е36 316i данък

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

Потребител
Аватар

е36 316i данък

Мнение от krisnc » 23 Май 2015, 23:03

Здравейте,

Интересува ме колко е данъка на 316i и когато я регистрирам в данъчно и КАТ как да я запиша, защото не съм запознат с колата и спецификите й.

В краят на тази седмица станах собственик на е36 316i. Чудесно купе е, много си я харесвам, обаче не знам нищо за нея. Когато ще й правя гражданска, ще я регистрирам в данъчното или ще й слагам номера, ще ме питат за обем на двигателя за коне и такива... въпросът ми е какво да пиша, има ли някакви тънкости при самата регистрация и за какво да гледам при регистрациите и всичките плащания за да не объркам.
Също така ако не е против правилата на форума, има ли смисъл да слагам каско на 20 годишна кола (производство 1995) и ако да за какви пари и към коя компания да се насоча, за да не се притеснявам, ако я надере някой или ако я откраднат поне едни 1000 лева да мога да й взема ...

Съжалявам за лошата тема, използвах търсачката, но явно повечето колеги са запознати с данъци и "врътки" в КАТ и никой не се е хабил да пише, просто тези дреболии са ми важни и не бих искал да пропусна нещо.
За момента колата е на името на приятел, който ми я взе и докара (нов внос е). Има временни номера и голям талон издаден от КАТ Русе мисля, колата не е карана в България преди това- германка е.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 332mxi

Re: е36 316i данък

Мнение от ogata » 23 Май 2015, 23:46

krisnc написа:огато ще й правя гражданска, ще я регистрирам в данъчното или ще й слагам номера, ще ме питат за обем на двигателя за коне и такива...

Ако само питаха, без да искат документи, всички щяха да карат 2.8ци с 97 к.с :mhihi:
ИзображениеИзображение
http://www.injectorite.com http://www.klimacicite.com

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Benord » 24 Май 2015, 6:50

Доколкото разбрах колата е Е36,316I,някъде 1995г.Щом има талон от МВР е минала митница,така че имаш вече вписан номер на мотора,и макар временни номерата са български.Дано приятелят ти се е сетил да ти сканира брифа на колата,който вече е прибран от властите.Това дали ти е с катализатор или без вече, не ти е важно,защото е с две конски сили над границата и си на 100%-ов данък,но пиши,че е,а и сигурно е, че е с такъв,щом е нов внос.Това ти е и задължението преди всеки сервизен ремонт да споменеш да не ти го барат,че знаеш за него,защото нашите си го прибират като компенсация,че си с него.
Та няма нищо притеснително в писането на документите.Досега не съм чул някой да е объркал нещо.Взимаш всичките документи на автомобила,твоите също и отиваш в КАТ по местоживеене.По рано,че по късно чакането е изнервящо,но пък правиш запознаства.Плащаш си таксите където те пратят и...ставаш горд собственик на БМВ.Честито!!!!Да не забравиш да напишеш в темата си колко,къде и как.Вече си специалист!За каското,смятам,че ако си добър "шофер",по-добре инвестирай в хубава аларма. Прави ти кеф всеки ден,и е задържителна в наши условия.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E36 316i compact

Мнение от Infinite » 24 Май 2015, 11:12

София община Подуяне – Данък - 98 лева + стотинки.
Гражданска 210 лева май беше.
Каско - Няма лошо да си направиш каско, аз съм се убедил, че то винаги се изплаща в крайна сметка.
След всичко споменато не забравяй - смяна на масло, смяна на спирачна течност (очаквам коментарите на компетентни колеги, че нямало смисъл да се сменя), общ преглед на колата - дискове, накладки, спирачните пътища (тръби), окачване - тампони, пружини, амортисьори, ослушай се за някой виещ лагер или ролка на например на динамото или на ролката за климатика (ако има климатик), смени охлаждащата течност с качествена такава.
Естествено можеш да пропуснеш всичко написано от мен по-горе, но това е рецептата за спокойна глава и безпроблемно и безаварийно шофиране.
Без Провокация Няма Прогрес !

Потребител
Аватар
Мечтае да кара: E30

Мнение от insaneinc » 24 Май 2015, 11:29

Колега, @Infinite, колко коня е регистрирана твоята? При 102BHP не е ли 150+лв. данъка?

Потребител
Аватар

Мнение от krisnc » 24 Май 2015, 12:47

Infinite написа:София община Подуяне – Данък - 98 лева + стотинки.
Гражданска 210 лева май беше.
Каско - Няма лошо да си направиш каско, аз съм се убедил, че то винаги се изплаща в крайна сметка.
След всичко споменато не забравяй - смяна на масло, смяна на спирачна течност (очаквам коментарите на компетентни колеги, че нямало смисъл да се сменя), общ преглед на колата - дискове, накладки, спирачните пътища (тръби), окачване - тампони, пружини, амортисьори, ослушай се за някой виещ лагер или ролка на например на динамото или на ролката за климатика (ако има климатик), смени охлаждащата течност с качествена такава.
Естествено можеш да пропуснеш всичко написано от мен по-горе, но това е рецептата за спокойна глава и безпроблемно и безаварийно шофиране.

Мерси за добрия коментар :-). Относно нещата за обслужване, аз съм на същото мнение за това поне още седмица ще си ходя пеш докато всичко се оправи и колата е сигурна.

От София съм, община средец, вече имам едно ПТП заради несъобразена скорост пръснах старата си кола - е36 318ис м42 1995 и тази 316ка я купих за да може майстора ми да вземе части от нея и да оправя моята, за моя изненада обаче 316ката е в пъти по-хубава и по-запазена повече върви (двигателя не е толкова износен и скоростите влизат по-добре....) и като цяло е по-хубава от моята.

Цялата тема е пусната, защото когато я писах в данъчното и гражданската даже и като я прехвърлях в КАТ си спомням, че имаше поле, в което пишеш мощност в киловати и обем на двигател и спрямо моите данни изградиха големия и малкия талон на колата, което много ме очуди.
До тук много полезна информация, а идеята за каското беше ако има някакво за 100-150 лева годишно, което да ми покрие колата на 3000 лева да ме защити от паркинг щети ако някой реши, че боята ми му харесва и да вземе да свали част от нея с ключ и примерно ако я ударя пак и тая по обстоятелства, заради които нямам контрол защото карах като малоумен да могат да ми възтановят парите вместо да бъркам от моя джоб.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 413
Мечтае да кара: 628CSI

Мнение от Haddess » 24 Май 2015, 14:32

Моята се води 105 коня м43б16 данъка ми е 108лв. Точно София/Подуяне. Каско ако имаш пари направи каско и искай оценка по шваке защото няма да вземеш повече. Добре дошъл в клуба,безаварийно и скорошен суап!
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E91 325d
Мечтае да кара: отново E36 318is

Мнение от k.milanov » 26 Май 2015, 11:24

Infinite написа:Гражданска 210 лева май беше.

210 лева гражданска :shock: Мен на IS-а ми е 180лева, пък съм още млад шофьор с една година стаж :paranoid: :conf: , което още вдига цената.

Проверявайте си ги тия неща, че това ми се струва голямо дране на кожи с гражданските. Като взех колата бях в някаква компания олимпик или нещо такова та и те искаха да им плащам гражданска от 260 лева :kuku:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от M-coupe » 26 Май 2015, 11:54

..Bayerische Motoren Werke..
Изображение

Назад към E36