на седмица, щото така ми е кефнало. Много странно мислене имате, не мога да ви разбера. Доста ви е повлиял на мисленето живота преди '89та за съжаление.

Уважаеми steeN. Като не разбираш и не вникваш какво БУМ БУМ се опитва да Ти обясни и да Ти каже дай да разиграем един сценарии при който Ти и Аз да направим едно елементарно упражнение което се състои в следното: Ти и Аз да се окопаем в окоп за цял ръст от легнало положение със шанцов инструмент ( не ме питай какво е шанцов инструмент сигурно си информиран ако не си имаш Гугъл на разположение ) като в същото време трето лице стреля над главата Ти със халосни патрони , без значение геоположението и видът на терена почва/пясък или каквото ни е заварило положението и след като това стане за норматив разбира се да направим частично разглобяване на каквото оръжие поискаш след като си от "новата" генерация и си тренирал Тенис на Корт от първи клас. Не Ти знам социално-икономически-геополитическият статус нито възрастта, за Твое сведение само смея да Ти кажа че съм представител на средната стара генерация и съм дипломиран военен-инженер на 45 години и понастоящем живея и работя във САЩ. Не претендирам да се съревноваваме за Калашников(с него съм служил в няколко разновидности така че няма да бъде честно) който и да е модел защото мога да го разглобя/сглобя за норматив със затворени очи. Съгласен съм също на всеки един западен образец пушка или пистолет без значение модел калибър вид и бранд. Нека да видим какъв ще бъде резултата след като се окопаем Ти и Аз след като разглобим/сглобим оръжието да произведем по един изстрел за да видим крайният резултат от теста.Става ли? Щом БУМ БУМ не Ти обяснява достатъчно обективно и правилно нека да видим какво можеш да разбереш от това което Те питам аз сега и би ли Ти стискало да го направиш. ....

Потребител
Аватар

Мнение от quad » 01 Юни 2015, 2:47

jorsenbmw: "кинтаджиите" в момента в българия сега са единствените, който са виждали на живо военни действия и по-съвременно оръжие в действие. Реално това са едни от най-подготвените ни хора. Тихина си ги има, има не малко свестни момчета дето са там и им е на сърце. Наскоро дори видях някои на съмвестно обучение в САЩ, резултатите от който могат само да радват.
Факта, че са добри и продават знанията си и на частно е съвсем нормално. Щом могат и ги търсят, значи ги бива. За всяко поколение се носят приказки, че видиш ли старите били корифеи, а новите не ставали. После идва следващата генерация и колелото се завърта по същия начин.
Тези, който им е на сърце си скачат и си се спускат не само по програмата :Д

balannar: за три месеца няма да се научиш да водиш точен огън, обаче ще знаеш как да отвърнеш на насрещен огън с голям шанс да не улучиш, но това е без значение, защото само луд би тръгнал напреки срещу пуцащи срещу него хора. Колкото и да са некадърни, може пък и на късмет да го целнат.
Много добър пример в това отношение е проекта на американците от ВСВ "Либърти". Решават да сложат зенитна картечница/оръдие на носа на транспортните кораби с по един мучо вътре, за да ги пазят от обстрелващите ги самолети. Тези установки заемат 10% от товарната способност на кораба. След няколко месеца по новата схема правят анализ, излиза някой и казва че тези установки не са свалили нито един самолет и трябва да се махнат за да има място за повече товар. Тогава по-умна глава излиза и казва: ние тия установки за какво ги сложихме, да сваляме самолети с тях или да пазим корабите. Оказало се, че потопените кораби от самолети били с 30% по-малко. Щото колкото и некадърен да е стрелеца (ясно е че кадърните са на фронта, а не там) никой пилот не е толкова тъп да тръгне срещу стреляща срещу него установка втори път, след като са го забелязали и открили огън срещу него. А от един заход твърде често не се получава критично поражение на кораба и той продължава и оцелява. Бойни кораби са заети с военни действия, а не с пазене на конвои.
Същата логика и при 3 месечната казарма. Няма пари да направиш всички професионалисти, ама поне може да повишиш значително шансовете им за оцеляване.

VIKING_WARRIOR: КНО е зачислено като щатно в армията, обаче не на кашика, а на офицери и на други със специфично обучение като лично средство за защита. Защото няма как да носиш зачислен калашник в танка, зенитното оръдие или на масата с картите и схемите на бойните действия.
Някой горе много правилно написа, за количеството и качеството. Ако имаш 10 души и 2000лв. да ги въоръжиш с пищови, кое ще избереш: 1 с H&K или 10 с Макаров? Ако имаш пари за 10 хеклера супер, ама като нямаш?
Ако говорим за законно придобиване на КНО в момента, ако някак си са ти дали разрешително, то съвсем логично няма да го изхабиш за Макаров. Даже руснаците се светнаха че трябва да либерализират режима за притежаване на оръжие, ама нашите управници даже и стафидки не носят в гащите, камо ли топки за да допуснат това да стане.
Има една приказка, КНО се ползва само толкова, доколкото да си пробиеш път с огън, докато си вземеш дългоцевното. Иначе за конфликти в ранен етап става. Казармите още не са разграбени и почти няма как да ти се наложи да оцеляваш срещу тежка техника, а само срещу също толкова слабо подготвени лумпени. Тогава пищов и пушка вършат добра работа. За града е идеална флоберката, тиха, не дигаш целия квартал срещу теб и за малките дистанции в града достатъчно ефективна. Е, ако имаш винторез супер, ама от къде ще я намериш освен от военните складове нз.

steeN: по-горе съм пуснал линк където в българия не само можеш да стреляш с калашник и драгунов, но могат и да те научат как да го правиш добре. Естествено всичко на този свят се заплаща.

Нека да видим и други списъци, ако някой успее да направи такъв, дето да се вмести в бюджета на средностатистическо семейство и да е ефективно, ще е полезно за всички. Колко пари сте склонни да отделите във времето за да си набавите постепенно нещата, който смятате че биха ви били полезни? Да върнем темата по същество? Само моля сериозни коментари, без тези от рода на "бягай надалеч", "пази боже да не ни срещне мечка" и "мен не ми трябва нищо, защото по мен няма да стрелят".

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата