Хидротрансформатор (торк)
Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
- Taruno
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW F10 530d 12'
- Мечтае да кара: G30 530d
Re: Хидротрансформатор (торк)
То е близко до ъкъла - топлообменника помага на кутията да работи в оптимални температури тъй като маслото за скорости има ниска температура на запалване, като е бил изолиран кутията е преглявала всяко каране и маслото е губело качества страшно бързо.
- SPASOV_E61
- Потребител
-
- Кара: BMW E61
- Мечтае да кара: по хубави пътища.
- Детайли за колата: E61 530 DA 2005 г.
Колеги ,смених топлообменника (педалите мръсни бяха изрезале всички маркучи в дъно),на майстора му отне цял ден да поднови всички маркучи ,но за съжаление не стана нищо-кутията пак влиза в авариен режим-разликата е ,че досега след второто влизане в режима явно запаметяваше грешката и не излиза от него а сега 7 пъти влиза и след рестарт на мотора тръгва все едно нищо не е било и чак на осмая път я запамети и така си остана.
Интересното беше ,че докато беше по-студена я дупих яко и нямаше проблем,как загря и край.
Чудихме се какво да направим с майстора и достигнахме до решение друга кутия за 1000 лева.
В понеделник ще дойде и ще се качва.
Ще пиша дали след смяната на кутията всичко е ок.
Чудя се само дали някъде ще ми купат старата кутия поне за части ? ,за да възвърна накой лев.
Интересното беше ,че докато беше по-студена я дупих яко и нямаше проблем,как загря и край.
Чудихме се какво да направим с майстора и достигнахме до решение друга кутия за 1000 лева.
В понеделник ще дойде и ще се качва.
Ще пиша дали след смяната на кутията всичко е ок.
Чудя се само дали някъде ще ми купат старата кутия поне за части ? ,за да възвърна накой лев.
Когато цениш вещите си и те те ценят .
- timur_lenk
- младши ентусиаст
-
- Кара: AUDI S8
- Мечтае да кара: Lamborghini Murcielago
За 1000 лв защо не си смениш поврединете компоненти на твоята кутия?
Във всяка страна затворът е мястото където обществото изпраща недъзите си,но в тази страна самото общество е недъгаво.
- SPASOV_E61
- Потребител
-
timur_lenk написа:За 1000 лв защо не си смениш поврединете компоненти на твоята кутия?
Защото никой не може да разбере кои точно компоненти са преди да отворят.
А когато отварят не дават гаранция ако не сменят всичко ,но там заминаваме на 2500 -3000 за" качество уш"
Замислих се ,че ако дам такива сериозни суми колата става вечно моя.
И другото е ,че за 3000 лева мога да си чупя три кутии втора ръка.
Смятям ,че не греша.
- Taruno
- старши ентусиаст
-
Точно така е 3000 лв за ремонт на скорости е абсурд на кола на 10 години, наистина ще си намериш напълно рециклиране на 1500-1700 лв.
Не е баш така колеги, ако си решил да си караш колата по-добре си дай 2500лв, за да ти сменят всичко и да има гаранция. Аз така направих с предната ми кола. Казвате рециклирана била 1700лв, а смятате ли труда за свалянето и качването и новите масла и картер-филтър? Пак отивате на 2500-3000лв. С кутиите на старо е още по-голяма лотария. Един познат реши да не дава 3000лв, а 1500лв за кутия на старо, сваля качва и след 4 месеца отново трябваше да сменя кутия. Всеки сам си преценява в крайна сметка, според мен най-важното в случая е дали колата ще се кара още 2-3 години поне или е с мисъл да се продава. А не кое е най-добре да се направи по принцип 

- Taruno
- старши ентусиаст
-
Кутиите на ZF са страшни кучета и са брутално здрави - риска е минимален, а случаи с подобни изолирани топлообменници са рядкост 

- SPASOV_E61
- Потребител
-
Taruno написа:Кутиите на ZF са страшни кучета и са брутално здрави - риска е минимален, а случаи с подобни изолирани топлообменници са рядкост
Съгласен съм с това ,защото ако е прегрявала кутията по пътя на логиката не само дисковете а и всички елементи са станали за резил и след рециклиране пак риска е огромен и затова реших друга кутия(не ,че при нея няма риск).
