Втвърдяване на волана
Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
32 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
Re: Втвърдяване на волана
Имах абсолютно същия проблем. Оказа, се че предния собственик е сменил GM модула и не го е разпознал. Интересното е, че волана беше приемливо лек като купих колата, докато в един момент съвсем се втвърди. След разпознаване на модула стана по-лек от когато и да е било. Така, че моя съвет е колегата да отиде за диагностика при някой, който разбира.
Значи ситуацията е следната сервотроник има ... скъса се пистов ремък следва подмяна и измиване на двигателя.
Севотроника почна да изчезва ... на няколко пъти като се кача се включва карам си няма проблем после се качвам няма го след това спирам качвам се пак има ??? В крайна сметка откачих клемата на акумулатора за 15 мин да не е натрупала грешки евентуално да ги изчисти буксата беше поизлязла на самия клапан на сервотроника вкарах я хубаво. След тази операция паля и сервотроник има спирам качвам се паля 2-ри път има на 3-тия път се включи в началото и пак стана твърд и всеки следващ път продължи така палиш мен тръгваш втвърдява се ????
Севотроника почна да изчезва ... на няколко пъти като се кача се включва карам си няма проблем после се качвам няма го след това спирам качвам се пак има ??? В крайна сметка откачих клемата на акумулатора за 15 мин да не е натрупала грешки евентуално да ги изчисти буксата беше поизлязла на самия клапан на сервотроника вкарах я хубаво. След тази операция паля и сервотроник има спирам качвам се паля 2-ри път има на 3-тия път се включи в началото и пак стана твърд и всеки следващ път продължи така палиш мен тръгваш втвърдява се ????
- todorakis82
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е39 530ДА 193к.с. 2001г. Комби
Колеги вдигам тази стара тема да не се пише за едно и също нещо на няколко места.
Проблемът ми е, че вчера тръгнах с колата волана се въртеше леко когато вдигнах 60-80 км. волана се втвърди което е нормално нали, но когато намалих и исках да паркирам волана си остана твърд, загасих мотора изчаках малко и като тръгнах волана си беше лек пак, понастъпах малко и пак се втвърди и не иска да става лек.
Направих следното когато загасих двигателя махнах бушон номер 11 запалих колата и волана беше твърд сложих бушона и веднага олекна както трябва да е настъпах колата с 80-100 км. намалих направих маневра за паркиране волана си беше лек. Колеги възможно ли е да се е бъгнало нещо моментно и да нямам проблем за напред, или тепърва ще започнат проблемите със сервотроника. Миналата седмица ми падна акумулатора ако това има общо.
Когато махнах бушон 11 и в купето осветлението загасна на един бушон ли е осветлението и сервотроника.
Колата е 530ДА 193к.с. 2001г. фейслифт.
Проблемът ми е, че вчера тръгнах с колата волана се въртеше леко когато вдигнах 60-80 км. волана се втвърди което е нормално нали, но когато намалих и исках да паркирам волана си остана твърд, загасих мотора изчаках малко и като тръгнах волана си беше лек пак, понастъпах малко и пак се втвърди и не иска да става лек.
Направих следното когато загасих двигателя махнах бушон номер 11 запалих колата и волана беше твърд сложих бушона и веднага олекна както трябва да е настъпах колата с 80-100 км. намалих направих маневра за паркиране волана си беше лек. Колеги възможно ли е да се е бъгнало нещо моментно и да нямам проблем за напред, или тепърва ще започнат проблемите със сервотроника. Миналата седмица ми падна акумулатора ако това има общо.
Когато махнах бушон 11 и в купето осветлението загасна на един бушон ли е осветлението и сервотроника.
Колата е 530ДА 193к.с. 2001г. фейслифт.
- todorakis82
- младши ентусиаст
-
Колеги положението ми с волана не е добре, днес пак същата работа мина ли скорост от 50/60 км. волана се втърдява в движение го усещам как става твърд и когато намаля или да паркирам си остава твърд гася мотора махам ключа запалвам мотора волана става лек и така до следващия път ужас. Когато се втвърди и спра на място махам бушон 11 и никаква промяна, а когато е лек волана и махна бушона веднага става твъд. Километражът и АСЦ-то работят, възможно ли е да е станало нещо когато миналата седмица ми падна акумулатора.
Какво ме бихте посъвтвали да направя най напред, че с този волан не е работа.
Някой знае ли добър майстор в Пловдив който знае как да ми оправи проблема и да направи читава диагностика.
Какво ме бихте посъвтвали да направя най напред, че с този волан не е работа.
Някой знае ли добър майстор в Пловдив който знае как да ми оправи проблема и да направи читава диагностика.
- dankata
- младши ентусиаст
-
- Кара: 530iA Touring
- Мечтае да кара: e3-е39
- Детайли за колата: 2001
Този предпазител, който махаш, захранва GM модула през букса X332. GM модулът ти управлява сервотроника.
Провери следните неща:
- кабелите по пътя предпазители - GM - сервотроник
- букса сервотроник
- наличие на паразитна консумация след 16-тата минута (утечка). Така ще разбереш дали имаш модул, който не работи изправно. Тъй като почти всички те са свързани с GM-a, то наличието на такъв може да шашка работата на GM-a и оттам сервотроника в твоя случай.
Провери следните неща:
- кабелите по пътя предпазители - GM - сервотроник
- букса сервотроник
- наличие на паразитна консумация след 16-тата минута (утечка). Така ще разбереш дали имаш модул, който не работи изправно. Тъй като почти всички те са свързани с GM-a, то наличието на такъв може да шашка работата на GM-a и оттам сервотроника в твоя случай.
- alachr1
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: е39 530д 2001
колега провери буксите од километржата напрскај ги с контакт спреј сшто и буксите од ГМ модула 

