DSC и зимата

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

///Мтусиаст
Аватар
Кара: ///М3 и още нещо

Re: DSC и зимата

Мнение от rve » 27 Яну 2015, 19:46

Тази тема стана като онази с разхода - надлъгване на кой са му по-червени доматите :mhihi:

Аз съм един малкото дето си караме М3-ките и зимата. Тази ми е 5-та поредна зима и мога да заявя без да преувеличавам, че си карам колата без никакви ограничения на това откъде е трябвало да мина. Имал съм какви ли не ситуации, но задното предаване и ДСЦ-то не са ми попречили нито веднъж. Най-много зор имах първата зима, когато карах с наследените зимни гуми (225/45/17), които бяха порядъчно износени и с тях колата слизаше едни 5см надолу в сравнения с летните баници. Това го реших на следващата зима, която си беше най-яката в последно време (2011/2012) като взех по-високи гуми - 225/50/17. Място в калниците колкото щеш. Бутнаха ме само веднъж на слжебния паркинг, където като пристигнах сутринта нямаше друга кола, а беше натрупал половин метър сняг. Съответно почна едно кръгообразно ринане със задницата до момента в който се окопах като танк (гумите не се виждаха :mhihi: ). Иначе и извън града не съм имал никакви проблеми, а не е като да не съм пътувал и във виелици, където снегорин не се беше вясвал. Далеч съм от мисълта да правя сравнение на моята кола с всяка 4х4 по отношение на проходимост, знам си възможностите на моята и гледам да се вмествам в тях. Просто гледам колата ми винаги да е подготвена за текущия сезон и не оставям нищо на случайността.

Друго по ме притеснява зимата. Като знам с какви галоши карат повечето шОфери имам много на ум какво се случва около мен за да не го играя ръчна спирачка на някой.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E70

Мнение от slitter » 27 Яну 2015, 20:56

Ами, пичове, секта сме да и има защо да сме секта. И това не е български патент. Ако поназнайвате англоийски може да се запознаете кви фанатици са, а и форумът им е озаглавен по този едноименен начин. Влезте по руските форуми да видите кво е. Регистриран съм в същите известни такива и познавам добре какво се пише вътре, да не говорим, че чисто технически са на светлинни години от нас. В чисто технически план от тях съм научил повечето неща, да не говорим за диагностиката, по която толкова се запалих навремето. И именно защото се запознах в детаили с начина на структуриране на електрониката, с философията на нещата и логиката, която е вътре това ме кара още повече да съм впечатлен от марката като допълнително пояснявам, че съм се запознал и с ваг групата, и с форд и т.н. и мога да направя съпоставка. А освен всичко друго в онези години трета серия бе най-ниския клас на БМВ, но вътре в нея имаше толкова технологии (Асц/дсц е една от тях), слагани на базови модели, че същите не, ами подобни и по лоши бяха екстри за останалите марки, извън тройката концерни. Така че съвсем нормално е да се зароди секта, разбира се в добрия смисъл на думата. И аз лично не съм склонен на никакви компромиси, на никаква толерантност, особено когато става дума за глупости. Именно заради криворазбрана толерантност в момента се радваме на новини на турски, в учебниците по история за децата ни има куп щуротий като това, че турско робство не било имало, а османско присъствие, Левски бил терорист, засипани сме от турски сериали и масово ни тъпчат все едно сме втора употреба хора. Всичко това е еквивалентно на глупостите, които сътворихте в тази тема и аз нямам никакво намерение да бъда толерантен. В смисъл, ако не ви харесват колите, които карате сте абсолютно свободни да се освободите от тегобата им и да оставите някой друг да им се радва. И предпоследно не мога да не изкоментирам голфа...ами кво да се направи, че в България Голф е мръсна дума, ние ли сме виновни за това? И последно - има джигити, които успешно водят и бмв към същия смисъл, какъвто се влага и за Голф...за голямо съжаление! Е46 е на път и лети с висока скорост да стане много селска кола, както се случи с е36..., а беше изключително успешен модел и много красива кола! Сори още веднъж за :OT:

Фен на тройките
Аватар
Кара: Колите да палят и работят!
Мечтае да кара: ;)
Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)

Мнение от Dimitroff » 27 Яну 2015, 22:08

JTD написа:
Dimitroff написа:
Lenco написа:
JTD написа:....