А ако говорим за правилно , то по-добре с отстъпката в М-Car нова кутия за 3000 euro и ще я карам вечно ,ама след 5 години ще реша ,че искам по-новата петица и ще се окаже ,че тази ми е излезла 22000 лева а ще трябва да я продам(подаря) за 6-7000 лева.
И като се замисля по-добре да рискувам за тези 5 години да сменя една кутия за 1000 лева и евентуално още една(възможно е и да не сменя втори път) за толкова пари и разпределени във времето да не ги усетя от колкото да ги дам на веднъж умножени по 3.
Колата до тук ми излезе на 16500 с кутията като има да се дадат поне още 1000 защото не съм стигнал още до обслужване на мотора.
- timur_lenk
- младши ентусиаст
-
- Кара: AUDI S8
- Мечтае да кара: Lamborghini Murcielago
Ако кутията е много прегрявана тази кола нямше да върви.По-добре си я направи.Да имаш здраво BMW за 5 г си е добре.Като събереш пара за новата,тази ще си я оставиш за 2ра кола или ще я кара някой от семейството ти.
Здрава кола не се продава в днешно време.
Здрава кола не се продава в днешно време.
Във всяка страна затворът е мястото където обществото изпраща недъзите си,но в тази страна самото общество е недъгаво.
- fitter
- младши ентусиаст
-
- Кара: F11 535D
Колега SPASOV_Е61,
От това което прочетох, никъде не видях скоростите да са набили грешка за прегряване. Ровейки се из чуждите форуми, навсякъде при прегряване излиза грешка. Толкова електроника в тази кола не би пропуснала това. За сега тук само гадаем, че скоростната кутия е била прегрявана. В повечето случаи при проблем с този топлообменник, колите не загряват достатъчно (термостата в топлообменника блокира отворен и маслото от скоростите охлажда антифриза постоянно и колата държи ниски температури, при което при движение на магистрала температурата на двигателя не надвишава 75-80 градуса).
Пример: Преди две седмици наблюдавах температурата на маслото в моите скорости с ИНПА. След близо 13 км. градско каране в София, температурата на маслото в скоростите едвам достигна 60 градуса (нормално каране), а в същото време антифриза отдавна беше стигнал 90 градуса. Някой колега ако е наблюдавал температурата на маслото в скоростите при движение по магистрала нека да сподели резултати.
Термостата в топлообменника отваря на 82 градуса. Той не е само за охлаждане но и за затопляне на скоростната кутия ! Приоритет си е обаче двигателя !
Силно се съмнявам скоростите да са прегрявани, а и факта , че когато са проверявали маслото, то е било с нормален цвят според мен е показател. Ако кутията е била прегрявана, най-много белези (промяна в цвета на метала) за това ще има по торка, но това може да стане ясно само след отваряне на кутията. Сигурен съм, че кадърен майстор веднага ще познае дали скоростите са били прегрявани или не.
Не искам да давам съвет, защото колата си е твоя, но ако бях аз щях да я отворя тази кутия и да видя какво се е случило. Има голяма вероятност проблема да е само в пакет Е, както е било при колегата писал в предните постове. Потърси ли мнение от сервиза където колегата е сменял Е пакета?
От това което прочетох, никъде не видях скоростите да са набили грешка за прегряване. Ровейки се из чуждите форуми, навсякъде при прегряване излиза грешка. Толкова електроника в тази кола не би пропуснала това. За сега тук само гадаем, че скоростната кутия е била прегрявана. В повечето случаи при проблем с този топлообменник, колите не загряват достатъчно (термостата в топлообменника блокира отворен и маслото от скоростите охлажда антифриза постоянно и колата държи ниски температури, при което при движение на магистрала температурата на двигателя не надвишава 75-80 градуса).
