BMW X5 E53 Катализатор

X серия (E84,F48,F39,F47,E83,F25,F26,E53,E70,F15,E71,F16)

Модератор: Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Bmw X5

BMW X5 E53 Катализатор

Мнение от raychev » 17 Мар 2015, 13:55

Здравейте колеги,имам БМВ Х5 Е53 3.0д 218 к.с. Въпроса ми е проблем ли е за двигателя ако махна катализатора и сложа прави тръби на мястото му.Някои казват,че като го махна ще олекотя работата на турбото(иначе товарило турбото) други казват в никакъв случай да не го махам..Ще се промени ли звука,ще стане ли по-шумен ? Помогнете ми да взема правилно решение.

ентусиаст
Аватар

Re: BMW X5 E53 Катализатор

Мнение от pinko_23 » 17 Мар 2015, 16:00

Колега аз на Е36 го махнах и съм доволен, беше се задрастил и имаше леки колебания в оборотите на свободна. Не се слагат прави тръби а резонансно гърне, гледай да не пестиш там зада си доволен от резултата, а отностно катализатора те се изкупуват такаче ще си покриеш част от разходите. За товарене на турбото, товари защото катализатора затруднява излизанетона газовете. Но при всички случай го прави при читави майстори че да не те е яд после, ако си от София мога да ти предложа място.
Успех
Няма начин да няма начин

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от raychev » 17 Мар 2015, 20:00

Живея близо до София и не ми е проблем да отида.Ако може да ми кажеш къде се намира мястото.И да питам промени ли ти се звука след махането на катализатора ?

ентусиаст
Аватар

Мнение от pinko_23 » 18 Мар 2015, 9:20

Колега имаш лично
Няма начин да няма начин

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW X5 4.6 is
Мечтае да кара: Alpina B5 ili B7

Мнение от bobby81 » 19 Мар 2015, 22:29

В никакъв случай не се слага права тръба, може да се изгуби мощност след това. Аз издъних гърнетата, в които бяха катализаторите/оказа се че за 2 катализатора ще ми дадат 30 лева, без много платина се явно/ и се получи доста добре. Но колата е V8 и тук така нареченото дрънчене го няма, което евентуално се получава при V6 или 4 цилиндровите. Джипа ми стана наистина малко по шумен, но това и целях. Както е писал колегата по горе ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се слага резонантно гърне и пари не трябва да се пестят. :D :D :D
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: БМВ 330Д
Мечтае да кара: Е92

Мнение от boqn92 » 25 Мар 2015, 0:02

Лично съм махал на 330д 184кс и 3 те катализатора разликата беше в разходи -0,5л и във вървежа.Аз сложих права по широка тръба а звука се промени с една идея повече но не стана дразнещ и нямаше дрънчене.При махането на катализатори много трябва да се внимава с меката връзка защото тя почти със сигурност ще е оригиналната и почти при всички случаи то дрънчи.Да добавя ,че катализаторите струват много повече от 30лв даже в някои случаи 300+ :) .
Махането на катализаторите при дизела оказва благоприятно влияние на турбината и наслагването на сажди м/у катализатора и турбото.
При махането кажете на заварчика да внимава с цялостта на катализатора защото ако го изкара на парчета ще ги продадете за 10лв кг.а те тежат средно 3,5кг общо 3те. :bchug:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от raychev » 25 Мар 2015, 1:05

boqn92 написа:Лично съм махал на 330д 184кс и 3 те катализатора разликата беше в разходи -0,5л и във вървежа.Аз сложих права по широка тръба а звука се промени с една идея повече но не стана дразнещ и нямаше дрънчене.При махането на катализатори много трябва да се внимава с меката връзка защото тя почти със сигурност ще е оригиналната и почти при всички случаи то дрънчи.Да добавя ,че катализаторите струват много повече от 30лв даже в някои случаи 300+ :) .
Махането на катализаторите при дизела оказва благоприятно влияние на турбината и наслагването на сажди м/у катализатора и турбото.
При махането кажете на заварчика да внимава с цялостта на катализатора защото ако го изкара на парчета ще ги продадете за 10лв кг.а те тежат средно 3,5кг общо 3те. :bchug:

Мерси колега за изчерпателния отговор само да те питам започна ли да пуши повече колата ?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от raychev » 25 Мар 2015, 1:07

bobby81 написа:В никакъв случай не се слага права тръба, може да се изгуби мощност след това. Аз издъних гърнетата, в които бяха катализаторите/оказа се че за 2 катализатора ще ми дадат 30 лева, без много платина се явно/ и се получи доста добре. Но колата е V8 и тук така нареченото дрънчене го няма, което евентуално се получава при V6 или 4 цилиндровите. Джипа ми стана наистина малко по шумен, но това и целях. Както е писал колегата по горе ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се слага резонантно гърне и пари не трябва да се пестят. :D :D :D

Мерси колега,ще го имам предвид.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: БМВ 330Д
Мечтае да кара: Е92

Мнение от boqn92 » 25 Мар 2015, 12:53

След като махнете катализаторите колата би трябвало да не пуши но ще има по друга миризма на изгорелите газове.Ще пуши повече например когато карате със 100-110 и настъпите изведнъж на кикдаунд или просто подадете изведнъш повече газ тогава препушва за 1-2секунди и това е.Ако пуши след като махнете катализаторите най-вероятно няма да е от тях а причини може да търсите в въздушния филтър,ф.картерни газове,горивния филтър,спукан маркуч на турбопътища,(чип :) ) ,некачествено масло и.др

младши ентусиаст
Аватар
Кара: х5 4.6is
Детайли за колата: трака..на 8 цилиндъра

Мнение от Батман » 22 Юли 2015, 10:55

Колеги, да ме насочите къде в София могат да ми свършат работата с махането на катализаторите!
Но става въпрос за 4.4и мотор, не дизел.. :conf:

Назад към X1/X2/Х3/Х4/X5/X6