Смяна на табло "High IKE" и монтаж на навигация

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Re: Смяна на табло "High IKE" и монтаж на навигация

Мнение от Ivo_Borisov » 28 Май 2015, 14:55

Аз четох доста от вчера, колеги пишат че когато колата е с мк3 или мк4 може да е само вързан за абс-а и не е нужно да се връзва този спийд сигнал. И двете вършат едно и също, измерват дали се движи автомобила. Чакам някой да потвърди че аз така или иначе ще монтирам в събота, дотогава си правя подготовка на всичко. Ще опитам да направя и снимки и описание на монтажа. А иначе в този пдф който имам пише изрично че е за коли до 09.2000 г. Ти да нямаш някой по нов? :)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ivo_Borisov » 30 Май 2015, 14:01

Здравейте колеги!
Монтирах си навигацията с навигационен компютър МК4. Започнах да правя ретрофит но стига до някъде и до там. Прилагам две снимки.
Въпроса ми е къде е проблема? Дали програмата ми е с по стари файлове един вид, както датен файловете трябва да се обновяват. Или проблема е че съм сложил МК4 и то с най нов софтуер. Имам спомен да съм чел някъде че директно не може да се прави ретрофит за МК4 ако е нямала колата никакъв. Дали трябва да търся по стар модул и да кодирам?
Мерси!
20150529_192932.jpg

20150529_193015.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от kalingk » 30 Май 2015, 14:21

С кой дис правиш ретрофита?

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ivo_Borisov » 30 Май 2015, 14:38

Мисля 44.

п.п. в.55 е. Интересното е че май всичко си работи и без кодиране, борд компютър, навигацията, музиката. Даже като правя диагностика с дис-а си намира навигационния компютър и монитора като вградени модули.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е30Е36Е39E34<---E63E65

Мнение от ares2 » 30 Май 2015, 17:30

това не е задължително за да работи системата..
моята МК4 беше с данни на друга кола цяла зима пък нищо не се е отразило зле на работата
ИКЕ е добре да го синхронизираш с ЕВС в посока ИВС => ИКЕ! :) там ще запаметиш един файл с данни за твоето купе
останалото са дребни настроики като километри и ВИН
моята кола е фул с електронйка и до сега не съм видял някои модул да не иска да работи заради липсата на ретрофит
добре е .. но те са измислени така, че ще се наредят на дървото по важност и приоритет сами в сигналите си.
ИКЕ и ЛЦМ най вече.. но това е станало автоматично..
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ivo_Borisov » 30 Май 2015, 18:09

Ике-то ми работи перфектно, но виж не съм пробвал с нцс да добавя ръчно екстрата навигация. А вина и км ще ги сменя със скенера.

п.п. Нещо не мога да намеря начин как да премахна SA670 /радиото/ за да добавя SA609 /навигацията/. Като ми излиза менюто за добавяне на кода, не ми излиза листа с кодовете, не ми зарежда и екстрите на шасито. Нещо май нцс-а ми не е както трябва. Иначе си кодирам с него, но сега експерт мода не кодира правилно май. Дали трябва да правя някакви настройки в него, някой има ли идея?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ivo_Borisov » 31 Май 2015, 15:17

Монтажа на навигацията ми отне около 7 часа разглобяване и сглобяване. Но аз си подготвях повечето неща и кабели предварително, изчетох всичко за монтажа и като почнах знаех всичко какво и как да направя.
Работата за мен беше много приятна, разглобяването и сглобяването на БМВ е като пъзел, всяко нещо си има място и пасва идеално.

Кабелите. Аз си взех к-т кабели за HI-FI, не дсп, 10 говорителя без басовете но звука ме устройва. Важно е ако може да вземете кабелите от някой който ги е свалил без да реже нищо, после при поставянето е много лесно, всяко нещо си има мястото.
20150528_180834.jpg

Стойките в багажника. Махнах тази която имах за чейнджъра, тази която е за нави е различна. Наредих новите предварително, предишните дни.
20150529_114216.jpg

Маха се и кората отзад, добавя се антената на гпс-а, както и се включват новите кабели за антените.
20150529_114253.jpg
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ivo_Borisov » 31 Май 2015, 15:24

Разглобява се всичко, махат се седалките, задния мокет /предния само се повдига от страни за да се сменят кабелите към говорителите а и снопа към монитора. Аз лично махнах старите кабели за радио и сложих на тяхно място новите, стана оригинално. Маха се и долната част на таблото, общо взето всичко се маха за да може да се работи.
20150529_131601.jpg

След като се сложи кабела към монитора, към колоните, антените, се започва сглобяването. Всичко по обратния ред. Накрая всичко е готово :driving:
20150530_153450.jpg

20150530_160342.jpg

Остана ми само рамката да сложа, но я намам за момента.
п.п. При мк4 не е задължително да се върже дори и абс модула, при мен по описанието в пдф трябваше да добавя жълт/червен кабел, но зад жабката при конекторите въобще не го открих и не го вързах, вързах само ЛСМ модула както е описано в пдф-а. Чудя се само дали да вържа кабела за абс модула от отзад направо при модула, тъй като при конекторите такъв кабел нямам. Но както казах дори и без него, навигацията си работи отлично.