:dunno:
Сега си представи, че влизам в Фиат форума, в най-милата им тема, къде боготворят JTD и Abarth, и им обясня, как с кола произведена 70-те години на миналия век, купена за 750лв ще им натроша зъбите, на късо, дълго, на страни, по завои, не че щеше да е далеч от истината :oops:
А сега ми отговори, колко щеше да просъществува темата там, и колко аз щях да остана регистриран?

И аз така ги виждам нещата ... и от известно време насам се чудя защо съм толкова толерантен ?!?! :dummy:

Понеже виждам, че колегата Dimitroff си е позволил офтопика, то и аз ще си го позволя нищо, че го отминах първия път тактично.
.

Да се разберем...
Моите няколко включвания тук са на база да предотвратя това, което стана...ти им казваш офтопик - аз и колегите, който ме познават им казваме превенция!

За жалост - ти от превенция не разбираш, та ще се наложи да ти обясня нещо.

ТОВА е Форум на BMW - съобразявай се както с добрите нрави и поведение - така и с йерархическата структура!
Аз, както и други, колеги, които се включиха сме модератори и за разлика от твоята гледна точка - ние имаме различна за това как се е общувало тук, как се общува и как ЩЕ СЕ общува - казвам ти го в прав текст - в едни 30% от твоите постове - начина ти на комуникация не съвпада с наложеният тук - промяната ще е от теб - не от масата (без никакво значение дали ти харесва или не).

П.С. Уважението тук се заслужава...мнозина тук са си го заслужили във времето и ... не е ОК да не се съобразяваш с това!
П.С.2. Дори и някой да греши в това, което казва - има много по...нормален начин да му го кажеш - надявам се при следващата ни среща във форума да си взел поука - до тогава - почиваш за малко!

Към останалите колеги - моля придържайте се към темата - без повече отклонения.
Лека вечер и нека DSC/АSC бъдат с Вас.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 31 Яну 2015, 22:53

Няма E46-ци, няма DSC, но пък е зима и е показателно... Говорехме си за стабилност в началото, за управляемост...
Нека всеки си направи изводите сам за себе си :) Гледайте много внимателно, особено около 1:00 :ok: другото е скучно :mhihi:

Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 1999 BMW 320D

Мнение от b_velev » 01 Фев 2015, 0:12

Карам Е46 (с ASC) от 7 години. Същевременно карам служебни коли с предно и 4х4. Наблюденията са ми следните:

За задното предаване през зимата:
Единственото предимство на предното предаване е това, че задвижващите колела винаги са насочени по посока на движението на колата. Това със сигурност е от значение, когато се тръгва, маневрира, паркира и тн. На задното, когато се навие волана в една посока и отпред има препятствие, предните колела спират автомобила и задните започват да боксуват. В такава ситуация кола с предно, излиза много по-лесно от коловоз например. Веднъж като осъзнаете това и го имате предвид, ще имате по-малко проблеми при потегляне. В такава ситуация аз например гледам първо да тръгна с прав волан, ако е възможно разбира се. При успоредно паркиране, гледам да се засиля малко повече, за да прескоча коловоза. Липсата на шпер може да се компенсира частично с леко дърпане на ръчната при тръгване. Така се прилага някакво усилие на боксуващото колело и диференциала ще завърти и другото.Веднъж тръгнала, колата със задно мисля, че е по-предсказуема и добре управляема от тази с предно.

