Биене в кормилото при спиране. Криви дискове, гуми или рейка

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

ентусиаст
Аватар

Re: Биене в кормилото при спиране. Криви дискове, гуми или р

Мнение от @2bar » 06 Апр 2015, 11:32

няма такива фабрични дефекти. може да има доста чувтвителна предница, но това е всичко. моите дискове съм ги сменял преди около 25к км и за сега всичко е наред (предполагам, че така и ще остане).

единствено внимавам с автомивката - никога не ходя след като съм карал колата, а преди това (при мен поне става - автомивката е на 2 - 3 км).

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Ford Fiesta 1.25i
Мечтае да кара: A6 2.5 TDI

Мнение от totopz » 06 Апр 2015, 12:16

В този ред на мисли някой мерил ли си е дисковете с индикаторен часовник? Аз мисля да направя тази работа и се чудя до какво отклонение е допустимо.

ентусиаст
Аватар

Мнение от @2bar » 06 Апр 2015, 14:04

totopz написа:В този ред на мисли някой мерил ли си е дисковете с индикаторен часовник? Аз мисля да направя тази работа и се чудя до какво отклонение е допустимо.

от там се започва, като си говорим за биене и т.н. Ако дисковете са криви се свалят и се мери само главината (т.е. лагерът), защото може да идва от нея.

Качи си TIS, там ги има допустимите гранични отклонения.

Потребител
Аватар

Мнение от bassvane » 08 Апр 2015, 10:38

Препоръчайте сервиз в София, където могат да премерят дискове и главини дали да са криви.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Х5 е70 4.0d
Мечтае да кара: Валяк

Мнение от Niko88 » 09 Апр 2015, 19:26

Не се занимавайте с пристъргвания и простотии това а тежки коли искат си качествени части аз мойте дискове ги вземах от Германия от бмв и вече 70к км никви ядове и дисковете не са мръднали дори ръб нямат, а преди това бях с прехвалени атета и брембота всичките се укривиха...верно е че цените в Дару са високи ама може биима защо...
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е30Е36Е39E34<---E63E65

Мнение от ares2 » 09 Апр 2015, 21:03

чисто нови добри дискове, накладки, безпорблемни лагери и понякога бие и при мен.. странно е, че не винаги го има.
някъде четох, че неподходящи накладки могат да оставят някакви наслагвания по диска и докато го изчисти при следващото спиране тресе :dunno:
то боклуци дал господ по магазините ни та не знам какво "качество" съм купил.
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от @2bar » 09 Апр 2015, 21:41

"неподходящи накладки" и то от БМВ....

ай стига. Ако всичко е купено от БМВ и най - вече монтирано правилно няма биене, тресене и т.н.

Факт е, че на някой магистрали ми прави впечатление, че има съвсем леки вибрации във волана, което явно си е нормално за модела,
но биене и тресене в никакъв случай.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от totopz » 10 Апр 2015, 19:42

Аз днес борих проблема и нищо не преборих. Премерих си и 4-те диска и разликите при всеки диск беше между 0.03 мм и 0.06 мм. Доколкото четох индустриалният стандарт го дават 0.024 мм, така че според мен дисковете са добре. Мерих си и джантите като 2 от тях бяха криви 0.5 мм, една беше 0.8 мм и една предна имах крива 1 мм. Сложих резервната на мястото на най-кривата предна. Резервната показа, че е крива около 0.25 - 0.3 мм.

След смяната на джантата гадното биене пак го има. Според мен всичко, което мерих е в допустими норми и проблемът не ми е в дисковете или джантите. Предницата няколко пъти я водя на майстор и казват, че всичко е на ред. Тампоните на кривите носачи и са ми чисто нови lemforder.

Просто вече не знам какво да я правя тази кола. Личното ми мнение е, че инженерите от БМВ тук доста са се изложили. Имал съм много други коли от различни марки и такъв непоправим проблем никога не е имало.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 96' e39 520
Детайли за колата: m52b20

Мнение от hishnika » 10 Апр 2015, 20:31

Ей тея "смешни" инженери на БМВ как са се изложили бе, как не може една част да издържи 20 г. без да се сменя :mhihi:

Другите компоненти по окачването и управлението някога гледал ли си ама не да ги напъваш със щангата или пак БМВ са виновни а??? :lol:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от totopz » 10 Апр 2015, 21:05

Ами проверяване е окачването от майстори, които вдигат колата на подемник и започват да клатят разни работи по окачването. Аз много не разбирам, но ходих за проверка при 3-ма различни майстора в различни сервизи и всички казваха, че нищо немогат да хванат. Освен в Дарукар да отида друго вече не знам какво да направя.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ares2 » 10 Апр 2015, 21:58

до сега не съм чул бмв да са изтегляли Е39 заради проблем с оакчването.
по скоро проблема си е при нас колега
това е било революция за авто индустрията като окачване и технологии ако го върнеш назад в края на 90те..
не бях сядал в кола с по добро управление и стъпка на пътя до тогава :dunno:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от totopz » 10 Апр 2015, 23:30

Не ме анатемосвайте. И на мен много ми харесва управлението и поведението на колата, но е и факт това, че много хора са борили проблемът с биенето при спиране като са сменили какво ли не и не са успели да го преборят.
Като заключение искам да кажа, че искрено се надявам проблемът да е от нещо дребно, което не съм догледал, а не да трябва да се смени цялата предница, за да се оправи.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F10

Мнение от (bubsa) » 10 Апр 2015, 23:56

totopz написа:Не ме анатемосвайте. И на мен много ми харесва управлението и поведението на колата, но е и факт това, че много хора са борили проблемът с биенето при спиране като са сменили какво ли не и не са успели да го преборят.
Като заключение искам да кажа, че искрено се надявам проблемът да е от нещо дребно, което не съм догледал, а не да трябва да се смени цялата предница, за да се оправи.

И при мен е същата работа :( Всичко е ОК и пак си има биене :dunno: Оригинални носачи,на които сложих и полиуретан,нови дискове и накладки АТЕ и никакви луфтове...
Интересното е,че откакто сложих пак 18-ките намаля и почти го няма,а миналото лято си го имаше.Със зимните пак си тресеше.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

...и всички разбират от всичко...

Да пишеш на БЪЛГАРСКИ език с ЛАТИНСКИ букви е като да пишеш с лайна по стената. Чете се, но не е приятно!
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ares2 » 11 Апр 2015, 8:23

при мен съм почти сигурен че е от рейката
планирал съм да я сменя скоро та ще видим след това
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 11 Апр 2015, 10:10

Ако всичко е ОК по въртящите се части, обикновено проблема е съвкупност от кормилната уредба и тампоните на носачите. Само средната кормилна щанга има четири шарнира и обикновено на тия години и е дошло времето просто... Поне при мен всякакво тресене изчезна след смяната и заедно с кормилни накрайници и Пауърфлекс на всички носачи...
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

ПредишнаСледваща

Назад към E39