п.п.2. Кодирах си колата, смених ръчно зцс-а на евс и ике. Имах чувството че нещо не беше както трябва, датата ми се губеше, не ми изчисляваше оставащи км, не показваше борд компютъра както трябва. Пък и само ме глождеше мисълта че не е както трябва :)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ivo_Borisov » 03 Юни 2015, 11:27

Колеги, когато не е включен тв тунера, както е при мен тъй като още го нямам, трябва ли и двата кабела с бяла и синя букса да се включат в МК-то? Първоначално си бях включил синята и червената които са си за мк-то а другите две си оставих за тв тунера. Но така не излизаше картина. Изключих синята от мк и на нейно място включих синята от тв тунера и картината си дойде. Но имам проблем с гласа на навито, не го чувам. Когато трябва да навигира се усеща как намаля музиката но глас не се чува. Та си мисля дали не трябва в мк-то да включа и бялата букса на мястото на червената? Дано сте ме разбрали.
Или да направя въпроса по разбираем, когато няма тунер,в мк-то ли трябва да отиват и двата му кабела или само синята букса?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ares2 » 03 Юни 2015, 13:03

трябва да проследиш на схемата кое къде отива за звука от към МК към радиото.. по спомени с този байпас вариант за тв модула взука минаваше някъде по интересен начин и е малко объркващо. и аз нямах преди така звук но сега доиде
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ivo_Borisov » 03 Юни 2015, 13:36

Значи като сложа тв тунера ще дойде и звука? Че иначе и да го проследя не ми се развалят кабеляците, те си са за тунер оригинално. Въпроса ми беше дали тази бялата и тя трябва да отиде при мк-то както синя отива там. Ама ме е страх да я бодна без да съм сигурен че да не прецакам нещо. А ти само синята букса ли си включвал като си махал тунера?

п.п. Мда, сега намерих една тема в гугъла, май докато не вържа тунер или не резместя пинове няма да си дойде звука. Ще трябва да поръчам тунера по скоро. Тъкмо и камера ще вържа.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ares2 » 04 Юни 2015, 17:34

ти няма да може да я боднеш и да искаш. тя има една пречка за да не взлезе в нито един друг цвят 18 пинова (черна, виолетова, синя)
през бялата са комбинирани видео сигналите при наличие на МК и на ТВ.. не си намирам схемата, но това със звука на навигацията е малко оплетено..
кабела е жълт/червен и жълт/кафяв, но на някои по нови коли съм виждал и само жълт и после само кяфяв. намери пиновете на радиото БМ54 от малките секции долу .. по спомен бяха пин 5 и пин 11 на едната от тях сексия С .. но не помня добре.. те трябва да отиват на МК то

най-добре си сложи тунера.. дори и аналогов .. той няма да ти промени визията.. когато МК е там то предава

при конфигурация МК -- монитор, синията букса от към монитора отива директно на МК лилавата(при МК4 и 3) тя е само за сигнали от ляво и дясно колело + онова от ЛЦМ за задна скорост) другото на лилавата е от старите инсталации и е към тримбъла. заради магнитния сензор и антената която минаваше през тримбъл преди. ако ги няма тях както е на МК4 на лилавата има 3 кабела..
когато има вплетена инсталацията за ТВ е малко по сложно.. тогава синята букса от към монитора отива на синята букса на ТВ модула.. бялата си е до нея, а лилава и синя от към другия край си остават за МК..
при мен тази част липсваше и съм я доизграждал.. не беше лесно, но стана и докато карах с МК2 си работеше всичко..
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ivo_Borisov » 04 Юни 2015, 20:30

Благодаря за изчерпателната информация колега! Аз също си мисля че най добре да сложа тунера и да си е всичко както трябва.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 05 Юни 2015, 10:49

Мале как си я разпилял тази кола. И аз разглобявах, ама не толкова. Иначе по принцип така се прави. Сега някой може да каже, че си инвестирал в морално и технически остаряла система и си си играл напразно. Аз лично те поздравявам.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ivo_Borisov » 05 Юни 2015, 11:48

Бих си сложил някой китаец ама ще загубя най важното за мен - печката. А и ме кефи оригинала. Плюс това както казах и по горе, за мен е удоволствие да правя такива неща по колата си :)
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към E39