Смяна на накладки е36

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 320i N46 седан
Мечтае да кара: чисто ново BMW
Детайли за колата: E 36 седан 9/1997г т.син 320i M52B20
Е 36 кабриолет 7/1996 сив M52B23
Е 90 седан 7.2006 сив 320i N46

Смяна на накладки е36

Мнение от silverstone » 10 Май 2015, 9:09

Здравейте, намерих доста полезни теми, включително и снимков материал във форума , свързан със смняната на накладки на е36. Имам обаче един въпрос- в момента индикацията за износени накладки не свети, има ли опасност след смяната с новите да се активира? И има ли нещо по особено, за да не се активират датчиците?
Колата е Е36 320 1997 / 4 дискови спирачки.
Мерси предварително.
:smoke:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E36 320i Vanos
Мечтае да кара: M6 G-POWER

Re: Смяна на накладки е36

Мнение от Martoo0oo0o » 10 Май 2015, 9:16

Задължително си купуваш и нови датчици ;)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 10 Май 2015, 10:18

Martoo0oo0o написа:Задължително си купуваш и нови датчици ;)

Ако са му здрави старите датчици, няма никакъв проблем , просто да ги премести на новите накладки ....
То тези датичици са просто един мост /верига , която като се прекъсне и казва на таблото , че накладката е износена .... Ако не са прекъснати неговите датчици , може да си ги ползва (а щом не е светнала индикацията на таблото , вероятно не са .... освен ако не са му ги върали на късо ).

Колега , като сменяваш накалдките , трябва да намериш на предно ляво и задно дясно колело едни млки вклинени в накладката джаджи - това е датчика , вадиш от старата накладка и вкарваш в новата .... ще ги видиш , те влизат от страни през апарата ..... Преди да разглобиш апарата , погледни от страни , където има дупка на самия апарат , от там влиза датчика с кабелче ....
Не са на всички колела , а по едно на предните и на задните .....

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от silverstone » 10 Май 2015, 13:51

metodi80 , благодаря за изчерпателната информация. :bchug:
Беше ми необходима, тъй като за първи път ще сменям накладките и с тези датчици :paranoid:
Ще се въоража с як шестограм ( 8 мица ако не се лъжа беше) , WD40, една дървена летвичка да прибирам буталцето и една бира и мисля да ги преборя тези апарати. Интересно, че дисковете са сменяни, а накладките са останали старите....
Ако изкочи нещо пак ще питам :dunno:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 Compact M40B18 M-tech

Мнение от k-hristov » 10 Май 2015, 14:04

silverstone написа:metodi80 , благодаря за изчерпателната информация. :bchug:
Беше ми необходима, тъй като за първи път ще сменям накладките и с тези датчици :paranoid:
Ще се въоража с як шестограм ( 8 мица ако не се лъжа беше) , WD40, една дървена летвичка да прибирам буталцето и една бира и мисля да ги преборя тези апарати. Интересно, че дисковете са сменяни, а накладките са останали старите....

7 е шестограма.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 10 Май 2015, 22:23

k-hristov написа:
silverstone написа:metodi80 , благодаря за изчерпателната информация. :bchug:

7 е шестограма.

Да , шестограма е 7 , а освен изброените от теб инструменти е хубаво да имаш и едни клещи шпицове (с дълги и тънки челюсти), за да можеш да извадиш датчика на накладката от гнездото (понякога контрата им е доста яко захванала в гнездото и има нужда именно от такива клещи , но това само ако видиш , че не излизат при теглене на ръка, не прилагай усилето в/у самия кабел , защото е доста нежен и може да се скъса , а тогава със сигурност ще ти светне на таблото и ще трябва да си купиш нови датчици ..... хвани тялото на датчика , било с пръсти или с клещи и тогава тегли.).Освен това за прибирането на буталото има един "пиниз" , взимаш си щанга (аз ползвам дръжката на средно голям чук) заклинваш м/у задната част на апарата и тялото на амортисьор и просто теглиш към теб , така че да се прибере буталото , по този начин хем ще се охлабят накладките и ще можеш да изкараш както тях , така и апарата , хем буталото ще се пробере максимално.
Не знам дали от обяснението ми е станало достатъчно ясно , но ако не е , караш по осмотрение и логика и до където стигнеш .....
Не е нещо кой знае какво , но като всяко нещо , което не е правено и се прави за първи път , изисква съобразителност и внимание ....
Успех !