За ASC-то:
При тръгване на лед и в дълбок сняг, по-скоро пречи. Случвало ми се е, да ми загасне колата заради него. В движение предотвратява поднасяне на задницата, ако е причинено от прекомерно подаване на газ. Ако сте с висока скорост и ви изхвърли центробежната сила, ASC-то няма как да спаси. Полезна е индикацията му на таблото, защото може да ви предупреди, че даден участък е хлъзгав, преди колата да е поднесла. Ползвам го само извън града. При ниска скорост предпочитам да карам без него.

През зимата ходя редовно на ски и в планината досега не ми се е налагало да слагам вериги. Нося си една сгъваема лопатка на за всеки случай. Налагало ми се е да я използвам само в София няколко пъти и то, защото съм паркирал в някоя преспа. Гумите разбира се са от голямо значение - както грайфера, така и широчината. В закючени бих казал, че Е46 е един напълно функциинален и приятен за каране през зимата автомобил.

ентусиаст
Аватар
Кара: е85 M54B30

Мнение от sub_eleven » 01 Фев 2015, 12:32

Nickelback написа:Няма E46-ци, няма DSC, но пък е зима и е показателно... Говорехме си за стабилност в началото, за управляемост...
Нека всеки си направи изводите сам за себе си :) Гледайте много внимателно, особено около 1:00 :ok: другото е скучно :mhihi:

Точно на място се включи с това клипче :)

1:18 беше добре, но накрая има много елегантен пас пак на една е30-ка - 5:44

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 01 Фев 2015, 13:56

sub_eleven написа:
Nickelback написа:Няма E46-ци, няма DSC, но пък е зима и е показателно... Говорехме си за стабилност в началото, за управляемост...

Точно на място се включи с това клипче :)

1:18 беше добре, но накрая има много елегантен пас пак на една е30-ка - 5:44

Ами, ако трябва да съм обективен само ще кажа, че според мен една кола със задно предаване, приличен запас от мощност, добро окачване и спирачки много по-лесно може да излезе от дадена ситуация от еквивалента и на предно предаване, че и от 4x4 в доста случаи. Както е и валидно, че и много по-лесно може да влезе в ситуация! Всичко зависи от задкормилното устройство, доколко е свикнало да я кара и дали знае спецификите на управлението. Вижда се и на клипа какво се случва. Нито е споменато БМВ, нито нищо. Само Е30-ката и полското фиатче взеха завоя с лекота. И един двама на предно, които благодарение на правилна реакция и дърпане на ръчна се закрепиха. Много са ми забавни селските лафове, че видиш ли, "БМВ-тата са нестабилни" :mhihi: Ама кУга, къде, к'во, що не е ясно :mhihi: Нека да е така, блажени са вярващите :ok: Еб*м ти и колата, ако предназначението и е само да тръгне по един наклон :mhihi:
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E70

Мнение от slitter » 01 Фев 2015, 18:15

...и се оказва разбира се в последна сметка, че ето в това рекламно клипче http://youtu.be/dZTTn2gq67I (този път го пускам аз) има всичко това, което обяснява защо 98% от прднячките се забиват в канафката... Пък било то и рекламно, надъхващо бмв фанатика... И наново ще се потретя или почетвъртя, че щом в 21в немските инженери продължават да слагат задно задвижване в автомобилите, значи не е за изхвърляне задното... А в работата комшията по офис успях да го запаля по задно, дето е як пасатаджия, та е решил в скоро време да се метне на задно задвижване и признава гадното поднасяне на предницата, щото и той скиор завалията...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 01 Фев 2015, 22:54

Големи клипчета, голямо чудо... Голям спам, голям смях...
В крайна сметка аз не видях някой да твърди, че задното е пълен боклук, а предното е върха на сладоледа :dunno:
В последните няколко страници се коментираше изкачване на заледен наклон. Вие стигнахте до ралита и триколки... :kuku:
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 01 Фев 2015, 23:48

drago_pavlov написа:Големи клипчета, голямо чудо... Голям спам, голям смях...
В крайна сметка аз не видях някой да твърди, че задното е пълен боклук, а предното е върха на сладоледа :dunno:
В последните няколко страници се коментираше изкачване на заледен наклон. Вие стигнахте до ралита и триколки... :kuku:

