DIY: Подмяна на плафоните на рег.номер с LED

3-та серия ('06-'12)

Модератори: Dimitroff, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар

DIY: Подмяна на плафоните на рег.номер с LED

Мнение от kdl » 11 Апр 2015, 22:40

Извинявам се за лимонската тема, но се изнервих, че не мога да намеря къде точно се намират стойностите за прекодиране на тези светлини. Т.е. да не проверява дали са изгорели или не.

Исках да имам LED-чета на номера, да свети като на по-новите Е90ки. Първо си поръчах едни от eBay с много SMD-та, но светеха прекалено ярко за моя вкус. Глупаво решение беше, знаех си че трябва да поръчам оригинални от самото начало.

Един ден просто реших да си купя истинските елементи и да ги сложа.

Има 2 типа букси: дебели пинове на по-старите, новите са с малка буксичка с 2 пина.
Гледал съм DIY-та из нета, някои правят нещо като преходници от старата букса към новата (виж. картинка 6). Аз действах по-генерално, презапоих си направо новите по-малки букси и омотах в текстилна TESA. Сега си е заводско ;)

Причината за тази тема е прекодирането на FRM модула и какво точно се прави.

Като сложите каквито и да е LED светлини на номера, колата, освен ако не е прекодирана, си проверява крушките периодично. Изрязява се във премигване на лампите няколко пъти в секунда докато са спрени светлините, като в зависимост от плафоните, може да показва грешка на таблото или не...

Гледал съм из нета, че някои "тюнъри" запояват паралелно малка 2W крушка на кабелите, за да избегнат грешката на таблото, което е малко... тъпо.

За разлика от Е60, която следи всяка крушка отделно, Е90 следи и 2те едновременно , т.е. без значение дали само едното или и двете са изгорели, вади грешка (по-логично е).

С ncsexpert се изчита FRM модула и после се търсят следните параметри: слагат се на nicht_aktiv и после execute job в режим на SG_Codieren
KALTUEBERWACHUNG_KZL
nicht_aktiv

WARMUEBERWACHUNG_KZL
nicht_aktiv

Та какво имаме по снимките:
1. Новото плафонче (хубаво е направено, пасва си като оригинално, каквото си е) :)
2. Буксите, могат да се използват и стандартни 2пинови букси от по-старите модели, но се изпилява едно ръбче, не е драма.
3. Ето я и самата букса
4. Как се сваля плафона: пъхва се права отвертка в процепа и се бута надясно!!!
5. Ето и как излиза
6. Това е въпросният преходник, за който споменавам по-горе, но не ми харесва.
7. Ето как беше с китайските плафони, прекалено ми е ярко. С новите е значително по-балансирано.
8. Параметърът за Cold monitoring, който трябва да се промени на nicht_aktiv.
9. Параметърът за Hot monitoring, който трябва да се промени на nicht_aktiv.

Картинки 2 и 3 са от произволно търсене в Google.
Картинки 4, 5 и 6 са от темата по-долу
http://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=641410

Eто и парт номерата:

63267193293 - LED плафонче х2 (25.79лв./бр.)
61136925634 - букси х2 (3.08лв./бр.)
61130005197 - пинчета х4 (4.16лв./бр.) -> нереална цена :) Желателно е да имате стара букса, че 17лв за кабелчета е малко шукаритетно.

Мерси, моля и успех :)

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

И... архивът със същите картинки, ако паднат от хоста:
License LED images Archive.zip
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

младши ентусиаст
Аватар

Re: DIY: Подмяна на плафоните на рег.номер с LED

Мнение от Giovanni » 11 Апр 2015, 23:24

Супер, е60 не е с FRP затова е по различно. Тия плафончета се продават и с load dump без нужда да се спират чекове и не вадят грешки. :bchug:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '12 BMW F10
Мечтае да кара: самолет

Мнение от oci » 11 Апр 2015, 23:31

Giovanni написа:Супер, е60 не е с FRP затова е по различно. Тия плафончета се продават и с load dump без нужда да се спират чекове и не вадят грешки. :bchug:

Не е кой знае колко по различно при е60 е вярно там не е FRM а LMA :mhihi: :banghead:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от kdl » 11 Апр 2015, 23:41