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46, G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: M54B22
B48B20

Мнение от streetz » 11 Май 2015, 10:15

Изключително лесно се сменят накладките на Е36, единственото което ме забави мен беше снабдяването с шестограм 7. Наложи се обикаляне на няколко магазина, докато намеря. Датчиците си ги оставих старите, не ми беше светнала още лампата. Имам известни подозрения, че май са побългарявани и затова не свети лампата, та може би другото лято като сменям накладки ще сменя и датчиците (те и без това са започнали да се разпадат).
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от silverstone » 11 Май 2015, 20:52

Благодаря колеги за съветите, несъмненно са ми полезни всякакви хитринки. Това с дръжката на чука си го представих и те разбрах. Ще го пробвам.
Относно шестограм - мисля да купя от практикер специално 7 мицата да е по истински. Имам някакъв комплект на МсБриколаж, но незнам колко са истински. Тъй като очаквам болтовете да са запекли, въпреки чв всичките си имат тапички. Вероято събота ще се похваля, една седмица ще карам по лекичко да се понапаснат и на 22 май имам по дълго патуване.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: F30 & E46
Мечтае да кара: Вoeing 787 Dreamliner

Мнение от SH3M37A » 11 Май 2015, 21:06

Аз ползвах два дюбела :
Изображение

когато падне апарата по спомен се откриваха два отвора където се захваща за шенкела ,ако не се лъжа. И върши чудесна работа също :)
Двете наклатки стари и навиваш и си пиеш бирата без пот и да си даваш зор :mhihi:

За датчиците ,както е споменал методи с дълги човки или избутваш датчина на вътре към диска или на вън от диска понеже има една метална пластина която влиза в самия датчик и после в самата наклатка . Да ги държи да не падат имай го на предвид и това ,ако не са сменяни ще са ,като заварени от прахоляк и накладка и има вероятност да ги счупиш.Ако искаш си ги смени не мисля ,че са голяма цифра ? Аз ги купих за 5-6 евро на парче :)
Изображение
Изображение

Е36 - 1998
Е46 - 2003
F30 - 2016

За руснака всичко, което трябва да се прави с гаечен ключ по-малък от номер 24, си е чиста нано-технология!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от silverstone » 13 Май 2015, 19:20

Здравейте днес взех накладките. Запознах се и с датчикът. Цената му е 15 лв/бр. Демонстрира ми намясто как се сваля датчикът . Въпросът е предните накладки така ли скосено трябва да изглеждат?
Изображение

Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E 91 325d
Мечтае да кара: Z8

Мнение от laary » 13 Май 2015, 20:00

silverstone написа:Здравейте днес взех накладките. Запознах се и с датчикът. Цената му е 15 лв/бр. Демонстрира ми намясто как се сваля датчикът . Въпросът е предните накладки така ли скосено трябва да изглеждат?
Изображение

Изображение

Да точно така. Хубава марка си си взел - ще разбереш по прахоляка на джантите.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от silverstone » 16 Май 2015, 20:52

Здравейте, днес смених накладките за точно два часа. Всичко мина ОК, използвах същите датчици. Имаше още "месо" докато е щяло да даде контакт и респективно да активира лампата.
Задните накладки бяха доста зле, предните явно бяха сменяни веднъж, но пак бяха за смяна. Интересно е че предните външните ( към джантите) бяха по износени.
След като вече " минах по пътя" мога да отбележа две неща, които ми помогнаха да се справя бързо и безпроблемно със смяната на накладките на 4 те диска:
- на гумите с датчици, да се освободи кабелът от платсмасовите скоби където е хванат, така се освобождава дължина и след като се свали супорта може спокойно да се огледа и извади без да оптяга кабелчето.
- относно пробирането на буталцата, задните нямах проблем, след като ги свих с дървената дръжка на чука излизаха по бавно имах време да нанижа на диска.
Предните се връщаха по бързо:) ето как го прибирах- след като се свали супорта и датчика- връщам старата накладка задната ( от към двигателя) , връщам супорта на мястото с една накладка и в дупката от страни с дръжката на чука ( дървена) ползвам като лост, така диска натиска накладката а тя буталото. После бързо се вади, вкарват се новите накладки и се на на изва на диска.

След като свалих супорта, разбрах и идвята на колегата по горе с дюбелите. Дупките обаче не са теИ дето се хваща за шенкела а тези на който се закачва скобата ( предните) слага се старата накладка и с гайките на дюбела оказваш натиск на феродото и оттам то пробира буталото.

И това е, сега не спира много добре но се усеща много приятно педала. Сероятно след 100 тина км ще се напаснат.
След смяната като седнах и натиснах педала - потъна доста, изтръпнах:) но явно е избутало буталцата. После вече се вдигна и с доста по висока точка на действие.
Благодаря много на всички, които съдействаха с информация! Наистина не е трудно , не си заслужава 50 те лева, колкото ми поискаха на севиз за смяната ;)

Потребител
Аватар

Мнение от albatron » 16 Май 2015, 22:18

silverstone написа:...
Предните се връщаха по бързо:)
...

Като сменях моите преди месец, буталата не се връщаха сами. Беше ли отворил казанчето за спирачна течност? Аз бях.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от silverstone » 16 Май 2015, 23:01

Да и аз го отворих, казанчето.Задните намахпроблем, но предните за да успея да сложа новите накладки буталцето трябваше да е максимално прибрано, до край. А се въщаше за кратко време около 5-7 мм.( колкото беше избутало със старите накладки) там беше малко повечко бързина и сръчност, хем да сложил датчика, хем да вкараш и втората накладка и да нанижеш на диска.

ентусиаст
Аватар
Кара: яки шестаци...

Мнение от EnimEn » 17 Май 2015, 2:10

що за теми за обсъждат напоследък
Изображение
Read the fuckin` MANUAL!!!
Never took this road before... destination unknown!

"Good drivers,Just drive!"

Следваща

Назад към E36