Кой к'вото го вълнува, бре :ok: Едни се борят със заледени наклони, други - с канавките У завоя и така :mhihi: Ама щом изкачването на заледения наклон е по-интересно, ОК, коментирайте си :wave:
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 330cd

Мнение от unikalen88 » 02 Фев 2015, 0:00

кои каквото и да пуска и да му се иска,обктивната истина е че задното си е кошмар зимата без значение асц или дсц.Не говорим за поднасяне или тем подобни,говорим че в определена ситуация по наклон като спреш недаи си боже и няма тръгване,ане за ралита,или лед ясно е че на лед и предно и задно боксува спасение няма.Но за отъпкан сняк на участък със сигорно наи-много 25-30 градуса да спеш и да неможе да тръгне е глупаво,сега ако е е90 и по-нова може да стане работата защото инжинерите правят коли със задно в 21 век но постоянно подобряват и системите против пребоксуване.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 02 Фев 2015, 0:12

"Кооошмаррр" - записвам си :type: :mhihi: Значи аз съм в 10-годишен кошмар с тия БМВ-та и не мо'а се оттърся дейва :ok:
И поне Е90-ка с 15 компютъра и 9 8-ядрени процесора ми трябва, за да изкарам зимата :ok: А аз само ше давам газ. Ще се пръсна от смях :mhihi: Взимам пуканки и минавам рийдонли моуд :mhihi:
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '12 BMW F10
Мечтае да кара: самолет

Мнение от oci » 02 Фев 2015, 0:15

unikalen88 написа:кои каквото и да пуска и да му се иска,обктивната истина е че задното си е кошмар зимата без значение асц или дсц.Не говорим за поднасяне или тем подобни,говорим че в определена ситуация по наклон като спреш недаи си боже и няма тръгване,ане за ралита,или лед ясно е че на лед и предно и задно боксува спасение няма.Но за отъпкан сняк на участък със сигорно наи-много 25-30 градуса да спеш и да неможе да тръгне е глупаво,сега ако е е90 и по-нова може да стане работата защото инжинерите правят коли със задно в 21 век но постоянно подобряват и системите против пребоксуване.

Няма такова нещо ела да ти дам мойта е90-ка да видиш, че с нищо не е по проходима от е46, излиза колкото 46-ца. Не забравяйте и на танк да се качиш ако не можеш да караш пак ще закъсаш :mhihi: и такива има видях такъв с едно енталбе яката зима с големия сняг преди две години във Владая. Щеше да бутне оградите на хората :mhihi: така, че и това явно не помага понякога. карайте си баварците който е аматьор да хваща метрото зимата хем и разхода ще падне :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 02 Фев 2015, 9:02

oci написа:Не забравяйте и на танк да се качиш ако не можеш да караш пак ще закъсаш :mhihi:

Тук е ключа от мазата :yes:
Но с послените си изказвания, някои хора оставят впечатление, че задното е по-добро и от 4х4, защото видиш ли, някога, някой с 4х4 бил влязал в канавката...
Та ако главата ти е празна, и с 8х8 да си, пак няма спасение :wave:
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320i и Карбонова М-ка с педали!
Мечтае да кара: M3

Мнение от dr.peshev » 02 Фев 2015, 10:28

:yes: 4х4 и слаб шофьор
ЕДИНСТВЕНОТО ПО-ХУБАВО НЕЩО ОТ ШВЕДСКАТА ТРОЙКА Е БАВАРСКАТА! :winky:

Оригинални BMW дискове и накладки F10/F11 Цък :yes:
Оригинални BMW якета - Промоция Цък :yes:

Изображение

ПредишнаСледваща