Пример: Преди две седмици наблюдавах температурата на маслото в моите скорости с ИНПА. След близо 13 км. градско каране в София, температурата на маслото в скоростите едвам достигна 60 градуса (нормално каране), а в същото време антифриза отдавна беше стигнал 90 градуса. Някой колега ако е наблюдавал температурата на маслото в скоростите при движение по магистрала нека да сподели резултати.
Термостата в топлообменника отваря на 82 градуса. Той не е само за охлаждане но и за затопляне на скоростната кутия ! Приоритет си е обаче двигателя !
Силно се съмнявам скоростите да са прегрявани, а и факта , че когато са проверявали маслото, то е било с нормален цвят според мен е показател. Ако кутията е била прегрявана, най-много белези (промяна в цвета на метала) за това ще има по торка, но това може да стане ясно само след отваряне на кутията. Сигурен съм, че кадърен майстор веднага ще познае дали скоростите са били прегрявани или не.
Не искам да давам съвет, защото колата си е твоя, но ако бях аз щях да я отворя тази кутия и да видя какво се е случило. Има голяма вероятност проблема да е само в пакет Е, както е било при колегата писал в предните постове. Потърси ли мнение от сервиза където колегата е сменял Е пакета?
- SPASOV_E61
- Потребител
-
Колеги,днес сложих "новата" кутия и тествах.
За момента всичко е наред ,превключва плавно в движение при всякакви условия,само като спра на светофар се усеща едно леко сяцане две секунди след като колата остане в покой ,но смятам че след смятата на маслото ще изчезне и това.
След няколко дни ще обслужа кутията-масло и филтър и ще пиша дали и тогава всичко е наред ,само да остана малко свободен-искам да съм в сервиза като се сменя маслото.
За момента всичко е наред ,превключва плавно в движение при всякакви условия,само като спра на светофар се усеща едно леко сяцане две секунди след като колата остане в покой ,но смятам че след смятата на маслото ще изчезне и това.
След няколко дни ще обслужа кутията-масло и филтър и ще пиша дали и тогава всичко е наред ,само да остана малко свободен-искам да съм в сервиза като се сменя маслото.
- ICE
- Ледения
-
- Кара: Е60 535d
- Мечтае да кара: из Las Vegas!
Да сложиш кутия втора употреба го разбирам. Но да ди я караш и да не я обслужиш...според мен дърпаш Дявола за опашката.
- Trixster
- ентусиаст
-
- Кара: E60 530dA
- Мечтае да кара: на nordschleife
И тук насрахте темата. Не знам какво е общото м/у прегряваща скоростна кутия, купуването на втора употреба и и заглавието на темата ???
Много по-полезно ще е ако се направи нова тема за топлообменника и проблем с прегряваща кутия.

Много по-полезно ще е ако се направи нова тема за топлообменника и проблем с прегряваща кутия.
"We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit."
Aristotle
Aristotle
- SPASOV_E61
- Потребител
-
ICE написа:Да сложиш кутия втора употреба го разбирам. Но да ди я караш и да не я обслужиш...според мен дърпаш Дявола за опашката.
Колега ,варянта беше да кача кутията и да сменя маслото без да пробвам и ако има проблем да върна кутията с ново масло за моя сметка или да тествам и утре да сменя маслото и хилтъра.
- SPASOV_E61
- Потребител
-
Trixster написа:И тук насрахте темата. Не знам какво е общото м/у прегряваща скоростна кутия, купуването на втора употреба и и заглавието на темата ???![]()
Не сме "насрали" колега темата а просто като за начало смятах ,че имам проблем с торк и исках мниние а в последствие се оказа ,че е друго и просто споделих до края.
Факт ,че ако някои има моя проблем и напише в търсачката няма да му излезе ,но щеше да е тъпо на решаването на проблема да пусна нова тема.
Дано не ме линчувате ,че споделих в тема която не е правилна преди да знам на 100 % какъв е проблема,но е тъпо и да се впише проблема в заглавието на темата.
Съжалявам ако съм те отегчил.