- todorakis82
- младши ентусиаст
-
alachr1 написа:колега провери буксите од километржата напрскај ги с контакт спреј сшто и буксите од ГМ модула
Колега къде са тези букси би ли обяснил нещо разглобява ли се.
Има предвид буксите на таблото с уредите и ГМ модула,който е под жабката.Може да напръскаш и тази на самата рейка също.
Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
- sali_k
- Потребител
-
- Кара: E39 520i, E70 3.0D
Пиша в темата на колегата, понеже имам сходен проблем.
При студен двигател волана е супер твърд и едва се върти на място (Е39 520и 96та без сервотроник).
Щом загрее колата проблема изчезва .
Това стана след смяна на зимни гуми с летни. От 205/65/15 към 225/60/16.
Есента (преди 5000км) рециклирах рейката, смених маслото с Castrol ATF Dex2 multivehicle и нямаше подобни проблеми (пак с гумите 225/60/16).
Чудно защо след смяна на зимни с летни се появи този проблем с хидравликата.
Проверил съм за течове и ниво на маслото.
Волана е твърд при ниски и високи обороти....
Някакви идеи какво да проверявам?
При студен двигател волана е супер твърд и едва се върти на място (Е39 520и 96та без сервотроник).
Есента (преди 5000км) рециклирах рейката, смених маслото с Castrol ATF Dex2 multivehicle и нямаше подобни проблеми (пак с гумите 225/60/16).
- mfandakov
- младши ентусиаст
-
sali_k написа:Пиша в темата на колегата, понеже имам сходен проблем.
Казанчето за хидравлично масло ,и номер 13 от схемата едно от двете е задръстено
http://de.bmwfans.info/parts-catalog/E3 ... oil_pipes/
В града човек експлоатира човека,а в селото е точно обратното!
- SHeRiFa
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: БМВ е39 2.0i
- Мечтае да кара: Е38 4.4i
При мен хидравликата работи,но не е така леко ,както трябва да е.Дали трябва да се прочисти казанчето или може да е от друго.Масло има ,не губи....но не е леко както други автомобили примерно.Джантите са 17ки ,вече с летни 225/50.
Andare Dopo Dio!
- Conqueror
- младши ентусиаст
-
- Кара: Колело
- Мечтае да кара: Suzuki Gsx R1 (к9) в народното събрание
sali_k написа:Пиша в темата на колегата, понеже имам сходен проблем.
Сервотроника не харесва кофти гуми (или неща който са били гуми около 2003 година) и аз не мога да си обясня как и защо но е факт....
SHeRiFa написа:При мен хидравликата работи,но не е така леко ,както трябва да е.Дали трябва да се прочисти казанчето или може да е от друго.Масло има ,не губи....но не е леко както други автомобили примерно.Джантите са 17ки ,вече с летни 225/50.
Имаш ли идея какво ти е маслото не е зле периодично да се сменя....А ако ти мазнее казанчето от към капачката то е за смяна или филтъра му. А ако чуваш помпата постоянно или просто по шумно и не се реши с друго масло... Тя е виновникът

- SHeRiFa
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: БМВ е39 2.0i
- Мечтае да кара: Е38 4.4i
SHeRiFa написа:При мен хидравликата работи,но не е така леко ,както трябва да е.Дали трябва да се прочисти казанчето или може да е от друго.Масло има ,не губи....но не е леко както други автомобили примерно.Джантите са 17ки ,вече с летни 225/50.
Имаш ли идея какво ти е маслото не е зле периодично да се сменя....А ако ти мазнее казанчето от към капачката то е за смяна или филтъра му. А ако чуваш помпата постоянно или просто по шумно и не се реши с друго масло... Тя е виновникът[/quote]
Значи порачетох из форума ще ми трябват около 2 литра хидравлично масло,някой препоръчват червеникаво,но каквото и да е сигурно ще е по-добре от това което вече не се знае колко време е износвано.Препоръки за някой майстор в Пловдив който може да извърши интервенцията или може и сам човек с не многобройни саморемонти може да се справи

Andare Dopo Dio!
- Conqueror
- младши ентусиаст
-
- Кара: Колело
- Мечтае да кара: Suzuki Gsx R1 (к9) в народното събрание
1 литър АТФ декстрон 2 или 3 Най добре някаде където можеш да вдигнеш колата или поне предницата за да можеш да направиш 2-3 оборота пълен ляв- десен с волана да изхвърли всичкото масло и чак после да налееш

- sali_k
- Потребител
-
- Кара: E39 520i, E70 3.0D
Днес свалих казанчето, промих филтъра и налях ново масло DEX 3 Castrol.
Резултата е налице: студен - топъл двигател, волана се върти еднакво.
Има промяна, но не е както беше преди няколко месеца...
Чуват се леки звуци от помпата, като предполагам и е дошло времето. Като я сменя ще пиша какъв е ефекта.
Резултата е налице: студен - топъл двигател, волана се върти еднакво.
Има промяна, но не е както беше преди няколко месеца...
Чуват се леки звуци от помпата, като предполагам и е дошло времето. Като я сменя ще пиша какъв е ефекта.
32 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3