Giovanni написа:Супер, е60 не е с FRP затова е по различно. Тия плафончета се продават и с load dump без нужда да се спират чекове и не вадят грешки. :bchug:
T.e. ги има оригинални, във версия, която не налага прекодиране? Може ли да погледнеш за партномера?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Giovanni » 11 Апр 2015, 23:57

Не, за оригинални не знам, колеги с китайски съм виждал само в 2 варианта - цял плафон на който не му се сменя крушката, а втория вариант е оригиналния плафон със сменена ЛЕД крушка от тоя род http://www.ebay.co.uk/itm/New-39mm-6-SMD-5050-LED-Car-Dome-Festoon-Canbus-Light-Lamp-Bulb-White-12V-UK-/230752787106?pt=UK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM&hash=item35b9f01aa2

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от kdl » 12 Апр 2015, 0:09

Аз ги имам китайчетата, цял плафон (не е крушка, която се слага в оригиналния), вътре са вградени SMD-тата, утре ще ги снимам. Не дават грешка, но премигват леко преди да се включат фаровете докато ги проверява колата дали не са изгорели.

Ацалов
Аватар
Кара: Колело
Мечтае да кара: Лодка в морето

Мнение от Atsalov » 12 Апр 2015, 8:43

Само дето тук колегата е дал пример с ОЕМ и светят с точния интензитет ,а не като китайските или много силно или много слабо. :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: bmw 320d e90
Мечтае да кара: m5

Мнение от hpnotic2 » 12 Апр 2015, 17:13

Аз затова си ги поръчах от пропартс и като ги сложих, като видях колко силно светят ги "надрасках" отгоре с черен scratch remover, че това имах под ръка :lol: и сега светят идеално и не се отмива на автомивка :lol:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F10 520d / E90 320d

Мнение от blagun » 21 Май 2015, 8:48

Здравейте колеги,
вчера монтирах новите плафончета, вдъхновен от темата на колегата, за което му благодаря!
Само да вметна, че при мен има разлика в цвета на двата плафона - единия свети топло бяло, а другия студено бяло :shock:
Дано да ми сменят едното, за да светят еднакво!
Също така ми взеха доста повече пари за буксите - Дару кар :roll: :roll: :roll:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от blagun » 21 Май 2015, 9:11

Ето тук можете да видите разликата в светлината, което според мен е недопустимо :shock:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от kdl » 21 Май 2015, 16:25

На снимката не си личи, но ако наистина са в различна гама, е недопустимо. Ходи им пусни една рекламация. Ако се направят на интересни, можеш да пуснеш едно оплакване до Мюнхен, без излишен хейт, просто да ги питаш какво можеш да направиш, понеже очакваш коректно отношение от дилърите на авточасти и повторяемо качество от продуктите на компанията, бла бла бла, все ще измислиш нещо. Винаги отговарят и то доста адекватно.

Иначе... що купуваш друг парт номер ;)
61136925634.JPG

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от blagun » 22 Май 2015, 8:31

liloff написа:На снимката не си личи, но ако наистина са в различна гама, е недопустимо. Ходи им пусни една рекламация. Ако се направят на интересни, можеш да пуснеш едно оплакване до Мюнхен, без излишен хейт, просто да ги питаш какво можеш да направиш, понеже очакваш коректно отношение от дилърите на авточасти и повторяемо качество от продуктите на компанията, бла бла бла, все ще измислиш нещо. Винаги отговарят и то доста адекватно.

Иначе... що купуваш друг парт номер ;)
61136925634.JPG

Личи си човек, загледай дясната свети по-жълто, а лявата по-бяло...дори и те се увериха в това...
Иначе гениалното решение на Дарукар е да им върна тези, да пуснат рекламация и да чакам доставка на новите....а през това време ще съм без светлини на номера :kuku: :dunno:
Относно парт номера на буксата - нямаше я другата, и аз поисках алтернатива да ми намерят - демек същата с друг код и друга цена :shock:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от kdl » 22 Май 2015, 10:07

Винаги съм си чакал за доставката на частите ;) Няма как да имат всичко в наличност.
Евала, че са подходили коректно и са поръчали нови части. Това е правилното.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от blagun » 26 Май 2015, 11:23

Дойдоха новите плафончета!
Монтирах ги!
Вече всичко е ок!

Назад към E90/E91/E92/E93